Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Мустанга върви на гръм! Единствената разлика е че разкарах спортния въздушен филтър и сложих Хенгст E1054L:


Другата разлика, е че маслото е ново 0W20 с Cst 8.8@100°C, а старото беше 10W30 с Cst 10.4@100°C. И преди съм карал с 0W20 след някакво САЕ30, такава разлика не съм усещал.

Върви леко и много, направо лети. Форсира се чисто.

Мисля, че причините са две, първо филтъра е сух, което не омаслява дебитомера, второ, филтъра е качествен и вероятно по-пропусклив от стар прекалено омаслен спортен филтър.
Има и трета потенциална причина и тя е добавката Бардал за еднократно почистване на горивна система с 20 литра бензин.
Преди съм използвал много добавки включително Амсойл Pi, особено пролетно време, такава разлика не съм усещал.

Напоследък по тунинг каталозите забелязвам, че се предлагат сухи филтри.
Смятам, че голяма част от проблемите ми с настройките може да са били от омаслен дебитомер, който в допълнение бива бомбардиран от микро частици, които филтъра пропуска. Открих фин прах по смукателната тръба.
Когато филтъра вече е ставал приемливо сух, вече е бил задръстен и колата никога не е вървяла.
На всичкато отгоре новия филтър е хартиен и отгоре е покрит с кече улавящо най-финните частици. Тоест, по-рестриктивен. Обаче щом ги слагат на коли с обслужване на 30.000 км., колко да са рестриктивни.

Купувам още два филтъра Хенгст за резерва. Като знам от колко години се каня да го направя. Мислех, че ще губя коне спрямо спортния филтър, а аз спечелих. Имам два неуспешни опита да мина на нормален въздушен филтър, единия с някакъв странен филтър, другия с филтър от Хонда S2000, който е хартиен с конструкция на стортен конусен.

Разбира се, имам още една теория...
Смукателната тръба също е четвърт вълнов резонатор. Ако спортния филтър го прекъсва прекалено рязко или неправилно, то е възможно да се генерират вълни в противофаза, които да пречат на пълненето. Или пък да не се генерират нужните вълни, които да го инициират.
Значително по-голямата площ на хартиения филтър комбиниран с нетъкан текстил означава съвсем друга "уста" на системата, тоест, терминиране в съвсем друг акустичен импеданс.
Като съм изпрал няколко пъти филтъра и като съм го омаслил като за свои хора съм му разгонил фамилията барабар с на дебитомера. Слава Богу, имам резервен дебитомер, а и този май се връща към нормална работа от стотина-двеста километра на сухо.
Тук отново преминаването от вълнов закон към механичен с използването на изравняващ акумулатор би подобрило нещата и в двата случая. Тоест, един хелмхолцов резонатор би помогнал да се преодолеят смущенията от края на системата и да се придаде чисто резистивен характер на въздушния филтър.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Форда има ли клапи за промяна дължините на смукателните тръби според товара и оборотите?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Баш такива, не.
Има т. н. вихрови клапи, или CMCV charge motion control valves.
В края на смукателите преди портовете са. Отвора им е около 1/6 от порта. До 1800 оборота почти не се отварят, от 1800 до 3500 критерия намалява от газ до дупка до 20-30% товар.
Като се отворят звука се променя на едно дълбоко Р-р-Р-р-Р.

Ще взема да ги почистя със спрей за смукател...

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Питам,защото ми е направило впечатление,че някои двигатели работят по-добре и развиват малко по-голям,или поне по-широко разгърнат в оборотите въртящ момент,когато има слабо разреждане между филтъра и цилиндрите.Причината е,че лекия вакуум пречи донякъде да се връща поток въздух към филтъра.Получава се нещо все едно между филтъра и дросела има дълга тръба,в която потока има по-голяма инерция,възпрепятстваща връщането на въздух към филтъра.Визирам поток,а не акустичните вълни.
Разбира се всичко зависи от цялостната конструкция до изхода на ауспуха,усещанията за по-добра работа и вървеж са ми субективни.Със сигурност обаче след като махнах клапата на дебитомера на пасата,при напълно отворен дросел ускорението е по-слабо,отколкото с клапа.Сега ако дросела е напълно отворен и върна педала,за да го притворя,осезаемо се усеща увеличаване на тягата.Имам приятел с голф 1.8 моно,на който двигателя се държи по-същия начин,когато си смени филтъра с нов,а той го сменя след като се позадръсти значително.

А твоите клапи са за създаване на вихрушка и подобряване горенето в цилиндъра,когато скоростта на потока е малка.Двигателят ти е голям и "вятъра" в смукателя по-трудно увлича и се разбърква с горивото при малък товар и обороти,а като гледам смукателите са с доволно голямо сечение за обема на цилиндъра.
Не ти ли се иска тия клапи да ги преправиш да станат дросели и да махнеш общия дросел?Така разликата в наляганията от двете страни на клапите ще е по-голяма и ще създаде повече турболенция и то близо до клапана.На максимална мощност не очаквам да има разлика от сега,но преходните режими могат да станат по-агресивни.При равномерно движение ще имаш по-голяма турболентност преди клапана,защото общия дросел няма да създава разреждане преди клапите,а и липсата на общ дросел ще увеличи инерцията,защото ще имаш по-голям обем с плътен въздух.Да допълним и с плацебо-липсата на общ дросел ще намали съпротивлението при всмукване под пълен товар ;D ;)
« Последна редакция: Май 08, 2018, 04:44:49 16:44 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Идеята е уникална, нито на мен ми е идвала, нито съм я срещал.

Вихровите клапи ги махат, защото представляват допълнително сечение при това не аеродинамично на пътя на въздуха.
Говори се за 10 коня на задните колела, което за средно голям атмосферен двигател с един вал и три клапана никак не е малко.

Но идеята е супер и си заслужава да се обмисли. Хората сменят 2х55 клапите с 2х62 или 65 и дават луди пари. Ще имаме една огромна смукателна тръба и задължително два филтъра.

Мисля, че ако има разреждане и то е полезно, причината е в неадекватните фази. Разреждането вероятно подрежда нещата с ЕГР ефекта при застъпване на фазите. Или задържа свежата смес да не излиза през ауспуха.

При мен ефекта е от по-добра пропускливост. Просто мазното парцалче се задръства за 500 км и цапа дербитомера непрекъснато.

Има логика и в теорията ти за потока, но не знам дали се дължи точно на разреждане. Хартиения филтър има многократно по-голяма площ. Целият елемент има да кажем 10% по-добра пропускливост или дори просто същата.
Обаче какво вижда звукова вълна отразена от затворен смукателен клапан да речем?
а.) със фабричтия филтър вижда площ Хсм2 и пропускливост У/см2;
б.) със спортния филтър вижда площ Х/3 см2 и пропускливост Ух3 см2.
Спокжйно можем да кажем, че при равна пропускливост, еднопосочността на системата с хартиен филтър и запазването на налягането в нея е около 9-10 пъти по-добра.

Косвеният признак за който говоря?
- Изчезна звука от смукателя. Няма го дълбокото басово пулсиращо бучене РрРРРрР поджбно на Голф ГТИ или по-скоро на два голфа ГТИ.
Ясен ппизнак, че липсват колебания в отворуния край на системата.

Което ни връща на темата за краставицата и термина/края/куплирането на да речем четвърт вълнов резонатор с околната среда през определен акустичен импеданс, който сега се е променил.

Това мнение си е за закрития раздел, но ще го оставя тук в пълен вид на промоция известно време.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Мисля,че хартиения филтър като по-мека материя абсорбира звуците по-добре,отколкото спортния,който е стегната,изпъната като тъпан материя,или поне по-твърда.Хартиения филтър е с по-малки пори,което недвусмислено означава улавяне на по-фини частици,за които спортния разчита на лепкавото масло и пак не филтрира като хартиения.
Можеш да си направиш лесен експеримент: покарай колата със спортен филтър,с хартиен и без филтър.Може би разликата между хартиения и без филтър ще е най-показателна.
По-голямата площ на хартията не означава непременно по-голяма пропускливост,защото порите са малки,то за това трябва и повече площ.Аз лично мисля,че спортния филтър е по-пропусклив.Но истински важното е кое мотора харесва повече.Иначе прахосмукачка в тръбата след филтъра и достатъчно чувствителен вакуум метър може да покажат кой от двата филтъра създава по-голямо разреждане след себе си.

Пасата ми до колкото помня май няма застъпване на клапаните.Смукателния клапан отваря малко след като изпускателния вече е затворил,ако не бъркам и фазите му са нещо околото 210 градуса.Опела ми е също без клапа на дебитомера и максимално ускорение има при напълно отворен дросел,а не след леко връщане на педала,272 градуса фази и няколко десетки градуса застъпване,но с по-тесни смукателни тръби.Нищо общо с пасата. И на двете коли като сложа хартиена лента на входа на филтърната кутия,лентичката се увлича ту навътре,ту навън в ниски обороти.С увеличаване на оборотите лентата трепти,но е увлечена навътре в кутията.Същото е при изхода на ауспуха,но в обратна посока естествено -навън.
Тествай колата със и без филтри и тя ще си каже ако прави разлика във вървежа.
В темата ми за астрата бях качил клипове,на които ясно се чуват пулсациите във филтърната кутия при подаване на газ.Разлики във вървежа със и без филтър не мога да определя.Просто без филтър е малко по-шумно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Мислиш, че филтъра препредава звука ли? Вълните минават през него.
Нищо опънато няма в мазното парцалче. Нулево препятствие за звуковите вълни. За да поглъща звукови вълни, а не да ги отразява, даден предмет трябва за има дебелина съпоставима с дължината на вълната. Тоест, филтрите могат да поглъщат само ултразвуци.
 Затова и има силни колебания в резултат на които средното налягане в смукателя пада.
Хартиения филтър за единица площ е по-непропусклив.
А е и доста нагънат, което прави вектора на отворите перпендикулярен на вектора на вълните, а нагъванията формират отражател.

Някои коли имат хелмхолцов резонатор прикачен към смукателната тръба. Това е опит да се направи потока постоянен и да се елиминират въпросните колебания. Резонатора поема пиковете и запълва падовете.
Без филтър няма за карам в прахоляка на Данчето.
Със спортен съм карал много. Въздушния филтър го смених преди маслото, веднага се усети.

Върху това с вървенето при леко връщане на газта много съм мислил.
Изводите ми са, че или дросела се завърта малко след средата или пък смукателя е с такава форма, че WOT не е клапа успоредна на централната ос.
Втория вариант е недостиг на гориво. Бензинова помпа, инжектори или нещо по системата, което е запушено.
Или пък проблем с дебитомера.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Не да препредава звука,а точно звука си преминава  свободно и си излиза от кутията,поради което се и чуват по-силни звуци.Все пак звук се чува само ако той стигне до ухото и е с честота на чуваемостта на ухото.Хартиения филтър абсорбира звука и за това е по тихо.Не казвам,че хартиен филтър не може да е по-пропусклив от спортния,но за целта хартията трябва да е с по-дълбоки гънки,което означава повече хартия (абсорбиращ материал),поместена в същия обем кутия.Точно като повече вата в гърнето,без да пресоваме допълнително ватата.Аз лично предпочитам хартиения филтър,колкото по-голям,толкова по-добре: хем по-тихо,хем по-чисто и го няма онова свистене при засмукването на въздуха.На някои им харесва това,но аз предпочитам по-тихото.

За дросела ми няма вариант да прехвърля максимално отворено положение и да почне да притваря,има ограничител,който го спира в максимално отворено сечение.Тялото на дросела напрактика е къса права тръба.Сместа не беднее.Това,което си мисля е,че въздуха се отразява наобратно към филтъра.Притварянето на дросела притваря пътя на връщащия се въздух към филтъра и едновременно с това създава разреждане в обединителя,а разликата в наляганията определя посоката на движение.И акустиката участва,но нямам идея кое с каква сила участва в комплекса от фактори.Пасата е настройван на дино,при максимална мощност (след 5000 об/мин) връщането на дросела намаля силата на двигателя.Ама след 5000 ...
« Последна редакция: Май 09, 2018, 12:46:38 00:46 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Ама не го абсорбира, защото е невъзможно. Отразявя го наобратно. Ако го абсорбираше щеше за се нагрява.
Гумената смукателна тръба не издава звуци, нали? Ама абсорбира ли ги или просто не ги пропуска?
Хартиения филтър първо не е хартиен. От някакви влакна е. Може да са хартия/дърво, памук или нещо друго. Тоест, той въобще не е толкова рестриктивен, колкото се предполага.
Второ, мазното парцалче като го изпереш пет пъти и го накиснеш с масло става вече друго мазно парцалче с наранени влакна, които вече са грапави и разрошени. Тоест, микро съпротивлението му става по-голямо. Тези грапавини във всяко отворче препречват пътя на въздуха и задържат масло. В един момент става така, че спортния филтър става по-непропусклив.
Отделно от всичко това е проблема, че спортните филтри са звукопрозрачни.
Мартин Кинг доказва, че дори ватата в трансмисионна линия не се прикача към движещият се въздух. Оказва само вискозно съпротивление и създава ляберинт. Двуизмерния плат и лабиринт не може да направи.

Край, всичко свърши:
http://nicoclub.com/archives/kn-vs-oem-filter.html

Разликата в съпротивлението е пренебрежима 1-2 инча воден стълб на максимален дебит между най-пропускливия и най-рестриктивния.
Теста е проведен при 350cfm, което са 9.96 м3 въздух за минута, което са 12 кг въздух за минута, което са между 240 турбо и 312 атмосферни конски сили. Точно филтрите, които ни интересуват.

Разликата в рестрикцията при натоварване с прах обаче е съкрушителна. Спортните филтри се задръстват над три пъти по-бързо и което е по-лошо експоненциално.

Аргумунтите за разликата в акустичния импеданс на отворения край на смукателната система и вълновата теория в това мнение: http://penkiller.com/index.php/topic,2130.msg15577.html#msg15577 важат с пълна сила.

Най-лошото, е че пропускат много прах и боклуци. Не е вярно и че работят по-добре като се позацапат.

Моя филтър е АФЕ, който е пропусклив колкото K&N, но е малко по-добър в другите дисциплини.

Заменил съм го с най-високото качество на Хенгст, което не присъства в теста. Всъщност най-изявения представител на хартиените въздушни филтри е АЦ Делко, което е най-обикновен филтър. Ако имаше двукомпонентен Хенгст с дълги влакна на хартията и допълнигелно кече не знам какво щеше да стане. Те са за супер дълъг пробег от 30.000 км, кечето задържа финните частици , които иначе задръстват хартията, а хартията задържа едрите, които пък не я зазръстват. Цялото нещо обаче има по-добър дебит по-дълго.

Тоест, в момента аз имам пренебрежимо по-голямо съпротивление при над 80% товар спрямо чисто нов чист филтър AFE (освен ако Хенгст от двоен дълговлакнест материал няма по-добър дебит, което не е изключено). Всички останали параметри и режими са или равни или по-добри.
След 500 километра обаче аз ще имам най-доброто, а варианта със спортен филтър ще изгуби единственото си предимство.

Внимание: Теста е на нови филтри. Докато хартиените филтри всеки път са нови, спортните филтри с омаслен плат са нови само веднъж. Какви щяха да бъдат резултатите с филтри прани по 5 или 10 пъти?

Като знам колко протяжно и досадно е да переш и омасляваш филтър, предпочитам да дам 30 лева веднъж годишно и да си пазя двигателя.
Близо 20 пъти повече мръсотия пускат спортните филтри. Какъв е смисъла от топ синтетика, като бомбардираме буталата и цилиндрите с камъни?!

Освен това маслото и препарата не са без пари и поне на мен ми стигат за три пранета и омаслявания, максимум четири.

Както разбрахме за 5 до 8.000 км, колкото се кара един сезон спортния филтър трябва да се изпере и омасли три пъти. Тоест, излиза по-скъпо.

Тунинг??? Да, вместо 400$ за еърбокс и спортен филтър предпочитам да си изработя или система с един голям или с два по-малки хартиени филтъра.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Кое е свършило,че от спортния филтър няма смисъл и ОЕМ е по-добро?Съгласен съм,нищожно по-пропускливия спортен филтър е безсмислен за ежедневието.Точно като спортно гърне пред ОЕМ.
В интернет може да се намерят и верни,и неверни неща.На кое да вярваш?За това по-горе казах,че докато човек не тества колата си няма как да разбере дали има смисъл от по-пропускливи филтри в конкретната конструкция.На какво е заложил производителя: на качествено филтриране с достатъчна пропускливост или максимална пропускливост със съмнително качество на филтрацията?Обзалагам се,че на първото,защото пази двигателя,а спортните филтри не повишават особено мощността и момента.Ето клип на динотест,който показва,че спортния филтър повишава малко динамиката,а под мнението ми е прикачен файл,който показва безсмислеността на спортния филтър.
Кой на каквото ще да вярва,аз лично предпочитам хартиен филтър с максимално възможна филтрираща площ.Филтърната кутия е резонатор и колко обем заема филтъра вътре също е от значение.Нещата са комплексни.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Спортен въздушен филтър или качествен хартиен?
« Отговор #10 -: Май 11, 2018, 08:29:23 08:29 »
Абсолютно, никой нормален човек не би си купил спортен филтър от плат с масло след като прочете това.

Ще ме извиняваш, но не си прав да се съмняваш в изследването. Тези хора са застанали с имената си, дали са марки и модели, адрес на лабораторията и модел на машината.
За теб това ако е нищо за мен не е. Резултатите са 100% верни.
Всеки засегнат от неверни данни може да ги осъди на много пари ако нещо не е така.

Аз имам и панелен филтър JR на лексуса. Измерихме повишаване на мощността от 6-7 конски сили на колелата на диното в Хеед спрямо оригинален филтър Тойота на под 1.000 км видимо чист.
Колега също има панален JR в БМВ Е39 523
И двамата перем или по-точно не перем с голяма досада. Аз лично от мързел го бях докарал до 10.000 км при което филтъра е в безобразно състояние сиво-кафяв, а колата е тиха и не върви.

Панелния филтър е много по-различен.
Кутията на филтъра действа като самостоятелно устройство куплиращо смукателната тръба към буферен обем, още една смукателна тръба и в крайна сметка околната среда. Много по-различно е, защото ги няма загубата на акустични вълни, плътност и налягане.
И двете коли, които споменавам имат много усъвършенствани филтърни кутии и хелмхолцови резонатори, които запазват акустичната енергия без участието на филтъра като отразяващ елемент.

При панелния тип спортен филтър, поне първите 300 километра може да се използва и усети ползата от по-голямата пропускливост.
Според изследването между най-рестриктивния и най-пропускливия филтър разликата е 37.5 мм воден стълб (1.5 инча) @или 0.00375 бара, което е 1/266-та част от 1 бар. Това е разлика от която кола с 266 к. с. ще загуби 1 конска сила заради намален дебит и може би още по една заради загуби и объркано газоразпределение.

Спортен филтър със спортен еърбокс за мен е абсолютна грешка и технически по-несъвършенно решение от оригиналната филтърна кутия на коя да е нормална съвременна кола от последните 30 години.
Щом мустанга тръгва повече с хартиен филтър с единствена разлика изменен отразяващ характер, значи е време да се помисли и за хелмхолцов резонатор...
Формула-1 също има сложен еърбокс, който запазва акустичната енергия, дори турбо формулите имат.

Другото за което мисля е двоен въздушен филтър.

Спортен филтър нали не значи мазно парцалче, а такъв с повишен дебит?
Значи мога да имам спортен хартиен филтър, който ми струва 25 лева годишно.
Даже твърдя, че бая големия Хенгст, който сложих има предостатъчно дебит плюс останалите предимства на голямата отразяваща площ и супер добро двойно филтриране.
Тоест, за какво спорим? Аз не споря, че намаленото съпротивление при всмукване е добро, напротив.
Твърдя, че загубата на отразяваща способност на устройството куплиращо с околната среда е загуба на енергия и мощност. Твърдя, че стар спортен филтър пропуска и филтрира по-лошо от нов.
И твърдя, че не всеки филтър от омаслен плат пропуска по-добре от всеки хартиен. Обратното също е възможно.
Re: Спортен въздушен филтър или качествен хартиен?
« Отговор #11 -: Май 30, 2018, 03:09:55 15:09 »
Абсолютно . Ако имаше начин да си запазя оригиналната кутия с филтъра и резонатора не бих го сменил с тоя боклук кн . Конус с мазен парцал който се забива с перушина на 2000 км , баси и спортния филтър .
Re: Спортен въздушен филтър или качествен хартиен?
« Отговор #13 -: Май 31, 2018, 09:58:03 09:58 »
Най-вероятно може . Но едно че вече не ми се занимава с това и бегачката я карам от дъжд на вятър дет се вика . Второ при турбото има един момент че ако филтъра е прекалено мек и малък  ;D като смукне го мачка навътре . Не ми се експериментира вече с тоя елемент . Става все едно си сложил празна пластмасова бутилка в хладилника - смачква се навътре . КН има една метална мрежа в него което до някъде спасява ситуацията .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Спортен въздушен филтър или качествен хартиен?
« Отговор #14 -: Май 31, 2018, 05:02:41 17:02 »
И това има скелет отвътре.
Трябва много да се задръсти и да се намокри.

При всички положения ти трябва филтърна кутия за студенвъздух. Дай снимка.