Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #30 -: Юни 15, 2018, 06:14:03 18:14 »
Тесла също има охладителна система . Батерията се охлажда почти постоянно за да не прегрява , особено при заряд и движение . Температурата там е супер критична , и циркулацията става с какво ...с ел помпа естествено .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #31 -: Юни 15, 2018, 07:05:39 19:05 »
Ти така градиш обвинението към ел. помпите, че имам чувството, че произвеждаш механични  ;D
Замисли се колко стари електромотори има и работят без проблем.

Проблема не е че Е60 има ел водна помпа, а че няма нормална сервизна книжка в която да е описано, че на 300.000 или 9 години това нещо трябва да се смени или рециклира. Друг проблем, е че електромотора без никаква причина е някакъв нестандартен и е куплиран към помпата с нестандартна сглобка. Не подлежи на пренавиване или смяна на четки, а корпуса сигурно се чупи с поглед. Помпата вместо да има някакво нормално уплътнение има нещо пластмасово и извратено.

Това е добър пример как законодателството може да облекчи потребителите и на практика цялото общество. Както въведоха стандартни зарядни за телефоните, така да задължат производителите на такива агрегати да ги правят стандартни и ремонтопригодни. Първоначалната ВЗЦ няма да се промени, както няма да се нарушат интересите на производителя пряко.
Износват се две лагерчета, четки и уплътнение за 15 лева буквално, те  вземат на хората 500!? Отделно многото случаи на пълна загуба на остатъчен ресурс на ДВГ.
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #32 -: Юни 15, 2018, 07:59:38 19:59 »
При теслата няма друго спасение , ел помпата си е напълно в реда на нещата . При ДВГ айде ел помпа на парното разбирам , по равномерен подгрев комфорт и т.н  Обаче на мотора що се опитват да си причинят тая клизма при положение че 100 години това нещо доказано работи а помпите изкарват по 200 000 без проблем ...
Есента смених ремък на берлингото и помпата е обтегач на тия мотори та се сменяла и тя . Старата помпа на 154 000 км бе като нова извадена от кутията , абсолютно безсмислена замяна . Би изкарала още поне 100 000 км . Без електроника вградена като тая електрическата , без капризи и други идиотски технически решения . Все пак това си е мое мнение , а един агрегат колкото е по-сложен толкова по-голяма е вероятноста да дфектира .
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #33 -: Юни 15, 2018, 09:06:57 21:06 »
За зарядните на GSM ще има закон ,защото е недопустимо да останеш без батерия и тела да ти се изключи. Това е малко като теория на конспирацийте но за Елита е важно да могат по всяко време ,и когато си поискат :
да могат да проследят, видят и чуят какво прави ,снима ,пише или говори всеки един който не е от тях.
За автомобилите и не само е правилото е друго - ние сме превърнати в консуматори !
Те не са на сметка колите да изкарват по 500.000 км , те искат да ни накарат да си купуваме нова кола на всеки 2-3 години.
За модерните коли от нисък и среден клас ДВГ на 200.000 км изживял живота си агрегат.
 Форд(Мото Пфое) дават гаранция 100.000 км - първа смяна на маслото на 50.000км било нова формула ,лонг лайф и тн. глупости. Филтрите не ги коментирам изобщо.
 Обаче който не разбира (както 99%от нормалните европейци) си казва гледаи каква модерна машина... и на 150.000км мотора е за претопяване.
Даже някъде четох че и ламарините имат заложено програмирано остаряване...
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #34 -: Юни 15, 2018, 10:27:12 22:27 »
Абсолютно е така , нарича се програмирано остаряване на изделието . Това не е конспирация а част от глобалния процес на производство и рециклиране на суровините както и на генериране на печалба от инвестициите . Та и тези помпи са нещо подобно , живот съвсем лесно програмиран чрез електрониката в помпата . Боклукчаво и евтино , но ще изкара средния пробег докато отиде автомобила за рециклиране - 7-8 години примерно .
За ламарините , 90те години имаше една мода купетата да се кадмират защото до тогава колите масово гниеха ако помните . От тогава са лафовете за опелите и ръждата . Та тия кадмирани купета са практически вечни , поне 30 години живот докато стигне до ламарината . Сега вече такова нещо никой не прави , едно просто фосфатиране на ламарината и толкова , боя на водна полимерна основа  . 7-8 години изкарва и повече не е нужно . Дори на премиум автомобили е така .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #35 -: Юни 15, 2018, 11:30:18 23:30 »
Като правя сенатора виждам много неща, които обясняват боклучивостта по не конспиративен начин.
Накратко, с тези технологии толкова.
Надълго, икономиката, разума и технологиите диктуват автомобилите да бъдат именно такива.
Ако са по-здрави, ще бъдат по-тежки, а тогава ще харчат повече и ще износват трансмисиите си повече, ще имат нужда и от по-честа смяна на гуми, окачването ще се чупи повече и всичко ще бъде по-скъпо.

Като правя Сенатор '82 и вземам части от Омега '94 и Лексус '99 виждам как някои неща просто не са знаели как да ги правят. Просто, недоправено, полу кола, не ами направо четвърт-кола. Откъдето и да погледнеш новите коли са неимоверно напреднали, като 10-12 години разлика в поколенията е огромна технологична пропаст.
БМВ са отколешни измекяри. Да гледаме сериозни марки като Мерцедес, Форд и Тойота. Има марки, които правят автомобили без програмирана възраст.
Като се замисля, кой иска да кара W220  20-30 години? Да намират се, но те си ги поддържат.

Вечните автомобили са сухопътните яхти (land yacht) от 60-те и края на 50-те. Един такъв автомобил е Форд LTD от колажа в главата на форума горе. И пак не съм убеден дали рамата няма определен живот преди да омекне. Освен това, тези коли са с много сложна конструкция на каросерията и са механично сложни. Но да кажем, че са най-близкото до вечна ремонтопригодност. И пак, те пък са бавни, съвременното темпо особено по завои е непостижимо за тях. Харчат толкова, че по-добре да не ги караш. Дори сенатора имаше момент в който ми беше по-изгодно да пътувам с такси при това само спрямо цената на горивото без поддръжката при това при разход едва 15-17/100. Какво остава за 25-45 градско.

Масово има БМВ-та F-10 и F-11 520д и 525д на по 350-500.000 км на цени над 15.000 евро в мобиле.де. Това означава, че масово хората смятат, че тези коли имат остатъчен живот на цената на прилична нова кола. Например ново Мондео 1.5 еко бууст започва от 17.000 евро в реални оферти. На същата цена има Ф11 на 500.000?!
Има много качествени съвременни автомобили.

Ако се върнем на каросериите, гаранцията против ръжда на топло поцинкована ограда е 20 години. След цинка оградата се боядисва прахово. Изкарва 20 години без да прави нищо, няма удари с висока скорост, сол или вибрации,само чисти атмосферни води, сняг и слънце.
При същите условия праховото боядисване изкарва 5-10 години, а обищновената боя 1-5.
На късмет някои топло поцинковани детайли са вечни, а някои прахово боядисани изкарват 20 години.

Изолацията на сградите издържа 8-10 години и губи 30% от обема си, а мазилката се сгърчва отгоре.
За под 20 години някои керемиди се чупят от стоене на покрива.
Пътищата са от инертни материали и асфалт и дори без трафик издържат до 30 години.
Стъклото тече и се изкривява за няколко десетилетия.
Плочките и фугите в банята остаряват и се износват.

Какво остава за една боядисана и вибрираща ламарина, която скача по дупки, нагрява се, пече я и се обледенява.
Какви бои и грундове трябва да са нанесени, как трябва да бъде обработено отдолу? Двигателя е лесен, сменяш масло като луд на 4.800 или 7.500 и върви безкрайно.
Къде сте виждали кресло на 20 години от фоайе на хотел да е още здраво? Като автомобилната седалка на тази възраст ще бъде ползвана доста повече от хотелска мебел.

Има някои глупави и дразнещи решения, но цялото изделие е пределно добре направено. Доказателство са дачиите, които на 10 години и над 150.000 км в тежки условия още са свежи и ще живеат поне още толкова.
Аудитата масово правят по 350.000 и отиват при трети собственик.

Нека да бъдем обективни. Има отделни марки и модели боклучари и изнудвачи.
Новото обаче винаги е по-добро.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #36 -: Юни 16, 2018, 08:35:40 08:35 »
Аз не мога да се съглася,че новото е по-добро.Моето лично убеждение е,че няма производител,който да не знае как да направи здрав и дълговечен автомобил,при това икономичен и екологичен по съвременни изисквания.Но май никой не иска да го прави,защото няма сметка от това.Колко струва обслужване с консумативи във фирмен сервиз?Цените на новите автомобили може и да са паднали,но при обслужването и подмяната на повече части носи повече оборот на стока,произведена от някой,който е произвел същите тия части за производството на новия автомобил.Мине ли гаранцията може да си подменяш части каквито искаш.
Мисля "Тойота" бяха тези,които пуснаха ограничени бройки автомобили,с които да покажат на клиентите си,че знаят как и могат да правят качествени автомобили.

Та мнението ми е,че в момента новото умишлено е направено да живее по-малко време,окрасено с екстри и добър външен вид.Дори прозрачните части на фаровете потъмняват,а са много важни.Който си купува нова кола от салона не пита "Колко ще ме изкара",а гледа да му е удобно и функционално.

За керемидите и изолацията не знам какви наблюдения имаш,но основната стока в магазините е тази,която реално може да се продаде.И дори тук има гимнастика с качеството,защото ми прави впечатление,например лепилата за фасадна шпакловка на топлоизолазията преди нанасяне на минералната мазилка,че имат повече фибри,по простата причина,че сместа има повече пясък.Демек сваля се качеството на лепилото и се компенсира с арматура (фибрите),което сваля цената.Ако кажеш на някой "Ето това и това е качествено и ще изкара много време",човека като види крайната цена се отказва и се купуват по-нискокачествени материали,направени да са евтини.Малко са тези,които могат да си позволят първо качество плочки например,още по-малко са тези,които знаят,че за 20лв първо качество плочки няма.Къщата ми на село е на 50 години и няма проблем със здравината на керемидите,а с измятане на дървенията.

Целта за мен е повече оборот,а не качество,икономически им е по-изгодно.Фолксваген ги осъдиха за милиарди,че лъжат с екологичността на двигателите си.Оказа се,че и БМВ лъжат в тая област и изведнъж информацията по въпроса секна,защото не били само те.Мълчание.По някоя от нашите национални телевизии имаше новина за договорка между производителите,кой какво и как да произвежда,по спомен мисля,че "Мерцедес" първи признали за това.

Наистина ли един алтернатор има нужда от водно охлаждане?Или компа на двигателя трябва да е сред жегата под капака до мотора?

Намам против новото,но не мисля,че е качествено.Дори храната ни е такава.Доматите на село нямат нищо общо с тия на пазара.Птичето месо също.Помниш ли,че едно време киселото мляко се вкисваше и беше световно признато с качеството си,най-вече в Япония?Като гледам стар български филм,телосложенията на хората са други,но и качеството на храната е било друго.

Дано новия ти термостат те изкара дълго,поне термостати много рядко сменям.Но пък масло често,защото след 5000км изтънява,почернява и двигателя почва да го гори.А маслото уж трябва да ме изкара 10 000км,но за по-сигурно да съм го сменял на 8 000.Не ми трябва да гледам точно колко е пробега,двигателя издава звуци и сам казва кога иска ново масло  ;D ;D :'(
На бас,че който произвежда масла знае какви присадки да слага,за да има качествено смазване и голям пробег.
« Последна редакция: Юни 16, 2018, 09:39:53 09:39 от bdd »
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #37 -: Юни 16, 2018, 09:15:40 09:15 »
Това нещо наложено на охладителната система в автомобила ни показва че са станали доста сложни нещата . Примерно тази ел помпа може да замени механичната напълно , от там ще отпадне част от ремъка ролки и други елементи по тази група механизми на мотора . Може да отпадне и механичния термостат , да се замени с някакъв опростен електронен клапан , може да отпадне втората помпа за парното която обикновено се слага когато имаме механична водна помпа ....И още много промени в двигателя в следствие на електрическата водна помпа , промени за които в момента не се сещаме но които ще снижат цената на целия мотор и ще го направят по технологичен . Въпроса е че когато опре до практическо изпълнение много от иначе добри идеи се имплементират в двигателя некадърно и с боклукчави елементи което в крайна сметка опорочава цялата идея . Има и още нещо което лично мен много ме дразни , това са методите и технологиите на изработка . Периодично се заменят агрегати елементи части и компоненти с подобни или същите изработени по нови технологии и от нови материали като единствената причина за това е че се смятат за марално остарели . Детайл примерно досега правен от алуминий се заменя с пластмасов просто щото сега се прави всичко от пластмаса и  нещо което 20 години се прави по един и същи метод дизайн проект и материали се счита морално остаряло въпреки че е напълно работоспособно и пригодно .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #38 -: Юни 16, 2018, 09:54:33 09:54 »
ДВГ трябва да бъде сведен до удължител на пробега зареждащ батериите и след това да бъде напълно премахнат.

Всичко това е за по-нисък разход и опростяване.

Някой дава ли си сметка, че 1989-та една Омега 3.0-177 коня е струвала базово 46.000 марки, а 1990-та същата с 3.0-24v вече е 52.000. В мжмента можете да отворите Мобиле.де  и да си поръчате Мондео 2.0 еко бууст с 240 коня за 23.000 евро, за 17.000 има 1.5 еко бууст със 160 коня. Мисля, че няма нужда да Ви обяснявам колко по-голяма, хубава и удобна кола е днешното Мондео от 30 годишна Омега.
За 26.000 евро има още по-хубави коли. Преди вече близо 10 години колега си взе Вектра 2.0 дизел със 150 коня за 26.000 лева без ДДС. Колата върви все още и гони 200.000.
Преди 5-6 години същият си взе Инсигния с активно окачване, автоматик, кожа, дърво и 2.0-160 коня за малко под 50.000 лева.

Омегата да я коментирам ли какъв колосален боклук е? Колосален. Ръжда, нефелно окачване, пластмасово табло, ерзац седалки, грозно. Двигателя е много хубав като през два месеца му притягам различни болтове. Не ми се мисли какъв баланс има този автомобил.

Как така за 30 години колите даже са поевтинели?

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #39 -: Юни 16, 2018, 10:53:50 10:53 »
За удобство при пътуване новите коли са по-удобни.Но нямат същия ресурс.Защо им е на някои производители да рекламират колите си,като щели да си ги изкупят обратно на посочена от клиента пазарна цена?Дали няма тотал разглобяване във фирмения сервиз за оценка на износването,щото ресурса не трябва да е голям или прекалено малък?Стария ми W124 колко отстъпва по комфорт и качество на днешните мерцедеси от същия клас.Новите са по-икономични наистина,но нямат същия живот,не че не могат.Веригите на двигателя сега са консуматив,преди едва ли се сменяха повече от един път.Турбините също вече са консуматив,турбина на стария TDS издържа повече от новите,или те сега колите се карат повече и за това се амортезират по-бързо.Ето например конструктивно решение на фолксваген за ангренаж,бройте веригите,намират се откъм скоростната кутия.Не виждам кое налага такава конструкция.
А за удобството няма спор,новите са по-удобни за път.

Айде да не спамим темата,ако трябва да отворим нова.Нека обсъждаме само охлаждането тук.
« Последна редакция: Юни 16, 2018, 11:04:17 11:04 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #40 -: Юни 16, 2018, 04:13:27 16:13 »
124 непрекъснато иска някаква работа по окачването, шарнири, лостове, щанги, накрайници, елементарното му запалване гори, двигателя също не е лишен от механични шумове включително от верига и повдигачи, пука изпускател , има версия с електронен карбуратор E200, който е винаги развален, пластмасите се пукат, вакуумното централно се разваля, не върви, харчи много, тесен е, не е устойчив и в сравнение с нова кола и не вози добре.

ТДС хвърля турбина, на 100.000, верига къса задължително до 150.000 дори 2.5д в Е60 пак къса верига. Освен това пука блок и глава. ГНП-то има износващи се части графитни писти и писец. Виското се прецаква, буталата прибират поли и се пукат. Леш.

Както споменах, днешните дори БМВ-та правят 500.000 и се продават за 15.000 евро.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #41 -: Юни 16, 2018, 07:10:28 19:10 »
Нямам подобни наблюдения за 124,особено за тясното и за возенето.Зимата наистина искат хубави гуми,защото ненатоварен е зле.Моя мергел беше 2.5 дизел автоматик,не съм имал проблем с него,освен вървежа и разхода - муден и под 7л. на 100км не падаше.За това го и махнах,тромав и лакум.Проблеми с окачване за 4 години и около 100 хил.км не съм имал.Дори имаше екстра,която не е заводска: зимата го палех дистанционно от вкъщи,за да е подгрял като се кача и да има парно.

Както и да е,няма смисъл да коментираме кое е по-добро,защото е сблъсък на мирогледи.Най-хубавото на новата кола е,че е нова,в изрядно състояние,свалена от витрината.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #42 -: Юни 16, 2018, 08:56:29 20:56 »
Сблъсък на мирогледи е когато са възможно алтернативни. Тоест, да е възможно всички да започнем да караме стари коли и това да е по-приятно и изгодно от да караме нови.
За един сериозен пробег 124-ката ще ти изяде една 212-ка само през горивото. При това ти живееш в равнинен район, ако живееше по балкана разликата се задълбочава.
Купето е малко. Няма място за краката отзад дори за 6 годишно дете седнало зад двама възрастни.

Заблудата идва от там, че 70-те и 80-те германците бяха много богати и имаше много коли с ултра малък пробег държани в гараж. Същевременно техническата култура на тези хора ги кара да не гледат сериозно на коли над 10 години, защото вече има много по-хубави.
Това напълни страни като България със стари автомобили с голям остатъчен ресурс. Същевременно нашите стопански и социален живот са много по-слабо интензивни и пробега се проточва неимоверно във времето. Карането ни е в пъти по-слабо интензивно от на немците и австрийците, тоест двигателя и трансмисията не се натоварват толкова и така се раждат легендите. Немеца ще го кара 6 години с газ до дупка, ще гохсчупи и ще го даде в морга.
Отделно за тези мерцедеси се знае колко сложна поддръжка имат на горивната система, трябва да се сменят разпръсквачи и да се настройват дюзи. Да не говорим как трака.

Оцелелите стари коли масово са много малко карани за възрастта си. За по 30 години и с безброй ремонти не могат да изкарат по 300.000.
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #43 -: Август 03, 2018, 09:31:35 21:31 »
Неочаквано се сблъсках с проблема наречен охлаждане на двигателя - в случая ситроен берлинго . Модерната електроника скапва мотора , абсолютен факт . Какъв е случая - мотора на берлингото е 1.8 бензин и се оказа че има такава идиотска охладителна система . Нормален термостат със два вентилатора на радиатора и климатик . Температурата на мотора се следи от ЕКУ и от друг модул наречен битрон . Практически ако не въртят моторите на вентилаторите мотора не може да се охлади нормално в жегите заради плътните дифузьори на перките не навлиза достатъчно въздух . Работят на две скорости , на практика ЕКУто решава кога да пуска перките а битрона изпълнява комутацията като управлява релета но съобразно работата и на климатика . При най малкия дефект почват проблемите - най честия е пускане на перките при по висока температура на водата . Всеки един лош контакт във клеми и букси води до промяна на параметрите на зададената температура . Битрона често дефектира и прави каквото си поиска в общи линии само диагностика с проба грешка . Има варианти на моторите с плавно управление на оборотите , платката е залята в самия мотор на вентилатора - също чести проблеми дори продават подобрен модул за там от външен производител . Един куп проблеми които водят до силно температурно натоварване на мотора от неправилна  работа на охладителната система . При промяна на параметрите на температурния датчик за водата не работи и климатика  :oПри мен вероятно проблема се е появил в следствие на това че няма ниска степен на перките ...има някакъв проблем по системата неуловим за сега . Сменени са и трите температурни датчика , пробвано е с друг битрон а моторите на вентилаторите са в ред . Колата работи нормално и няма никакви индикации за грешки , не загрява обаче  високата степен се включва на прекалено високи градуси и това се случва в определени моменти а не постоянно но достатъчно за да окоти мотора . При продължителен товар на баир или с по висока скорост температурата почва да катери над нормалната . Идва ми да я изкормя цялата тъпа електроника и да пусна две жици с един нормален  термостат на радиатора да управлява вентилаторите . Ето това е резултата от умната охладителна система . Форума на пежо и ситроен е пълен с теми по тия вентилатори битрони датчици и разкази какви температури им държат двигателите . Няма двама с еднакви показания в общи линни ..

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Отговор #44 -: Август 04, 2018, 10:49:20 10:49 »
Не знам защо са го усложнили излишно много.
Ще проследя на мустанга как е системата, но съм сигурен, че е по-проста. С флашера настройвам бързата и бавната степен свободно. Преди бях на 196 бавна, 198-200 бърза и бавната много рядко изключваше в града, защото бях с топъл термостат.
Сега съм на 188 бавна и 192 бърза и изключват доста често защото го свалят на 182-184 Фаренхайт.
Мисля, че ЕКУ-то следи температурата и просто пуска сигнал на релета да пуснат бавната или бързата степен. Няма да се изненадам и ако ключовете са полупроводникови.
От всичко, което съм изчел никъде не съм срещал какъвто и да било проблем с охлаждането. До толкова е безпроблемно, че в момента се затруднявам да кажа дали перката е една или са две.
За 10 години съм сменял антифриза два пъти, втория преди месец и половина. Слагам по-скъпия на Приста, който е лонг лайф 6 години или 150.000 км G12+ и го ползвам 4-5 години и 20-30.000 км.
Тойота и Лексус също имат безпроблемно охлаждане. На Лексус ГС-300 19 години не му смених антифриза. Долял съм да кажем литър за цялото време.
На Ленд Круизъра се отнасям с по-голямо уважение, сменям през 4-5 години Лонг Лайф Приста G-12+. Мисля да почна по-често, защото при последната смяна беше избледнял.
Самата приста ми направи впечатление че е много залежала, големите туби бяха буквално от времето на последната ми смяна и купих само пресни малки.
На Мотул антифриза ми се струва изключително скъп, въпреки че при следващата смяна сигурно ще купя такъв, че пристата нещо не ми хареса тази година.

Явно европейците са станали съвсем некоректни с потребителя.
Аз вече повече от 10 години карам японска и американска кола нямам никакви проблеми. Стотици хиляди километри някои буквално с обърнат километраж и на двете коли и нищо. Обслужил съм един ангренаж на мустанга заради всеизвестният фабричен дефект и едно окачване на джипа. Зиме, лете, имам безпроблемна кола, която пали, върви, закарва ме и ме връща. Преди това с немските коли изобщо не беше така. Постоянно играеш руска рулетка с черни кутийки с надпис Bosch.
Купи си някой американски Форд да се видиш в кола 15 години. Таблото ще избелее под стрелката на водата.