Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Генеративен дизайн и 3D принтиране
« -: Юни 05, 2018, 11:03:07 11:03 »
Излезе ми много интересна реклама в Инстаграм
Не водеше към уеб сайт или профил, а към пдф за възможностите на някаква дизайнерска система на Сименс.

Генеративния дизайн било, когато изолираш статиката и я насложиш с физическите размери и ныжните точки за закрепване и взаимодействие на дизайна.

При леене и коване се пести материал.
Вероятно при движещи се части се вдига ефективността.

Онагледяването е с шевна машина - най-сложното механично устлойство на 19-ти век. Мисля, че е по-сложна от тъкачен стан и парна машина.

Рекламата е пусната от  SpaceCAD Ltd. Уебсайт: http://www.spacecad.bg явно са представители на високотехнологични инженерни програми и машини.

Коментирах, че резултатите от този метод за дизайн приличат на детайли от машини от 19-ти век, когато е  разцветът на механиката.

Същите изглежда имат нещо общо и с 3D Printing Metal https://www.facebook.com/3DPrintingMetal/
Цитат
Обадете ни се и поръчайте Вашите уникални детайли. 3D печат в мартензитна и неръждаема стомана чрез лазерно синтероване. Изграждащ обем 140мм*140мм*100мм.

Подозирам, че същите с тези призиви ще си докарат принтиране на липсващите зъбни колела от шибидаха на сенатора.

Изглежда, че тези услуги стават все по-достъпни, защото комплект колела за скоростна кутия бяха излезли 800 лева. Тоест, компресор, турбина или друг единичен дизайн ще излязат значително по-малко. Струва ми се също така, че тези цени са по-добри от на CNC.

Цитат
3D Printing Metal
17 май в 14:31 ·
- 30 детайла от мартензитна стомана или 5 работещи прототипа;
- 2 работни цикъла на 3D печат по 7 часа;
- Цена 800 евро

Резултат: Доволен клиент!

Единствено широката употреба на понятието "мартензитна стомана" малко ме смущава. Това не е марка или вид стомана, а състояние на структурата на метала в резултат от закаляване. Може би във фирмата има повече дизайнери и чертожници и по-малко металурзи. А може би това е така само в екипа зад Фейсбук страницата им.
Re: Генеративен дизайн и 3D принтиране
« Отговор #1 -: Юни 05, 2018, 11:20:57 23:20 »
Стават наистина все по-модерни 3д принтерите. Добре е да имаш едно наум, че повечето дизайнери които работят с тези машини нямат никаква идея за материалите които използват. За сметка на това имат изключително високо мнение за себе си, което им пречи да се дообразоват като почетат малко. Иначе разликата между цнц фреза/рутер и 3д принтер е че едното отнема, а другото добавя материал. Ако могат да ти отпечатат нужната част ще е супер. Но за компресор, турбина колянов вал и подобни ще трябва още обработка, а тя също е скъпа. И печатането и фрезоването с основен инструмент са груби. После трябва фино шлайфане и полиране до точен размер и повърхностно закаляване или цементиране за да може основата да е еластична, а повърхността която се трие да е твърда. Това оскъпява доста.
А мартензита https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%82 най-вероятно е бонус при технологията на принтиране, защото материала трябва да е течен когато излиза от дюзата и да се охлади рязко след това за да се втърди.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 06, 2018, 09:16:54 09:16 »
Реших поне с тези да не се карам за сега. Иначе е пълно със заварчици със свръх самомнение, които дори от заваряване не разбират.

Ако имаш нужния ценз или поне техническа специалност, напиши им едно кратко писмо да престанат с тази мартензитна стомана. И поздрави от Пенкилер.ком разбира се.

Принтира се с висока температура и рязко се охлажда. Интересно дали структурата е хомогенна. Защо да не е. Въпрос на топлообмен и скорост на подаването и разнасянето.

Щом принтират зъби. Но това е само основата на метало-керамични зъби. Нещо друго нанася керамиката. Виждал съм 5 осна фреза за керамични коронки.

Мисля че турбинния корпус на турбото на Кьонигсег е 3D принтиран.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #3 -: Юли 02, 2018, 10:51:18 22:51 »
Зададоха им въппос за сплавите, защото "мартензитна стомана" вече се изтърква.
Отговора е с този линк: https://www.3dsystems.com/materials/maraging-steel/tech-specs

Очевидно принтерите работят с най-различни сплави, а най-близкото по звучене до мартензитна стомана е "Maraging Steel" съдържаща легиращи елементи мед, манган, молибден, никел, силиций и титан.

На мен това ми прилича на инструмунтална стомана.

Яйде, разгадахме го: https://en.wikipedia.org/wiki/Maraging_steel
Отгрят и отгледан мартензит на инструментална стомана.

Много по-точо би било да го наричат закалена инструментална стомана.

В спецификацията изрично е посочено, че детайлите са крехки и се нуждаят от допълнителна топлинна обработка, а бих казал и от не малко механична. Кой ще проектира правилните размери тогава?

Тогава каква е разликата с CNC?
CNC вади по-точен детайл, който после пак може да бъде гледан, отгряван и обработван.
Фрезата може да го извади от метала и да извърши последващите обработки след термичната обработка.

Може би тези принтери са по-евтини. Обаче по-евтини ли са?

Принтера е оправдан за кухи и сложни детайли като турбото на Кьонигсег. За зъбни колела нещо не ми се връзва.
« Отговор #4 -: Юли 03, 2018, 11:09:37 23:09 »
Знам от хора които работят с такова напластяване че не става за прецизни детайли . Грубо и неточно . От моя опит с металокерамика пък знам че този материал подлежи само на абразивна обработка , толкова е твърд че не пуска стружка а отделя един прах от метални частици . Металокерамиката получена с пресоване е отличен материал , много прецизни размери и отлични механични показатели .
Това 3Д принтиране ми се струва някаква технология за единични бройки или малки серии екзотични детайли с не особено високи изисквания , за промишлено производство според мен е напълно неприложимо по много причини . Най малкото заради времето за принтиране .

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 04, 2018, 08:39:01 08:39 »
Трябва да го правиш малко по-голямо, защото от термичната обработка се криви, а от фрезоването се смалява.

Накрая пак ти трябва фреза при това с отделна програма.

А у нас пак дилетанти с принтер за коронки половин година не могат да спрат да тръбят нелепици за несъществуващ материал.
« Отговор #6 -: Юли 04, 2018, 10:44:42 10:44 »

....На мен това ми прилича на инструмунтална стомана..
Това което пишат във линка който даваш е описание практически  на оръжейна стомана , конкретно материал за цеви на огнестрелно оръжие . Там стоманата е такава , достатъчна якост и устойчиност на провлачване без закалка . Прилага се само термообработка за намалявне на вътрешните напрежения .
Инструменталната стомана е съвсем друг клас стомани , няма никаква връзка с тази Maraging steel . Мартензитата стомана се е превърнало просто наименование за метода по който се получава , както и аустенитната също . Практически такава стомана със специални свойства като описаната не може да бъде получена директо както чугуна .

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 04, 2018, 07:45:56 19:45 »
Maraging steel:
Цитат
Properties Aluminium Alloy AlSi12 CoCrMo Alloy⁴ Maraging Steel Stainless Steel 17-4 PH
Printer Availablility ProX DMP 200, 300 ProX DMP 100, 200, 300 ProX DMP 200, 300 ProX DMP 100, 200, 300
Chemical Composition
Al Balance - - -
C - 0.0 - 0.02% ≤ 0.03% -
Co - Balance 9.0 - 11.0% -
Cr - 28.0 - 30.0% - 15.0 - 17.5%
Cu - - - 3.0 - 5.0%
Fe - 0.0 - 0.5% Balance Balance
Mn - 0.0 - 1.0% ≤ 1.0% < 1.0%
Mo - 5.0 - 6.0% 4.0 - 6.0% -
Nb - - - 0.15 - 0.45%
Ni - - 17.0 - 19.0% 3.0 - 5.0%
Si 11.0 - 13.0% 0.0 - 1.0% ≤ 1.0% < 1.0%
Ti - - 0.9 - 1.0% -
Residuals < 0.6% - - -

Имам някакво основание за инструменталната стомана с толкова много примеси: http://audax-corp.com/bg/products/ferrous/7-инструментални-стомани-
Цитат
M30, M33, M34, М42, M43, M46, M47   Със съдържание на молибден и кобалт
тук имаме и мед, титан и други.
Съгласен съм обаче, че не съвпада напълно: https://en.wikipedia.org/wiki/Tool_steel тук в таблицата дори най-големите проценти са по-малки от дадените в документите за принтера.

Метал за топове: https://en.wikipedia.org/wiki/Gunmetal - това се оказа Gun Metal

barrel steel, тоест стомана за цеви: https://www.thefirearmblog.com/blog/2017/09/01/new-super-strong-barrel-steel-released-aubert-duval/
Просто 33CrMoV12-9
Carbon ..............................................0.30
Chromium..........................................3.00
Molybdenum......................................1.00
Vanadium ..........................................0.20

Явно цялата работа е в процеса на обработка: https://www.aubertduval.com/wp-media/uploads/sites/2/pdf/gb_GKH.pdf

Тоест, това, което слагат на принтерите е нещо като преобогатена инструментна стомана, което включва и такава за зъбни колела.

Което ще рече, че принтерите наистина са за прототипи. Просто няма как от принтера да излезе нещо използваемо освен ако не е турбинен корпус и то не за екстремни приложения.

На друго място четох обяснение, защо точността на детайлите е дадена в % като 0.2% за по-големи детайли. Защото принтера ги прави леко порьозни и при последващата обработка детайлите се спихват.
« Отговор #8 -: Юли 04, 2018, 08:34:46 20:34 »
Това какво слагат в принтера може да е най различно като материал , предполагам че е метална пудра изходния материал която се пропуска през плазма и частиците се стапят след което със силна газова струя се нанасят върху повърхноста . Практически е вид плазмено напластяване , вероятно и като другите 3Д принтери има коефициент на запълване като регулира плътноста на получения материал . Интересна технология , но както каза CNC фрезата си е най-доброто . Качествата на високо натоварени детайли е върхово при изрязване от цял блок .
Gun Metal явно в англоезичната литература е наименование за бронз който се използва за оръдията през  средновековието преди да минат към стомана за тия неща . Не бях обърнал внимание на тази особеност , в съвремената лексика barrel steel вероятно е правилното наименование . Итструментлните стомани са много видове , но най често използваните за обща употреба са просто нисковъглеродни стомани манганови стомани с минимални количества легиращи елементи . Има и доста специални  инструментални стомани , там като видиш такива големи количества хром никел кобалт вече е ясно че са инструментални с особени качества като устойчиви на температура или корозия примерно . До колкото разгледах това 3Д принтиране е удобен начин за изработка на някакви междинни матрици или заготовки в определено производство и то за малки бройки или единични . Сигурно струва майка си и баща си това нещо  ::)

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 04, 2018, 10:27:26 22:27 »
Да, за матрици/калъпи, съкращавал времето за изработка на нов модел от 3-4 месеца на ден и половина.
Особено полезни били 3д принтерите при преход на производството на нов модел, който е производен на стария и точно тогава пестяли много време.

У нас няма такава интензивна технологична индустрия, че да влезе в употреба това нещо.

Имало 3д принтер за карбонови композити по хитроумна технология.

Вероятно още през нашия живот ще има принтер или обработващ център, които ше позволят създаването на цяло автомобилно шаси/купе. Чертаеш си го и ти го правят. Разбира се стъклата, задвижването и обзавеждането си ги купуваш.