Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Какво е спортна кола
« -: Юни 11, 2018, 12:07:13 12:07 »
Какво е спортна кола

Това е открит автомобил с две врати и две места, който може да понесе продължително натоварване със състезателно темпо по писта, но е годен за ежедневна употреба по пътищата.

Същият автомобил, но във версия купе вече не е спортен, а туристически и е GT. Какво е истинско GT четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1933.0.html

Ето защо Понтиак, Корвет и Порше толкова време поддържаха таргата - най-близкото до кабрио разрешено в САЩ през 60-те и 70-те.
Дефиницията за спортна кола караше Ламборджини и Ферари да поддържат меки покриви дълги години след като Пежо въведе твърдия сгъваем покрив отново. Защото колата с мек покрив продължава да бъде спортна дори, когато е вдигват, докато колата с твърд е спортна само докато е свален.

Така например, Мазда МХ-5, Тойота MR-2 и Ферари Ф355 Спайдър са спортни коли, докато Порше 911, Форд Мустанг и БМВ 6-та серия независимо от броя на вратите не са спортни коли. Това са GT коли в най-добрият случай, освен ако не са просто седани или мощни компактни автомобили.

Майбах 6 е двуврато кабрио с две места и е чистокръвен спортен автомобил. Независимо, че е 6 метра, заема лента и половина и никой не знае колко тежи.

Хората имат склонност да наричат спортни красивите автомобили, които им харесват. Истината, е че това са просто готини коли.

Нещо повече, да експлоатираш в псевдо състезателно темпо спортен или готин автомобил по обществените пътища е на първо място опасно и неморално, а на второ незаконно.
Автомобилът е транспортно средство. Обществото определя като приемливо това транспортно средство да носи нещо повече от удовлетворението , че с негова помощ сме преодоляли определено разстояние до място на което желаем да се намираме. Обществото одобрява дори когато шофираме просто за удоволствие без конкретен маршрут.

Противоречията идват с употребата на автомобила.
Не си мислете единствено за кварталната общественост и възрастни хора, които не шофират. Мислете си за моторните спортове и професионалните пилоти, механици, работници, инженери и дизайнери. Помислете, че има много хора, които участват в аматьорски състезания.

Да седнеш и да подкараш със състезателно темпо мощен автомобил по обществен път между други автомобилисти, които не се състезават с теб е върховен абсурд. Другите на пътя не само не се състезават, те не знаят кой си и какво искаш, това са хора, което се транспортират нанякъде.
Re: Какво е спортна кола
« Отговор #1 -: Юни 20, 2018, 02:46:48 14:46 »
Ето тук с пълна сила се получава "Янусово мислене". Хем си прав, хем не си. От една страна, да автомобила служи само за придвижване. От друга обаче, защо тогава се произвеждат въпросните автомобили, къде остава удоволствието. Къде е границата между удоволствието, и това да не пречиш на другите.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Re: Какво е спортна кола
« Отговор #2 -: Юни 20, 2018, 03:50:20 15:50 »
Еми вкарай цялото захранване и задвижване в пода и в осите, направи купето по-голямо и просторно, облечи го в прозрачен балон с панорамна гледка, сложи големи и удобни меки кресла, активно окачване, което неутрализира накланянето, направи истински авто пилот и се наслаждавай.
Наслаждението за което ти говориш, шофирането в състезателно темпо със съсредоточаване върху самото шофиране нека да става на специализирано и обезопасено място. Така и двата вида удоволствия ще бъдат по-истински и същевременно по-безопасни и морално приемливи.
Аз бих си направил проектен автомобил за пътешествия ако знам, че ще има оупън сорс аксесоар авто пилот, който да мога да купя и да инсталирам.

Темата е основно за това, какво е спортна кола и какво не е.

Хората наричат спортни колите с агресивни линии, които им харесват. Това обаче не са спортни автомобили.