Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Абсолютно прав си, новия Кадилак CT6 има Cx 0.3?! При положение, че актуалната S-класа е с 0.24...
Новия голям седан на Кадилак е с по-лоша обтекаемост от 24 годишна Омега?!
Ето нагледно какво имам пред вид като говоря за школите и тенденциите в проектирането на ДВГ
Германия

и Мърика

 ;D
Захванал си едни теми, като тази с ретрото, дето трябва да се бистрят на по бира и таблет с нет (за факти).  :)
Ето една класация която човека си е направил , гледал съм доста от материалите на канала му и определено може да се приеме за вярно около 95% от твърденията му . Има някои твърдения които си ги напасва към темата според това колко е запознат .  Напомням , това си  е негово виждане по въпроса и касае 2 литровите агрегати  .
Странното е че на 4то място е кой .....мотора на моя ситроен  :P и твърдението е че изкарва 400 000 км без проблем ако се следи температурния режим . Моя е дори още по простата версия с 8 клапана и 1 вал докато този показва на картинката 16 клапановия вариант .

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
До девето място съм и съм съгласен с всичко. Обаче, за дебелината на сегментите не е прав и явно не е наясно.
Да, тънкия сегмент е и по-мек, но е и по-лек. Това, че твърдостта му е намалена не е проблем, защато сегментите заключват от налягането в горивната камера, а не от собственият пружинен ефект, който трябва да бъде минимален.
Маслените сегменти са такива и при Мазда и трябва много да се внимава.
Обратно на леките сегменти. Използват се в бързооборотни двигатели, износват каналите на буталото по-малко. Трябва да се подберат оптимално, 2 мм сегментите са с по-ниско налягане върху цилиндъра и не по-лошо уплътняване, но над 6000 оборота са в критичен режим, защото са тежки.

Относно задръстванията, тойотата ми има най-много картерни газове на празен ход, над празния ход изчезват, да не кажа и че смуче.
Тук пък системите старт-стоп стават малко по-логични, защото спестяват дългата работа на място, която цапа най-много. Даже един мек хибрид, който да може да пълзи до 20-30 само на електричество ще бъде идеален.

Това да правиш сложни механики и маслозависими устройства и да препоръчваш удължена смяна на масло според мен е престъпление.
Воносите и валвтрониците имат разни текстолитови и бакелитови части, които винаги са обрасли с нагар.

Интересно ако всички карат със естерна и ПАО синтетика с full SAPS (цинк, молибден, фосфор, сяра и т.н. противоизносващи присадки), които са и с висок TBN и го сменят на 5-6.000 км няма ли всички ДВГ да карат по 500.000 км? Май, да.

Обаче има нещо друго, това са 100 смени на масло грубо по поне 200 лева с филтрите. 100х200 са 20.000 лева. Като прибавим още малко обслужвания и консумативи един такъв автомобил лесно консумира пълната цена на една цяла Тесла Модел 3 за реалистичния пробег от 500.000. И това става само с обслужване, което на теслата го няма. Например, Тесла не сменя накладки и дискове заради мощното регенериране.
Ето един авензис на 546 000 км . До колкото разбрах от видеото смяна на маслото 8000 км и само с оригинално и с промивка  ::)