Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неплатена сметка ГСМ
« -: Март 30, 2011, 02:26:33 02:26 »
Хехе ... в тоя раздел нямало теми  ;D
Ми аиде аз да изцвъкам една  :D

Такааа... Ще бъда максимално кратък :
Имам неплатена сметка кум глобул , която се е натрупала от месечни такси, докато бях забравил ,че имам карта към глобул...
Един прекрасен ден си намерих апарата с картата и се сетих... както и да е.. вкл. го, но картата ми беше спряна , при все , че до края на договора ( които проверих ) оставаха няколко месеца ! отидох в Глобул , където ми заявиха, че понеже не съм си плащал таксите 3 месеца , договора ми бил прекратен и аз трябвало да си платя всички такси , заедно с глоби за целия период на договора ! Заявих желание да си платя пропуснатите 3 месеца и да ми се активизира картата в съответствие с сключения договор - получих отказ - бил прекратен !!! От тук нататък- нов  :o
Много им се досах на тея  :( ...таксите до края на договора с некви лихви били 150 лв. Казах си -няма да ги плащам !

Вчера обаче , звънили на дом тел на  родителите ми , ( сега съм с тел на Мтел) и им казали , че до седмица трябва да си платя сметката или щели да заведат дело ....
И понеже чувам от разни места , че след спечелено от тях дело, доста се натрупвала сметката на длъжника със  адвокатски хонорари, държавни такси и такси за съдия изпълнители разни....... та :

Ако може някои сведущ да ми отговори на следното :

1. Може ли да заведат дело с/у мен без да ме уведомят лично ( не ми знаят актуален тел  а и не живея на адреса от личната си карта )
2. До колкото разбрах , Глобул са продали задълженията на длъжниците си на др фирма .... това не е ли противозаконно , т.е длъжника да трябва да даде съгласие за това , ..... а и това е предоставяне на лични данни на трета страна !!!!
3. При евентуално спечелване на дело от тяхна страна какви мерки могат да предприемат за събиране на задълженията ? И в частност : Могат ли да правят запор на имущество или запор на сметка в банка ?

Мерси в аванс!  :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #1 -: Март 30, 2011, 07:52:40 19:52 »
Първо да подчертая, че по належащи и неотложни правни и здравословни въпроси помощ от форуми и интернет не трябва да се търси никога!

Също искам да ти обърна внимание, че договора не е черна кутия или проста вещ със заклинателен характер между страните.
В договора се съдържат уговорки. Ако пише, че могат да ти го прекратят, значи могат! ти си го подписал, значи си се съгласил, че могат да правят такива неща! Ако пише (да пише значи да сте се уговорили), че могат да ти искат всички вноски до края на срока на договора, значи могат да го направят.
Извод: четете си договорите!

Договори сключени при общи условия на едната страна (обикновенно тази, която предоставя стоки, доставки или услуги срещу заплащане), то освен уговорките в договора, част от договора (комплекта права и задължения на двете страни) са и приложимите разпоредби на общите условия. В повечето случаи целите общи условия са приложими, затова не търсете под вола теле!

Отговори на въпросите:

1. Да могат! Справка ГПК и реда за призоваване/уведомяване! Те си подават документите за издаване на заповед за изпълнение или направо искова молба, като не те намерят, ти лепват една бележка и натам се оправяй! Да си си актуализирал адреса!
2. И да е противозаконно (обикновенно не е), теб какво те интересува щом така или иначе дължиш определена сума?
3. Да Могат! Взискателя по изпълнително дело не е ограничен в избора на изпълнителния способ и няма ограничение срещу кое и какво имущество на длъжника да насочи изпълнението. Движимо, не движимо, вземания, права на длъжника, все едно.
Има едно успокоение за длъжниците и то е че не че не могат да ви продадат апартамента за такава малка сума, но ще им се наложи да платят такса за опис съразмерно на цената на описаното имущество, която ще надхвърли многократно вземането им. Което не би попречило на някой процесуален злосторник все пак да ви изнесе апартамента на публична продан само от лошотия. В конкретния случай чак такива опасения не бива да има! но от фирмата събираща вземанията ще ти скъсат нервите!

Съветвам те ако не признаваш вземането си, спешно да отидеш при адвокат и да се консултираш какво да правиш!

Ако не ти се ходи на адвокат и ако не намираш аргументи и възражения, които да противопоставиш на претенциите на  другата страна, ще ти бъде много по-евтино да си платиш.

След като платиш, можеш да анализираш договорните си отношения с другата страна и ако намериш за полезно и целесъобразно да претендираш за недължимо платено по съответния процесуален ред.

Договорите служат за уговаряне как ще се държат страните и какво трябва да правят. Затова договорите винаги трябва да се четат! И преди да ги подпишете за да си направите сметката дали условията ви устройват и когато вече действат за да знаете какво може и какво не може и когато вече има отклонения от нормалните отношения между страните и не дай боже насрещни претенции или само на едната страна.

Моля никой да не разчита на този или друг раздел на този форум за консултация по спешни и належащи въпроси! Съветвам ви да не разчитате на интернет за такива неща по принцип!
Настоящото мнение не е консултация и консултации по интернет не давам! Същото можеше да ви напише и един опитен търговец!

Поздрави!
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #2 -: Април 16, 2011, 07:04:09 19:04 »
Малко развитие по темата  :D

Значи:
по друг повод посетих магазин на ГЛОБУЛ и използвах случая да попитам управителя : 
Може ли да има някаква договорка м/у мен и ГЛОБУЛ за дължимата сума  ;D , като обясних, че голяма част от сумата са лихви и неустоики , а всъщност изговорената сума е под 30 лв от общо 150лв !!!! Като обясних , че нямам никакви лоши чувства кум компанията им и бих станал пак ехен абонат , ако се споразумеем за сумата  ;D
Той се почеса зад врата и каза , че по принцип е възможно  ;D , като за целта  трябва да напиша молба свободен текст до Глобул , с молба да стана пак техен абонат , като ще си платя изговорените минути ( в случая- 30 лв ) , а останалите 120 лв глоби и неустоики да ми ги приспаднат от бъдещи сметки  :) .....което мен ме устроива попринцип !
И като се вземе в предвид че:
- от една страна аз ще се спася от съдебно дирене , ще имам глобулска карта , с известен брои безплатни минути ,а от друга
- те ще си получат парите  за изговорените минути И ЩЕ МЕ ЗАПАЗЯТ КАТО ТЕХЕН КЛИЕНТ С ДОГОВОР , по който аз ще си плащам наи-малкото месечните такси ...
ми се струва изгодно и за двете страни  ::)

Та сега, макар и да се имам за средно интелигентен ,ако аз напиша молбата ще се хване на няколко реда -  просто имам пресантимант към точните науки и. .. нямам дар слово , бих бил прекалено директен и кратък , а в една такава молба  не се цени точно това  ;D

Сигурен съм, че Тошко като човек с висока интелигентност и юридическо образование , би оформил такава молба много по- ефективно и 'цветисто' ;D
Та в тази връзка , бих го помолил да драсне  10-15 реда , така или иначе пише дълги постове  ;D, а това не би го затруднило грам !
Предполагам, че отговорът му ще е , че не прави такива онлайн услуги  ;D, но пък си струва да опитам ! Това би могло да послужи като отправна точка и за друг тип молби  на други юзъри на форума...... Ако разбира се предпочита може и и ЛС да ми го прати.
Благодаря му предварително !

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #3 -: Април 16, 2011, 07:46:44 19:46 »
Сори, колкото повече разбирам от нещо, толкова по-кратко го обяснявам  ;)

ДО
Управителя на офис ........ на Глобул (индивидуализираш само с адрес на офиса до който подаваш)

             М О Л Б А

ОТ
ти - три имена без ЕГН , клиент на ГЛОБУЛ с договор № и телефонен № ....

Уважаеми господин управител,

На ...дата... получих покана за доброволно плащане (или там както се казва) с която Глобул ме кани да платя 150 лева, състоящи се от 30 лева не платени сметки за разговори и абонаменти и 120 лева лихви, разноски и други.
На ...дата... се срещнах с вашия служител ...две имена... от офис ...еди кой си офис... След като му разказах за случая и след направената от него проверка, той ме увери, че ако желая да остана ваш клиент трябва да платя 150 лева, като 30 от тях ще отидат за погасяване на задълженията ми за действително използвани услуги предоставени от вас, а 120 лева ще ми бъдат придадени като безплатни минути, които ще мога да използвам със сегашният си телефонен номер.

Отправеното от представител на вашата фирма предложение ме устройва и аз го приемам. Готов съм да платя 150,00 (сто и петдесет) лева при посочените условия.

Моля да ми съобщите какво да предприема за да уредим отношенията си по посоченият начин.

*София, ___ април 2011 г.                                                                                                                     С  Уважение: ____________
                                                          
(име и фамилия)
Ето виждаш ли, по-кратко от твоето обяснение се получи.
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #4 -: Септември 13, 2012, 04:55:45 16:55 »
Какво е станало по нататък с темата? Дайте някаква информация ако може.
Защото точно в момента съм на същия хал, 3 месеца в чужбина, връщам се и 270лв. трябва да платя (целия договор) за да ми пуснат картата  :o ???

какво ли да правя  ???
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #5 -: Септември 13, 2012, 08:31:16 20:31 »
Какво е станало по нататък с темата? Дайте някаква информация ако може.
Защото точно в момента съм на същия хал, 3 месеца в чужбина, връщам се и 270лв. трябва да платя (целия договор) за да ми пуснат картата  :o ???

какво ли да правя  ???

Здравей.
Ами ....развитие няма  ;D
От 5-6 месеца не са ме притеснявали , макар , че са ми издирили Мтел-ския номер от някъде ( преди това ми звъняха на него ) !
Сега чакам да изтече давностния срок за такива вземания , който мисля , че е 2 години .( Моля Тошко, ако прочете това , да потвърди или не срока )
Прекратиха ми договора края на 2010 , така , че би трябвало след изтичането на тая год. да нямат права да си търсят дълга !
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #6 -: Септември 14, 2012, 08:20:48 20:20 »
Заповядайте

Цитат
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 3 ОТ 18.05.2012 Г. ПО ТЪЛК. Д. № 3/2011 Г., ОСГТК НА ВКС


ПОНЯТИЕТО "ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ" ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ. 111, Б. "В" ОТ ЗАКОНА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОВТАРЯЩИ СЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ПАРИ ИЛИ ДРУГИ ЗАМЕСТИМИ ВЕЩИ, ИМАЩИ ЕДИНЕН ПРАВОПОРАЖДАЩ ФАКТ, ЧИИТО ПАДЕЖ НАСТЪПВА ПРЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ ИНТЕРВАЛИ ОТ ВРЕМЕ, А РАЗМЕРИТЕ НА ПЛАЩАНИЯТА СА ИЗНАЧАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ ИЛИ ОПРЕДЕЛЯЕМИ БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ПЕРИОДИТЕ ДА СА РАВНИ И ПЛАЩАНИЯТА ДА СА ЕДНАКВИ.
Чл. 111, б. "в" ЗЗД


Върховният касационен съд на Република България, общо събрание на Гражданска колегия и Търговска колегия, в съдебно заседание на 11 април 2012 г. в състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС:
ЛАЗАР ГРУЕВ
ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС
и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Гражданска колегия:
КРАСИМИР ВЛАХОВ
и.ф. ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС
и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Търговска колегия:
ТАНЯ РАЙКОВСКА
ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:
ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА
ТАНЯ МИТОВА
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА
ПЛАМЕН СТОЕВ
ЧЛЕНОВЕ:
1. ЛЮБКА ИЛИЕВА 25.МАРИЯНА КОСТОВА
2. НИКОЛА ХИТРОВ 26. ЛИДИЯ РИКЕВСКА
3. РОСИЦА КОВАЧЕВА 27. СНЕЖАНКА НИКОЛОВА
4. ЛИДИЯ ИВАНОВА 28. МАРИО ПЪРВАНОВ
5. КАПКА ЮСТИНИЯНОВА 29. ЕМИЛ МАРКОВ
6. ВАНЯ АЛЕКСИЕВА 30. КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА
7. СИМЕОН ЧАНАЧЕВ 31. АЛБЕНА БОНЕВА
8. НАДЕЖДА ЗЕКОВА 32. СВЕТЛА ДИМИТРОВА
9. НАДЯ ЗЯПКОВА 33. БОНКА ДЕЧЕВА
10. МАРГАРИТА СОКОЛОВА 34. СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА
11. ЦЕНКА ГЕОРГИЕВА 35. ЖИВА ДЕКОВА
12. БОРИСЛАВ БЕЛАЗЕЛКОВ 36. МИМИ ФУРНАДЖИЕВА
13. ДАРИЯ ПРОДАНОВА 37. КАМЕЛИЯ МАРИНОВА
14. СВЕТЛА ЦАЧЕВА 38. ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА
15. СТОЙЧО ПЕЙЧЕВ 39. ВАСИЛКА ИЛИЕВА
16. ЛЮБКА БОГДАНОВА 40. ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА
17. РАДОСТИНА КАРАКОЛЕВА 41. ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА
18. ВЕСКА РАЙЧЕВА 42. ИЛИЯНА ПАПАЗОВА
19. КОСТАДИНКА АРСОВА 43. ОЛГА КЕРЕЛСКА
20. ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА 44. ЗОЯ АТАНАСОВА
21. ЗЛАТКА РУСЕВА 45. ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ
22. ДИЯНА ЦЕНЕВА 46. ВЕСЕЛКА МАРЕВА
23. МАРИЯ ИВАНОВА 47. БОРИС ИЛИЕВ
24. СВЕТЛАНА КАЛИНОВA 48. БОНКА ЙОНКОВА


при участието на секретаря Борислава Лазарова постави на разглеждане тълкувателно дело № 3 по описа за 2011 г. на ОСГКТК, докладвано от съдиите МАРИАНА КОСТОВА и МАРИО ПЪРВАНОВ


С разпореждане от 06.12.2011 г. на Председателя на Върховния касационен съд е образувано тълкувателно дело № 3/2011 г. на Върховния касационен съд, общо събрание на гражданската и търговската колегия, по искане на Омбудсмана на Република България на основание чл. 125 във вр. с чл. 124, ал. 1 ЗСВ за приемане на тълкувателно решение по следния въпрос:
"Какво е съдържанието на понятието "периодични плащания" по смисъла на чл. 111, б. "в" от Закона за задълженията и договорите и кои са неговите основни и задължителни характеристики?"
Общото събрание на гражданската и търговската колегии на Върховния касационен съд, за да се произнесе, съобрази следното: В искането на Омбудсмана на Република България се изтъква, че няма легална дефиниция на понятието "периодично плащане". Неговото съдържание поражда спор в правната доктрина и има противоречива съдебна практика по приложението на тригодишната погасителна давност за вземанията, посочени в разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД като "други периодични плащания" относно договорните правоотношения на потребителите с топлофикационните, електроснабдителните и водоснабдителните дружества и мобилните оператори. Посочени са конкретни примери на противоречива съдебна практика относно вземанията на топлофикационните и водоснабдителните дружества.
Според разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания се погасяват с изтичане на тригодишна давност. В едни съдебни решения се приема, че тези парични задължения са периодични, защото се дължат през определен еднакъв или различен период от време, независимо дали отделните плащания са с еднакъв или различен размер. Те са за периодично плащане по смисъла на чл. 111, б. "в" ЗЗД, тъй като са налице повтарящи се през определен период от време еднородни задължения, с предварително определен падеж. Потребителите на топлинна енергия заплащат цената и на месечни вноски. Касае се за трайно, периодично изпълнение на задължението на потребителите. Налице са повтарящи се през определен период от време еднородни задължения, с посочен в Общите условия падеж. За приложението на специалната погасителна давност съгласно разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД, не е необходимо плащанията да са еднакви по размер.
В други съдебни решения се приема, че договорите за продажба на топлинна енергия и за предоставяне на услуги по доставка на вода, пречистване и отвеждане на канални води не са за периодично изпълнение. Доводите за това разрешение са, че при договора за периодично изпълнение длъжникът трябва през определено време да извършва няколко еднакви, повтарящи се през определен или неопределен период от време престации. Вземанията за цената на доставената топлинна енергия и за предоставяне на услуги по доставка на вода, пречистване и отвеждане на канални води не са за периодични плащания, тъй като отделните платежи са в различен и неизвестен предварително размер в зависимост от обема на доставките и ползваните услуги. Според чл. 111, б. "в" ЗЗД периодични плащания са тези, които се дължат на едно и също основание, а тяхната изискуемост и размер е в зависимост единствено от изтичането на определен срок. По тази причина за вземанията на топлофикационни и водоснабдителни дружества следва да се прилага общата петгодишна давност.
ОСГТК приема за правилно първото становище, като съображенията за това са следните:
Законът за задълженията и договорите е установил различна погасителна давност. Общата погасителна давност според разпоредбата на чл. 110 ЗЗД е петгодишна. Тя е приложима във всички случаи, при които законът не е определил друг специален давностен срок. Такъв е срокът за периодични плащания. При определяне характерните признаци на понятието "периодични плащания" по смисъла на чл. 111, б. "в" от Закона за задълженията и договорите трябва да се изхожда от неговото систематично място. Разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД се намира в раздел "Погасителна давност" в глава V "Погасяване на задълженията". Според тази разпоредба с изтичане на тригодишна давност се погасяват вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания. Понятието "периодични плащания" не е определено в закона. За установяването на действителния му смисъл и точното му съдържание е необходимо то да се разглежда с оглед функциите на погасителната давност и спецификата на тези вземания, за които е предвидена по-кратка от общата петгодишна погасителна давност. Погасителната давност е установена в обществен интерес. Целта е да стимулира своевременното упражняване на субективните граждански права. В правната наука погасителната давност се разглежда като правен институт, юридически факт и субективно право. Правните норми, които я уреждат, са императивни. Чрез погасителната давност на кредитора се отнема възможността да иска принудително осъществяване на своето право. Това става, след като длъжникът упражни правото си да погаси с волеизявление пред съд правото на иск или правото на принудително изпълнение на кредитора поради това, че то не е упражнено в определен от закона срок от време. Тя служи за гарантиране на правната сигурност като допринася за бързото развитие и уреждане на гражданските правоотношения, което е в интерес на всички. Защитата на правата на кредитора, когато е безсрочна, създава несигурност, както между страните на гражданското правоотношение, така и в търговския оборот. След като за едно вземане не се търси защита в продължителен период от време, то се предполага, че е отпаднал правният интерес. Погасителната давност има важна функция и в осигуряването на справедливо съдопроизводство поради трудността за доказване на факти, които са се осъществили далеч назад във времето. С оглед на тези функции и голямото разнообразие на субективните права законодателят е предвидил освен общата петгодишна давност по чл. 110 ЗЗД и по-кратки специални давностни срокове като по този начин се отчитат особеностите на различните облигационни отношения. В чл. 111 ЗЗД като изключение е установена тригодишна давност за три групи вземания, едната от които е за наем, за лихви и за други периодични плащания. Целта на определяне на специален, по-кратък давностен срок за тези вземания, е да бъде защитен длъжникът относно онези негови плащания, които са предварително известни на страните по правоотношението. Кредиторът и длъжникът в тези случаи знаят изначално времето на изпълнение. По този начин с настъпването на всеки падеж на кредитора се напомня за съществуващите задължения за периодични плащания и евентуално за наличието на неизплатени такива. Ето защо за тези вземания е предвиден по-кратък давностен срок.
След като разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД се отнася за изключение, то тя не следва да се тълкува разширително. Тя трябва да се прилага само за такива периодични плащания, които са подобни на наемите и лихвите. Последните са по правило парични задължения. Правният термин "плащане" обикновено има две значения - изпълнение на каквото и да е било задължение и изпълнение на парично задължение. Според действащото българско право само паричните задължения имат за предмет плащане. За тях е съществена стойността, която парите изразяват като платежно средство. Цената обаче може да бъде уговорена и като стойност на заместими вещи. Така страните по наемното правоотношение имат възможност да уговорят наемната цена като определено количество други заместими вещи. В чл. 8, ал. 4 от Закона за арендата в земеделието изрично е предвидено, че арендното плащане може да се договори в пари и/или в земеделски продукти. В съдебната практика се приема, че изкупуването по чл. 33 ЗС е допустимо и при договор за замяна срещу заместими вещи. Заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1, т. 1 ГПК се издава за вземания за парични суми или за заместими вещи. Ето защо под "плащане" по смисъла на чл. 111, б. "в" ЗЗД следва да се разбира задължение за предаване на пари или други заместими вещи.
Характерен признак на това плащане е неговата периодичност без оглед на това по какъв начин е определено изтичането на интервала от време, който го прави изискуемо - годишен, месечен, седмичен или дневен. "Периодично" е това плащане, което не е еднократно и не се изчерпва с едно единствено предаване на пари или заместими вещи. Задължението е за трайно изпълнение, защото длъжникът трябва да престира повече от един път в течение на определен срок. Неговото задължение е за повтарящо се изпълнение. Тези множество престации се обединяват от това, че имат един и същ правопораждащ факт и падежът им настъпва периодично. Еднаквостта или различието на размера на задължението за плащане нямат отношение към характеристиката му като периодично, а единствено е необходимо той да е предварително определен или определяем. Изискуемостта, забавата и давността за всяка престация настъпват поотделно, тъй като се касае за самостоятелни задължения, имащи единен правопораждащ факт. Последният може да бъде различен юридически факт /прост или сложен в зависимост от структурата си/ с гражданскоправно действие. Отличителната разлика на периодичните плащания е предварително определеният и известен на страните момент, в който повтарящото се задължение за плащане трябва да бъде изпълнено. Повтарящите се задължения за плащане обаче са периодични само тогава, когато падежът е предварително определен, а не и в случаите когото те случайно са се оказали изискуеми през определени периоди. Не е възможно да бъдат изброени всички видове периодични плащания, поради това, че правопораждащите ги юридически факти могат да бъдат различни. Законодателят е посочил примерно две от тях в разпоредбата на чл. 111, б. "в" ЗЗД - вземанията за наем и лихви. Тези вземания обикновено не са равни по размер. В много от случаите страните по наемното правоотношение уговарят наемната цена да се актуализира в зависимост от различни критерии. Често срещана е и уговорката за различен размер на лихвата през отделните периоди.
В обобщение следва да се приеме, че винаги когато едно плащане притежава посочената по-горе съвкупност от отличителни белези, то следва да се определи като периодично по смисъла на чл. 111, б. "в" ЗЗД. Вземанията на топлофикационни, електроснабдителни и водоснабдителни дружества, както и на доставчици на комуникационни услуги също съдържат изброените признаци на понятието, поради което са периодични плащания по смисъла на чл. 111, б. "в" ЗЗД и за тях се прилага тригодишна давност. 3адълженията на потребителите на предоставяните от тези дружества стоки и услуги са за изпълнение на повтарящи се парични задължения, имащи единен правопораждащ факт - договор, чиито падеж настъпва през предварително определени интервали от време, а размерите им са изначално определяеми, независимо от това дали отделните плащания са с еднакъв или различен размер. Според чл. 155 и чл. 156 от Закона за енергетиката потребителите на топлинна енергия заплащат цената, определена предварително и известна на страните по договора, на месечни вноски. Предвидени са различни системи за плащане на действително потребеното количество енергия - на 10 равни месечни вноски и две изравнителни вноски; на месечни вноски, определени по прогнозна консумация за сградата и една изравнителна вноска; по реална месечна консумация, като във всички случаи се касае за периодични плащания. Съобразно разпоредбата на чл. 35 от Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, издадена от МРРБ, стойността на потребената вода се плаща ежемесечно.
По изложените съображения, Общото събрание на гражданска колегия и търговска колегия на Върховния касационен съд


РЕШИ:


Понятието "периодични плащания" по смисъла на чл. 111, б. "в" от Закона за задълженията и договорите се характеризира с изпълнение на повтарящи се задължения за предаване на пари или други заместими вещи, имащи единен правопораждащ факт, чиито падеж настъпва през предварително определени интервали от време, а размерите на плащанията са изначално определени или определяеми без да е необходимо периодите да са равни и плащанията да са еднакви.

Само тълкувателя не се е сетил за основното и най-важно предназначение на института на погасителната давност, а именно трупането на безкрайни лихви върху отдавна забравено задължение. Трудността на доказване след изтичане на много време, загубения интерес и т.н. талаш дето са набутали за да се правят на важни са второстепенни съображения!

Обяснение: Дължите дадена сума на някого, ама задължението е безспорно доказуемо с ваш пръстов отпечатък, клетва, нотариална заверка и подписите на всички в селската кръчма. Задължението има падеж. Както знаете след падежа започва да се трупа лихва ОЛП+10 процентни пункта. Минава много време, вие забравяте, кредитора ви не. Могат да минат и 50 години. А може и 100. Ако няма погасителна давност, лихвите ще се трупат безкрайно дълго. Тогава, когато един ден вие ще се отдавна на оня свят, някой от внуците на кредитора ви може да се яви при вашите внуци и да ги сюрпризира, че вече трето поколение, задължението на прародителя им се предава заедно с наследството... ;) Има случаи при които за 100 години 100 лева могат да станат над 23 милиона...

А погасителната давност е три, а не две години от датата на изискуемостта.

Давността се прекъсва със завеждане на иск и не тече през време на делото.
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #7 -: Септември 15, 2012, 10:18:11 22:18 »
значи плащаме и духаме супата  :o  >:(
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #9 -: Септември 16, 2012, 01:08:12 13:08 »
E, аз съм малко рисков тип играч  ;D , та...... ще почакам още годинка - да видя ко ше се случи  ;) ....така и така са минали 2 год вече !!!
Re:Неплатена сметка ГСМ
« Отговор #10 -: Декември 06, 2013, 03:18:28 15:18 »
Здравейте.
Малко ъп на темата със следните новини :)
Днес , 06. 12. 13г , ми идва смс от Иновативни Финанси ( явно те последно са купили задължението ми към Глобул ) , че до края на годината ( 2013 ) мога да платя задължението си с 30% отстъпка!!!  ;D
Горното  ме кара да мисля, че те не са предприели стъпки по принудително събиране на дължимата от мен сума ..... което ме радва , понеже : Точно пък до края на годината  изтича 3 годишния давностен срок ( който спомена Тошко ) за прибиране от тяхна страна на вземанията си към мен ! 
Договорът ми е прекратен края на 2010г  и с изтичането на тази год. - те ще са безсилни да си го търсят принудително , ако ( щом ) досега не са възбудили процедура !
Та ..... явно не винаги и на всяка цена си търсят парите по съдебен път !!!  ;)