Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Защо автомобилите вървят по-малко към края на дълго пътуване?

Естествената ни логика казва, че след дълго каране извън града двигателя трябва да е добре "продухан".
Смята се и че акумулатора би трябвало да бъде добре зареден след дълго пътуване, но така ли става всъщност?

Това е един от не малкото случаи, когато очевидната логика не води до правилни изводи.

Очевидно не малко коли с определени или дори с всички горива изпитват намалена динамика след 3-4 часа интензивно каране.

Работата е в естественото свойство на чистото гориво и бензин и дизел да прави отлагания по инжекторите и дюзите и нагар по различни детайли в контакт с горивната камера.

Затова към горивото задължително се добавят миещи добавки. Тези добавки до някъде предотвратяват налепите по впръскващите елементи - игла, плунжер, ръзпръсквач и елементи от помпите. Миещите добавки обаче действат много по-слабо спрямо нагара по буталата, свещите, главата или клапаните, затова нагара, обикновено от твърд въглерод и други продукти на горенето се трупа непрекъснато от запалването до спирането на двигателя.
Трупат се и налеп и нагар по впръскващите елементи на системите за директно впръскване.

Когато загасите двигателя и той изстине напълно, метала на частите му се свива и нагара и налепите падат почти изцяло.

Същото става и в катализатор, който е тръгнал да си ходи, трупа нагар между циклите на пълно изстиване.

Ако наблюдавате такова поведение, то: а. горивото може би не е достатъчно качествено;  б. възможно е въздушния филтър да е зацапан и двигателя да работи с не оптимална смес; в. възможно е нещо да предизвиква влошено смесообразуване.

По правило новите двигатели проявяват по-малко този феномен, а старите при които повърхностите вече не са толкова гладки и дозирането на горивото не е толкова точно съответно повече.

Срещу това не може да се направи нищо, само смяна с нови части и полиране на буталата.

Разбира се най-лекия и прост случай е когато горивото не е по стандарта в нашия случай EN590 или EN228. Тогава смяната на бензиностанцията и малко почистваща добавка решават проблема.

Истината, е че всеки ДВГ винаги се стреми да се самозапуши с налепи и нагар.
Ако ми позволите ще изкажа съмнение относно това твърдение . Според мен автомобила върви повече при продължително каране с висока скорост . След 3-4-5 часа няма значение , отпушва се както  викат някои . Причината е ясна - изгарят налепите по свещи горивни камери изпускателна система и т.н . Електрониката също опитва оптимизира режима .
Ако говорим за след 3-4 часа градско каране , ефекта на по-малко вървене е единствено от честите преходни режими и загряването на целия мотор максимално което чрез циркулацията на горивото макар и минимално почва да оказва влияние . Прекалено тоаплия бевзин и нафта имат ниска плътност и съответно в двигателя почва да влиза по -малко гориво . При по-нови автомобили с адаптивна електроника това също си оказва влияние тъй като електрониката се опитва да се напасне оптимизира режимите с понижена мощност .
Абсолютно съгласен с теорията за топлото гориво. Усещам разлика като спра за зареждане на дълъг път, и тръгна - колата върви по-живо, а не вярвам да е защото много е изстинала за тия няма и 5 минути. Чел съм че при някои състезания за сериини автомобили, където нямат право да премахват агрегати, ползват климатичната с-ма за охлаждане на горивото, което давало около 15 к.с. подобрение.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Освен ако между началната и крайната точка има голяма денивелация, която води до промяна на условията, която не може да се хване без 2-3 цикъла на запалване и загряване. Повечето ЕКУ-та обедняват сместа след каране с постоянна скорост по магистрала. Това е съвсем различна посока на разсъждения, която има собствени особености.

Бензиновите може и да се самопочистват, а дизелите? въпреки че съм го наблюдавал и на бензини и на дизели.

Признавам, че през зимата май не се наблюдава толкова.
Да не би циркулиращото гориво накрая да загрява целия резервоар?

Все пак имам предвид ефектите описани в това научно изследване: http://penkiller.com/index.php/topic,2165.0.html
Има продукти на горенето, които неминуемо се полепват по буталата, инжекторите, дюзите и т.н. никакво продухване не може да ги махне от там. Падат само когато двигателя изстине и метала се свие под тях.
За дизелите не мога да коментирам, нямам идея, не съм карал дизел, нито съм се интересувал достатъчно, а предполагам там нещата са съвсем различни, защото горивото се впръсква под много голямо налягане и нямам идея може ли температурата на горивото преди ГНП да играе някаква съществена роля. Даже съм чувал за отоплителни у-ва при дизелите, не за охладителни.
Относн бензина, и температурата в тръбите и резервоара, най-вероятно става точно това, първо че се загрява от самата помпа - защото я охлажда, и заради триенето в помпените елементи и тръбопроводите, после охлажда и самата рейка, която е винаги доста гореща на пипане. За един час, едни 250 литра са се извъртели през системата, горивото в резервоара все повече намалява, и все повече се загрява.