Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Идеалният автомобил
« -: Юни 25, 2018, 08:08:31 20:08 »
Качете рисунка на идеалният според Вас автомобил. Темата е обединена с тази за идеалният автомобил.

Аз показвам автомобила с идеална форма и аеродинамика. Може да се скалира и да бъдат променяни пропорциите според нуждите.
Качвам и самообясняваща се рисунка върху силуета на класически седан. Очевидно седанът трябва да получи вдигнат високо спойлер, дифузьор и престилки за да накараме въздуха да се движи около него подобно на начина по който го прави около идеалната аеродинамика.
Силуетите Ви напомнят на Порше 936? - Не е случайно. https://en.wikipedia.org/wiki/Porsche_936

Така оформеният пътнически балон с променени пропорции, електрическо задвижване и автопилот е идеалният автомобил. Разбира се обзаведен с кожени кресла, климатик и Интернет, който ни разказва всичко за нещата заобикалящи пътя като проектира информацията върху прозорците стил augmented reality.

Четете за бъдещето на автомобилите и защо скоро можем да ги поръчваме в мебелни фирми тук: http://penkiller.com/index.php/topic,2267.0.html

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Идеалният автомобил
« Отговор #1 -: Юли 23, 2018, 09:19:06 09:19 »
Е пътническа капсула с възможно най-много остъкляване, двигател, багажник, колела и възможно най-ниско челно съпротивление.

Идеалната форма на тяло движещо се ниско над земната повърхност е на плужек. Не е на капка, нито на половин капка, нито на крило, нито дори на ФВ костенурка или Порше, а именно на плужек. Скосена отпред, равен таван до края и скосен отдолу наобратно заден надвес.
Тоест, идеалната форма е тази на прототипите за Льо Ман, Ломборджини Авентадор, Ферари 312Р и т. н.

И така, в началото са мои драсканици с които си отговарям на въпроса какъв е силуета на идеалтият автомобил. Максимално пространство за два или три реда пътници и максимална аеродинамичност. И преди съм разсъжсавал по темата, тогава излизаше Мерцедес А-класа от първите.

Миналата седмица съдбата ме срещна с идеалният автомобил. Това е т. н. Cab forward design чиито корени тръгват от прототипа Lamborghini Portofino.
През 80-те Крайслер купува Ламборджини и през 1987 г. един от жлавните дизайтери на Крайслер създава действащият прототип на Портофино.
Крайслер се отказва да произвежда автомобила, но дизайнерската студия послужва за основа на дизайна на новото поколение крайслери и платформата LH.
От всичко това се ражда т. н. Cab Forward design. Или иначе казано Крайслер New Yorker, Dodge Intrepid, Chrysler 300m, LHS и Concorde. Това са автомобили дълги 5.15-5.20 метра с умерено междуосие от 2.87 (първата генегация е с 2.90 м.). Крайслер 300 е на същото шаси, но понеже е за европейския пазар броните и капаците са леко модефецирани за да стане под 5 метра.
Багажното пространство е огромно, при нормална дълбочина ширината и дължината са просто гигантски. Чистото пространство за багаж е над 600 литра, без джобовете за ексесоари и резервната гума.

Купето е огромно и просторно. Пространството и размера на седалките са сравними единствено с актуалната S-класа 222, 220 и 221 са по-тесни и нямат такива седалки.
Мястото за краката отзяд е повече дори от на 222.

Почти плоския под дава уникално усещане за пространство. Таблото е относително ниско, а прозорците са големи по това напомня S-класа 220. Да, нямя го финеса на внимателно подбраните цветове на Мерцедес. Особено сребърните мерцедеси с бледо син салон дават уникално усещане за простор и лукс.
Независимо от това крайслерите имат уникална атмосфера.
Возията е много мека и приятна.
В купуто е подчертано тихо и удобно.
Вървенето на 3.2 л. 225 коня V6 е напълно адекватно, като на моменти дори може да се каже, че дърпа доста прилично. 3.5 с 252 коня и 340 н. м. още не съм карал, но ще е още по-добре, може би леко бърз.

Не се сещам за друг автомобил, който да е толкова много А В Т О М О Б И Л и нищо друго. Тези автомобили нямат претенции нито за лукс, нито за стил, нито за статус или каквото и да било. Тук цари пълна ергономия, лесно се качваибш и слизаш, вътре стоиш удобно и без напрежение, имаш място за колкото искаш багаж, нищо не те притеснява. Способни са да харчат под 10, возят добре и безшумно. Мощност има достатъчно.
Гуми 225/55/17, нито ниски, нито високи непретенциозни, спирачките са по-скоро големи за периода, все още са адекватни.
Частите са буквално без пари.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #2 -: Юли 23, 2018, 10:02:54 10:02 »
Още снимки на колата, която карах.

Интрепида го взе колега.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #3 -: Юли 25, 2018, 02:44:20 14:44 »
Колегата го прецакаха, звънял, звънял, три дена по-късно му вдигат, ми ние колата я продадохме.

Както и да е.
Аз мисля, те мислят и други мислят и явно идеята за оптимално конфигуриран автомобил представляващ прозрачен пътнически балон с компактно задвижване е все по-популярна. Крайслер тестваха пазара с LH платформата, пазара не можеше да разбере, защо автомобилът трябва да изглежда така.

Автомобилът обаче трябва да изглежда именно така.
Очевидно създателите на автомобили за Льо Ман, Дизайнера на cab Forward и Ламборджини Портофино, както и Кевин Кзингър от Divergent 3D също мислят така.Ето я и новината:
https://www.businesswire.com/news/home/20160915005409/en/PSA-Group-Signs-Strategic-Partnership-Letter-Intent

PSA са подписали някакъв меморандум за сътрудничество с фирмата Дивергент 3Д.
Както Джей Лено казва, Германците са измислили автомобила, но той е отгледан в детските ясли на Франция.
Франция е изключително културна, развита и цивилизована държава, нещо за което не си даваме сметка. Дори френската провинция е пълна преимуществено с културни, образовани и цивилизовани хора. Щом тези хора предпочитат комфортни и елегантни автомобили пред магистрални прехващачи вероятно има разумна причина за това. Странностите на френското автомобилостроене във Франция не са странности. Прави ми впечатление, че не малко от обявите в мобиле.де за Крайслер 300м са именно от Франция и по-точно Париж. Друг особен автомобил на който французите са почитатели е Опел Сенатор.

Ако се върнем на Дивергент 3д, в него освен 3д принтиране е използван и генеративен дизайн. Това е структурно оптимизиране на формите на детайлите според реалните натоварвания и с прилагане на природните закони. Частите заприличват на създадени от природата чрез ерозия или пък на кости на различни животни. В Пенкилер вече имаме тема както за генеративния дизайн: http://penkiller.com/index.php?topic=2154.0 така и за 3д принтерите: http://penkiller.com/index.php/topic,1682.0.html

Започва да става много интересно.

Според господин Кзингър до 10 години ще можем да си поръчваме автомобили изработени по наш модел по тази технология.
Аз искам електрическа самоуправляваща се прозрачна капсула с подпомогната инфо реалност проектирана на стъклата с големи кресла като на Крайслер 300 и пробег от 1500 километра зимата с 4 човека и багаж. Минаваш покрай някой замък до магистралата в алпите и на стъклото ти излиза информация за него. Може и самия замък увеличен.

В темата за генеративния дизайн направих прогноза без да знам, че прогнозираното вече е факт, автомобил по индивидуална поръчка вече може да се принтира.
Тоест в момента технологиите са изпревалири въображението на потребителите.

Тук правя друга прогноза, автомобилът скоро няма да бъде вещ с която да демонстрираме статус, стил, вкус или каквото и да било. Автомобилът ще се превърне в обичайна вещ като телевизора или компютъра. Всички автомобили ще бъдат еднакво комфортни и еднакво оборудвани.
Следващата логична прогноза, е че хората ще трябва да започнат да инвестират в някакъв нов вид вещи на лукса и това вероятно ще бъдат летящи автомобили, но не на принципа на самолетите, а вероятно на принципа на днешните дронове.
Говори се за изчезване на персоналния транспорт като универсален такъв и заменянето му с обществен или за свеждането на персоналния транспорт до малки капсули за лични нужди. Това няма да се случи. Но летящите лични автомобили ще се случат. Не бих се изненадал ако бъдещите автомобили станат модули, които могат да се подреждат в композиция по магистралата с цел по-евтино придвижване. Но ще бъдат лични. Автомобилът е продължение на личното пространство и на дома, там има персонални вещи и удобства, които не могат да бъдат заменени от обществено транспортно средство.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #4 -: Август 06, 2018, 11:45:47 23:45 »
Изглежда достатъчно много автомобили са направени по концепцията, която според мен отговаря на идеалният автомобил.

Например Мазда Аутозам АЗ-13 цилиндъра 658 см3 турбо от Сузуки с 65 коня и 80 н.м.

Летящите врати имат стъклена хоризонтална част в тавана.
Дизайна на колата е страхотен.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #5 -: Август 07, 2018, 08:10:34 08:10 »
Не трябва да пропускаме и Бюик Роудмастер
Това е автомобил със класическа схема, преден 5.7 V8, автоматична скоростна кутия и задно предаване.
Купето побира поне 7 човека в три реда седалки, има огромно багажно пространство, голямо остъкляване, голям пътнически обем и ниско съпротивление.

Идеалният градски автомобил има пространството на предните две седалки на този Бюик и е по схемата на Мазда Аутозам.
Разбира се в днешни дни задвижването вече е електрическо, съответно има два багажника.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #6 -: Август 07, 2018, 08:25:16 08:25 »
Тесла модел S е комбинация от всичко изброено и задължително трябва да присъства още на първа страница на такава тема.

Още повече, че доказано и масово теслите навъртат по 400.000 мили, просто потърсете в ютуб с ключ Tesla Model S 400000 mi:


По-интересното, е че батериите се представят изключително добре:

И оплюват Кларксън, което винаги е добре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #7 -: Август 08, 2018, 11:05:51 11:05 »
Няколко интересни прототипа.
Toyota EX-7...

Корвет С4 на Фелипе Пантоне.

Къстъм аеродинамичен Ролс Ройс.

Ситроен DS за генерал Дьогол.

Ланча Стратос.

Накрая още един Ситроен.


Всички дизайнерски автомобили имат нещо общо, многото стъкло и фокуса върху пътническото пространство и оптималната аеродинамика.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5048
  • Профил
Re: Идеалният автомобил
« Отговор #8 -: Декември 11, 2018, 04:50:08 16:50 »
Когато обсъждаме идеалният автомобил не трябва да пропускаме автомобили близки до идеалното по форма, дизайн и функция като Ситроен C6.
Просторно и удобно добре обзаведено купе*, голям багажен обем, аеродинамика, ефективност и максимален комфорт на возене. Същевременно автомобилът е и много технологичен.
Наистина е жалко, че Citroen C6 е спрян от производство.

Има новини за пускане на нов Ситроен C6 през 2019 г.: https://www.carwow.co.uk/news/3825/citroen-c6-price-specs-release-date
Говори се, че ще се предлагат хибриди, електрическа версия и автономно управление.

Видео на Ситроен C6 2019:


Стария дизайн ми харесва повече.
Новия: https://www.auto-motor-und-sport.de/news/citroen-c6-fuer-china-comeback-des-flaggschiffs/
Обаче е за Китай и прилича на кръстоска между настоящия C5 и Пежо 508 с нотка Пежо 407, което пък много харесвам особено комбито.

Поредният модел на световен производител специално адаптиран за Китай. По-евтина платформа с луксозно обзавеждане и красив, но не много функционален дизайн. Друг пример за китайски адаптиран модел е Форд Таурус, който за Китай е на платформата на Мондео, но с дизайн на Таурус и стопове, които много приличат на този Ситроен, тоест тези на ситроена повтарят тези на Форд. Прилагам снимки и на форда, малко по един калъп ги правят, китайците обичат седани от престижни марки с престижни имена на моделите...

За Европа се очаква друг нов C6, който ще следва по-близо философията на оригинала. - прототипа от първия линк.