Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Малко от напредъка.
Сгънах колектор от алуминиева ламарина. Получава се добре. Ще може да се включи във Ф150.
Качеството на аеродинамиката е много добро, като духам в колектора компресорите се въртят като турбини.

Скоростта на излизане от колектора е поне 60 км/ч... Не вее, а направо брули.
Става , няма проблем да работи така . Само гледай самия мотор да няма изпарения от банята около него щото бързо ръждясва вътре и ще изгори . Преди да го сложиш можеш да го боядисаш самия мотор да се херметизира и там където влизат кабелите със силикон . Може да изкара години без да се спира дори  , няма нищо общо със стандартните кенефни вентилаторчета . Лагерите му са капсуловани фабрично гресирани с бързооборотна смазка , най обикновени стандартни лагери има ги по магазините за части . С годините клеясва и от това лагерчето запича , почва да превърта в корпуса и изяжда оста , ако не се смени веднага после и новия не ляга както трябва . Но смяната е малко тегава работа ако не си го правил и иска инструменти . Ако няма шум от лагерите така на ръка като завъртиш , слагай го ще изкара години без проблеми . Тия като гледам са доста висок дебит , поне 700-800 кубика на час . Но имай в предвид че са нисконапорни вентилатори , ако няма отъкде да смукне въздух в помещението му пада оборотите и се товари от това . Мотора е с две намотки , работна и пусково работна . На пусковата има кондензатор около 2 мкфд , той е най честия проблем с тия вентилатори . Като се скапе не завърта и остава под напрежение , индуктивното му съпротивление е малко и от това горят . Дали е заминал кондензатора се познава като завъртиш на ръка , ако се развърта почти 100% е заминал кондензатора . Това знам за тия мотори в общи линии .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Супер, благодаря ти!
Кондензатора е фолиен, точно 2-2.2 мф/400VAC и още се държи. Без него не може да се завърти и стои на едно място и бучи, с него тръгва от раз. Без кондензатор като го бутнеш върти в посоката в която го бутнеш, но работи малко по зле. Със кондензатор върти само в правилната посока.

Това, което не знам е как да вържа останалите жици. Има две, които бяха само за кондензатора. Има бяло, което беше през 4.7 ома 5 вата, реших, че е главно захранване. И има черно и още 3-4 кабела, които реших, че са степени.
Кондензатора на неговите си кабели и бяло и черно в контакта произвеждат доста енергично духане.
Другите кабели какво да ги правя обаче не знам. Бих се възползвал от степени или пък още повече мощност.
В сегашната конфигурация вентилатора е супер тих.
Ако си сигурен кои два извода са за кондензаторчето / обикновено са малко по тънки или с еднакъв цвят/ другите са за работната намотка от която има изводи за степените . Един общ и три извода за три степени освен двата за кондензатора . Това ако има повече от два совободни отделно от заземителния проводник . Там от където е изваден вентилатора по капаците на климатика някъде от вътре трябва да има картинка с окабеляването на цялото вътрешно тяло . Няма значение как се подвързват фаза нула към работната .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Вентилация за баня с вентилатор от таванен климатик
« Отговор #5 -: Септември 07, 2018, 11:22:04 23:22 »
Всичко е точно с кондензатора, вентилатора тръгва рязко и само в едната посока.

Днес взех и последната част, която ми беше необходима - противовъзвранта клапа. Понеже съм последен етаж отдолу може да влезе миризма ама точно на каквото се сетиш.

Клапите над Ф125 се оказаха голям дефицит. Няма ги в Бриколах, Практикер и Баумакс/ХоумМакс.

Тази противовъзвратна клапа Ф150 я намерих в Баухаус. Цената от 65 лева е напълно обяснима с факта, че клапата е единствена на лесно достъпния пазар в София.

Да похваля ХоумМакс и Баухаус, че са чувствително по-професионални и добре заредени от Бриколаж и Практикер и да си отбележа да ги посещавам, нищо, че са ми по-далече.

И така, клапата за съжаление е Ф150 в канал Ф160, но предложенията на АТЦ ще ми удължат пътя с една педя и изискват задвижка. Дълга и широка. Може и до там да опра ако дебита не ми е достатъчен.
*
Клапата например на М-моторс Ф100, който купих днес му намалява дебита субективно наполовина, а без нея мотора направо започва да вие, тоест префорсира се. Със клапа се води 105 ч3/час, а я отваря едва едва.
Старото менте вентилаторче е с доста по-меки пружини на клапата, но за малко не става на новия.
*
Утре ще снимам тази колко я отваря големия мотор.
Тук използвах импровизирана клапа със задвижка: http://penkiller.com/index.php/topic,596.0.html тогава в АТЦ нямаха готови клапи със задвижки, а само по отделно и без детайл, който ги свързва, та ги свързах с парче ПП тръба... Сега продават цели детайли, които първо са скъпи, а второ са огромни.

Навих и две рапидки, ще навия още две. Иначе има опасност да се размърда. Не че има къде да отиде.

Монтажа е напълно скрит.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Вентилация за баня с вентилатор от таванен климатик
« Отговор #6 -: Септември 08, 2018, 11:04:15 11:04 »
Успях да монтирам въздуховода с клапата. Естествено вътрешно, а не външно както ми се искаше. Няма ръбове и прагове, пасна плътно и точно.
Тази ламарина може да се къса като плат и среза върви много право. Беше доста удобно за да скъся изхода, който е двоен с 10 см.
Клапата се отваря много, което ми говори, че оказва и кериозна рестрикция. Субективно потока е малко по-слаб с нея, което не е добре, но няма начин.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Вентилация за баня с вентилатор от таванен климатик
« Отговор #7 -: Септември 08, 2018, 02:30:55 14:30 »
Вентилатора е вече на тавана.

Монтирах седлото към стената с два малки дюбела, прилепна много добре.
Коминното тяло го доразбих долу-горе до размера на седлото Ф160.
На 0 съм отвън на втория завой, където е най-големия дебит.
Пробих четири дупки в шперплата на вентилатора.
Изрязах точен шаблон с три точни страни и четирите дупки.
С шаблона определих местата на дупките за дюбелите.
Всичко пасна.
Това, което не снимах е че обратната страна на шперплата я облепих с алуминиевата лента, домързя ме да лакирам.
Дупките в шперплата трябва малко да се разширят, всички винтове влязоха, но някои се навиват много трудно.
Като навия до край всички винтове ще финализирам последната снадка с алуминиева лента.

Безшумен е меко казано. Фантомен.
Няма толкова тиха баня.
Съответно при проба с тънък найлон всеки от четирите засмукващи отвора смуче много силно. Като прахосмукачка на слаба степен.
Оценявам дебита на над 1.000 м3 на час.
Изглежда съм достигнал лимита на коминното тяло, защото от съвсем малки луфтове по 1 мм от които нищо не излизаше при пробите сега направо духа. Духа и от малкия луфт. 0.5 мм от долния край на седлото. При достатъчен дебит на комина от там можеше и да смуче като от екстрактор.

Изненадан съм, получи се по-компактно отколкото очаквах.

Облицовката ще бъде от пейка или пейки от Икеа. Идеята за облицовката я даде жена ми.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Вентилация за баня с вентилатор от таванен климатик
« Отговор #8 -: Септември 12, 2018, 11:06:04 23:06 »
Докато напасвах колената към изпускателния колектор направих няколко експеримента, какво става с дебита и потока при различни комбинации от колена и ъгли на завъртане.
Освен двете 135° колена имам и две на 90° с тях също си поиграх.
Изводите ще споделя в тази тема в раздела за регистрирани: http://penkiller.com/index.php/topic,1849.0.html
"No Compromise State of the Art exhaust headers design"