Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мегаскуирт настройка + Турбо
« -: Април 01, 2011, 02:45:30 14:45 »
Става въпрос за БМВ е36 IS. Миналата година януари месец купих е30 купе което беше с М40 мотор-1.8 115, после взех настоящия мотор М42-IS, но беше внесен от Италия и живота му не беше дълъг  ;D имал е аксиален луфт на коляновия вал и вследствие на това всичко около веригата се начупи и влезе около зъбното колело на вала и по тоя начин превърта вала от веригата и 16 клапана за боклука  ;D След това му направих ремонт като идеята беше да подбера нещата така че да държат на турбиниране, както и смених коляновия вал с такъв от дизел-М47N се води и е с ход 90мм, а заводския беше с 81мм ход. По този начин се получи 1995сс и много повече мощност. Буталата са заводските тъй като са изпитани от много хора и е доказано, че държат до към 1.4бара надуване което аз сигурно няма да достигна, но това по нататък в темата  ;) По главата всичко е сменено и ъгъла на клапаните към леглата им са направени на други градуси- за по добро уплътняване, което е важно при високите обороти където всичко става за част от секундата и изтърване на някой клапан въобще не е добре. Направих и custom смукател с част от заводския и част от фолксваген-ABF мотор.
Тук има малко снимки на колата, на двигателя докато го събирах и на други неща които съм правил по колата, отпред сложих окачване от е36 М3.2-дискове 315мм, но накрая стана за части, а купето отиде на вторични щото ми писна да се занимавам със заварки запушване на дупки, мазане и т.н. и сложих мотора в другото ми купе Е36 което също беше с такъв мотор, но него го прибрах да си почива  ;D

Цък

После продължих с развитието на мотора и настройките на мегаскуирта, вече като не се занимавах с изгнили купета имах доста време  ;D
 Сега най-вече ме интересува настройката на мегаскуирта, защото искам сам да си я настройвам тъй като ми е интересно, а не като другите да дам пари да ми я настроят и аз само да карам! В това няма нищо интересно.
Та първия ми въпрос е относно ето тези настройки:

 
И то най-вече на това което съм посочил със стрелка- Injector Staging
има два варианта- единия е Simultaneous, другия Alternating, кой е по-добрия?
Доколото знам едното е дюзите да пръскат едновременно, а другия разделно-2х2 примерно или нещо такова. Забелязах, че като е на Alternating на празен ход работи много гладко и равномерно, а като е на Simultaneous  е малко по нервен мотора, но пък като е на Alternating за ускорение настройките стават много по различни, иска доста повече да се обогатява  ???
По нататък още  8)
« Последна редакция: Април 01, 2011, 05:19:40 17:19 от VaLy0 »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #1 -: Април 02, 2011, 02:54:12 02:54 »
Виж "впръсквания за един цикъл на двигателя" (injecions per engine cycle).

Ако сменяш между едновременно и разделно впръскване, а оставяш броя на впръскванията за един цикъл един и същ, то горивото при разделното пръскане намалява наполовина спрямо едновременното впръскване.

Нормално е при едновременно пръскане да работи малко по-зле, защото поне едното впръскване става на затворен клапан, а това малко влошава смесообразуването. Обикновенно лекото обоготяване на празния ход оправя този проблем.

Когато преминаваш от единия вид пръскане към другия е добре да правиш корекцията само с един параметър - необходимото гориво (REQ_FUEL) или алтернативно без да пипаш необходимото гориво да удвояваш броя на впръскванията.
При едновременно пръскане можеш да използваш 1, 2 или 4 впръсквания на оборот. При разделно впръскване може да използваш само 2 или 4 впръсквания на оборот.

Имай предвид, че ако дюзите ти не са достатъчно големи, има опасност при разделно впръскване да не ти достига гориво при високи обороти, независимо колко ще обогатиш и колко впръсквания ще зададеш.
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #2 -: Април 09, 2011, 04:31:04 16:31 »
Ами значи съм направил грешка, защото като смених на разделно пръскане влязах в REQ_FUEL и промених сместа-беше на 14.0 , но така не вървеше-много бедна идваше и я направих на 12.5 и тогава стана долу горе, но са ми казвали че там се прави на около 14.7 и повече не се пипа. После само от картата за горивото. Сега трябва да върна сместа на 14 и нещо, а впръскванията да ги направя 4 и пак да пробвам. Като е на едновременно пръскане-впръскванията са 2. Но ако пръска 4 пъти пак ми се струва че няма да работи добре, пак ще пръска когато клапаните са затворени?!
 А за дюзите смятам че са достатъчни щото като ги гледам на Duty Cycle повече от 85% не са качвали като се има предвид че в картата за горивото на места имам стойности към 160 и на сондата понякога стига до 10.5:1.
« Последна редакция: Април 09, 2011, 04:34:31 16:34 от VaLy0 »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #3 -: Април 11, 2011, 12:56:08 12:56 »
Това, че едното впръскване става на затворен клапан съм го написал по-скоро като любопитен факт и можеш да го игнорираш спокойно.

Картата на горивото не трябва да се пипа! Тя си е една и съща! REQ_Fuel аз не бих имал задръжки да го пипам.

Отбележи си, че при смяната между двата режима на впръскване трябва да променяш само един параметър съответно като го делиш на 2 или като го умножаваш по 2 - това би трябвало да доведе до едни и същи смеси и при двата режима.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #4 -: Април 11, 2011, 01:53:27 13:53 »
Ето направо за улеснение едно мое мнение, което съм публикувал в Тунинг.бг в тази тема:
http://tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=8&t=202444&sid=4076a21f0d70b95322946c3ed6a40fda

"
Като начало можеш да напълниш цялата карта само с едно число, например 12.5:1 или 13:1 (най-добре 12.7 - така ще се застраховаш срещу аномалии в некоригираната все още VЕ карта)  :wink:

След това коригираш стойностите във VЕ картата докато сондата започне да ти показва 12.7 каквото и да правиш  :idea:  :D  тоест при всички режими трябва да виждаш все една и сащъ смес  :wink:

По този начин ще си настроиш VЕ картата доста добре.

Внимание: при върната газ, може да имаш отклонения в показанията, както и пукане в гърнетата, но това не трябва да те притеснява. Аномалиите в режима пусната газ (deceleration) не са опасни за двигателя. Поне не са опасни за няколкостотин километра или 1000 километра докато настройваш, ако дълго караш с много богата смес може... и т.н. да не изпадам в подробности.

Като си настроиш VЕ картата, вече спокойно можеш да си настроиш смесите за различните режими.

Съветвам те да не се опитваш много да ги преливаш, използвай най-много 4 стойности.

например 12.5 за най-горния ред (увери се че се използва!), 12.7 за предпоследния ред, 14.5-14.7 за поддържане на постоянна скорост и 16-17 при върната газ.

Празния ход е нормално да бъде малко по-богат от 14.7 за да работи мотора спокойно и за да не грее. По-голяма икономия се постига със смес 13.9-14 и повечко аванс на празен ход и най-леките режими, от колкото с бедна смес и по-малко аванс  :wink:

Режима на постоянна скорост не те съветвам да го правиш много беден - напр над 15, защото нивата не е обикновенна кола, а джип с повишено челно съпротивление и 4Х4 и т.н., което означава, че в сравнение с обикновенна лека кола, двигателя на нивата се товари повече при постоянна скорост и съответно режима е по-неизгоден за поддържане на бедни смеси. тоест режима на постоянна скорост на Нива е по-натоварен от този на лека кола.

Базовата карта, която си показал, можеш да използваш (не е лоша) след като си настроиш VЕ картата както ти обясних по-горе. Според мен обаче е с прекалено много преходи, които може да не ти паснат.

Поздрави!
"

Внимание: Въпреки, че препечатвам цялото мнение, частта му за постоянните режими се отнася за Лада Нива, която е автомобил с 4Х4, лоша обтекаемост и относително малък двигател от 1.7 литра, затова и постоянните и режими няма как да са толкова разтоварени като на обтекаема лека кола! Всъщност постоянните и режими, ще са и малко по-нагоре в картата от на нормална кола (при по-висок товар, т.е. при по-малко разреждане в смукателя).

Поздрави!
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #5 -: Април 11, 2011, 03:31:08 15:31 »
Това го четох още преди да се регистрирам тук, но само да вметна нещо- Мегаскуирта ми е I и няма такава таблица за Air/Fuel Ratio така че остава само VE Table  ;)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #6 -: Април 11, 2011, 04:00:09 16:00 »
Ако това ще те успокои и моя е І с платка 2.2 и също няма.  :D

А по описания метод си излових MAF Transfer Function-а на Мустанга  ;D Напълних му всички карти с 0.82 (това е ламбда число) и след това ръчках по таблицата на дебитомера (същото като VЕ table) докато не започнах да виждам само 12:1 смеси (14.64Х0.82=12.0048)... незнайно защо американците смятат, че стоихометричната смес е 14.64, а те 14.7... това може също да се настройва, но за какво да го пипам... - край на офтопика...  :)

Та... Нищо не ти пречи да ръчкаш по VЕ таблицата докато във всички режими не започнеш да отчиташ само смес примерно 13:1... Така ще установиш нулевите стойности на таблицата за всяка клетка, както и реалното VЕ (volumetric efficiency) на двигателя като крива.
Ако искаш да го установиш и като реална стойност, ще трябва да минеш през времето за отваряне на дюзите... - но това е отделна тема.

Та... като установиш нулевите стойности на картата за всяка клетка, след това ще ти е много лесно да променящ сместа във всеки отделен режим... като просто увеличаваш или намаляваш съответните стойности на клетките за този режим.

Това става например така:
- Установил си, че за 0.5 бара налягане и 4500 оборота за да имаш смес 13:1 в клетката трябва да пише 85;
- Следователно 85=13 (внимание: това важи само за тази клетка, но не и за цялата карта!)
- Като знаеш, че 85 е 13, а искаш смес 11 в тази клетка, правиш така: 85/11=7.7272727 и после 7.7272727Х13=100.45

Абстрактна Дефиниция:

За да се зададе нова стойност на гориво-въздушната смес, числото в клетката на VЕ таблицата се разделя на желаната стойност и след това частното се умножава по старата измерена стойност на гориво-въздушната смес. Резултата е новото число, което трябва да въведем в клетката на таблицата за да получим новата желана смес.

Внимание: След като сме открили нулевите стойности на таблицата, тази операция се повтаря за всяка клетка по отделно! Добре, че таблицата е малка!
Re:Мегаскуирт настройка + Турбо
« Отговор #7 -: Април 12, 2011, 01:31:51 13:31 »
Странното е че има големи разлики на моята таблица в някой от клетките за да работи долу горе добре, от 1900 до 2400 оборота е голямата разлика, ето така изглежда таблицата ми, има малко разлика от последната промяна но е почти така: