Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Въобще не виждам изгледи кога производителите на конвенционални автомобили ще настигнат Тесла.
Същевременно си задавам въпроса, какво следва.
Задавам си и въпроса и кога ще излязат моделите с пробег от над 1000 километра, пълна автономност и да не приличат на сегашните коли.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #1 -: Август 26, 2018, 07:06:23 07:06 »
Тесла няма нищо толкова иновативно което да е недостъпно за другите производители . Точно обратното , ползва патенти и технологии на други производители . Батериите в тесла се правят по стара технология на панасоник . А в последните модели заради мощните двигатели представлява класически вариант автомобил с един електромотор , диференциал и трансмисия . Скъпа боклукчава кола с отвратителен интериор , вързана за ел мрежата и техническата си подръжка . В момента хибридните автомобили са най -перспективна алтернатива , и такива ще си останат поне още 20 години . Този етап няма как да бъде прескочен в развитието на автомобила защото  няма кой знае каква икономическа обосновка ползването на електромобила . Факторите са много против пълния електрически привод .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #2 -: Август 26, 2018, 11:43:54 11:43 »
Тоест, според теб те са лесни за настигне.
Добре, тогава защо никой друг не произвежда EV с реален магистрален или градски пробег от около 500 км, които да развиват 100 за 2.2 секунди?

Истината, е че за жител на голям град Тесла Модел 3 с голямата батерия е идеален в 99% от времето. Ако този град е Пловдив или Търново даже процентът е 99.5.

Журналистите доказаха с изчисления, че за 5 години експлоатация Тесла пада под цената на километър на Хонда Акорд и Сивик.

Настигане аз го разбирам Мерцедес и VW  да предложат EV-та с пробег от 500 км, които се карат сами и са на цената на Тесла.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #3 -: Август 26, 2018, 12:15:52 12:15 »
Имам преки впечатления от две тойоти хибрид - мижи да те лажем общо взето, ако караш нормално със скоростта на трафика, икономията е минимална. Ако потегляш леко и плавно, и връщаш газта далеч преди светофара, за да регенерира доволно, може и да даде някакъв нисък разход близо до 6, но аз лично нямам нерви и време да ги карам по този начин. На магистрала предимството е нула, да не казвам отрицателно, или поне със 140-150, защото с по-малко не съм пробвал. Общо взето нормална кола същите коне на газ, ще гори същото като пари, но ще върви доста повече, защото е доста по-лека, плюс това ще е по-евтина като първоначална инвестиция, а като екологичност ще е равна или по-чиста според мен.
Относно Тесла, да от към пластмаси е зле, но съм виждал разглобена в един шведски мол, и откъм шаси и агрегати е светлинни години напред от нормалните коли, плюс поддръжката и е елементарна. На всичкото отгоре докато е в гаранция, те ти поемат 1-2 пъти годишно разходите да отидеш до Австрия да я обслужиш гаранционно, това ако искаш де, ако не искаш, пращат ти части/консумативи и инструкции.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #4 -: Август 26, 2018, 04:21:21 16:21 »
Не е случайно че в Америка където е най-обективната авто журналистика Ford Fusion Hybrid и Ford Fusion Energy Hybrid биха тойотите във всички тестове и в момента най-добрите хибриди в света са именно Ford Fusion. Системната мощност е около 190 конски сили Не е много но е достатъчно за нормално Ускорение от 8-9 секунди до 100 и нормално изпреварване при скорости дори по-високи от разрешените. В крайна сметка имаме ограничения от 50, 90, 120 и 140, което мисля че ни прави втората най-бърза страна в Европейския съюз. Дори и при тези скорости 190 конски сили в автомобил около 1600 кг са напълно достатъчна мощност.

Ако не е тайна, каква Тойота и колко разход ти даде със 150?

Много ми харесва Фюжън енерджи хибрид, позволява до 50 км пробег само на ток.
Това, което ме спира е малкия багажник.

 впечатленията ми от качеството на изработката на Тесла са същите буквално космически кораб спрямо това което съм виждал по немски автомобили и Toyota.
Като започнем от многолостовото окачване отпред и отзад което въпреки че е със сложна геометрия и изпълнява сложни функции е на обикновени втулки и унибали, тоест свръх ремонтопригодност във всякакви условия.
Другото което ми прави впечатление са всички сглобки връзки между тръби и букси толкова качествено изпълнение не съм виждал в нито един друг автомобил. Въпреки че като цяло американските автомобили използват по-качествени връзки за тръби и други такива аксесоари например черокито ми имаше абсолютно Невиждани фитинги по горивната система които пристигнаха в европейските автомобили и 20 години по-късно А може и още не са пристигнали. Мустанга по същия начин има много качествени бързи връзки на всички маркучи за пари около двигателя и резервоара както и на горивопроводите буквално военно и космическо изпълнение. Погледнете една немска кола те са още с обикновени скоби и гумени маркучи с пристягане около филтрите и въобще по горивната система. За климатиците Да не говорим че немските коли имат климатична инсталация все едно са Вие монтирали да не казвам моята любима фирма.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #5 -: Август 26, 2018, 08:20:19 20:20 »
При БМВ преди година

При тесла в момента ....още сглобяват батериите на ръка . Както и от самото начало на съществуването си .
https://www.businessinsider.com/teslas-new-gigafactory-robots-are-not-making-batteries-yet-2018-6
Аз не виждам къде са напреднали толкова технологично , просто Мъск е един от великитие илюзионисти на столетието . Тесла моторс практически е държавен проект , финансирането на всеки един продаден автомобил от правителството на САЩ е факт .
Между другото съвсем скоро Мъск сподели че смята да свали от борсата Тесла моторс и да я направи закрита компания с твърда цена на акциите .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #6 -: Август 27, 2018, 01:24:41 01:24 »
Производството на БМВ ми изглежда точно като филма за Трабант. Само не показаха как блъскат вратите за да ги напаснат.
Мачкането на фолиото на ръчно управлявана хидравлична п еса тип хоби авто серриз също много ми хареса.
Ето как го правят корейците:

Не виждам Густав да пипка с ръчички на всяка крачка.

Нямам Тесла или БМВ и съм безпридтрастен.

Колко да съм безпристрастен към съветски тип ТНТМ.

Хитър Петър да прави кола???
Точно БМВ I8 и i3 са супер долнэпробни и допотопни. Шумни, друсат, нищо не п авят като хората, нямят достатъчен EV пробег и са ултра скъпи.
Точно безобразните им цени са най-мръсното в цялото нещо. Надуват цената за да ограничат продажбите на ТНТМ-то до баш богаташи на които не им пука и до ръчният си производствен процес.
Същевременно всички потребители стават изпитатели на допотопни и негодни изделия.

Затова немски автомоби няма.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #7 -: Август 27, 2018, 09:28:34 09:28 »
Съгласен , но трябва да отчиташ че тия правят електроника не автомобили . Тесла и другите авто производители си правят сами батериите за да намалят цената на батерията . Освен това в световен мащаб има недостиг на мощности за тия батерии щото мобилните устройства гълтат всичко . В една тесла има 3200 такива елемента , годишно само там отиват десетки милиони батерии . Едва ли някой външен производител може да поеме производството на батерии за Тесла в момента . А немските автомобили са правени за богати хора и таргета им може би е друг но това не значи че са технологично назад. Докато всяка Тесла се дотира с 8000 долара от американското правителство точно с цел да бъде достъпен автомобил . Реалноста е че електромобилите нито са евтини нито са просто устроени , това са едни високотехнологични автомобили с множество сложни агрегати и устройства характерни за всеки един модерен автомобил с двг . Твърденията от преди десетина години че елктромобила е просто един мотор и батерия без нужда от никаква подръжка и практически вечен е меко казано илюзия .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #8 -: Август 27, 2018, 10:14:44 10:14 »
Тощу що обсъдихме въпроса на домашния маркетингов съвет, който включва магистър по маркегинг с опит в международни компании.

Ако прочетеш внимателно ТТ данните на I8 и I3 ще видиш, че там има посочени два капацитета на батериите, номинален и използваем. Това е много отчаян маркетингов похват на технологично догонващ участник на пазара.
i8 имал батерия 7.1kW, но всъщност 5 и нещо... При i3 е аналогично. Батерийките са им малки, а пробезите и всички данни скромни дори за 2014.

Това, което всъщност БМВ прави, е че си създава история. Може би нямат пари, или ноу-хау, или разработват следващо поколение. Факт, е че продуктите им не струват и са един дизайн без съдържание на бутикова цена.
Когато обаче дойде 2024-та година и всеки проидводител извади електромобил БМВ ще "имат" "дълга" "история" на "пионери", "богат" "опит" и легендарни "пионерски" "технологични" исторически модели.
На потребителя ще се пробута слогана, че БМВ имат опит в електромобилите.

Създават си история или по-точно легенда. i8 според БМВ било идеен и морален наследник на M1.. М1 е един сбирщайн подобно на Мерцедес C111. BMW M1 дори няма собствени стопове, а използва такива от Опел Сенатор А. Всъщност БМВ са честни, сбирщайн е наследник на сбирщайн.

За да не продължавам с хейта за който в случая има много плодотворна почва ще споделя до какъв извод съм стигнал.

1. Конвенционалния автомобил, какъвто и да е той трябва да бъде евтин, защото вече няма полза от това той да бъде скъп. Малък, градски, среден размер универсален, седан, голям, СУВ или дори луксозен автомобилът трябва да струва колкото може по-малко. Има достатъчно алтернативи на брандовете с премиум имидж.
При това алтернативите обикновено имат по-честно отношение към потребителя като конструктивни решения и качество на материалите. Като има додтатъчно образци, които предлагат модерен дизайн, т. н. екстри и комфорт при достатъчна и дори аналогична мощност и аналогични разход и безопасност.

2. В случай, че автомобилът ни трябва да бъде скъп, то той трябва да бъде хибрид или да бъде EV като Тесла и в краен случай Римак или нещо подобно. Да не забравяме Ягуар I-пейс, които направиха достоен EV СУВ.
Мерцедес S класа също влиза в позитивния списък, защото е много удобен. Но без излишни екстри.
N. B. Има проблем с хибридите, защото двата най-добри са Фюжън и Фюжън Енерджи, който е плъг ин. Като хибриди са най-добри, като автомобили също щяха да са добри ако не бяха с 340 и 240 л. багажници.
Багажника вади Фюжън от класацията и го прави градско превозно средство, иначе можеше да стане и световен автомобил на годината някоя от последните 4-5 в които неизменно бие в тестове цялата японска конкуренция.
П. П. Фюжън има доста по-голям EV пробег на плъг ин хибрида от i8... Около 35-50 км според начина на тестване срещу... не повече от 24... За 2019 Фюжън е с още увеличена батерия.

П. П. 2. Ягуар традиционно развива перспективни технологии и затова се отсрами като втория производител на пълноценно универсално електричуско превозно средство с нормален пробег.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electric_cars_currently_available

3. В случай, че трябва да бъде скъп и луксозен и Модел S не ни е достатъчен, то автомобилът трябва да бъде английски, Майбах, Линкълн Навигатор, Ферари, Кьонигсег, Пагани или Тойота Сенчъри.

Всеки друг избор е не рационален.

Затова и Тесла има за какво да бъде настигана. Батерии до 100 kW,  а новия спортен модел мисля е и с повече. Реален пробег от над 500 км и постижим пробег от около 1000. Като за първо реално поколение EV можем да кажем само евала и а, дано! След като никой друг не предлага това, което те предлагат, значи могат и трябва да бъдат настигани.

---------------------------------------------------------------------------------
Прикачвам списъка от Уикипедия, след години ще бъде полезен за решаване на спорове.
Дописал съм тесла Роудстър и Ягуар Ай-Пейс.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #9 -: Август 27, 2018, 08:05:56 20:05 »

На тия канала им вероятно е интересен за хора които се интересуват от практически детайли от тесла  , има доста заснето за теслите . Мен лично не ме вълнуват толкова електромобилите . Интересна технология но не бих си взел такова нещо в момента . Просто за БГ това е екзотика без необходимата инфраструктура и без реално приложение за повечето хора .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #10 -: Август 27, 2018, 08:22:56 20:22 »
Дори при цена от 120.000 лева, един електромобил за 260.000 км ще спести 85.000 само от гориво и други свързани с ДВГ разходи на километър. Това е разлика в цената.
Само по това перо колата ти излиза 35.000 лева.
Отделно накладките и дисковете са почти вечни, паркирането е безплатно, а често и зареждането.

Даваш ли 35.000 за нова луксозна кола?

Тук още не сме приложили данъчните облекчения и субсидиите.

Колата може да ти дойде и на 75-80.000. Ако ще я караш 300.000 в обозримото бъдеще на практика плащаш само част от горивото и колата ти е безплатна.

Съвсем реално е дори днес, дори при днешните цени в България.

Гледах клипа, колата е Салвидж Тайтъл, т.е. бракувана. 40.000 мили са 64.000 км... При нивата ва ускорение на тези коли, това е Ферари или АМГ на 64.000...спомнюм си като излезе 63АМГ пледи 11-12 години, че първите счупени бяха на 25.000 км...

Самия ремонт е като на пералня Сименс със сушилня.
Изобщо не ме плаши, гръмнаха три  пъти с винтоверта и ползват кран, маса и количка дето вече навсякъде ги има.
Какво смениха, лагери за по 30$.

Като такси изкарват по милион километра, а 300.000 са само с оригинални части.
Рециклирането на батерии не е толкова скъпо.

Основния проблем дори на много каращите българи, е че карат малко. И с тези евтини самолети и по-малко ще карат. Ако пуснат и някой хубав влак, край, пробега се срива.

Но както и да го смяташ, дори Тесла без отстъпка е по-евтина от малка кола среден клас.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #11 -: Август 28, 2018, 12:47:11 00:47 »
Да , тези се занимават почти само с такива счупени . Имаше една наводнена и бракувана на съвсем малко километри , нея я разглобиха напълно . Смениха батерията и се съживи . За мен лично не стои въпроса за електромобил в момента . Това със спестяването е измамна работа , зависи от гледната точка . Не виждам смисъл да даваш едни пари отгоре а после с години да  ги избиваш и да се зориш да въртиш километри че да ти излазе сметката . Предпочитам да дам 20-30 к и да не избивам нищо . Газта ми е 1000лв на година приблизително . 300000 км е прекалено за кола по нашите пътища , обикновено още на 150 000 вече е потрошено и амортизирано  всичко .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #12 -: Август 28, 2018, 09:00:26 09:00 »
Така беше омегата ми. Не можа да доживее 150.000 км. Само амортесьори съм сменил поне три пъти, Боге, Делфи и Кони. Шарнири, накрайници, тампони и биалетки безброй. Конструкцията поскърцваше отпред отляво и отзад отдясно. Счупи се дръжката на жабката, горяха копчета, селектор на автомата, претъркваха се кабели, спука глава, бутало и блок, изгоря и соленоид на амтоматика, акумулатори безброй. Турбо също правих. Всичко това при ревностни грижи.

Същевременно, Шкода, Дачия, Тойота и някои БМВ-та стигат 300.000 в цветущо здраве.

Дачия Логан комби на приятел за 260.000 е сменила задни амортесьори и предни биалети и накрайници. Като амортесьорите са били на промоция 80 лева двата + още части и затова.
Колата се ползва за снабдяване с гориво на фадрома, багер и два камиона, както и за семейна и за всичко останало. Представи си как и къде се кара. Перфектно състояние. Карах я като нова и преди две седмици. Возия, волан, двигател, спирачки. Всичко е стабилно. Само съединителя отделя малко високо.

Друг е въпроса, че психически е доста трудно да караш една кола 11-12 години колкото карам моята Тойота. 260.000 не са много, но не са и малко.
Но съм женен и за нея, защото дори този пробег й е малко за цената.

Стигнах до извода, че цената на колата трябва да позволява към 200.000 да я дадеш на морга.

Теслите обаче могат да изминат много повече. В такъв случай ще имат голяма остатъчна стойност в случай, че не си я направил на манерка.

За мен електромобилите ще дойдат официално, когато пробегът им позволява да отида до Австрия на ски, както ходя сега. Едно-две спирания за зареждане и още няколко за други нужди. Всяко спиране ако качва 250 км пробег за 30 минути, значи ми трябва кола с 1400-500=900 км реален пробег по магистрала със 120-140 с работещо парно. Т. Е. Трябва ми кола с пробег от поне 1000 км. На Тесла вероятно това ще са колите второ поколение, които ще пусне до 5 години или ъпгрейд на сегашните батерии.
Европейците са гадове и не ги виждам да направят кола с 1000 км пробег на приемлива цена.
Ако обаче Тесла предложат постоянен ъпдейт на батериите, тоест като излезе нова технология да може да се купи за старите модели, то може да де купува още сега. Трябва да предложат и тапицерия или цели седалки резервна част, както и тъч екрани.
Най-добре купето, окачването и моторите да могат да се ползват вечно и да си сменяш седалките и батериите.
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #13 -: Август 28, 2018, 02:43:15 14:43 »
Според мен електрониката в Тесла е с живот не повече от 10 години при нормална експлоатация в умерен климат . Дори може и по малко да изкара извън сухия калифорнийски климат .  Реално в тая кола нищо не подлежи на ремонт , всичко се подменя с ново . С тая електроника набутана навсякъде по ниските части на колата и алуминиеното шаси влагата е смърт за тая кола .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Кога останалите производители ще настигнат Тесла
« Отговор #14 -: Август 28, 2018, 03:07:03 15:07 »
Тези събират счупени и бракувани.
На е работещ повреден автомобил, а такъв прекарал незнайно колко време в морга или на паркинг на застраховател.
Описанието на видеото не е коректно.
До колкото в електрониката няма електролити тя би трябвало да е вечна.

Със сигурност моделите подготвени от Тесла за наличие на реална конкуренция ще бъдат още по-добри.
Но дори на 10-15 години да се сменя почти всичко, електромобила пак е по-изгоден.
Освен това, колата е щатска, скоро ще има двигатали и цели оборудвани мостове в магазина за не много пари.