Автомобили > Технологии - Добре Дошли в Бъдещето!

Кога останалите производители ще настигнат Тесла

(1/8) > >>

Toshko:
Въобще не виждам изгледи кога производителите на конвенционални автомобили ще настигнат Тесла.
Същевременно си задавам въпроса, какво следва.
Задавам си и въпроса и кога ще излязат моделите с пробег от над 1000 километра, пълна автономност и да не приличат на сегашните коли.

турбината:
Тесла няма нищо толкова иновативно което да е недостъпно за другите производители . Точно обратното , ползва патенти и технологии на други производители . Батериите в тесла се правят по стара технология на панасоник . А в последните модели заради мощните двигатели представлява класически вариант автомобил с един електромотор , диференциал и трансмисия . Скъпа боклукчава кола с отвратителен интериор , вързана за ел мрежата и техническата си подръжка . В момента хибридните автомобили са най -перспективна алтернатива , и такива ще си останат поне още 20 години . Този етап няма как да бъде прескочен в развитието на автомобила защото  няма кой знае каква икономическа обосновка ползването на електромобила . Факторите са много против пълния електрически привод .

Toshko:
Тоест, според теб те са лесни за настигне.
Добре, тогава защо никой друг не произвежда EV с реален магистрален или градски пробег от около 500 км, които да развиват 100 за 2.2 секунди?

Истината, е че за жител на голям град Тесла Модел 3 с голямата батерия е идеален в 99% от времето. Ако този град е Пловдив или Търново даже процентът е 99.5.

Журналистите доказаха с изчисления, че за 5 години експлоатация Тесла пада под цената на километър на Хонда Акорд и Сивик.

Настигане аз го разбирам Мерцедес и VW  да предложат EV-та с пробег от 500 км, които се карат сами и са на цената на Тесла.

jungleraver:
Имам преки впечатления от две тойоти хибрид - мижи да те лажем общо взето, ако караш нормално със скоростта на трафика, икономията е минимална. Ако потегляш леко и плавно, и връщаш газта далеч преди светофара, за да регенерира доволно, може и да даде някакъв нисък разход близо до 6, но аз лично нямам нерви и време да ги карам по този начин. На магистрала предимството е нула, да не казвам отрицателно, или поне със 140-150, защото с по-малко не съм пробвал. Общо взето нормална кола същите коне на газ, ще гори същото като пари, но ще върви доста повече, защото е доста по-лека, плюс това ще е по-евтина като първоначална инвестиция, а като екологичност ще е равна или по-чиста според мен.
Относно Тесла, да от към пластмаси е зле, но съм виждал разглобена в един шведски мол, и откъм шаси и агрегати е светлинни години напред от нормалните коли, плюс поддръжката и е елементарна. На всичкото отгоре докато е в гаранция, те ти поемат 1-2 пъти годишно разходите да отидеш до Австрия да я обслужиш гаранционно, това ако искаш де, ако не искаш, пращат ти части/консумативи и инструкции.

Toshko:
Не е случайно че в Америка където е най-обективната авто журналистика Ford Fusion Hybrid и Ford Fusion Energy Hybrid биха тойотите във всички тестове и в момента най-добрите хибриди в света са именно Ford Fusion. Системната мощност е около 190 конски сили Не е много но е достатъчно за нормално Ускорение от 8-9 секунди до 100 и нормално изпреварване при скорости дори по-високи от разрешените. В крайна сметка имаме ограничения от 50, 90, 120 и 140, което мисля че ни прави втората най-бърза страна в Европейския съюз. Дори и при тези скорости 190 конски сили в автомобил около 1600 кг са напълно достатъчна мощност.

Ако не е тайна, каква Тойота и колко разход ти даде със 150?

Много ми харесва Фюжън енерджи хибрид, позволява до 50 км пробег само на ток.
Това, което ме спира е малкия багажник.

 впечатленията ми от качеството на изработката на Тесла са същите буквално космически кораб спрямо това което съм виждал по немски автомобили и Toyota.
Като започнем от многолостовото окачване отпред и отзад което въпреки че е със сложна геометрия и изпълнява сложни функции е на обикновени втулки и унибали, тоест свръх ремонтопригодност във всякакви условия.
Другото което ми прави впечатление са всички сглобки връзки между тръби и букси толкова качествено изпълнение не съм виждал в нито един друг автомобил. Въпреки че като цяло американските автомобили използват по-качествени връзки за тръби и други такива аксесоари например черокито ми имаше абсолютно Невиждани фитинги по горивната система които пристигнаха в европейските автомобили и 20 години по-късно А може и още не са пристигнали. Мустанга по същия начин има много качествени бързи връзки на всички маркучи за пари около двигателя и резервоара както и на горивопроводите буквално военно и космическо изпълнение. Погледнете една немска кола те са още с обикновени скоби и гумени маркучи с пристягане около филтрите и въобще по горивната система. За климатиците Да не говорим че немските коли имат климатична инсталация все едно са Вие монтирали да не казвам моята любима фирма.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия