Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Публикацията е подробен тест с измервания на 14 автомобила от Тойота Ярис, през ГТР32, Ево VIII, Порше 997 чак до формула Мазда и Формула-1 Уилямс FW08C от 1982 г.

Потвърждава се правилото, че хубавите коли постигат 0.85g, градските 0.75, а спортните 0.95.
Линк: http://www.superstreetonline.com/features/news/0708-sccp-lateral-g-skidpad-testing/
Правят и експеримент с проста смяна на пружини, амортисьори и гуми на Ярис и го правят от най-бавен с 0.75g по-бърз от Поршето с постижение твърдо над 1g...

Свързани теми в Пенкилер: какво е спортна кола - философско-практически прочит: http://penkiller.com/index.php/topic,2157.0.html

Подробно обяснение на корелацията между масата, контактното петно, размера на гумите и страничното ускорение: http://penkiller.com/index.php/topic,2171.0.html
В темата има и калкулатор за странично ускорение.
Не е съвсем свързано с темата, но ето едно итересно клипче от преди години.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Свързано е за да кажем, че окачванията на Москвич, Лада, Хонда, Ауди, Мерцедес, Лексус и т.н. и до сега са с конструкцията на окачването от заглавната снимка.

0.95g и толкова. С минимални инвестиции всяка кола започва а завива с тази интензивност.

По принцип на писта се кара и с малко по-меки гуми, 1.6-1.8 бара вместо 2.2 и нагоре. В драг шампионата, където не им трябва да завиват слизат и на 1 бар.
Меките гуми правят още нещо, компенсират не идеалната геометрия на окачването и осигуряват постоянна площ на контактното петно.

Поредица с много показателни резултати:

Направиха дизелово БМВ 3-ка комби да дава същите времена на писта като М3 с V8.

Най-голяма тежест имат гумите и мощността. Всички модификации като спирачки, олекотяване, тампони и окачване/койлоувъри водят до намаляване на времето с 0.77 секунди.
Добавянето на мощност смъква времето с 0.98 секунди.
Гумите подобряват времето с 1.4 секунди, почти колкото другите две групи модификации заедно.

Като в техния случай новото окачване изобщо не беше милостиво към гумите и ги претоварване без да извлече всичкото сцепление.
Много голям фактор е типа на трасето. Гумите могат да бъдат още по-полезни, ако трасето беше с бавни и обли завои. Реално ако погледнем само тази модификация (гумите) на трасето, което са избрали най-малко си личи колко важни са те (и все пак резултатите са показателни) със само два бавни завоя. Мощността пък тук не играе чак толкова съществена роля просто защото трасето е почти цялото тип "засилваш се и навиваш" но са направили колата много по-силна и са спечелили почти секунда.
В крайна сметка което и звено да ти куца - губиш (но след всички модификации единствения ти контакт с пътя са гумите).