Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4876
  • Профил
Свещи за газ
« -: Октомври 02, 2018, 04:44:32 16:44 »
Колега си купи Лексус RX300 и ще му слага газ.
Каали му, че има оригинални свещи и такива за газ...
Някой знае ли какво е това нещо?
Какво бихте препоръчали?

Аз нямам идея.
Re: Свещи за газ
« Отговор #1 -: Октомври 02, 2018, 06:55:07 18:55 »
Свещите за газ , са тъй наречените свещи с усилена искра от сорта на иридиевите дензо и нжк . Някои производители и така ги маркират като подходящи за газ , като че ли другите не се подходящи  ;D Моя съвет е да не се занимава с глупости и да си сложи оригиналните предвидени за тоя мотор . При работа на газ решващо е редовното подържане на електродната междина в норми и използването на читави лули кабели бобини . Газта е капризна към искрата и всяка минимална нередност почти незабележима на бензин се отразява на газ веднага . Моя фаворит по принцип е дензо , но трябва да се внимава в подбора защото топлинните индекси не съответстват напълно 1:1 с бош примерно . Моя опит със свещи дензо показва че е добре да се заменя с поне 1 индекс по студени свещи при минаване от нормалните бош примерно към газ и иридиеви дензо .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4876
  • Профил
Re: Свещи за газ
« Отговор #2 -: Октомври 02, 2018, 08:46:21 20:46 »
Интересно Бош ir фюжън дали стават за газ. Тема за Bosch Ir Fusion: http://penkiller.com/index.php?topic=808.0
Нали се водят с увеличена междина, но с намалено пробивно напрежение.
Същият го зарибих и има такива свещи на Голф I кабрио 1.8. Голфа има и газ...
Re: Свещи за газ
« Отговор #3 -: Октомври 02, 2018, 10:53:08 22:53 »
Всички които имат добавка на редкоземни метали от сорта на иридий платина са с понижено пробивно напрежение . Самите примеси от тези метали позволяват да се получи йонизационен канал при облекчени условия . Това пък от своя страна позволява да се увеличи хлабината и да се получи искра с голяма енергия . Повечето газаджии препоръчват за работа на газ да се намали хлабината от стандартната за повечето мотори 0.8 на 0.7...0.6 мм . Това на практика дава стабилна но слаба искра с ниска енергия , трябва да се търси оптималната стойност . Тия специалните свещи позволяват да не се намаля хлабината и така искрата да остане достатъчно силна . Принципа на работа е че колкото е по-голяма хлабината толкова пробивното напрежение е по-голямо съответно и енергията е максимална . Обаче това натоварва кабелите , бобините и започва да пробива там където намери по лули примерно или където има лоша изолация . Естествено енергията и пробивното напрежение зависи от типа на бобините и токовете на подмагнитване на бобините но това са неща които са заводски настроени с опеделен вид свещи и не могат да се променят .  Затова моето мнение е предписаните свещи и хлабини от производителя . Аз държа два комплекта свещи на ситроена , едни иридиеви дензо които слагам зимата и едни нормални бош . Миналата седмица сложих дензото , боша мога утре да го снимам за сравнение работила 30 000 км на газ свещ какво представлява при мен .
Re: Свещи за газ
« Отговор #4 -: Октомври 04, 2018, 07:58:42 19:58 »
Ето едни свещи за газ , рабтили 30 000 км с едно минимално регулиране на хлабината преди 10 000 км .  ;D
Най обикновени бош , тъй като ги гледам ще изкарат поне още толкова защото са в перфектно състояние . Но просто колата си е в ред и кабелите сменени а газовото настроено .
Re: Свещи за газ
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2018, 11:42:03 23:42 »
Ето един малък полуреален тест как влияе разстоянието на електродите върху работата на свеща . Казвам полу реален защото в горивната камера има и още един ефект наречен отвяване на искрата от движението на гориво въздушната смес . Моето лично мнение е че предписаните от производителя свещи с предписаното между електродно разстояние е оптималното и за газ . На практика може да се пробват и други свещи с подходящи характеристики но резултата не е гарантиран и са възможни влошени характеристики на мотора . Проба грешка в общи линии

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4876
  • Профил
Re: Свещи за газ
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2018, 02:59:29 14:59 »
Това е много добро и нагледно.
Колегата си купи Бош по оригиналната спецификация. Малко като издялани с теслата ми стоят.Уж са двойно иридиеви. Не виждам и пъпка на страничния електрод.
Дано не са менте.