Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Интернет форума като форма на общуване
« -: Октомври 04, 2018, 07:11:59 19:11 »
Форумите са много добра идея с много лоша практическа реализация и още по-нисък процент качествено съдържание.

Идеята да има обществени места за обсъждане и споделяне на знания и опит е прекрасна.
Проблемът е със самото съдържание обект на форумния обмен, то трябва да дойде от потребителите.
Знанието и опита струват време и пари, от играчките, през курсовете, кръжоците и собствените експерименти и занимания. Да не забравяме и знанията получени при придобиване на образователна степен в учебно заведение и знанията получени при упражняване на определена професия или хоби.

БВП на светът на глава от населението между 1995-та и 2015-та пресметнат в днешни долари се е удвоил и изглежда така: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?end=2015&locations=DE&start=1995
World   5,398.9   10,172.2   
БВП на централна Европа и Балтика се е учетворил за този период.
Северна Америка удвоява своя БВП.
Европа е прибавила над 50%
Увеличението е между 50 и 400% навсякъде, дори в суб сахарска Африка.
България е увеличила производството си над 4 пъти за този период.

Направи си сам, който е в основата на форумната дейност очевидно е все по-малко релевантен като средство за самозадоволяване и подпомагане на натуралното стопанство. Пазарът и покупателната способност решават много от проблемите, които преди 20 години сме решавали сами.

Форумът трябва да работи като натурално стопанство, обменът да бъде взаимно изгоден, съответно участниците в дискусиите да дават стойност и да извличат такава.

В този ред на мисли, форумното общуване в България е не релевантно още от 2005-та година, когато беше пикът на форумите. Беше пълно с членове използващи платформите за социални мрежи, а силните членове бяха професионалисти използващи ги за контакти с потенциални клиенти.
Потенциалът за изграждане на силни общности от хора с еднакви интереси беше похабен. Не се създаде среда в която да циркулират, да се прилагат и осмислят знания с научна, практическа и познавателна стойност.
Форумите не задвижиха процес на привличане на знание и моу-хау към свободния отворен интернет, където т.н. информационно общество да може да го достигне.
Без информацията т.н. информационно общество се разпада.
Самата информация може да бъде плод само на лично обучение. Тя не може да бъде създадена онлайн, а само да бъде донесена тук от членовете.
Социалното общуване няма информационна стойност и само още повече влошава информационната плътност на форумите.

Като вече сме приели, че форума не може да замести гимназията, кръжоците, техникума и университета, какво остава? Всичко изброено са знания, които могат да бъдат прочетени и усвоени от всеки и е безпредметно един, който ги е прочел да ги споделя в такава неподходяща форма с друг или други, които не са ги прочели. Целта на форума в крайна сметка не е преподаване на базови знания.
Остава креативността и личното творчество. Конкретните нужди, средства, възможности и въображение на всеки член са уникални и пречупени през неговите знания и умения би трябвало да доведат до резултат заслужаващ споделяне, обсъждане и разяснения. Не да си обясняваме закона на Ом, а със закона на Ом да си обясняваме, най образно казано.


Необходим е нов формат за онлайн комуникация, който да позволи на хората да допринасят и същевременно да се усъвършенстват за да бъдат полезни първо на себе си, а след това по естествен начин и на другите.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Интернет форума като форма на общуване
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2018, 04:08:58 16:08 »
Продължение
За да приключим с форумите ще посоча, че те все пак имат своето място, но трябва да си даваме сметка за техните ограничения и да ги използваме правилно.
Кои са двете най-силнит движещи сили на човешкият характер: отмъщението, самозащита и ползата. Има и други, но те са социални, придобити по подражание или симпатия или направо възпитани, а не естествени.
Проблема с форумите е в най-добрата изява на най-рационалната мотивираща сила на човешкият характер - ползата. Да речем че човек като мен, който е възпитан със стремеж към знание и просвета от родителите, баба ми и учителите вижда някаква полза в споделянето и евентуално обратната връзка за споделеното знание. Повечето хора обаче на всяка крачка си задават два въпроса, какво ще спечеля и да не се мина. Има такъв природен механизъм вроден в нас, който ни диктува да изразходваме минимум енергия. Тези въпроси са под диктовка именно на този инстинкт. Явно социума не успява да вгради нищо, което да отмени този инстинкт у много хора.
Повечето хора, които виждат положителен баланс във форумните изяви обаче или са скучаещи графомани или са зле прикрити търговци търсещи контакт с клиентелата и което е по-лошо умишлено рушащи форумната среда на взаимодействие за да попречат на по-напред нашите хобисти и любители да отворят очите на начинаещите или да споделят знания и опит, които се явяват професионално ноу-хау.
На мен не са ми позволявали и са ме обиждали бай-вилгарно, когато изразих мнение, че Сиера Косуърт е правилният път за развитие на драга, а не двутонна кола с кожа и всички екстри струваща милиони. После отново станах жертва на унизителни за авторите им нападки, когато направих пълни измервания на над 10 благоевградски говорителя и няколко проекта с тях. Във всички случаи най-активни в простащината и обидите са били хора, които искат да продават тежки и скъпи коли или някакви скъои тонколони.
И в двата случая форумите в които са се разигравали тези гнусни разправии загинаха.
Днес и перформанс раздела и разделите за колони и говорители имат по-ниска активност от "Пенкилер". Колкото и ниска да е нашата.
Самозащитата.
Това е когато cata-c ми продадат вентилатор за баня за 120 лева и той е по-лошо конструиран от вентилатор за 15 лева, направя рекламация и гаранционния ремонт е да нахлузят перката обратно на въз тръбичката осичка... Те се подиграват и аз се подигравам... Смятам, че е съществено и важно да се споделя и състоянието на горивата по бензиностанциите. Потребителския раздел, който съм създал е нещо уникално и ценно и би трябвало да се използва повече. Пенкилер е с висок ранг и излиза винаги на първа страница на Гугъл. Няма опасност да пише глупости или измишльотини, защото аз лично следя.

Отмъщението.
Да имаш възможност да си кажеш мнението за Интернет безобразни и, търгаши и измамници е безценно.
Пенкилер е създаден за отмъщение макар, че вече служи за по-добри неща.
Честно казано очаквах форум с нулева толерантност към простаци и грубияни да събере малкото четящи и правещи хора от другите форуми, но на бях явно им харесва да ги обиждат и да имат безмълвна публика.

Пенкилер бавно трупа изключително качествени членове и в даден момент това ще даде своите плодове. Един качествен член е равен на повече от хиляда обикновени.

Тук стигаме до момента в който на тези членове трябва да бъде дадена нужната платформа в която да могат да споделят и да комуникират ефективно.
В следващото продължение...

(Спокойно, Пенкилер си остава в сегашния вид.)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Интернет форума като форма на общуване
« Отговор #2 -: Януари 04, 2019, 07:43:02 07:43 »
Внимавайте да не свършите на някого работа за което след това той да Ви бъде вечно обиден: http://penkiller.com/index.php/topic,992.msg16496.html#msg16496
На практика 100% съм уцелил заданието.

Изключително важно е да не вършите чужда работа водени от любопитство и ентусиазъм.

Винаги си давайте сметка за това дали си заслужава да печелите спор с някого, когото ще образовате значително докато го правите.

Не пропускайте и основните принципи в ръководенето на форум: http://penkiller.com/index.php/topic,517.0.html