Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4989
    • Профил
Този не го харесвам, но този път проучването му е на ниво:В щати където електричеството е от атомна или възобновяема енергия времето за изравняване на въглеродния отпечатък на електромобил с рози на ДВГ е изключително кратко, между няколко месеца и година.

Освен това, той взема средният годишен прожектор за САЩ, който е към 19.000 км, но който си купува нова кола и то скъп електромобил обикновено кара повече, да кажем 30-40.000 км годишно през първите няколко години. Тоест, най-късно за половин-една година електромобила ще се изравни с ДВГ по емисии.
Re: Електромобилите са по-екологични от ДВГ - доказано
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2018, 01:32:11 13:32 »
В подкрепа на казаното да добавя нещо:

Поради спецификата на смесообразуването на дизеловия двигател е възможно отдадената мощност да е по-висока от подобните топлинни машини. За сравнение парната машина има коефициент на полезно действие (КПД) 12 %, а съвременните бензинови двигатели - 25 до 33 %, при дизеловите двигатели е в границите от 35 до 40 %.
Цитат от wikipedia.
Това означава че само около една трета от изгарянето на горивото се използва за полезна работа, а останалото за нагряване на околната среда и шум.

При електродвигателите КПД е над 90%.
Отделно никой не обръща внимание на факта, че в режим на готовност ДВГ работи на празен ход 600-800 оборота, които за да се поддържат пак изгаря гориво и съответно цапа въздуха. Модерните автомобили имат старт-стоп система, но гледам че масово хората я изключват и по светофарите колите си работят.
При електромотора това не е нужно.

Прави ми впечатление напоследък един тип Йонко Мермерски обикаля из медиите и говори за това колко мръсни са електромобилите. И масово го споделят из социалните медии защото говори интересно.
Основните му тези са че производството на батерии и транспорта им до тук замърсява колкото едно ДВГ за 200 000 км. Тази цифра ми се струва преувеличена, но дори и да е вярна защо не смята колко замърсява производството на ДВГ а удобно пропуска това. Както и смяната на масло за 200 000км. Но не пропуска да отбележи че производството на електричество става и чрез горене на петролни продукти и въглища и също замърсява.
Ето какви ги говори:


Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4989
    • Профил
Искам да намеря достоверни данни за разхода на енергия и другите замърсители при производството на литиево-йонни батерии.

Някой може ли да помогне?

Производство на литий: https://www.thebalance.com/lithium-production-2340123

Производство на литиеви батерии: https://www.mpoweruk.com/battery_manufacturing.htm

Не виждам нищо страшно.

Електролита обикновено е литиев хексафлуорид - Lithium Hexafluoride (LiPF6) https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_hexafluorophosphate

Изследване за необходимата енергия за производството на литиеви батерии и техните части в прикачения ПДФ. На мен ми е малко сложно. Не виждам страшни числа вътре обаче.

200.000 по оптимистичните 200 г./км. прави 40 тона СО2.
Аз не виждам къде ще се отделят тези 40 тона за да се произведе 100 киловата батерия при положение, че са необходими едва 74 BTU топлина за производството на един тон литиев електролит или поне на по-голямата и важна част - литиевото съединение без разтворителя.
Предполагам това си е класифицирана информация. Може да звучи гадно, обаче като си купуваш елмобил, си купуваш и привилегията да не се тровиш ти и другите в твоя хабитат, а някое човече, завряно в дълбоката китайска провинция, ако изобщо са верни слуховете за производството разбира се. Друго, което се сещам - предполагам че ел енергията, която се ползваше в Кремиковци, е достатъчна като количество да задоволи потребността, дори всяка една кола в София да е електричка.