Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4629
    • Профил
Този не го харесвам, но този път проучването му е на ниво:В щати където електричеството е от атомна или възобновяема енергия времето за изравняване на въглеродния отпечатък на електромобил с рози на ДВГ е изключително кратко, между няколко месеца и година.

Освен това, той взема средният годишен прожектор за САЩ, който е към 19.000 км, но който си купува нова кола и то скъп електромобил обикновено кара повече, да кажем 30-40.000 км годишно през първите няколко години. Тоест, най-късно за половин-една година електромобила ще се изравни с ДВГ по емисии.
Re: Електромобилите са по-екологични от ДВГ - доказано
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2018, 01:32:11 13:32 »
В подкрепа на казаното да добавя нещо:

Поради спецификата на смесообразуването на дизеловия двигател е възможно отдадената мощност да е по-висока от подобните топлинни машини. За сравнение парната машина има коефициент на полезно действие (КПД) 12 %, а съвременните бензинови двигатели - 25 до 33 %, при дизеловите двигатели е в границите от 35 до 40 %.
Цитат от wikipedia.
Това означава че само около една трета от изгарянето на горивото се използва за полезна работа, а останалото за нагряване на околната среда и шум.

При електродвигателите КПД е над 90%.
Отделно никой не обръща внимание на факта, че в режим на готовност ДВГ работи на празен ход 600-800 оборота, които за да се поддържат пак изгаря гориво и съответно цапа въздуха. Модерните автомобили имат старт-стоп система, но гледам че масово хората я изключват и по светофарите колите си работят.
При електромотора това не е нужно.

Прави ми впечатление напоследък един тип Йонко Мермерски обикаля из медиите и говори за това колко мръсни са електромобилите. И масово го споделят из социалните медии защото говори интересно.
Основните му тези са че производството на батерии и транспорта им до тук замърсява колкото едно ДВГ за 200 000 км. Тази цифра ми се струва преувеличена, но дори и да е вярна защо не смята колко замърсява производството на ДВГ а удобно пропуска това. Както и смяната на масло за 200 000км. Но не пропуска да отбележи че производството на електричество става и чрез горене на петролни продукти и въглища и също замърсява.
Ето какви ги говори: