Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Бъдещето на лекия личен автомобил
« -: Декември 11, 2018, 02:40:41 14:40 »
Автомобилите ще се поръчват и произвеждат в мебелни фирми.

Електромобила е купе с окачване, батерия, контролер и електромотори. Кутийки и модули не изискващи настройка или тунинг. Всичко вече е световна елементна база. Ще има направи си сам електромобили.

Ще купуваме купе и агрегати и ще си поръчваме обзавеждане, табло, екрани, седалки, кресла, дивани. ще избираме капацитета на захранването, мощността на моторите, цвута на кожата и вида на седалките.

Автомобилите вече не са високотехнологично изделие.
Същевременно обаче струват колкото една къща, диапазона е голям, от прилично бунгало 40 м2 със сухо строителство, до монолитна триетажна сграда.
Сградите в счетоводството се амортизират за 20-25 години, а могат да се използват 50-100 и повече години. Редно е и вече е възможно да си купим купе, което ни харесва на дизайн и е с размери, които задоволяват потребностите ни, да изберем захранването и задвижването и да го обзаведем по свой вкус. Редно е и тази инвестиция в такъв размер да позволява употреба без погиване.
Вещите са два вида, потребяеми погиващи с употребата - такива са храната и консумативите и не потребяеми, такива са земята, сградите, компютрите, произведенията на изкуството, инструментите.
Днешните автомобили са потребяеми вещи. Изглеждат като малки къщички на колела, но с употребата си овехтяват и се износват и накрая се потребяват до краен предел, основните им агрегати изчерпват техническият си ресурс.

Автомобилите на близкото бъдеще обаче няма да бъдат такива.
На първо място основните им агрегати имат фактор на формата, които ги правят взаимно заменяеми модули без специални претенции за прикрепване или съвместимост. Батерията, електромотора, контролера и редуктора са кутии с входове и изходи, които могат да бъдат поместени по много различни начини в много различни пространства.
На второ място материалите на каросериите на новите автомобили са алуминий, неръждаема стомана и композити. Тези материали са устойчиви на атмосферни влияния, самите те не стареят и ако са конструирани с достатъчен запас от здравина не изпитват умора на материала в следствие от нормалните натоварвания при употреба. Най-важното, е че съвременната автомобилна технология позволява конструирането на достатъчно леки и достатъчно запасени със здравина конструкции, които да не отслабват с времето и употребата.
На трето място, дори днешната технология на батериите на Тесла от второ поколение при правилна употреба запазва 93% от капацитета си след 600.000 километра пробег. 600.000 километра са 20 години по 30.000 км на година - повече отколкото повечето българи карат на година. През 2019-та година ще започне производството на трето поколение батерии на тесла, които ще бъдат по-здрави, по-леки, по-евтини и с по-голям капацитет.

Поддръжката ще се изразява в подмяна на части по окачването, които вече са много евтини и подмяна или ремонт на обзавеждането. Слабо известен факт, е че и днес добрите производители предлагат резервни тапицерии за седалки или направо цели седалки като резервна част.

Проблема с употребата на един автомобил толкова продължително време е чисто психологически. Някои хора ще продават автомобилите си след известно време или ще ги заменят за по-различни. Или пък ще им сменят само обзавеждането.

Отделен въпрос е и какви ще бъдат обемите на продажбите. Не е сигурно, че продажбите ще паднат. Отначало пазара ще трябва да се насити с нови къстъм автомобили по тази формула, а докато се насити първите ще започнат все пак да излизат от употреба. Това е по-трудно предсказуемо, просто го споменавам.
Наблюдението, което споделям с Вас, е че автомобилът вече не е висока технология и от авто производителите няма да се изисква да ни направят готов за употреба уникален продукт окомплектован с всички агрегати, а само купе.

Как трябва да изглежда и какво трябва да може да прави идеалният автомобил: http://penkiller.com/index.php/topic,2172.0.html

* * *

Очевидно всички предпоставки за вечния автомобил са вече налице и той би могъл да бъде произведен още тази година.

От всичко това следва, че автомобилната индустрия в сегашният й вид ще изчезне до 10-20 години.

От поведението на повечето авто производители, които не разработват нови платформи и се стремят да натрупат максимално голям финансов буфер личи, че това, което Ви разказвам тук го знаят от поне 10 години. Повечето производители използват стари, дори над 20 годишни платформи и правят на тях възможно най-много модели, същевременно спират всички платформи, които не могат да поберат батерии, а не вадят нови, или една нова заменя няколко стари. Ако се загледате, много бусове на около десетина години имат големи кухи обеми под кабината, вероятно предвидени да поберат батерии.

Класическите авто производители ще продължат да произвеждат само шаситата и купетата. За сега. Останалото вече е световна елементна база също както са транцисторите, кондензаторите, чиповете и останалата електроника.

* * *

Затова в близкото бъдеще ще си поръчваме автомобил в мебелните къщи. Което и днес е единствената смислена и оправдана разлика между отделните автомобили. Вече всички автомобили са достатъчно мощни и бързи, а при желание от страна на конструкторите и съответно подбрана таргет група клиенти, дори малки автомобили като Шкода Фабия и Нисан Кашкай возят изключително добре.

* * *

Тези промени в технологиите и пазара налагат данъчни промени. Един електромобил е в нулев емисионен клас както в годината на производството си, така и 20 години по-късно.
Необходима е и данъчна реформа в облагането на класическите ДВГ и хибриди. Възрастта на автомобила не е никакъв фактор. Първо, двигателя и катализатора могат да бъдат сменени. Вече има програми за конвертиране на класически модели на Астън Мартин в изцяло електрически. Логиката в днешната система на облагане според възрастта и емисионния клас вече не е валидна. Тя е всъщност по начано невалидна, но е компромис, защото когато е въведена не сме разполагали с днешните информационни технологии. Ние всъщност облагаме вредните и парниковите емисии. Тези емисии обаче са пропорционални на пробега на автомобила. Днешните технологии позволяват да се обложат на право емисиите. Автомобилите трябва да се облагат с трикомпонентен данък по подобие на такса смет (чистене, събиране/извозване и депониране, като имотите, които не се ползват и тези без сметосъбиране плащат само двата фиксирани компонента - депо и чистота) - фиксиран данък за МПС, данък пропорционален на теглото и данък пропорционален на реално отделените емисии. Очевидно данъка върху емисиите трябва да се плаща през горивото и съобразно емисионния клас, нещо напълно постижимо дори през 2018-та. Всеки автомобил може да има емисионен сертификат, количеството гориво се мери точно на бензиностанцията и данъка се събира заедно с плащането на горивото. по-икономичните автомобили печелят, както и по-екологичните. Същевременно няма да има несправедливо и нарушаващо гражданските права данъчно наказание за притежаването на мощен автомобил, който се кара малко.

©® Копирайт, всички права запазени, автор: Тодор Борисов. Не можете да възпроизвеждате части или цялата публикация без писменото съгласие на автора и без да посочите източника Форум Пенкилер и имената на автора. В електронни издания трябва да има работещ линк към тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1471
  • Профил
Re: Бъдещето на лекия личен автомобил
« Отговор #1 -: Декември 12, 2018, 01:31:12 13:31 »
Аз обичам да съм малко опозиция. Не за друго, ми така се получава дискусия.
 Хубава мечта (за сега). Още преди съм се замислял, защо трябва да има 15 483 вида накладки например, или въздушни филтри. Нима не могат да се унифицират на класове с определени възможности? За съжаление в последно време икономиката движи конструирането на автомобили, не практичността.
 Колкото до данъците, нима мислиш, че поне тук при нас се плаща данък заради врените емисии? Да бе да. Важното е, да има от къде да се пълни хазната.
 На скоро си говорихме с един познат за бъдещето на автомобилите. Неговото мнение беше. Електрички автономни средства за придивжване. Когато е достатъчно надежден, един автономен автомобил няма де пиян или с махмурлук, няма жена му да го ядосва по телефона, или да си ровичка в радиото. Според мен дори и застрахователите след време ще вдигнат много цената на "обикновените" автомобили.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Re: Бъдещето на лекия личен автомобил
« Отговор #2 -: Декември 12, 2018, 03:01:21 15:01 »
Обсъждали сме сериозно. Бъдещето вероятно е на самолетите и влаковете. Като пристигнеш просто се качваш на една кола на гарата и караш или тя те кара където поискаш.
Иначе либералното стопанство би трябвало да ни даде въпросните модулни кустомизируеми платформи. Обаче, днешните либерали не знам защо са решили, че либерализма означава права за ЛГБТ, които ни навират в лицата. Нищо подобно. Либерализма и плурализма означават свободен пазар и лесен и равен старт за всички. Ще видим.