Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ivan93

*
 • ****
 • 322
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #480 -: Септември 14, 2019, 02:50:16 14:50 »
Чак присаждане да е по-лесно от качване...все пак говорим за направата на нови уши, сметки, изчисления и т.н.
Блока ми го забавиха, защото като отидох "ние всичко можем, ние всичко знаем, ние сме правили много бегачки", "донеси ни материала и ще го подпрем, че виждаш ли тука чакат субару блокове за набиване на ризи Дартън" , "ти носиш материала ама ти трябва да кажеш къде и как да го подрем, с какви хлабини и т.н." и накрая "набивача" казва "кви са тия глупости аз това не съм го правил никога, не знам какво ще стане".
Само за справка Пазарджик-Сливен е 200км. в посока, а ходих 2 или три пъти.
Липсваха 3 талерки на главата, като почнах да я събирам...исках да я събера сам, да не се окаже че някой си е харесал и пружините на клапаните, щото тогава щеше да пада трепане.
А в Сливен са с голямо име, дори имат 2-ма състезатели.
Последният път отидох с един сериозен приятел от Сливен, той ги строи набързо, щото пак почнаха с хвалбите и веднага обърнаха на "ми момче виж сега, ние тук предимно правим селскостопанска техника...ъъъ...мъъ..."
А и много се забавих, защото съм чакал много неща да ги пуснат намалени,първо се колебаех дали да сменям бутала(даже сме го обсъждали)бях месец-два много болен и се крих в нас като мишка, дори да не ви се вярва направих сериозен билд с има-няма 3000лв. Изключваме сериозната цена за работа по-главата, защото заради портването се налага да се извадят водачите и после да се набият нови и малко се оскъпява.
Колкото до присадките моя стария двигател z22se влезна с турбо и кутия f16 или f18 беше за седмица и запали, това със ребилда.
На бус VW с платформа(стар, не помня модела), се присади мотор(150 коня някакъв) от камион Ман, почти 800-900кг беше мотора със скоростите от един човек за 3-4 седмици, като абсолютно нищо не отговаряше и по периферията, дори купола в кабината.
Ако някой не вярва може да се обади на собственика да го пита или пък да докара два броя и да приготви дебела сума за залог.
Това го прави човек с никакво име, просто си бачка и не се занимава с реклами и т.н. Дори корсата му е първата кола дето горе-долу навървява.Иначе да, като се съберем няколко човека покрай него лафим и пречим или идват разни ела виж тва, дай да сменим забързо накладни се е случвало и цял ден нищо да не свърши.
« Последна редакция: Септември 14, 2019, 03:03:47 15:03 от ivan93 »
Re: Astra z20let проект
« Отговор #481 -: Октомври 15, 2019, 06:10:54 18:10 »
Е, събра ли я най-сетне тая Астра???

Неактивен ivan93

*
 • ****
 • 322
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #483 -: Октомври 17, 2019, 12:37:26 12:37 »
Мда, остана да си оправя скобата дето почва даунпайпа, че е сложена накриво и издиша, пък сондата е там и може би бърка смесите, да си сложа другия кулер от евото,защото там не се случинтова,алармата да оправя че е орязана и някой други дреболии за довършване.Не съм я карал много,защото ключа който е за заключване остана там и чаках няколко дни да ми го прати.Има 500км минати.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5186
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #484 -: Октомври 17, 2019, 04:09:45 16:09 »
Еее, айде честито!
Как е върви ли добре?
За култура от Иво разбрах, че трябвало да се режат и греда и броня и затова сте се отказали.

Неактивен ivan93

*
 • ****
 • 322
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #485 -: Октомври 17, 2019, 08:22:04 20:22 »
Аз му казах режи каквото трябва, смело и безотговорно.Сега аз ще трябва да се занимавам.
Днес се ядосах и реших да оправя скобата и едни маркучи за вакуум, че не бяха както трябва, а и не беше вързан регулатора на горивото.
Още на втория ден му звънях да го питам защо претриса съединителя, уж беше нов и си работеше.
Оказа се, че тампона(предния) не беше стегнат и гайката беше отишла накрая на болта, щеше да стане интересно, ако беше изпаднал болта.
Не ми харесва как върви, на моменти се зачудва леко, ще сложа буустметър да видя дали не издиша отнякъде.
Re: Astra z20let проект
« Отговор #486 -: Октомври 17, 2019, 11:30:10 23:30 »
По принцип това са нормални неща който се отстраняват при запалване на мотора.Аз избягвам да допускам грешки от тоя тип за да няма коментари като твоя,но това ми коства половин до един ден загряване до перки и оглед на автомобила за течове,каране,минаване на разбито трасе,изстиване на автомобила и оглед на флуидите,пак загряване до перки и т.н.
Явно нещо не сте се разбрали с майстора и ви е дошло в повече и на теб и на него и грешките са налице.Нямате комуникация нещо.

Неактивен ivan93

*
 • ****
 • 322
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #487 -: Октомври 18, 2019, 05:54:32 05:54 »
Колата беше там 30 и няколко дни.Той през повечето време не си вдигаше телефона.Аз като отидох да я взема той с колегата му си огъваха железа за оградата.
Почна да събира брони, някой маркучи, малко жици и т.н.
Ходих до магазина да му купя 2-3 скоби, че той нямаше.
По едно време видя, че стабилизиращата щанга не е стегната ама мотора вече беше качен и стана малко тъпо.Аз му бях казал че съм го свалял целия със скоростите надолу, то това е и правилния начин, ако имаш подемник разбира се.
Криво ляво запалихме, тръгнах и след 400 метра хвърлих един маркуч, който влиза в термостата, не беше сложена скоба.
Това моето не са "коментари", просто споделям как се е развил "проекта" и какво се е случило.
Re: Astra z20let проект
« Отговор #488 -: Октомври 18, 2019, 08:03:49 08:03 »
Не вземам никаква страна,не познавам никои от вас.
Все пак какво сглоби и след разработката какво следва?Сега си със стандартно турбо докато разработиш мотора?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5186
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #489 -: Октомври 18, 2019, 02:06:38 14:06 »
Сега нали всичко е стегнато, нищо не тече и не тресе? Намерили са се всички липсващи скоби и болтове и т.н.
Без да вземам страна ще ти обърна внимание, че почти същото ти се случи с всички останали майстори до които опря.
Забравената скоба си е забравена скоба. Аз затова съм спрял да се занимавам с тунинги, защото независимо къде съм ходил, включително в големи сервизи с име не са достатъчно самостоятелни и никой не ти вниква в идеите, желанията и мислите, накрая е едно и също. Факт, че при мен спънките са един порядък по-малко (10 пъти), но пък аз работя нещо в което съм много организиран и съм им почти колега, та успявам да ги организирам и да предвидя грешките и недоглежданията. Освен това когато имаш собствени проекти от начало до край, това отново е организационен опит.
Не случайно споменавам DIY проекти, същите номера съм си ги погаждал на себе си пък с един порядък повече. Това е творчески процес от бял лист. Всичко, което не е смяна на накладки или на ангренаж е в някаква степен по-рядко срещано или даже уникално, тоест творчески инженерен процес. Следвам един голям сервиз, които правят много яки състезателни коли. Направиха казанчета за интеркулер и турбо пътища като хората сигурно от 10-тия път на 70% до постижимия оптимален дизайн, хедърите им са по същия начин, от бял лист, 10-15 опита и още не приличат на Ф1, Наскар или ГТ сериите, въпреки, че е заринато от картинки навсякъде и идеите и образците са безплатни. Сещам се за един друг, също много бърз, който строши 10 мотора докато тръгне, още ги троши и още под капака не изглежда съвсем както трябва. Само да се научиш как се слагат много яки валове отиват 2-3-4 глави, защото заради големите гърбици се копае около тунелите за валовете.
Говоря по принцип за направи си сам хобито в частност автомобилната му деноминация. Същото е обаче и с тонколоните, бюрата и дори дрехите. Майсторите са майстори, но са в различна степен развити като творци. Забелязал съм, че дори да става дума за обслужване повече от 2-3-4 задачи едновременно ги блокират. Ако отидеш със списък с 10 неща ще стигнат най-много до петото. По едно време ходех в един сервиз на които съм им правил списъци със задачи, парт номера на части и съм им печатал сервизните ръководства с допълнителни пояснения. Били ми се подигравали, че си нося списък. Аз не им се подигравам, че докато изпълнят списъка ходя по три пъти. В друг сервиз тихомълком ми бяха сипали АТФ Партс Мастер (3$ литъра) в кутията на мустанга, сваляли и качвали рейка без нужда и други подобни. На друго място ми прецакаха чисто нов кормилен прът при работа по гърнета. На друго място ми бяха монтирали и счупили предишния кормилен прът при смяна на ламбда сонди. В първия голям и известен сервиз, който споменах два пъти не можаха да ми направят реглаж на сходимостта, а след това 3-4 месеца държаха професионалния софтуер за редакция на картите, който аз съм си купил без да го инсталират.
Затова съм се научил да ходя подире им, да им правя упътвания и да им помагам. Който почне да охка и да пъшка, че му давам акъл, а той е много велик и много знае го заплювам и повече не се занимавам с него. Косьо, въпреки, че е може би майстора с най-голяма обща компетентност и огромен опит не само, че не се сърди, ами е и доволен, че му върша част от работата и не му се налага да рови или да рискува, защото аз съм сигурен за всичката информация, която му давам. И въпреки това не съм по-голям майстор от него, а просто начетен многознайко, който кара много и е имал повече от 10 коли. Има такива тънкости и сфецифики, които всеки път научавам и след това бързо забравям, които правят разликата между майстора и любителя.
И пак за Косьо, не те е върнал, взел те е и те е направил. Дезорганизацията така или иначе си върви след теб.
Като и двамата сте дезорганизирани и не сте направили една подробна проверка пак трябва да си доволен. Нито той те е хванал да ти организира едно едночасово предаване с преглед, нито ти си го изискал. Явно сте големи творци и слаби бюрократи.  ;D Аз и в Тойота съм ги ловил да идват да ми издават колата с оглед, защото и те обичат да ти вземат парите и тогава да ти дадат ключа и да ходиш да си я търсиш на паркинга... и пак ми нямаше диска на навигацията и някакъв приемчик ли, майстор ли, ми счупи ДВД-то пред очите. Пред мен бръкна вътре с отвертка или клещи не помня и счупи изкарващия механизъм. После ми подариха някакво по-ново ДВД дето пак няма България, а аз го вкарах вътре с разглобяване и сега мога да го сменя пак така, а без него не ми зареждат повече от половината менюта за поддръжка, органайзер, телефон и т.н. и т.н. нищо не съм им казал, даже не съм ги плюл във форума. Преди много, много години пред очите ми строшиха кормилен накрайник на омегата, която беше относително нова, нагряха го, охладиха го и го спраскаха като солета едни в голям сервиз в Овча Купел. Продадоха ми нов накрайник, платих си реглажа и накрайника и ги забравих, сега едва си ги спомних.
И да мрънкаш и да не мрънкаш, или ще имаш добри отношения с майстора на опели Х или не. Или ще му вържеш кусур за някаква скоба, или не. Или ще си изградиш трайни отношения с даден майстор при който има всичко и може всичко и ще го подпомагаш, или дезорганизацията ще си продължи по старому. Особено пък с тунинга не съм виждал случай да не трябва да доправяш. При такъв творчески процес просто без твоето участие не става. Или какво да каже Я. който след близо 100.000 в сервиза Х. преди много години на Кондофрей му излетя пистов ли, ангренажен ли ремък или и двата и това нещо така и не даде 9-ка? Примерите са безброй и безкрай и са едни и същи.
Въпроса е каква е твоята психическа нагласа, да си вършиш работа с някого и да обменяте опит и знания или да им търсиш кусури все едно си им работодател. Друг супер талантлив майстор прави само обслужвания и казва, че си е дал сметка, че или ще тунингова гладен, или ще обслужва сит. Имай предвид, че всеки който тунингова нарушава това правило в своя вреда и за твоя изгода.
Мога да ти кажа и като доста старателен адвокат, повечето ми продукти са изключително изпипани и завършени, прегледани, премислени, усъвършенствани и е вложено огромно старание. Повечето ми дела са спечелени, да не кажа почти всички. Това обаче си има цена и клиентите развиват алергия към мен. Буквално. Единици са тези, които знаят колко струва да ти се изпипат нещата. Повечето са буквално скарани с мен при спечелени дела. Така си върви живота. Търсят по-евтини, патят си понякога жестоко и фатално и ако не са идеално фалирали накрая се връщат. Да не говорим за договори и консултации. Да изпипаш нещо до край особено с дезорганизиран клиент е много трудно и скъпо и мотивацията е също по-малко и трудно постижима.

Неактивен ivan93

*
 • ****
 • 322
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #490 -: Октомври 20, 2019, 07:27:15 07:27 »
"Без да вземам страна ще ти обърна внимание, че почти същото ти се случи с всички останали майстори до които опря."
Аз не съм спирал при "всички майстори", даже при никой, всичко съм си правил сам в на мой приятел сервиза.
Имам снимки от когато сменях мотора, 2 работа и цялата инсталация вън, ако видиш ще се уплашиш.Аз в никакъв случай не съм деорганизиран.
Не мрънкам, нито пък правя иновативен състезателен автомобил, какво творческо виждане трябва да имам ?
Следвам много утъпкана пътека, даже всичко е сток и мотора беше събран, трябваше само да се качи.
И си плащам,дори повече, така че не мисля че трябва да си губя времето да помагам.
И не всичко не е наред, има неща които трябва да дооправям, а и снощи като се прибирах нещо като че ли изгубих мощност, ще трябва да видя какво се случва.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5186
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #491 -: Октомври 20, 2019, 11:21:00 11:21 »
Трябва да не ти дреме и да се сприятеляват с майсторите за да им точиш Ноу хауто и да ти работят с кеф. - това е смисъла на всичко, което ти написах.
Сега в Тойота имам един приемник, който е влюбен в колата ми и се кефи, че я гледам, вадят ми сервизни данни, обаждат ми се за нови неща и реколи.
Със всички сервизи, които не съм нахранил имам прекрасни отношения и каквото ми потрябва го получавам.

Просто трябва да прибавиш добавената цена и нерви за типичната сервизна дезорганизация.

И ти си дезорганизиран, като ти няма половината болтове.

За култура недей да си режеш гредата, защото ще ти олекне колата отпред и ще стане опасна.
Тази греда има в себе си повече ноу-хау от цялата останала конструкция на купето. Rimac са разработвали тяхната две години и по нета има огромни научни трудове по въпроса.

Утъпкана е друг път! Ако беше утъпкана щеше да има готови китове.
Re: Astra z20let проект
« Отговор #492 -: Октомври 20, 2019, 02:35:59 14:35 »
Само са вметна  :) оня дето ми скъса гумата и одра джантата,да пробвам ли са се сприятеля с него  ;D
Извинявам се за офтопика,има право в думите ти,аз малко си избирам клиентите ама някои понякога дори да не ми е вдъхнал доверие,после с отношение ми променя гледната точка.Отношението е важно нещо,но ако става въпрос за хора а не за неандерталци.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5186
  • Профил
Re: Astra z20let проект
« Отговор #493 -: Октомври 20, 2019, 03:00:52 15:00 »
Хахахах
Оня с гумите е като тия, които се опитаха да се самоубият с джипа ми, като го вдигнаха за предните носачи, които са гладки ш метални триъгълници под ъгъл поне 25 градуса надолу, т.е. пързалят се. И бяха смели като истински идиоти, колата се плъзга с резки движения по криковете, те тръгват да свалят колелата...
Ш аз не съм се върнал и не съм се сприятелил с тия дето ми наляха Хартс Мастер, защото го приемам за тежка обида.

С неандерталци ясно. Косьо е дезорганизиран, но сглоби кола с липсващи болтове и фитинги и й сглоби инсталацията. И върза напълно утъпканата пътека къстъм изпускателна система от незнаен артист в един екземпляр.
И не накълца гредата и бронята. Че даже намери развинтени болтове по мотора.

Викаш не ти се е случило същото със шлайфистите и всякакви сгрешени доставки?

Ходенето по майстори е вид мазохизъм, ти си избираш дали да бъдеш щастлив или нещастен мазохист. Пишеш 20-40% фира и преразход, пиеш си диазепама или ракията и си щастлив.  ;D
Re: Astra z20let проект
« Отговор #494 -: Октомври 20, 2019, 03:25:03 15:25 »
Зимата когато се консултирах с теб по телефон ставаше въпрос за такава история,разглобен мотор,главата в багажника,блока спукан МНОГО от вода в студеното време.След четири молби да го направя,въпреки че е разглобен от друг, го приех.Говорихме за 600лв за труд за смяна на двигател,оборудване на другия,закупуване на липсващото от пъзела отделно.
Накрая Фронтерата запали, работеше,всичко беше наред с изключение на перката на радиатора която имаше само втора степен.По телефона клиента каза че тя е била така и се разбрахме да си я взема вече.
Тотала на ремонта беше 1000лева,600труд и 400лева за масло,филтри,антифриз,ремъци,водна помпа,термостат,стругарски услуги,два датчика, свещи и т.н. впоследствие се оказа че съм забравил и съм му спестил 100на лева но ги преглътнах,да съм смятал както трябва.
Клиента изрева щото си мислел че 600лева е всичко с консумативите,разбрахме се,взе си я след малко разправии.
След месец имах заплахи че перката не работи и колата не пали,аз съм правил основен ремонт разбираш ли и това било несериозно от моя страна че не съм я оправил,стигна се дори до заплахи за палежи и т.н.
Ходих да видя защо не пали, оказа се че няма ток.......сложих един друг акумулатор и запалихме,след 2мин колата загасна....нямаше бензин....заредих бензин запалихме увери се че всичко е наред и довиждане.После пак имаше заплахи за перката....това е неандерталец.