Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« -: Януари 23, 2019, 12:17:41 12:17 »
Здравейте приятели. Започвам тази тема с молба да помагате много, защото ще е нужно. Разполагам с 1бр. BMS 12s330 и от около година се каня да му направя подходяща кутия. Ще трябва да се измисли всичко от самата кутия + порта, до усилвателната част и подходящо филтриране и евентуално Линквиц трансформ. Ще започна с кутията, което всъщност за мен е единствената ясна на този етап част от задачата:
Кутията:
До сега съм правил няколко чифта DIY озвучителни тела, като вече имам натрупан опит с дърводелството и в общи линии тук неизвестните се свеждат до максимално допустимата дълбочина на бокса и до разположението на порта. До тук с помощта на Тошко се изясни, че вътрешната дълбочина на кутията спокойно може да бъде 50-550-600 мм, което ме устройва напълно. Порта ще бъде предно разположен, възможно най-далеч от говорителя. Самия порт ще е с вътрешно фи 110мм и дължина от порядъка на 500мм (почти до края на кутията, като се добави и дебелината на предния панел около 36мм да не се затикнат в задната стена. До тук добре.
Използваемият обем ще се гони да е около 60 литра.
Високоговорителят ще е вкопан, като предният панел ще е от три слепени плоскости, като с фрезата ще го изрежа така, че да станат прилично нещата.
Материалът за кутията ще е или двойно слепени плоскости 2 х 18мм пдч или шперплат. Предният панел ще е поне 40мм. (тоест ако е ПДЧ ще са три плоскости) Разполагам с достатъчно дърводелски стеги. Ако някой е обърнал внимание на бюджетните тонколонки, които съм качил в тук, значи е придобил представа, че с изработката се заигравам доста :)
За порта:
Намерих само в един сайт порт с фи 110мм., но е къс (което се и предполагаше), но ще го удължа надеждно с подходяща ПВЦ тръба.
За терминалите:
Това е въпрос на вкус, разбира се ще избера с поне приемливо качество на изработка.
Ще продължа с размислите си в следващи постове.
Темата е отворена за критики и съвети!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #1 -: Януари 23, 2019, 12:28:07 12:28 »
Порта директно слот порт, тъкмо и дъното става двойно.
Предния панел над 35-40 мм не ти трябва.
Естествено, че шперплат и по ъглите масивни винкели, както съм направил аз. Тъмен байц и лак и готово. ПДЧ-то има да го боядисваш и фурнироваш, не си заслужава.

Много добри параметри:
Resonance Frequency:   Fs   Hz   28.6
DC Resistance:   Re   Ohm   6
Mechanical Q Factor:   Qms       5.9
Electrical Q Factor:   Qes       0.25
Total Quality Factor:   Qts       0.24
Equivalent Volume:   Vas   L   85.5
Moving Mass:   Mms   kg   0.127
Mechanical Complience:   Cms   mm / N   0.24
BL Factor:   BL   Tesla m   23
Effective Piston Area:   Sd   m²   0.0498
Max. linear Excursion:   Xmax   mm   +/- 8
Voice Coil Inductance:   Le1k   mH   0.7
    Le10k   mH   0.43

Изобщо не знаех, че съществува такъв говорител, добра находка.

Замисли се сериозно за Линквиц Трансформ, той отчита Q-фактора на кутията и коригира всичко с минимални изкривявания. -3 на 32 не е лошо, но 0 на 25 е доста по-добре. затворената кутия ще ти даде и най-добрите възможни параметри и най-ниски групови закъснения.
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #2 -: Януари 23, 2019, 01:40:55 13:40 »
Говорителят действително е доста интересен. Съвсем не се вписва в понятието "профи". Параметрите му обективно дават възможност да се създаде един приличен суб за домашно ползване и което е важно за конкретното задание да не е твърде огромен по размери.
Сега за порта: Умишлено бягам от слот-порта (с двойно дъно), т.к. ще ми е много трудно да изчисля и изпълня точно размерите му. Хубавото е че производителят дава рекоменд за кутия "60 L / 27 Hz, -3 dB = 32 Hz, BRD = 110 mm / 517 mm long". Някак ми се иска да си затворя очите и да приема това оформление с тези размери и да не се налага да правя експерименти, симулации и всичко останало, което произтича при избор на друг вид бокс. За затворения обем предимствата са ясни: двойно по-ниски групови закъснения и по-добър контрол над мембраната. Пусках преди няколко месеца симулации с басбокс про. Сторих го по всички правила, като дори си играх да добавям и верига на кросовър - активен/пасивен и стигнах до извод, че груповите в 60 литра кутия са абсолютно приемливи. Яд ме е, че не пазя графиките, но съм абсолютно сигурен, че бяха приемливи, защото тогава това ми беше приоритет: дето се вика да се спра на нещо.
Казано накратко: за по-лесно кутията ще бъде със сигурност 60литра и ще бъде с порт 111/517мм. (тук да се вземе предвид обстоятелството, че ако все пак не ми хареса порта ще бъде запушен), така или иначе не мога да си позволя по-голям обем от тези 60 литра, които и без друго са си една доста голяма и тежка кутия икато прибавим почти 10кг говорител нещата буквално си тежат на мястото :)
Важен въпрос:
Приложим ли е при това положение Линквиц трансформ? Предполагам да. Тогава идва ред на важен въпрос № 2: Как ще е по-добре да подходя: вар. 1: Да се възползвам от твоите контакти и да поръчаме изготвянето на готово (сглобено) решение, което само да включа преди усилвателя или вар.2: да си купя някакъв вариант на DSP (имам спомен, че Тошко ползваше добър модел Behringer), който да има функционалност за добавяне на Линквиц трансформ или вар. 3 да си добавя на персоналния компютър една хубава звукова карта с изход за суб, който пък позволява през съответния софтуер всякакви модулации (примерно Jriver дава огромни възможности). Тук вмятам уточнението, че 99% от времето слушам музика именно от персоналния компютър.
Следващ важен въпрос:Възможно ли е поръчковия Линквиц трансформ да бъде "регулируем". Последният въпрос е особено важен, т.к. ако се поръчва, ще трябва да се прави едва след като кутията е готова и след като я прослушам и определя къде ще бъде компенсацията и в рамките на какви нива. Измерване с микрофон в толкова ниски честоти в домашни условия е абсолютно невъзможен и това прави заданието, освен малко трудно, но и силно субективно.
Следващ въпрос (!!!този не е толкова важен на този етап поне!!!): Усилвателят...
Гледам хубави скъпи усилватели за вграждане, с фазова корекция, с DSP дори, с всички глезотийки в тях, естествено клас D, и още по-естествено доста солена цена...направо непосилна цена. иска ми се, разбира се, да мина по-тънко. Имам вече ...колекция усилватели. Потенциални кандидати са: един Maranz PM-72, на който му работи добре само единия канал (120W в 8 ома); Техникс - SU-VX700: 100вата в 8 ома; и Sharp SX8800 (GY), който е със STK - 2бр. и две захранвания общо консумация 1150 вата, изходна при 8 ома (пикова) 320 вата на канал. За последния не мога да намеря номинална мощност контиюъз, но да кажем едни 170 - 180 вата в единия канал са гарантирани. При условия, че изделието ще се слуша в домашни условия и няма да му се подава повече от 100вата (това дори е твърде много, може би да се пърчим пред гости) е ли необходимо да се закупува усилвател или ще мога да "мина с някой от моите". Сигурно е, че ще се пробва опитно и първоначалните тестове ще бъдат именно с някой от наличните, така че нека този въпрос остане за по-нататък.
Последен важен въпрос:
Ако закупя процесор (DSP)... гледам, че всичките са с XLR конектори и чувствителност предполагам за профи апаратура. Там всичко е в големи волтове чувствителност. Рових, гледах... избодох си очите, ама не намирам еднозначенотговор на този фундаментален въпрос: Мога ли да взема едни преходници от XLR към RCA  и да си навържа сигнала по следния начин: Източник (PC)--> RCA кабел-->преходник RCA към XLR--> DSP с изход XLR-->XLR преходник към RCA-->Усилвател с RCA вход--> СУБ? Ще бъде ли функционално, доколкото всичките тези преходници ще са поносими... малко шум няма да ми извади ушите, особено в СУБ. Очевидно е че тук имам нужда от помощ+съвет.
Кутията ще я почна като изпратя съпругата другата седмица на лекции (пак е студентка...) и е хубаво да измисля лека-по-лека останалата част.
 
Допускам вече и варианта да заръчам на професионалист да ми изработи един хубав моно усилвател с фазови корекции, с регулируем линквиц трансформ и кросовер (пак регулируем), но последното дали е изпълнимо и дали има човек за тази работа и дали ще се вместя в разумен бюджет са още и още въпроси. Дано имате търпение да ме прочетете и да помогнете.
Предварително и огромно БЛАГОДАРЯ!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #3 -: Януари 23, 2019, 02:24:47 14:24 »
На око в 60 литра затворен обем 25 херца са на около -15 дб, което е идеално за коригиране с Линквиц Трансформ. Тази корекция е приложима само и единствено за затворени обеми, защото тя коригира качествения фактор виртуално.
Груповите са около 10 пъти по-големи с вентилирана кутия...
32@-3 не е кой знае какъв параметър, а при групови над 20 е направо неприемливо. Моите 240 литрови кутии на 19 херца имат групови около 8-10 на 30...
Прави си Линквиц Трансформ, не вярвам до 100 лева да са ти проблем. Моя човек има платките.
С какво ще го захранваш?

Линквиц Трансформ не е регулируем и нищо не прослушваш и не настройваш, при известни кутия, говорител и системен качествен фактор се определя долната гранична честота на 0 дб и така се смята периферията около операционния усилвател. Една "хубава" звукова карта всички знаем колко струва, добави и няколко метра конектори и факта, че без PC няма да можеш да слушаш музика... направи си един стендалоун суб, който иска само сигнал.

Можеш да го пренастройваш, като му сменяш кондензаторите и резисторите, има статия от 70-те в която е обяснено, кое как и защо се смята, има я и на сайта на Линквиц. Няма да ти се наложи да пипаш нищо, гарантирам.

Можеш да минеш с някой от твоите, но можеш и да ги изкормиш като захранвания, тряфове, грец и кондензатори плюс радиатори и да вземеш например LM1875 и да си направиш усилвател за суба. ще ти излезе много евтино, защото повечето интеграли се правят на платка 4х3 см...
Преходници има, но мисля че Беринджър DCX2496 позволява и не балансиран вход. Цената му обаче е 500 лева и пак корекцията не е толкова добра, колкото на Линквиц Трансформ. Иначе можеш да еквализираш ако искаш и херц по херц и да го ползваш и да ДАК като му подаваш направо цифров сигнал от източника. Но пак, корекцията му внася фазови изкривявания. Иначе за активен филтър е перфектен.
По-скоро си направи кутия със захранване и я напълни с LM-и за отделните канали.

По последната точка - най-добре ще направиш!
Линквиц трансформа няма нужда да бъде регулируем и няма кой да го направи. Може да си вземеш една гола платка и елементи допълнително да си играеш, но няма да ти я даде без един готов. Другото, интегрален усилвател е перфектно решение за суба. там има малко проблем с напреженията и мостовото свързване. Моите суб канали на правения ми усилвател са по 85 вата, но в 4 ома, което стига за максимален ход от 25 до 85 херца с корекцията. Но моите кутии са настроени за 12 инчови Сървин Вега, които са по-слаби и с по-малък ход от твоя и са 4 ома. Но ще се разберете, има по-високоволтови схеми.
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #4 -: Януари 23, 2019, 03:14:57 15:14 »
Имам две платки налепени с LM1875, някакво супер дупер дискретно изпълнение (нещо от сорта на 2 х 3 см. Купих един почти пълен комплект за стерео усилвател от един пич преди време. Трябва им само захранване. НО за подобен суб са много слабички, пък и нямам време и необходимите технически познания да ги събера в усилвател. Идеята ми за тези платки е да ги дам на някой с нужните умения и да ми направи едно малко симпатично усилвателче за спалнята...някой ден...
Предложението ти да направя стендалоун суб ми допада. Долу-горе и аз смятам, че това е най-практичния вариант. Има едно голямо но и тук: нямам идея с какво да захраня платките за линквиц трансформ. А всъщност не е ли само една, в случай, че говорим за един суб. Тук се подсещам, че има още един съществен момент: ами трябва да се мисли и за суматор на двата канала.
Колкото повече го мисля, толкова повече се разколебавам какво да бъде.
Много ми е трудно да се пречупя към идеята за затворен обем. Груповите при вентилирания вариант не са 10 пъти повече. Симулациите не бяха толкова страшни, това го помня добре, но ще се постарая тези дни да ги повторя, за да съм сигурен. Основно ме мотивира предписаното оформление от производителя. -3 на 32 не е чак толкова зле. В момента слушам чифт трансмисионни линии с TVM arn 226/7-8, които са на около -6 при 32 херца и е супер, предвид модулациите, които се получават в помещението. На "сладкото място" усещането за ниски честоти е вълнуващо. Правилно проектирания TL е голям кеф! Да не размивам темата, пак ще настоявам на това, че искам да се придържам към 60 литровата кутия с басрефлекс. Дори да има риск от значителни групови закъснения, това няма да пречи при преимущественото ползване на суба за гледане на филми. Май с това трябваше и да започна. За слушане на музика съм твърдо против единичен суб. Пробвал съм , слушал съм при познати...не ме задоволява. А за TL-ките ще пусна тема, когато оптимизирам нещата...година две...Само ще загатна, че съм нагласил емайлиран проводник за ъпгрейд на филтрите от 2.4мм, което прави по 3.5кг. само за 1бр. бобина...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #5 -: Януари 23, 2019, 05:24:22 17:24 »
С малко захранване за 10 лева плюс регулатор за 2-3 лева и два филтрови кондензатора.
Ти си направи корекцията, после пускай сигнала от нея на каквото искаш.
Няма какво да го мислиш толкова.
Затворения обем има 3-4 мс закъснения, вентилирания има 20-30.

-3 на 32 за тази зверска 12-ка е просто срамота, няма да я смъкнеш даже на собствения й резонанс.
25 на 0 е нещо, което слушаш и не вярваш на ушите си!
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #6 -: Януари 24, 2019, 07:55:15 07:55 »
Нека бъде затворен обем и линквиц трансформ. Остава ми въпросителна как да определя качествения фактор на системата, за да поръчаме линквиц и човекът може ли да направи ЛТ със захранването, за да не сбъркам нещо тъпо... И суматор за двата канала. Дето се казва готово решение, само да го вградя в кутията. Още нещо се сетих: търсих " софтуерен ЛТ" , но май няма такова животно...има някакви плъгини за фуубар и jriver...и някаква сложна притурка за mini DSP...
« Последна редакция: Януари 24, 2019, 08:37:51 08:37 от Явор »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #7 -: Януари 24, 2019, 09:18:28 09:18 »
Даваш му параметрите на говорителя и обема на кутията. Единствената променлива остава ватата. Вата се залага малко до средно и ако много искаш нещо да гласиш имаш какво.
Не е лошо и самия говорител да се измери реално.
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #8 -: Януари 24, 2019, 09:56:45 09:56 »
Решено е! Ще се прави кутия 60 литра затворен обем. Като стигна на етапа за ЛТ ще продължа темата. Ако всичко стане добре ще направя нова тема с подробности от-до за изработка на суба, нека да е полезно за останалите приятели.
Интересно е че има опция и за mini DSP https://www.minidsp.com/applications/advanced-tools/linkwitz-transform дали си заслужава да се обмисли и такъв вариант...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #9 -: Януари 24, 2019, 11:20:44 11:20 »
За захранването, ако питаш мен си направи, ето страхотна тема: http://penkiller.com/index.php/topic,251.0.html
Трябва ти траф с вторична със средна точка, два греца, няколко кондензатора и евентуално регулатор на напрежението.
На твое място бих си направил универсално захранване за всякаква такава финна електроника в една кутия и бих си редил вътре корекции и филтри. Кутии съм измислил как да се правят любителски много лесно, но ще го споделя само в закрития раздел. Аз цяла кола направих, една кутия ли няма да изработя.
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #10 -: Февруари 22, 2021, 08:03:55 20:03 »
Здравейте група! Изоставих за известно време година. Роди ми се момче. Голяма радост. Дълго чакана рожба. Ще раздвижа май субчето. Обаче вече финансите ми са насочени към други, много по-важни пера. Бмс-ът ще се захранва от най най бюджетния вариант, с който разполагам: авто усилвател, произведен от  Monacor  с прилична мощност, който пък ще си дърпа достатъчно ток и напрежение от сървърно захранване dell с изходна мощност при 12 волта 75 ампера, или около 930 вата постоянни и гарантирани. Кабелите са в групи 2 х 3 х 10кв.мм. сериозна работа, а усилвателя ще е в бридж и кътоф честота 50 или 75 херца. Настройките оттам нататък ще са от звуковата карта на компютъра. Толкова ми позволява бюджета и времето в момента. Кутията на BMS 12s330 ще бъде с външни размери ш: 40 / в: 50 / дълбочина: 50. Ще мъча затворения обем , макар и проучванията ми в немския форум да говорят да си направя по-лесния вариант с басрефлекс, но.ще видим. Материалът ще е 18мм сурово ПДЧ, с двоен преден панел и двоен гръб. В кутията ще разположа и 3 оребрения, които обхващат всичките стени. Ще ми отнеме още няколко месеца, докато го направя както искам, но ще го направя и ще предоставя всичката информация. Пожелайте ми успех, късмет и здраве да го завърша. Поздрави и бъдете здрави!!!
P.s. извинете ме за правописа, пиша от телефона и изпих половин шише хубава руска водка...
« Последна редакция: Февруари 22, 2021, 08:15:07 20:15 от Явор »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Отговор #11 -: Февруари 23, 2021, 10:53:46 10:53 »
Честито бебе!!! Да Ви радва много!!!
Наздраве!

Помисли откъде да си намериш едно поне 4 канално DSP за еквализация и разделяне. А има китайски стерео модули с клас Д усилвател с вградено ДСП за под 100 лева. Слушах такова, много е добре. 2х50 вата са колкото цигарена кутия.

Прави кутията, натам ще го мислим. Целия тоя хардуер за заваряване дето го описваш ми звучи като кандидат за ОЛХ и да минеш на клас Д и ДСП, много по-гъвкаво и удобно. Само си направи проучването хубаво, ще си намериш евтини и качествени модули.

Успех и чакаме ъпдейтите!