Говорителят действително е доста интересен. Съвсем не се вписва в понятието "профи". Параметрите му обективно дават възможност да се създаде един приличен суб за домашно ползване и което е важно за конкретното задание да не е твърде огромен по размери.
Сега за порта: Умишлено бягам от слот-порта (с двойно дъно), т.к. ще ми е много трудно да изчисля и изпълня точно размерите му. Хубавото е че производителят дава рекоменд за кутия "60 L / 27 Hz, -3 dB = 32 Hz, BRD = 110 mm / 517 mm long". Някак ми се иска да си затворя очите и да приема това оформление с тези размери и да не се налага да правя експерименти, симулации и всичко останало, което произтича при избор на друг вид бокс. За затворения обем предимствата са ясни: двойно по-ниски групови закъснения и по-добър контрол над мембраната. Пусках преди няколко месеца симулации с басбокс про. Сторих го по всички правила, като дори си играх да добавям и верига на кросовър - активен/пасивен и стигнах до извод, че груповите в 60 литра кутия са абсолютно приемливи. Яд ме е, че не пазя графиките, но съм абсолютно сигурен, че бяха приемливи, защото тогава това ми беше приоритет: дето се вика да се спра на нещо.
Казано накратко: за по-лесно кутията ще бъде със сигурност 60литра и ще бъде с порт 111/517мм. (тук да се вземе предвид обстоятелството, че ако все пак не ми хареса порта ще бъде запушен), така или иначе не мога да си позволя по-голям обем от тези 60 литра, които и без друго са си една доста голяма и тежка кутия икато прибавим почти 10кг говорител нещата буквално си тежат на мястото
Важен въпрос:Приложим ли е при това положение Линквиц трансформ? Предполагам да. Тогава идва ред на
важен въпрос № 2: Как ще е по-добре да подходя:
вар. 1: Да се възползвам от твоите контакти и да поръчаме изготвянето на готово (сглобено) решение, което само да включа преди усилвателя или
вар.2: да си купя някакъв вариант на DSP (имам спомен, че Тошко ползваше добър модел Behringer), който да има функционалност за добавяне на Линквиц трансформ или
вар. 3 да си добавя на персоналния компютър една хубава звукова карта с изход за суб, който пък позволява през съответния софтуер всякакви модулации (примерно Jriver дава огромни възможности). Тук вмятам уточнението, че 99% от времето слушам музика именно от персоналния компютър.
Следващ важен въпрос:Възможно ли е поръчковия Линквиц трансформ да бъде "регулируем". Последният въпрос е особено важен, т.к. ако се поръчва, ще трябва да се прави едва след като кутията е готова и след като я прослушам и определя къде ще бъде компенсацията и в рамките на какви нива. Измерване с микрофон в толкова ниски честоти в домашни условия е абсолютно невъзможен и това прави заданието, освен малко трудно, но и силно субективно.
Следващ въпрос (!!!този не е толкова важен на този етап поне!!!): Усилвателят...
Гледам хубави скъпи усилватели за вграждане, с фазова корекция, с DSP дори, с всички глезотийки в тях, естествено клас D, и още по-естествено доста солена цена...направо непосилна цена. иска ми се, разбира се, да мина по-тънко. Имам вече ...колекция усилватели. Потенциални кандидати са: един Maranz PM-72, на който му работи добре само единия канал (120W в 8 ома); Техникс - SU-VX700: 100вата в 8 ома; и Sharp SX8800 (GY), който е със STK - 2бр. и две захранвания общо консумация 1150 вата, изходна при 8 ома (пикова) 320 вата на канал. За последния не мога да намеря номинална мощност контиюъз, но да кажем едни 170 - 180 вата в единия канал са гарантирани. При условия, че изделието ще се слуша в домашни условия и няма да му се подава повече от 100вата (това дори е твърде много, може би да се пърчим пред гости)
е ли необходимо да се закупува усилвател или ще мога да "мина с някой от моите". Сигурно е, че ще се пробва опитно и първоначалните тестове ще бъдат именно с някой от наличните, така че нека този въпрос остане за по-нататък.
Последен важен въпрос: Ако закупя процесор (DSP)... гледам, че всичките са с XLR конектори и чувствителност предполагам за профи апаратура. Там всичко е в големи волтове чувствителност. Рових, гледах... избодох си очите, ама не намирам еднозначенотговор на този
фундаментален въпрос: Мога ли да взема едни преходници от XLR към RCA и да си навържа сигнала по следния начин: Източник (PC)--> RCA кабел-->преходник RCA към XLR--> DSP с изход XLR-->XLR преходник към RCA-->Усилвател с RCA вход--> СУБ? Ще бъде ли функционално, доколкото всичките тези преходници ще са поносими... малко шум няма да ми извади ушите, особено в СУБ. Очевидно е че тук имам нужда от помощ+съвет.
Кутията ще я почна като изпратя съпругата другата седмица на лекции (пак е студентка...) и е хубаво да измисля лека-по-лека останалата част.
Допускам вече и варианта да заръчам на професионалист да ми изработи един хубав моно усилвател с фазови корекции, с регулируем линквиц трансформ и кросовер (пак регулируем), но последното дали е изпълнимо и дали има човек за тази работа и дали ще се вместя в разумен бюджет са още и още въпроси. Дано имате търпение да ме прочетете и да помогнете.
Предварително и огромно БЛАГОДАРЯ!