Общество, Право и Политика > Правен Раздел

Гугъл ми Талкинг

(1/1)

Toshko:
Гугъл ми го говори

Подзаглавие: Диктатът на тъпаците
Според един древен афоризъм демокрацията е диктат на мнозинството над малцинството. Днес можем спокойно да кажем, че в Интернет диктатът на тъпаците става все по-очевиден, просто са повече.

Статията на проф. Герджиков „Да вярваме ли на Гугъл“ с подзаглавие „Гyгле, много ме разочарова. Вече не ти вярвам. И Вие не му вярвайте! Невежа е.“
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7351362?fbclid=IwAR0Pl9ZKfTDA-ZKyKiX54LBI8qK4s2gaufI2TlZYJ2pE9Svc5y9rUh2V3-c
Предизвика гневни отзиви и полемика в групата Фейсбук общност на българските адвокати
Адвокат влезе в остър задочен спор с професор (направо попържня) Герджиков, като основните му аргументи са два, да си отмъсти за някаква 4-ка и че Гугъл всъщност нищо не казвал, останалото е по първи пункт и заявка, че щял да консултира адвокати по IT въпроси само за пари, а законотворци в сферата можело и безплатно. Личността на автора на попържнята не е важна, наблюденията ми са, че такива като него са много.
На първо място, но не по важност, посочвам, че само функционално неграмотен не може да схване, че професора пише в контекста на съвременник. Средата и начина на работа на Гугъл са ноторни на всеки съвременник и никой грамотен и вменяем не може да се заблуди, че става въпрос за резултатите на Гугъл. Вторият план на действието е че очевидно алгоритмите на Гугъл не дискриминират по качество съдържанието, а по други критерии, които за строго научна или изследователска информация не работят. Обществото също все още не е изработило средства да повлияе положително на информацията и да накара търсачките да я оценяват критично и да я класират според нейното качество. Може би това все още не е възможно.
Като завършил гимназиален курс на обучение по български език мога да направя езиков анализ на изказа на проф. Герджиков (който не ми е преподавал, което ме прави неутрален по отношение на личността му), че стилът му е на интелигентен човек, който пише за интелигентни хора запознати с проблемите и начина на работа на търсачката.

Говори ли ни Гугъл обаче?
Да, Гугъл ни го говори.
Въвеждането на критерии за търсене в Гугъл води до изпълняване на програмният му код, който работи по алгоритъм създаден от Алфабет Инкорпорейтед и в крайна сметка доставчикът на автоматизирана услуга на информационното общество отговаря на зададеният му въпрос с резултати, които смята, че са най-подходящи.
Предишният абзац е написан като за тъпаци за онагледяване.
Специализираните знания от автор с ценз бяха запазена марка на Интернет само в зората на неговото съществуване.
Какво е важно да знаем?
Гугъл, както и всяка друга търсеща машина връща резултати основно по правописен критерий. Избора измежду съвпаденията на ключовата дума става по алгоритъм отчитащ ранга (по-точно ранка от фамилното име на г.н. Ранк по т.н. система Пейдж-Ранк, като Пейдж също е фамилно име отчитаща връзките и цитатите на дадена страница) на страницата. Ранга обаче не е пряко рецензиран от лице с необходимия образователен ценз, за това се разчита на отзвука на страницата в Интернет и точността на съвпадението.
Следователно, когато търсим трябва да знаем, че Гугъл ни отговаря първо с това, което мисли, че е правилен отговор и второ с вече налична информация по темата. Специализираните знания са запазена територия на специалистите. Същото се отнася и за изследователските данни в суров вид. Не разчитайте на Гугъл за такива неща за да не Ви подведе или разочарова. Това което говореха бабите 2000-та година, че ще можем да се образоваме от Интернет все още не е вярно. Последния бастион на печатните издания и издателските къщи са учебниците, научната изследователска информация и базите данни, почти без изключение са платени. След като първоначалната еуфория престана, а бейби бумърите отиват към пенсия все по-рядко ще се публикуват материали като разказа на участник в създаването на транзистора за случващото се в лабораториите на Моторола през 50-те.
От няколко години Гугъл генерира собствени страници с информация по популярни теми за които има много информация в мрежата. Дали по този начин Гугъл не се възползва от труда на истинските автори качили информацията в мрежата е философски въпрос с не еднозначен отговор, но е факт, че Гугъл може да отговори и конкретно.

Гугъл е невежа, затова е способен да Ви поднесе отговор написан от други невежи.

Въпросът е до кога.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия