Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Ето това е, да си отстояваш идеите, и да се раздаваш до край. Момчето е излязло от зоната на комфорта за известно време, но сега ще бере полодове. Естествено представено е малко по цветно, важна е идеята.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #1 -: Април 06, 2019, 11:28:09 11:28 »
10 години е строил това спорно архитектурно-инженерно изделие.

Дано има и строителни книжа, че ДНСК на Златен Век прощава, ама на гаражи и колиби, не.

Смисъла на направи си сам не е да се самоексплоатираш.
От друга страна, може да гледаме на този градеж като на основите на добър семеен бизнес за поколенията.

Въпросът е има ли достатъчно стойност съграденото, че да компенсира това, което собственикът си е отнел?

Като обичаха строи да стане сега строител и да капитализира знанията си.
Това обаче може да стане само при условие, че технологията е достатъчно ефективна за да се приложи.
Какъв е дела на приноса на младежа? Самоексплоатация или нещо повече?

Видях пирони... Дълги и тънки...
Виждал съм и алпийски хижи и хотели включително в строеж...
Не са същите...

От друга страна...
За 10 години е станал много добър в преследването на детската си мечта.
Много е вероятно, днес възможните разклонения на съдбата му да са повече и по-добри отколкото ако 10 години се беше социализирал и беше вървял стандартен житейски път.
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #2 -: Април 08, 2019, 10:44:44 10:44 »
Не съм гледал качеството на строеж. По скоро ме впечатли преследването на мечтата си, и сега ето има си семеен бизнес, и живее там където му харесва. Със две думи подредил си е живота както е сметнал за добре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #3 -: Април 08, 2019, 02:21:55 14:21 »
В първия момент оцених начинанието отрицателно, но след като има цел и приложение вече не мисля така.
Съмнявам се обаче, че е 100% направи си сам. Има архитект, помощ от приятели, дограмата сигурно е слагана от фирма, бетона е дошъл с бетоновоз, защото иначе щяха да са оклепали цялата поляна. Не знаем нищо за семейството му, от там сигурно са дошли пари.

Браво, разплел си е житейския път повече от средното за връстниците му от населеното място.

Въпросът е до колко са приложими придобитата квалификация и блага.
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #4 -: Април 10, 2019, 12:14:00 12:14 »
За това написах, че е представено малко по цветно. Няма как такава конструкция да е съвсем направи си сам, с джобни едва ли не.
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #6 -: Май 26, 2019, 03:26:15 15:26 »
Грешката на такива проекти според мен е че се залага на нещо едва ли не вечно , а истината е че просто ставаш роб на тая дървения . Ако не се подържа каквато и къща да е след 10-15 години почва да си отива бавно и сигурно . Това са неща съвсем естествени в съвременния динамичен живот , но просто младежа трябва да поживее малко повече за да получи нужния опит . Просто 10 години от живота му са заминали за някаква налудничава мечта сам да проектира и да си прави всичко . Всичко в тая къща е правено на парче , достроявано и преправяно което гарантира крайния резултат една цигания в общи линии . Ценното в случая е желанието на човека да тръгне по свой път и по свой начин да направи нещата . Но в един момент ако не намери баланса между откриването на топлата вода и истински полезното за него самия, ще продължи да кове дъски в тая колиба до края на дните си .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #7 -: Май 27, 2019, 03:13:54 15:13 »
Вечно ще е ако се направи от масивни греди и се покрие с каменни плочи. Едно време всички братя са правели къщата на който се ожени, като самият той е работел най-много, което често го е инвалидизирало в някаква степен. Например вадели са камъни от реката и са ги карали с каруца... Вероятно и магарено, катъра или коня също са се инвалидизирали от начинанието.
Гледал съм доста стари къщи, повечето за нищо не стават. Изглежда камъните са били по-евтини от дървото, защото повечето са с една централна не особено дебела греда подпряна посредата, която провисва от двете страни на подпората. Дървото може да не е било скъпо, а по-скоро обработката. Не знам.

Това нещо е направено буквално от съчки, както са правени до 50-те покривите на градските къщи по търновско. Ако са дъб и бук може да устискат 50-тина години ако под тях има тухлена или каменна къща. Ама то няма.
Re: Когато "не може, и не става" не са в нашия речник.
« Отговор #8 -: Юни 01, 2019, 12:16:38 00:16 »
Точно обработката е била скъпа и дефицитна . Всичко се е дялало и режело на ръка . А за тая работа се иска инструмент и професионална подготовка , тоест майстор . А майстора е било скъпо удоволствие , особено такива известни със градежите и хубавите къщи . Затова повечето от нормалните къщи са ги правели , сами като са наемали само калфи за тежкия труд . Като се отчете че и хората са били неуки и е нямало откъде да откраднат занаята  , градежите са си такива каквито са . Гледали са един от друг комшията как го е направил и така .