Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Имам следния чифт говорители fostex fw208n и ft48d.в момента са в къса хорна ,но нещо не ми се нравят особено в това оформление.кКакво ще кажете за бас рефлекс;25л и порт настроен на 37хз?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #1 -: Април 09, 2019, 06:45:34 06:45 »
В момента са в изкелеферчен бас рефлекс или още мегафон за 100 херца. Това е БВР или в най-добрия случай се е получила малка TL. Прочети Мартин Кинг в последните му текстове за хорните, казва, че под определена честота са TL. Повечето БВР са винаги над тази честота, ни риба, ни рак.
Интересно какво ще излезе ако ги измерим.

Имай предвид още нещо възрастта. Рутчо не е млад и чува повече бас и по-малко високи затова ако ти си под 30 е възможно нещо правено на слух от него (независимо, че точно той мери) да не ти харесва.

Защо трябва да бъдат двулентови?

Какъв е сегашния филтър?

Бих предпочел три ленти с BSC вградено във първата разделителна честота, тоест без дискретно такова. Автоматично имаш +6 дб бас по този начин. Без да слагаш колоната по кьошета.
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #2 -: Април 09, 2019, 08:05:53 08:05 »
на 32 съм ако има значение ,филтъра е 2-ред за баса и 1-ви за пищялката.а за трите ленти е интересно някаква среда имаш ли на предвид?
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #3 -: Април 09, 2019, 08:08:12 08:08 »
а иначе за бас рефлекса някаква симулация може ли да посъветваш по късно ще кача реално измерените ТС параметри

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #4 -: Април 09, 2019, 08:57:12 08:57 »
Еми смятай, баса е по-дълбоко с 5-6 см от високочестотния и е с един ред по-стръмен филтър, това са 45° повече.
При 2 кХз (17 см дължина на вълната) 45° са 2-3 см + 6 са 8-9 см закъснение, което са около 180°, противофазното свързване го връща във фаза при синусоидален сигнал, но при импулси е закъснение и в противофаза, тоест ги изяжда.

Отделение въпроса, колко е правилно такъв фин ВЧ стигащдо 50 кХз да е филтрира само с първи ред. За мен е недопустимо. Фостекс му дават втори ред и L-pad.

Баса трябваше да е с първи ред, Зобел и при нужда ноч, а ВЧ с трети ред и при нужда ноч и л-пад и свързан във фаза.
90° разлика са 4-5 см и тъкмо ще се оправят диаграмата на излъчване около разделителната честота и възпроизвеждането на импулси.

Ето готова разработка за BSC без BSC в трилентови система:
Цитат
първата разделителна честота да бъде съобразена с началото на повдигането на лицевия панел.
Всеки използващ Edge или по-добра програма може да провери 280х600 с 200 мм източник и да види, че 500 херца е идеална разделителна честота, защото е около началото на дифракционното плато + 6 дб, а точката -6 дб на филтъра ще съвпадне грубо както с пика от затворения обем на средата, така и с малкия пик от 1.5 дб над дифракционното плато.
Очевидно ще имаме излишък от енергия около 500 херца, както и по-изразен резонансен характер, затова ще изберем LR-2 филтри, които първо имат по-нисък качествен фактор от 0.5 и второ имат по-малко енергия в точката на разделяне и по-дълъг и плавен завал около ъгловата честота.
Продължавам да си използвам мозъка, още нищо не съм мерил: завала на LR-2@350Hz дава точно реципрочно на повдигането на лицевия панел между 150 и 600 херца +/- 0.5 децибела, като сумарната точка - 6 дб е точно на 650 херца (-13+7.5). Това е очевидният избор на филтър за баса. Понеже 650 херца са вече изцяло в дифракционното плато, филтър LR-2 за средата на тази честота свежда възможността за грешка до около 1.5 дб. Естествено ревизията на работата на Троелс показва, че центрирането на СЧ не е оптимално и избутва пика към килохерц, но нивото при 650 херца е аналогично около +7.5 дб, а срещата на - 6 не е задължителна, защото приемаме, че всичко до -3 е приемливо.
Сега вече нивото на средата може да се регулира с резистор пред филтъра, като бих започнал с такъв със стойност равна на импеданса и бих стигнал до такъв с двойна стойност, но не преди да добавя втората част от филтъра отгоре.
Тук е първото място на което може да имаме нужда да мерим. Хубаво е да се свали ИЧХ на средата, както и да се измери Le, L-pad и Зобел биха били много полезни за прецизна работа на филтрите. Независимо от това, отново началната точка е един резистор пред филтъра, който да покаже нужната атенюация около килохерц. За правилната работа на каквато и да било атенюация равния импеданс е изключително важен.
Баса отново няма нужда да го мерим, защото едно от малкото сигурни неща на този свят, е че между 200 херца и килохерц басове с толкова малка намотка имат импеданс равен на номиналния.

И общо взето е това.

За добавен лукс и усещане за направи си сам четвърти ред на ВЧ е напълно мислим, още повече, че така или иначе и тук ще имаме атенюация, четвърти ред почти със сигурност ще дръпне ВЧ достатъчно назад. Понеже колоните са нито малки, нито големи, след това може да се експериментира с височината на стойките, докато картината и тона във високата среда и високите си дойдат на мястото.

Всичко написано е така да се каже на око.

Всичко това ще го разбереш идеално като симулиращ лицев панел 280х600 или подобен в Edge.
След това симулирай LR-2 в LT-spice и нещата ще се навържат. По-ниски в филтър на баса е BSC за него, докато продължението на BSC в средата е нейната атенюация, предполагам, че около 8 ома трябва да свършат работа. Като добавиш и Зобел нещата ще заспят. Поиграй си и с трети ред филтър за средата. 500Хз са 68 см/8 са около 8 см... долу-горе, при среда отпред и бас отзад е точно при това във фаза. Отгоре може да минеш и с първи ред.
ВЧ да кажем, че ще е 4 см пред средата, това е 1/2-ра дължина на вълната при 4 кХз или 180° точно като за четвърти ред във фаза.

Благоевград предлага два модела среди с достатъчно добро качество, даже три, ВКС0921/31, но трябва да търсиш такива с хартиена капачка, ВВК131Б и ВВК13100B, като последния в 4 има е за предпочитане, има огромен магнит, а ниския импеданс означава ниска индуктивност, тоест лесно филтриране и лесно атенюиране + по-нисък дампинг фактор в средите, което е за предпочитане + Q-фактор по-близък до идеалния 0.707.
Ако си намериш друга прилична среда също е ОК, например нещо със звука и характера на ТБ 871 в голям затворен обем. Ама наистина голям, поне 5 литра с много вата и пяна по стените.

Нещо такова.

За баса, все тая, говорителя е хубав с прилично нисък резонанс, всеки бас рефлекс ще свърши работа. Пробвай с ОСБ една класическа ТЛ по проекта от раздела за регистрирани, мисля, че го има за 8 инча.

Можеш да ползваш и сегашните кутии, като затапиш така наречената хорна/БВР и включиш в нея порт на бас рефлекс.


Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #5 -: Април 09, 2019, 10:09:19 10:09 »
Забравих да вюетна че има 3  градуса наклон предния панел а за пищялката тя не стига до 50кз тя е по голямага малката fr28d  е пофинмата която предполагам си слушал.добре нещата изглеждат ок ще юи драснеш ли един примерен филтър който според теб може да се пооправят нещата .а за зарапването и до бавянето напорт съм го правил само че през входнатА клема на гърба но рефлекса се получава заден.имам осъанал материал и мога да сглобя пробма кутия и да пробвам филтъра който предлагаш да видя как ще се получат нещата

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #6 -: Април 09, 2019, 03:05:44 15:05 »
Не работя във форума.
Правенето на схема и намирането на стойности на елементите е твоя работа. Изповядвам използването на стандартни стойности които намирам по така наречените учебникарски формули.  Има web калкулатори които ще ти дадат стойностите.
Така е най-правилно, защото всеки филтър има определена преходна функция и определен качествен фактор. Качественият фактор определя енергията около разделителната честота резонансния характер на системата и импулсния отговор.
Говорителите трябва да се разделят или в платото на импеданса или като импеданса им се изправи Същото важи и за атенюацията, атенюира се винаги говорител с изправен импеданс за да знаеш че атенюацията е валидна еднакво за цялата му честотна лента.
В никакъв случай не се ползва естествения завал на високочестотни и средночестотни говорители независимо че като преброим децибелите и октавите прилича на еди какъв си ред филтър той не е филтъра на който прилича. Използването на естественото затихване надолу на такива говорители гарантира че ще им използваш всички възможни изкривявания и в използваемата им честотна лента ще влязат изкривявания модулирани от резонансния характер на такъв тип филтриране.
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #7 -: Април 09, 2019, 08:02:03 20:02 »
съгласен с теб за високчестотния

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Съвет за говорители фостекс за двулентова система
« Отговор #8 -: Април 09, 2019, 11:59:01 23:59 »
Като се диктува понякога излизат глупости, оправих ги.. Разбрал си ме.

Направи схема, елементарно е.
Пусни и един ЕДЖ и дай кривата на симулацията.

Драскай схема, ще ти я поправя.