Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Захранване на пасивна система 5.1
« -: Април 15, 2019, 03:48:33 15:48 »
Здравейте. Как бихте ми препоръчали да захраня това
 https://www.olx.bg/ad/canton-fonisimo-5-1-CID632-ID7Lv2h.html
Системата доколкото виждам е изцяло пасивна (разглеждал съм и други буфери на Кантон, нямат собствено захранване). Разгледах ресивърите 5.1, но с тях ще захраня сателитите. За суб може би трябва да взема отделен стерео усилвател? Или мога да купя ресивър 7.1, с който да захраня 5-те сателита и да ми останат 2 изхода за суба. Какъв е най-оптималния вариант, който можете да ми предложите като под оптимален имам предвид, че не искам да трупам шкафове с техника, искам просто дистанционно управление и свързване по оптика.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
Re: Захранване на пасивна система 5.1
« Отговор #1 -: Април 15, 2019, 04:57:44 16:57 »
Никой ресивър не може да захрани суб. Имат само изходи за сигнал.
Освен това нямат мощност дори да ги излъжеж, имат 5 канала да речем по 80 вата, но не едновременно.
Ще правиш или купуваш отделен суб канал, което е лесно, евтино и просто. Около 100 истински вата ще ти излезе 200-300 лева с интегрален усилвател, захранване и даже кутия.
« Отговор #2 -: Април 15, 2019, 09:27:48 21:27 »
Дай ми някакви насоки щом е лесно и просто, защото просто не знам за какво става въпрос.
« Отговор #4 -: Април 23, 2019, 10:46:31 22:46 »
След като поразгледох какво се продава в нета реших да взема нещо друго. Знам, че за вас това са некачествени пластмасарийки, но аз не съм чак толкова претенциозен ;) не гледах много и не мислих много, защото миналия път след много гледане и четене се отказох от схемата ресийвър-5.1 съраунд озвучение и взех един Лоджитек, пак 5.1, компактен, прост за управление...единствено ми липсваха при него пищялките, сателитите му са с широколентови говорителчета...и все пак според моите разбирания свири добре, особено ако няма с каквко да го сравниш :D

https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16882121041
https://www.cnet.com/products/onkyo-tx-sr605-black/specs/
Единствената разлика е, че моят субуфер е 300 ватов.

И двата продукта са взети втора ръка от хора, които се занимават с внос на такива сустеми от чужбина. Дори и в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да си купя техника втора ръка в такова безупречно състояние. Изключително доволен съм за момента от покупката. Задните говорители са с високи стойки с ширина на сателитие, доста тежки и масивни ,изцяло метални.

Снощи обаче синковецът се разболя и днес е много крив (на 10 месеца е) и като цяло успях да си окабеля стаята така, че нищо да не се вижда, всичко е на мястото си (почти, за ресийвъра ще трябва да преправя леко секцията, тъй като ще става като вградено, в момента е до телевизора и не ми допада, на жена ми пък изобщо ;D). Поразгледох настройките за звука, направих разстоянията и до там.
Направи ми впечетление, че като пусна клип от youtube приложението на телевизора, на който пише 5.1 и е нещо като тест когато трябва да извади звук от предните и централния сателит си ги вади само от там, но когато трябва да изкара само от съраунд колонка се чува еднакво от предната и задната (и при леви и при десни е така), а когато трябва да звучи буфера пък не звучи абсолютно нищо. В следващия момент когато започне музиката буферът си свири, но звъкът е все едно стерео+център, няма задни/предни.....а досега при същия тест на лоджитека си отделяше ясно и отчетливо всяка колонка...чудя се защо се получава това и какво ли трябва да избера от копчето за многото настройки на звука...?
Видях, че ресийвъра има филтри. На какви честоти да пусна HPF филтрите и на какви LPF?
Всякакви съвети ще са ми от полза. За първи път имам допир с такова нещо.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #5 -: Април 24, 2019, 02:25:33 14:25 »
Честито! Тъкмо ти бях намерил усилвател 200 вата за 42 лева, трябваха му само малко релета, кутия и захранване.

И това, което си взел е достатъчно добро на първо време. Тъкмо после ще чуеш разликата с пълноразмерни стерео колони вместо двете предни.

Това, което описваш е малко смущаващо... защо не отвориш ресивъра и не огледаш за побългаряване?
« Отговор #6 -: Април 24, 2019, 09:21:30 21:21 »
Ппц бих го взел този, който си намерил, но съм толкова далеч от преместването в нова къща с голям хол, за сега имаме само място и не сме почнали дори с проект....че просто не виждам смисъл да купувам нещо, което ще ми трябва след 4-5 години....най-малкото може да си променя възгледите и да продам тази система....не знам какво ще искам тогава.
Сега съм нощни смени, но мисля утре да изтегля един филм Blu-ray и на 26-ти през деня да го изгледаме с жена ми, и без това имам рожден ден тогава, а тя беше киноман преди да се роди синковеца :D та да видя съраунда работи ли, не работи ли. Днес пусках малко клипове 5.1, интересното е, че на някои клипове съм на 99процета сигурен, че си работи нормално, не знам защо на други не отделя каналите. Като пусна филма вече трябва да стане ясно предполагам. Иначе ми харесва звукът на системата, за моето ухо е кристал, ниските честоти са доста приемвливи, дълбоки. Не знам колко ниско слиза но според мен е достатъчно. Като гледах клипове днес имах чувството, че съм в киното.

Допълнение - в тоя ред на мисли как да си пусна филма за да не загубя от качеството на звука. Предполагам ако свържа лаптопа към тв-то с HDMI, а TV-то по оптика с ресивъра трябва всичко да е ОК?
« Последна редакция: Април 24, 2019, 11:03:47 23:03 от sstancho89 »

Неактивен zlatkoo

*
  • 1482
    • Профил
« Отговор #7 -: Април 25, 2019, 10:37:02 10:37 »
Добре де, а защо си мислиш че всички клипове са ок, и търсиш проблем при теб?  ;)
Относно свързването, не трябва ли и лаптопа да му изкараш звука през ресивъра.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #8 -: Април 25, 2019, 08:34:28 20:34 »
Тествах днес всички канали от ресийвъра, отделя си ги. Просто на някои клипове не ги отделя. Търсех проблема, защото на същия клип преди на лоджитека си ги отделяше...то за това не е хубаво техниката ти да е много умна  :D
Не се усетих, че HDMI на лаптопа е на видеокартата. Ще трябва да мисля някаква схема, защото имам само стерео изход от лаптопа.

Допълнение - на стария ми лаптоп през HDMI минаваше само видеото. На този са вързали и звука така че всичко е точно.
« Последна редакция: Април 26, 2019, 03:37:27 15:37 от sstancho89 »