Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 4
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Космич в космоса/проекта 2140/
« -: Април 16, 2019, 05:48:33 17:48 »
Здравейте на всички.
В нашето семейство, винаги е имало Москвичи, общо взето цялата рода имаха Москвич. Първата ми кола беше от марката, по наследство от баща ми. Случи и се обичайното, отиде за скраб, поради ред причини. След няколко години без екземпляр от известната у нас кола, наричана как ли не (джуган, дядо Иван, копач  ;D ;D ;D) вече не се издържаше и реших отново да бъда по-щастлив и спазарих един 2140, произведен 1987г. Естествено, не беше много гледан, но не беше и много каран, което беше добре. Всичко по колата беше оригинално и работещо. Винаги съм знаел как искам да изглежда (харесвам го и сега, когато е ръждясал и времето е оставило следи) и понеже, не можах да завърша първия (този, който отиде на вторични), съм се зарекъл, че този ще го довърша, даже да се стига до крайности. Идеята на проекта е, колата да изглежда тунингована 80-те години на 20-ти век. За това, в нея ще видите и доста стари уреди и агрегати, както и неизбежното-съвременни такива.
Купето съм направил до половина, кърпене и чистене на ръжда, както и полагане на грунд и разни антикорозионни защити. Окачването е в процес на подобрение (в момента колата стои пред блока, защото нямам работилница от 1 година), почти всички части са налични, като паралелограм на Уат на задния мост, както и допълнителни щанги успоредно на ресьорите, амортесьори монро (за сега по 1бр. на колело). характера на автомобила, би трябвало да се доближава и по визия и по функционалност до състезателните автомобили от края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. Форсирането на ДВГ-то, не е лесно, защото има доста части за модела, но ние нямаме достъп до тях. У нас, е най разпространен 1,5 литровия и много рядко се среща 1,7 литров и никога1,6, 1,8, 20 литровите. Иначе тунинг части има доста (5 вида разпределителни валове, три вида колянови валове, 5 вида бутала, както и няколко вида цилиндрови глави), но в Русия, от където ние не можем да пазаруваме свободно. За мое улеснение, реших да сложа турбокомпресор и мисля че ще е и за по-малко пари. Идеята ми винаги е била 1,6 атмосферен с 4 хоризонтални карбуратора, но при липсата на части, решавам проблема радикално с покупката на турбо. Все пак е нещо, а и все ще има щипка любов и малко агресия с такава конверсия. Харесах си Garrett T3 от WV 2, 1,6 TD. Съотношенията му са съответно:
Компресор А/R 42 и турбина с A/R 36. Въпросът е дали да го взима, или да търся нещо друго.
До колкото разбрах от Гугъл, подобна турбина е имала Ланчиа

"Lancia delta integrales had the same Garret T3/4(or T35 if you like),Evo-1 deltas had the .60 comp. fitted along with an awfully small .36 exhaust housing,that explains the lightning quick acceleration.."
Дайте мнение, какво да правя, докато е топла турбината, защото няма да стои дълго обявата.
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4725
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #1 -: Април 16, 2019, 06:18:02 18:18 »
Т35 е турбина т3 и компресор малък т4, което е напълно различно животно.

Дизеловото турбо е аналогично на Ескорт RS1.6 или както се казваше
Турбото е малко и старо, ако няма да го напъваш много става. Известно е с голям бек прешър, ниска ефективност и голям лаг.
По тези причини не е много подходящо за атмосферни-турбо конверсии, защото не пасва на голям атмосферен вал и обърква дебита през мотора във всички режими извън да речем 3500-5500 оборота, когато има оптимални съотношения на налягането и дебит.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 4
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #2 -: Април 16, 2019, 06:40:38 18:40 »
Според мен, до 3000 оборота, е хубаво да няма фул бууст, че биелните лагери, буталата и втулките на буталните болтове, не обичат много рано да им дават зор. Но което казваш за дебита, е проблем да. Никакъв опит с турбо коли нямам, освен формули и графики, които разбирам до някъде. Но в полу-атмосверен режим, е интересно какво може да се очаква. Намерих също и К14 и К24 (най-вече срещани в Голф 2 1.6.TD), както и Гарретт TB2559,което е Сааб 9000, както и едно Mitsubishi TE04H, от Крайслер Дайтона 2.5 бензин. Ето интересното, коя турбина да взема.
Пояснение:
Не съм фен на турбо с водно охлаждане, да не му се закача водата. Това е компромис, за сметка на прегряване на ос и лагери/втулки/, но понякога се налага. Мицубито и Т25 са с вода, а останалите Т3, К14 и К24 са само на масло и са си дъртички.
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #4 -: Април 16, 2019, 08:37:59 20:37 »
Гарета от СААБ или Митсубишито, което е по-читаво като състояние, обаче и двете ще са лагави, защото са доста стари като концепции. За бензинка по-добре да има и вода, поне не пържи толкова маслото.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 4
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #5 -: Април 17, 2019, 05:28:34 05:28 »
Лаг...Нека тая дума да не я споменаваме повече. Или поне да имаме дифиницията и. Ампутираме лаг проблема. Лаг турбо според мен, няма, но има лаг тунингатори.  Даваш газ и...не върви, за момент, после пък къса джапанките без да си предвидил...Въпроса е когато идва въртящия момент на даден ДВГ, малко преди това, турбината да удари едно рамо и след това да рита. Лаг ще имаме, когато момента "малко преди" не е там където сме искали. Няма лагави турбини, има лошо подбрани съотношения. Твърдо казвам, че успешните експериментатори, са единици в България. Дали ще изореш ясака със стар, или нов трактор, все тая. Не искам да обидя никого, просто смятам, че старото разбиране за стар и нов, не е вече актуален и то не само за турбото, а като цяло за света.Турбината, няма да е Т3. По Космича недодяланици, няма да има. Ако някой може да даде конкретен опит с турбините, нека да сподели. Нямам практически опит с тея железа, но това не е необичаен проблем.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4725
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #6 -: Април 17, 2019, 09:50:01 09:50 »
Евала за ентусиазма!

Лаг значи две неща едновременно, всичко под оборотите на сработване му викаме лаг и времето да надуе над тях.

Предвид че проекта е на Москвич, ми се струва, че турбото трябва да бъде ново за 200 евро от немския е-бей. Нещо като гт25-28, виж какво се предлага. Мисля че това е оптималния компромис между стари и нови технологии.

Искам да видя при такъв анонс какъв Хедър ще направиш!

Знам за по-големите мотори на АЗЛК. Има доста читави. 1.5 честно казано е доста хилав и недодялан в много отношения.
Горещо ти препоръчвам, да събереш пари и да купиш 2.0 от Русия. Не е чак толкова невъзможно. Ще намерим някой руснак да го прати.
Мисля, че ги има и чисто нови, имат сайт на производителя, разгледай го. Мисля, че имаше направо готов турбо 2.0 или по-голям мотор.

Москвича ми харесва, защото купето конструктивно е много добре направено.

Оказва се, че всички версии 3317, 3318, 3313 (1.8 за бензин 76) и 3320 използват блока на 412... най-големите ризи и бутала са 88 мм.
Приемаме, че може да се намери колянов вал най-много от 1.7, който е с ход 75 мм (при 70 за 412).
Можеш да получиш двигател с ход 75 и бутало 88, което прави 1823 см3 над 300 см3 повече е 1/5, както искаш го смятай, дали като 600 оборота по-ранно тръгване на турбото или като 20-40 коня отгоре безплатно (съответно върху 100 или върху 200).

Според мен трябва да пробваш да си поръчаш от завода в Разград комплект къстъм бутала и сегменти и да разстържеш едни ризи до 88 мм като ползваш стандартни биели от 1.7.

Както се казва, с 1.8 литра 120 коня и малко повече можеш да ги стигнеш и без турбо.

Електроника абсолютно задължително, даже започни от електрониката и инсталацията. Трябва да имаш поне по 360 см3 на цилиндър, най-добре по 400 сс и хубав смукател. Задължително трябва да можеш да управляваш свободно запалването и горивото, тоест преди да правиш каквото и да било, присаждаш смукател, правиш главата като нова и настройваш двигателя да работи свободно с 400 сс инжектори. т.е. слагаш инжекцион.
На следващо място уточняваш какви бутала и ризи ще ползваш, купуваш ги и по тях правиш поне трислойна метална гарнитура по поръчка, но не от Симеон, а от завод за гарнитури, има в България.
На етапа с поръчването на бутала решаваш със или без турбо въз основа на това как и дали ти харесва как работи с инжекциона. Поръчваш си съответната височина на буталата.

Неактивен ivan93

*
 • ***
 • 176
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #7 -: Април 18, 2019, 12:25:48 12:25 »
И аз съм за идеята за заменянето на карбуратора с инжекцион. При американците в summit racing има много добри такива и на поносима цена.Въпроса е дали ти се занимава с транспорта.
Дали ще правиш турбо или атмосферен мотор разликата не е голяма, пак трябват валове, всмукател и т.н.
Грешно е всеобщото мнение, че с турбо е по-евтино, дори е по-скъпо, просто получаваш повече за парите.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4725
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #8 -: Април 18, 2019, 12:50:11 12:50 »
Хората не разбират ползата от свободната настройка с електроника. И тук ще посоча, че една смяна на гърне или термостат се нуждае от пренастройка. да не кажа, че на кола с променливи фази на валовете смяната на вискозитета на маслото изисква пренастройка, но това е друга тема.

Това, което всъщност никой не разбира, е че мощността е равна на CRxVxRPM/900 което е валидно за VE 75% при основания за пълнене в по-голям процент резултата просто се дели на 75 и се умножава по предполагаемия по-голям процент обемна ефективност. За двуклапанни коли с хубави проходни гърнета и пропусклив въздушен филтър захранен със студен въздух може да се приеме 80-83% в случай, че вала е над 240 градуса и спокойно вървят до 6000 оборота.
Очевидно обема и сгъстяването са множители във формулата за мощността, следователно и тя е правопропорционална и на двете. Повече обем и повече сгъстяване означават повече мощност.
Да проверим Москвич 1.5 турбо по аграрен дизайн с подръчни средства. Аз не съм видял дори на газ 1.5 да върви от 1500 до 6000 като хората на повече от 0.5, но да кажем 0.6. 8.8х1.5х1.6х5800/900 = 136 коня (множителя 1.6 е надуването на турбото) нямаме основание да предполагаме по-голям коефициент на пълнене от 75%. Добавено тегло от системата поне 20-25 кг. като 136-те коня трябва да бъдат съществено редуцирани, защото тези сетъпи вървят само на газ, която обикновено е газообразна... Остават малко над 100 реални коня.
Да проверим Москвич строукър 1.82 л. сгъстен на 11:1 (може и повече, но 11 не е никакъв проблем за малка камера с добър бензин и относително централна свещ)
11х1.82х6500/900 = 144 коня при 75% пълнене, но хубавия смукател и който и да е читав хедър + намаления мъртъв обем на камерата определено ще дадат поне минимума за отпушен двуклапанен двигател от 83% пълнене, затова получаваме 144/75х83=159 коня и значително по-добри характеристики практически във всичко, по-добри реакции, повече вървеж от ниски и средни и значително по-нисък разход. Дори да смъкнем оборотите обратно на стандартните 5800 имаме сигурни 142 коня.
Дори да се откажем напълно от строукъра пак ни остават 117 коня от стандартното 1.5 л.!

Всичко това е възможно благодарение на една проста и елементарна електроника, която може да се върже и само на делкото без секвенциално пръскане и четачка на коляновия вал. Буквално са десет жици. Всеки тунинг трябва да започна от електрониката. С атмосферен най-обикновен сгъстен Москвич с инжекционен смукател и читав прост хедър цял ден ще бия всички турбо москвичи в държавата!

Без електроника просто ще го счупиш или ще направиш поредния таралясник с турбо на газ, който се опитва да се счупи, но не успява съвсем, но и не върви като хората и го караш между 3000 и 4500 оборота.