Няма еднозначен отговор.
Първо металургията на мотора, не знаеш кое се свива, кое се уголемява при оригиналната работна температура. Естествено имаме инфо само от щатите, защото в Европа никой нищо не споделя. Знаем, че на мотора на корвета като загрее му се отваря тунела на коляновия вал и му пада налягането.
Ама какво се отваря или се затваря на шестак БМВ един Господ знае.
Тойотата ми например е с начална хлабина на буталата 12 стотни, затова пък са високи като буркани. Смееш ли да й сложиш по-студен термостат?
На мустанга съм сложил по-студен, защото работи при смущаващи температури оригинално Бързата степен на перката му тръгва на 220 Фаренхайт, което са 104.5 Целзий, а над 230 Фаренхайт е нормално, което са 110 Целзий. С оригиналния термостат го бях излъгал с настройката на перките поне в града да стои до 93-4 целзий, но по магистралата си държеше 100-100.5.
Сега със студения термостат го държа 81-91 Целзий.
На него му е капризна металургията на главата, по-дебелото масло води до съществено по-голямо и по-бързо износване и си вързан за SAE-20 по възможност 5W-20. При това загряването намалява хлабините, абсурд да смениш вискозитета.
Най-голямата беля е ако по-студения термостат го сваля в режим на загряване и съответно обогатяване, тоест ако ЕКУ-то никога не минава в основните таблици. Уж съм със софтуер за студен термостат. Имам леки такива подозрения, защото на моменти изпушва черно и хората си мислят, че е с компресор. Той и вече върви като с лек буст де

Разхода му може би се е вдигнал минимално, примерно 0.5 литра, но вървенето е много. Затова пък масло повече от 5.000 не може да изкара, да не кажа и 3.000.
Така че студения термостат е нож с две остриета. По начало ако можеш да осигуриш студена гориво-въздушна смес ти е по-изгодно да си на оригиналната висока температура, ефективността е по-висока, което е по-малко разход и повече вървеж. При достатъчно здраво масло, разбирай едно от 4-те от позитивния списък, това което можеш да направиш е едно число по-студени свещи, грижа за инжекторите и да не ти пука. Затова и всички модерни мотори са с пластмасов смукател, за да не се влияе температурата на сместа от температурата на мотора. Да, гарнитурите се изпичат, но нищо не можеш да направиш.
Много добре се е получило, щом и главите са еднакви, супер!
От оригиналните двойни гърнета по-добро няма. Едното е проходно, другото е хелмхолцов резонатор. Всяко тунинг гърне ще е с по-голямо съпротивление.
По-скоро от средното, което е затапено от едната страна включително, назад мини на система от 40-ка, която е с такива проходни гърнета и от двете страни. 10 гоня аз ти ги давам директно.