Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Границата на възможното в озвучаването
« Отговор #15 -: Септември 27, 2022, 10:31:12 10:31 »
Не мога да си обясня, как тия 15 инчови говорителти възпроизвеждат, че и вярно, 20к

Неактивен lordoff

*
  • ****
  • 212
  • Кирил
    • Профил
Re: Границата на възможното в озвучаването
« Отговор #16 -: Септември 27, 2022, 11:06:31 23:06 »
Не мога да си обясня, как тия 15 инчови говорителти възпроизвеждат, че и вярно, 20к
Ами.... Магия!  ;)
 ;D ;D ;D


...шегувам се! :-)
Повече инфо за проекта: https://evo2.org/wp-content/uploads/2021/06/Bitches_Brew_Open_Baffle_Live_Edge_Speakers.pdf
« Последна редакция: Септември 28, 2022, 10:21:29 10:21 от lordoff »
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
Re: Границата на възможното в озвучаването
« Отговор #17 -: Септември 29, 2022, 08:14:19 20:14 »
Много добър проект, който може да се подобри съвсем малко. Абе, малко, малко...
Повтарям, това сигурно ще бъдат най-добрите колони, които почти всеки е чувал...

Но, има възможност да има малко по-финни колони, малко по-детайлни, тоест акустично са добри, но като звук сигурно могат да бъдат и по-добри.

Първо, широк ръбест бафъл, но не толкова широк, че на 1.1 кХз (от колкото му е пуснат ВЧ) да е като безкраен екран/стена.
Второ, широк ръбест бафъл, това са повечко дифракции, отражения и т.н.

Трето, малко не му се връзвам, че крилата отместили надолу честотата на акустичното късо... Тук е основното място, където се съмнявам и то не се съмнявам, че късото и завала са се отместили надолу, а се чудя конструктивната интерференция от горната страна на лентата на басовете къде е отишла. ОБ винаги прави една гърбица в горния край на баса.

Четвърто, 15-ка до 1.1 кХз... Ся, извинявам се! Аз дванайска й се назландисвам до 700 и не мога са я изтърпя до 1.25 кХз, а 8-ца разделена към 2 инча ШЛ я спирам на 500, защото 2 инча нагоре се справя по-добре... Тоест, 110-1.100 вероятно оцветяват, а то дето се казва половината и повече от половината звук е там. Сигурен съм, че оцветяват супер благо, меко и приятно, но оцветяването си е оцветяване. Може би с FIR корекцията проблемът се решава обаче. Все пак, на тези колони им липсва една 8-ца по-възможност коаксиална, ако ще и с добавка полу-вълновод да я качи визуално до 15 инча и да подпомогне компресионния драйвер.

Пето, коаксиалните говорители са много хубави, обаче работата на голямата мембрана се наслагва и по звука на компресионния, което пак не е идеално.

Шесто, все пак има колони свирещи до 200 кХз., а не до 19...

Все пак, акустичното качество, да имат 45 грдуса (тоест 90? това не разбрах) хоризонтална диаграма и напред и назад за повечето честоти, плюс доста равна АЧХ/съответно ФЧХ с голям обхват, особено надолу са двете предимства измежду всички компромиси, които дават най-много, особено сцена и реализъм. И човекът го е направил и съм сигурен, че звучат прекрасно и епично.
Дори е възможно да няма какво да ги бие.

Инж. Янев вече покани повечето активни аудио хобисти в страната да чуят фазово и енергийно линейни колони с голям обхват, така че много хора вече знаят какво е истинско стерео. Чак звучи неестествено и странно. При Янев вниманието привличат вече други неща. Докато домашно слушаме АЧХ и енергия, при Янев слушаме картина. Много различно. Бих казал даже, че отвлича вниманието от самата музика. Слушането на дифузно звуково поле ни кара да се съсредоточаваме върху самата музика, тоест нотите. Психиката има капацитет.