Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тошко, дай ми някакво предложение. Защитната скара под двигателя на астрата ми е алумин 8мм, пази идеално, не съм я кривил до сега а съм минавал през големи камъни....но е над 13кг. Виждайки тази тема се запитвам дали не мога да си изработя друга - както си посочил например с тънка алуминиева ламарина и да я облека с карбон-кевлар. Каква според теб ще трябва да е дебелината на алумина и колко слоя карбон-кевлар ще трябва да излея за да постигна същата здравина? Лея си сам предната броня с фибростъкло и полиестерна смола, така че не мисля, че ще е проблем да облека една скара при положение, че дори не се търси някаква красота на детайла, а и не е толкова сложна като бронята.

Допълнение - фибростъкло съчетано с полиестерна смола е еластичен материал. Удрял съм шикани с бронята, не се чупи. Чупил съм бронята в дърво и в последствие съм си играл да я дочупвам, за да видя колко здрава е и колко еластична...еми еластична си е. А и още при ваденето и от калъпа се вижда, че е еластична. Според мен за скара трябва долния слой да е и малко еластичен за да не се чупи от камъните.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Композит от авиационен шперплат и алуминий 0.6 ;D и накрая да станем за смях  ;D

С карбон-кевлар да не стане така, че композита за удържи, но камъка да удари двигателя през него.
Пробвай да си намериш алуминиева пчелна пита за фасади, защото у нас друга не се внася. Дебела е около 20 мм.
Много зависи и на какво се държи въпросния щит.

Да не се получи високотехнологичен детайл, който няма за какво да се хване.
Мисля си за алуминий, карбон-кевлар и смола и пак алуминий.

Или сандвич от карбон, авио шперплат и алуминий.
Като знаеш, че карбона работи основно на разпъване в такива еластични структури помисли как би било най-добре.
Според мен най-добре ще е да е предварително натегнат още с формата на детайла, да има лека кривина нагоре, така че карбона да е опънат.
Например, ниско зад предната броня и назад е вдлъбнат нагоре като лека арка. Ще има и аеродинамичен ефект.

А още по-добре детайла да е 3Д, тоест да е разчупен и да формира нещо като дифузьор.
Добър ден.
Ето ги смолата и втвърдителя.
Може би има как да се натегне алумина. Скарата се държи на 2 шпилки отпред (12 или 14мм, не се сещам) и на 2 болта отзад (8 или 10мм  :D и тук не се сещам). Тази, с която съм в момента е изрязана за колектора и заварена. Ако взема тънък алумин ще придам старата форма, ще се измисли о на друго място да се огъне и ще стане по здрава. Идеята за алумин/карбон-кевлар/алумин сякаш ми харесва. Въпроса е с какви дебелини да са 3-те слоя. Алуминиеви пити намерих и в България, нямат цена но нещо не ми допада идеята, много дебела ще стане, а тя и без това е малко ниска, иначе вероятно ще стане най-здрава....та според теб с какви дебелини да са 3-те слоя, за да се постигне нужната здравина?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Възможно най-тънък, 0.5-0.6.
Но за поемане на удари трябва обемен пълнител, защото карбона е здрав  на опън, тоест удара трябва да води до опън на карбона. Дебелия пълнител прави рамо и разлика между външния и вътрешния радиус.
13 кг на 200 коня са точно 0.65 секунди на 1300 кг 0-100 км/ч.

Обаче като удариш нещо да не трябва да сменяш или да го подлепяш.
Това със секундите не знам как го сметна, но не е вярно гаранция ти давам. Мога да го тествам  :D Правилата обаче са така написани, че ще се обадя да попитам комисията какво имам право.

Цитат
5.7.2.10. Монтажа на защитна скара се разрешава само при ралита, при условие че тази защита е в съответствие с клиарънса на колата, която може да бъде демонтирана и която е предназначена единствено и само за предпазване на следните части: двигател, радиатор, окачване, скоростна кутия, резервоар, трансмисия, изпускателна система и бутилките на пожарогасителите. Тази защита трябва да бъде направена или от алуминиева сплав, или от стомана с минимална дебелина 4мм за алуминий и 2мм за стомана.Разрешава се усилването на горната част с метални или композитни ребра и добавянето на неконструктивни композитни елементи.

Леко е объркан превода, но явно трябва дори и да се усилва с композитни материали скарата да е поне 4мм дебела ако е алумин. Аз доколкото съм виждал някои коли имат защитни скари изработени изцяло от карбон-кевлар...а не разбирам написаните правила по-този начин. Възможно е да са в хомологационната норма. За моят автомобил няма хомологирана скара.
Ако се направи от 4мм алумин с колко слоя карбон-кевлар според теб ще трябва да я усиля и с каква дебелина да е одеялото? В крайна сметка явно се борим за редуциране теглото на скарата с около 40%, което също не е малко но не е и желания начален ефект  :D
Дай някакви снимки на сегашната скара, ако може и монтирана. Може би е добре да се отдели и като нова тема тази дискусия.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Тяговъоръжеността в кг/КС на коли с 4-5 предавки и без особени проблеми със сцеплението отразява доста точно ускорението от 0 до 100.
В твоя случай 1300 кг/200 КС е 6.5, а 1313 кг са 6.565 или 65 стотни.

На писта и планинско направо карай без скара.

Изискването за дебелина е за да е тежко и да не се правят плоски дъна и вакуумни престилки. Което не пречи да си оформиш разширение нагоре отпред-назад и две тунелчета от двете страни под легените до праговете...

Какво ти пречи обаче сегашната да я надупчиш с Ф-20 и Ф-30 като швейцарско сирене?

Алуминиева пчелна пита 10 мм ще бъде законно заобикаляне на правилата. Тя е почти без тегло, защото е от фолио, а е много здрава.

Можеш да влезеш на 4 мм държал стратегически надупчен.
Или 1мм ал.+два пласта карбон-кевлар диагонално+3мм ал. Пак са 4 мм алуминий, карбона е отдолу,  работи на опън.
1 мм алуминия е износващ слой за удари и плъзгане.
3 мм слоя обаче може да бъде надупчен ;-) и да бъде лек.
Карбон ако ползваш два слоя по 200 гр/м2, който е най-лекия е 400 гр, смола още толкова 800, с дупките алуминий смятай 2.5 мм общо, ПУ! Пак излиза 7.55 кг цялото нещо за 1 м2.
Я да видим, отдолу 0.5, отгоре 3.5 много изрязано извън зоната на картера така че да остане 30%... Общо 1.7 мм... 5.4 от които 4.59 алуминий. Тъкмо карбона ще се вижда.

Чисто карбонов щит е много скъп, защото е от да кажем 10 слоя плат и много смола и за да го изработиш ти трябва калъп, което е безмислица. По-добре да изработиш 1 мм алуминиева форма и да нанесеш карбона отгоре.

Съветвам те това да обхваща цялата предница и да е аеродинамично.
Ще я снимам и ще помисля върху всичко, но вече сме в седмицата на ралито и ако се прави нещо ще е най-рано другата седмица.
 Така съм по-съгласен. В случая си написал не 65 стотни, а 65хилядни. 65 стотни или 0.65сек както беше написала в предишния пост са разликата между 6сек и 6.65сек, което е повече от половин секунда.
Ето я тънката кора. Към тази мисля да добавя композитен материал, все повече си мисля за подсилване със стъкломат.
ПС - ще я кача после, че не мога да я сваля достатъчно с телефона.
Ето я старата скара.Понеже е едва 3мм дебела не прилича на нищо. Тази искам да подсиля. Ще я пооправя първо, после си мисля по някакъв начин да направя някакви вдлъбнати за да усиля материала и накрая изливане на няколко слоя композитен материал. Въпроса обаче е с какво да я усиля. Май ще излезе доста скъпичък експеримента с кевлар. Гледах сравнения между карбон, карбон-кевлар и стъкломат. Реално доколкото разбирам стъкломата ще ми свърши чудесна работа. Клоня към него най-вече и заради цената. Карбон-кевлар се продава за 40лв кв.м. Ако сметнем 3-4 слоя + епоксидна смола....и въпроса е колко по-здраво ще стане със същия грамаж спрямо стъкломат + полиестерна смола. Епоксидната смола и тя е доста по-скъпа от полиестерната, което е още един + за стъкломата. Ако мога да докарам същата здравина с един слой повече стъкломат на фона на теглото на автомобила (1120кг) ще преглътна по-голямото тегло от 300-400гр за стъкломата. Какво мислите?

ПС - изтеглиха ни 1120кг с резервна гума (17кг) и около 40л бензин (около30кг) което прави сухо тегло на автомобила от 1073кг при минимум в групата от 1000кг.....плачевно. R2-ките са 50кг под мен.

Допълнение - 1.27кг епоксидна смола струва 44лв, кевлар имаше в олх за 25 или 28лв квадрта, обявата е изчезнала. Сега следващата оферта 48лв квадрата, ако трябват 3-4слоя ще излезе наистина малко солено. Заслужава ли си според вас?
« Последна редакция: Май 18, 2019, 07:47:16 07:47 от sstancho89 »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Цената си е цена. Въпроса е да направиш нещо работещо и функционално. Ако правиш композит метал-метал не ти трябват 4 слоя, а 1-2.

Сега се сещам, че има титанова ламарина в прилични дебелини и струва нещо от сорта на 300-400 лева листа.

Слой титан отдолу, карбон-кевлар, еластична смола и алуминий с дебелина колкото да достигнеш минимума. Дебелия алуминий ще му направиш отвори да е по-лек.

От титана ако останат изрезки ще си пуснеш едни антистатици или калобрани до земята с титаниеви накрайници да фиргат искри.

Още в началото на приложението се казва, че титан не може да се използва никъде.