Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Представителство на Пежо Бургас
« -: Юни 06, 2019, 11:23:06 23:23 »
Малко ме ядосаха днеска там,тези дни ще се разбере дали съм избухнал с причина или без.
Тръгнахме да търсим бус из БГ.От всички батаци дето гледахме се спряхме на най-малкото зло.
Става въпрос за Пежо Боксер 2.2hdi 2011 година.Има външни забележки,поддържан всичко си му работи дори климатика.
Исках да го закача на диагностика, нищо не ме съмняваше в буса,карах го пробвах го добре,но все пак.
Опитах се да се закача с АутоКом(делфи) поддържам такива бусчета даже същото и знам че е максимално информативно....но няма връзка.Има ток до буксата но няма комуникация....Излязох попитах може ли диагностика при тях да се разгледат модулите и стойностите на дюзите,приеха ни.Вкараха буса изпратиха ни в кафенето.
След определено време дойде един симпатяга даде един лист който показваше че е закачен само двигателния компютър и че няма грешки и ми обясни че това е глобален тест на автомобила и че той е в невероятно състояние.Обясних му че това е просто принтиран лист на който пише че няма грешки в мотора и че това не е глобален тест и че исках да гледам стойности на дюзи и че една диагностика не е само четене и триене на грешки...ама ме отсвириха.
Прибрахме се във Варна,след два дена се върнахме да го купим.Аз вече бях с Lunch и един тестер за ОБД дето показва дали има плюс и комуникация и дали всичко е наред с буксата,тестерчето показва че всичко е наред,но с лънча след почти час опити не можах да се закача,при опитите ми таблото се бъгваше и откачаше и даваше ерор в комуникацията....а такъв бус съм закачал многократно дори докато обикаляхме из БГ да търсим бус и нямаше никакви грижи ...
След лек скандал ме увериха че няма проблем с диагностиката,просто мойте техники са малоумни и не се справят.Купихме буса и тези дни ще нищя проблема ,ще се разбере тези сладури дали взеха пари за диагностика без да може да се случи и т.н.
П.С. В сервизната история преди половин година е правен ремонт на някакъв кабелен сноп към ЕКУто.

Неактивен ivan93

*
  • ****
  • 309
    • Профил
Re: Представителство на Пежо Бургас
« Отговор #1 -: Юни 16, 2019, 03:27:46 03:27 »
Нормално, те 90% от БГ автосервизи те са мега зле.Като разбереш, че не може да се закачи иди ги питай пак за диагностика и като ти дадат листа ги питай как са я направили.
Re: Представителство на Пежо Бургас
« Отговор #2 -: Юни 16, 2019, 06:24:07 18:24 »
Закачам го буса но само с Lexia,това е диагностика за пежо/ситроен.Грешки има в мотора ЕГР и Дебитомер и комуникация с BSI което не е малък проблем.Факт е че на техния лист нищо не пишеше....взеха 43 лева и чао.Аз ако вземах пари за закачане и проверка на грешки щях да съм милионер вече.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5098
    • Профил
Re: Представителство на Пежо Бургас
« Отговор #3 -: Юни 17, 2019, 06:50:42 06:50 »
Ама грешките от счупено ли са или просто от откачане от ремонта?

На тойотата като ми светна еърбега се оказа, че помни 12 години всичко, което е било откапано на закачени акумулатори.
Re: Представителство на Пежо Бургас
« Отговор #4 -: Юни 17, 2019, 09:57:39 21:57 »
В Пежо Бургас правят "глобален тест",буса е перфектен според тях,паля и се прибирам с него лично аз,върви си приятно,всичко точно.
Идвам във Варна, закачам я с Lexia и има грешка дебитомер,ЕГР и комуникация с BSI като в бързината(ситуацията беше странна) не обърнахме внимание дали са стари или актуални,но и нямам причина да си мисля че има проблем щот буса си върви добре и не пуши.Тъпото е че трябва да си купувам диагностика само за него,сега го закача само един приятел.