Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Разрушена ли е системата за проектиране на европейските производители?
Раздута и бюроктаризирана вертикална система на субординация дава точно такива резултати. Шефовете виждат, че конкуренцията вече е постигнала нещо, питат учените, които казват, че е възможно.
Надолу по системата обаче е пълно с правоспособни проектанти, които не са изградени кадри и нямат мисия, съответно не могат дори да догонват при съществуващи образци.
Може би прекалено дългото производство на модулни конвенционални автомобили ги е заблудило, че могат да проектират съвременни високотехнологични продукти, а те всъщност не могат.
Автомобила с ДВГ е банална конвенционална технология. Такива се произвеждат по гаражи и ателиета от десетилетия.
Модерните "екстри" на един автомобил от висок клас без проблем се събират в нисък клас смартфон и като сензори, и като изчислителна мощност и като софтуер.
Отделно захранването, управлението и задвижването се оказаха по-голямо технологично предизвикателство отколкото началниците на европейските брандове предвиждаха и очакваха. Качествения електрически автомобил се оказа по-сложен отколкото европейците си въобразяваха.
Оказа се, че трябват високи технологии с които не разполагат, както и материали, които не са достъпни за тях.
Революцията започна със стъпката ин хаус (in house), която Илон Мъск предприе още със Спейс Екс и се оказа прав. Мъск прибра ин хауз разработката на технологии и софтуер и в Тесла и отново спечели.
Всички останали останаха да аутсорсват повечето модули и части и сгрешиха, защото във фирмата няма никой, който да знае как се прави цял автомобил. Дремят по бюрата и чакат Бош и Сименс да им проектират ключовите възли, а Бош, Сименс и Валео хабер си нямат.

https://insideevs.com/news/370543/vw-inexpensive-ev-now-2023-release/