ВВК131 без проблем свири от точно 500 херца през точно един кондензатор. Нагоре подминава 5000 херца без проблем.
При съотношение 8:1, това са точно 3 октави и разделителните честоти са 500 и 4000, при разделяне на декада 10:1, това са 3.4 октави и разделителните честоти стават 500 и 5000.
Във форума има измервания на ВВК, мисля, че ще ти бъдат много полезни.
Виж тази тема:
http://penkiller.com/index.php?topic=1846.0 същото се отнася и за ВВК от които имам поне два-три чифта.
ВВ108 свири и от по-ниско, не бой се. 4000 е много висока честота. Там по-скоро може да имаш нужда от Зобел и някакъв филтър компенсиращ собствения резонанс. Най-вече от L-pad на средата и ВЧ със сигурност.
Итерацията, която ще направиш е друга и ще се състои в малко по-особена атенюация, която едновременно засилва високите честоти и прави импеданса малко по-линеен. Тема:
http://penkiller.com/index.php?topic=745.0Като откриеш нужната атенюация (ако има такава) ще я извършиш по този начин за да засилиш високите на ВВ-то.
Същото ще направиш и със средата, но на нея ще й сложиш и зобел. Даже от нея ще почнеш за да гласиш после по нея високите.
Програмките, които ти давам са симулационни.
При положение, че няма да разминаваш честотите на разделяне, шанса ти това нещо да има бас е само един: да направиш лицев панел с такава ширина, че повдигането му да се компенсира само с атенюиране на средночестотния говорител.
В твоя случай ширината трябва да бъде възможно най-малка. По възможност 270 мм или по-малко със ръбове заоблени с възможно най-голям радиус.
Възможно е да трябва да увеличиш една идея бобината на НЧ и да намалиш една идея кондензатора на СЧ за да нямаш пик на 500 херца.
Общо взето е това. Аз да ги бях направил вече.
Повече обем, по-добре.
СЧ и ВЧ леко в страни от централната ос, може шахматно, получава се добре.
Преди да дълбаеш лицето ги прослушай провесени от стойка и си играй да ги местиш напред-назад докато звука стане по-приятен. При нужда от много местене в дълбочина обръщаш фазата на СЧ или ВЧ.