Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5364
    • Профил
Новина: https://offnews.bg/politika/grupa-gnevni-akademitci-obiavi-che-vzema-sadbata-na-balgaria-v-svoi-r-719892.html?fbclid=IwAR3F79XPOIj2J6qU85CyquYoEz6JmZY8sLKhd4tPZNmBZl1OCM_mu7sD2PA

Текст:

Цитат
Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което декларират, че "преминават към поредица от активни действия за спасяване на България".
Какви ще са те не се разбира от текста на позицията.
В същото време от организацията, създадена по инициатива на акад. Стефан Воденичаров заявяват, че историческата памет ги задължавала, а национланата съвест ги овластявала да вземат съдбата на Отечеството ни в свои ръце.
Членове на "Единение" са и академик Георги Марков, бизнесменът Красимир Дачев, бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева и доц. Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.
Според интелектуалците в момента страната ни е в дълбока криза и разпадът на държавата е факт.

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство, пишат от инициатива "Единение" и са категорични, че държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление.
Ето и текста на цялото обръщение на Инициатива „Единение”:

Скъпи съотечественици,
Съдбата на Отечеството е съдба – и отговорност – на всеки от нас!
А Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет – зле събиран и още по-зле разходван.
Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна. Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат. Има отделни успехи, но нито една значима положителна тенденция! В нито една сфера. И множество рушителни...
Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство...
Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ù, а повечето останали в Родината са съписани от тревоги и лишени от идеали и надежди, е загиваща нация.
Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление. Държава, в която 30 % от гласовете на избори са невалидни, не е демократична държава. И държава, 70 % от живеещите в която смятат положението си за „лошо” или „недобро”, 30 % от работещите /!/ и 67 % от пенсионерите получават доходи под социалния минимум не е социална държава. Държава с такива равнища на управленски произвол и всеобща корупция не е правова държава.
Държава с всички тези недъзи не е европейска държава.
Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива!
Не можем – и нямаме време и право – повече да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на политическото управление.
Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все по-манипулирани, не водят до никаква промяна.
Но древното ни Отечество все още има едно огромно богатство: народ с изключителни и несъмнени качества. Народ с висок интелект, с изобилие от таланти, с научен и природен потенциал. Народ с минало, което ни задължава да се държим като народ с бъдеще.
Но бъдеще имат само народите, които не търпят безобразията, лъжата, кражбата, управленската безпомощност. Народите, които реагират!
Години наред Инициатива „Единение” разработваше анализи какво да се направи във всеки отрасъл. Предлагаше готови и работещи решения на политическите партии и на държавните институции. Но те не желаят да работят за Отечеството – вцепенени от личен интерес и некомпетентност...
ЗАТОВА ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕМИНАВАМЕ КЪМ ПОРЕДИЦА ОТ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НИ ЗАДЪЛЖАВА, НАЦИОНАЛНАТА СЪВЕСТ НИ ОВЛАСТЯВА ДА ВЗЕМЕМ СЪДБАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО В РЪЦЕТЕ СИ!

Ако всичко е вярно много скоро ще се запиша доброволец.
Всичко звучи доста реалистично. Звучи сякаш има решение, а не просто "всички вън".
 Но като всеки Българин трябва да подложим и малко на съмнение. Предлагали били решения в различни свери. Ми аз за първи път чувам за тях. Някъде пише ли какви конкретни решения имат по някои доста наболели въпроси. Здравеопазване, съдебна система, корупция на високи нива. Но все си мисля, че трябва като цяло да ни се промени манталитета на целия народ.

Неактивен sos

*
  • *
  • 2
    • Профил
Определено трябва да ни се промени манталитетът, но като се заговори за това все предложения в американски стил се дават. А това е по-голямата глупост от това да няма промяна. По-скоро не манталитетът трябва да ни се промени, а нагласата с която гледаме към света.