Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
Филтри
« -: Февруари 18, 2020, 01:36:55 13:36 »
Да започнем с този безценен линк: https://tubecad.com/2017/11/blog0403.htm

Няма по-музикален филтър от последователния филтър и в частност от трилентовия последователен филтър. При импулси сумата от изхода е възможно най-подобна на входа. При другите филтри дори не прилича.
Може би има малко разхубавяване, защото трите говорителя са свързани последователно, но това е само в най-ниските и може да се отстрани като се премине към втори ред на един от говорителите, но това са подробности и нивото е ~-60 дб.

Разделянето на относително малки говорители на 700 херца също е оптимално.
Ако се правят нови колони с достатъчно тесен лицев панел може да се избегне BSC само с L-pad на средата (или пък достатъчно малка среда -6дб спрямо баса) и евентуално единичен резистор на високите. Единичния резистор пък ще смъкне разхубавяването на още по-ниско ниво.

П.П. след справка в нета установих, че това не е обикновен последователен трилентов филтър, а каскаден. Само малко съм се забавил с изобретението, има го в наръчник за Хай-Фи на Филипс от 1969-та  очевидно моята версия е каскадна по отношение на ВЧ, защото му прави затихването по-стръмно (това беше и първоначалната ми идея преди години, като мъчих LT-Spice да изплюе добър филтър): https://tubecad.com/2017/11/blog0403.htm - натам си четете.
Re: Филтри
« Отговор #1 -: Май 30, 2020, 07:53:20 07:53 »
Интересно. Ще отделя време да разсъждавам над темата.
« Отговор #2 -: Август 06, 2020, 07:15:24 19:15 »
Не мисля, че съм виждал нещо подобно и това ще е интересно да се проучи. Благодаря за линка!
« Отговор #3 -: Декември 01, 2021, 11:05:08 11:05 »
Това е много интересно решение, но и много объркващо (поне за мен ;) Да попитам - това не е ли
еквивалентно на 3лентов филтър от втори ред(но само с половината необходими елементи)? И не мога да се съглася, че са свързани последователно говорителите...

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 01, 2021, 02:54:51 14:54 »
Не, до колкото си спомням само му се увеличава стръмността към ниските.

Просто каскада от два последователни филтъра от първи ред.
СЧ и ВЧ разделени помежду си заемат мястото на единичен ВЧ в схемата. Нищо особено. Но не се ползва, а е хубаво, когато другите фактори го позволяват.