Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Гейл Банкс постоянно пуска видеа как си разопакова части за проектите, идеята ми харесва.
Има и какво интересно да покажа.

Най-важното, което искам да отбележа, е че преди да си купя кола много внимателно минавам през каталога с частите и проверявам цените на всичко по окачването, спирачките, двигателя и скоростната кутия.
Активен електронен амортисьор с магнитна течност - ~190$, предни накладки 80$, задни накладки 35$, носачи, биалетки, тампони и т.н между 10 и 50$, като предните долни носачи са по-скъпи към 150$, но са здрави и им се сменят шарнирите. Филтър на автоматика 15$, маслен филтър на двигателя 4-5$, въздушен филтър 11$.
Всички цени на частите на тази кола са в този дух. Дори лагер-главини са под 100$.
Проверявам само цени на оригинални части Форд-Моторкрафт, които са за първично вграждане. От мустанга имам опит, че с Моторкрафт, каквото сваляш, това монтираш.
Много е важно да имаш кола с евтини и качествени части за които да не се тревожиш.
Пристигат за 4-5 работни дни, което е много по-бързо от на европейските и японскате кори.

Особености:
1. Цялата спирачна система е АТЕ; - оказа се, че Форд работят с АТЕ от края на 70-те години на 20-ти век. Това обяснява и защо Ате си извоюваха репутация на най-качествените резервни части за спирачки на вторичния пазар.
2. Спирачните апарати са окачени по много особен начин към скобите. Обикновено плаващите апарати се монтират на щифтове/водачи, които влизат в отвори в скобата закрепена към шенкела.
Не и в тази спирачна система.
Тук щифтовете са много дебели и влизат в гумени втулки, които стоят в скобата. Явно е против шумове и вибрации и за по-добра съосност. Самите накладки обаче се опират на скобата.
3. Отпред вътрешните и външните накладки са много различни, външните са с адхезив, а вътрешните със специални крепежи, които влизат в буталата. Термо щитовете и противовибрационните слоеве са на накладките. Вътрешните накладки са с един канал, външните с два. Рампите или фаските също са различни.
Задните накладки също са различни отвън и отвътре.
4. Масления филтър е уникален, няма нито една бройка в Европа и се използва само на двигателите 2.7, 3.0 и 5.2 Шелби. Мненията на потребителите на BITOG са, че филтъра е един от най-добрите и най-издържривите, който са виждали. Затова си купих 10.
В щатите също са дефицит и не навсякъде има. Комплекта е с три гумени уплътнители, които са много важни.
5. Спирачките имат пружинни скоби, които държат апарата, скобата и външната накладки под напрежение и подравнени. Винаги купувам и сменям такива аксесоари. Струват буквално 5-7$, а са безценни за безпроблемна работа.

Колкото и да е странно, тези усложнени апарати имат по-малко части от апаратите на Мустанг ГТ 2005-та, например нямат плъзгащи пластини между скобите и накладките, може би защото на мустанга апаратите са алуминиеви.

Докато сме още на накладките, горещо препоръчвам на всички да си купят алуминиева аерозолна грес на Вюрт AL-1100 и да я прилагат в точката на контакт на накладките при всяко въртене на гумите, след авто мивка и при смяна на масло. Иначе като Ви поостарее колата ще започнат едни неспирни проблеми.
Също препоръчвам да си купите синтетична паста за спирачни цилиндри на Вюрт или ТРВ и да напълните водачите на апаратите и маншоните на спирачните бутала.

6. Пробката на картера е пластмасова, сменя се на ръка със завъртане половин оборот, щраква и се самоосигурява. Това не го знаех и при първата смяна се наложи да използвам старата, която аха и да протече. Не протече. По принцип може да й се смени само о-пръстена.
Картера е пластмасов.
Според мен ме спасиха 15-те процента естери в маслото Равенол DXG, които леко раздуват уплътненията. Не е пуснала и капка. Макар че при клатене се омасляваше в отвора.

7. Въздушен филтър. Не можете да избягате от MANN!
Купих си първо MANN. После ми пристигна оригинален Моторкрафт, който е напълно идентичен като хартия, пластмаса и уплътнител с MANN, просто местата на които на Моторкрафта пише FoMoCo при Манн са празни, но ги има като заготовки. Сега карам с Ман, Оригиналния си стои. Моторкрафта е малко по-мърляв от Манн и изглежда като негово второ качество. Фолксваген за щатите са изцяло с филтри на Манн. На джетата два пъти сменям масло и филтри, като втория път смених и горивния, каквото махнах от нея и беше ОЕМ, такова излезе от кутиите и монтирах обратно. Работи идеално и върви като нова.
Бележка: новите коли наистина са много по-добри от старите. Повечето имат система за изхвърляне на едри боклуци и прах в смукателната система преди да стигнат до кутията на въздушния филтър. От джетата извадих учудващо чист въздушен филтър като за 8.500 километра в България.

Понеже поръчвах части втори път, разрових каталозите какъв най-хубав възможен въздушен филтър мога да си купя. Оказа се, че Wix имат филтър с 20-30% повече стъпки на хармониката и добавено ФПЧ кече. Тоест, по-пропусклив за по-дълго. ФПЧ кучето спира праха да не се набива в партията, като същевременно остава пропускливо за въздух. Обикновено филтрите губят първоначалната си пропускливост след 1000-3000 километра и до края на пробега буквално карате двигател с влошени характеристики, по-малко мощност и повече разход. Когато има такова куче, то пази хартията и я запазва пропусклива до определен момент, който при смяна на 7-9.000 има шанс да е през цялото време. - много ценна характеристика. Дори гигантския филтър на тойотата ми не може да изкара повече от 4-5.000 км без да се усети че се запушва. Когато присадих кръгъл филтър Хенгст с ФПЧ (от Ауди) на мустанга за първи път подминах 3.000 километра без да усетя  спад в мощността и повишен разход.

Та за Манн... Wix са съвместна фирма на Манн и още някакви... MANN+Hummel, тоест луксозни Манн правени без оглед на цената.

8. Рутениеви свещи NGK - пуснал съм отделна тема за тях, най-доброто налично в момента. Тествани са на всички възможни Екобууст двигатели, усеща се разлика, затова си позволих да се отклоня от Моторкрафт.
Цена 7.50$ на свещ.
- произведени в Япония.
Оригиналните са нещо като 3-4$, иридиеви са и се водят за не по-малко от 160.000 километра, което ме съмнява.
За сравнение оригиналните свещи Бош-Фолксваген, които също се виждат на снимките за Джета 2016-та 1.4тси струват по 15$ и са със страна на произход Албания. Ама пък са съвсем истински ОЕМ и нямат алтернатива.

9. Винаги си купувам нови болтове за спирачни апарати ако има. Имаше за задните апарати, затова си купих. Цената е отново няколко долара. И тук трябва да се отбележи, че в тези спирачки има само болтове към шенкела, а скобите са без болтове, самите щифтове се завинтват.

10. Оригинално масло за задния диференциал Моторкрафт 80W-90 премиум и т.н. даже уж било синтетично, разбирайте хидрокрек. Няма читави алтернативи по околните вискозитети. Или са много тънки или нещо друго не става. Маслата по трансмисията са много важни за разхода. Тойотата ми дава флуктоации от 1-2 литра на 100 от диференциални масла и масло в раздатката.
Равенол за задния диф дават някакво гнусно минерално, така че се въздържах.
За раздатката си поръчах Равенол 75W-140, което е PAO синтетика, отговаря на ОЕ изискванията и е по-здраво от Моторкрафта, който е доказано кекав точно в тази си разновидност. Раздатката на линкълна е много близо до единия ауспух и побира 450 грама масло, което е смущаващо малко, като се има предвид, че на моменти трябва да пренася над 200 коня към задния мост - колкото е всичката мощност на дизелов ленд Круизър. Имат навика да изпичат маслото и да го правят буквално на грес и на слуз и тогава да се чупят поради липса на мазане. Иначе колелата вътре са огромни и много здрави и държат на мощности от по 500-600 коня без проблем. Така че ъпгрейд тук не е излишен.

11. Купих си две главини. Предните и задните са еднакви. Допускам, че поне предна дясна може да е за смяна, съдейки по това, че там намерих заварявана и неизправяна джанта. Гумаджийте казаха, че е супер професионално заварена, вероятно на специална машина, но недоумяват защо не е изправена. Изправих я.
Имам подозрение, че виц акцията в спирачките при висока скорост може и да не изчезне само със стъргане на дискове и обслужване на спирачки, тоест ще изчезне за 300 км и пак ще ги изкриви. Това вече съм го играл на мустанга, докато не смених лагер-главини не се оправи, а там Тимкен Корея (ОЕМ) са по 55$
Още по-интересно, е че мерих дисковете отпред с индикатор и със зор хванах 1-2 стотни аксиално биене, обаче лагера допускаше до 5 стотни навън-навът е при натиск с ръка. Радиално не го мерихме, но не изключвам тресенето да е от радиален и малко аксиален луфт, а не от криви дискове, защото дисковете не са криви. - класически неоткриваем проблем на съвременните автомобили, защото никой не го търси. Другия вариант е не раздвижени апарати, които опират само отвътре и моментно прегряват дисковете от което те се кривят. - Което ме навежда на мисълта за синтетична синя морска грес по щифтовете и гумените тампони на апаратите за да се плъзгат по-свободно, или пък и там синтетична паста за спирачни цилиндри. Имам два комплекта гумени втулки за апарати, мога да експериментирам.
12. Винаги си купувам всички капачки под капака нови и оригинални. На капачката за маслото ми се беше изтрила половин буква, вече я смених. Взех си и капачките за антифриз а и спирачките, за хидравликата не се сетих или не я видях. Струват по 3 долара и създават много приятна атмосфера под капака.

Маслото на автоматика за сега не съм тръгнал да го сменям, но при следващото обслужване ще го погледна и ако не ми харесва ще го сменя цялото на машина с PAO синтетика Равенол F-LV. Филтъра няма да го сменя, защото за целта се свалят ДВГ и кутията и последната се отваря, а и декларираният му живот е 250.000 километра. Т.е. на 36.000 е безпредметно.

Ремък винаги си купувам оригинален Моторкрафт, също е някаква абсурдна цена от 10-15$, издържа нещо от сорта на 160.000 километра, но като ви се изтъркат надписите го сменял, защото ми е весело да гледам как се въртят червените и бели надписи.

Имам и оригинален горивен филтър Моторкрафт, но не знам кога ще го сменям. Също е значително по-евтино от най-обикновен европейски Бош.

Допълнителни бележки и разсъждения.
Поддръжката на съвременните коли, а и по принцип на колите е много по-сложна отколкото се предполага или подозира.
Например, джантите на това нещо се стягат на 20 килограмометра и се затягат още един път сред 200 километра.
Главините не се пръскат с медна грес, а с тънък слой керамична грес или дори WD-40.

Като газах главини... Втората неприятна изненада освен заваряваната джанта бяха гайките на джантите. Оригиналния ключ на колата е 21мм, каквито трябва да бъдат и оригиналните гайки.
Какво намирам... На всяко колело по 4 броя 22мм гайки с декоративна облицовка в различна степен на размазване и превъртане и по един брой 21мм гайка, която е неестествено тумбеста и висока - вж. снимките. Тоест, ако спукам гума не мога да си я сменя.
Допълнително, главините омазани със сина гъста, твърда и лепкава грес. Направи. Грешката да им проверя баланса при което и изправихме заваряваната джанта. След обратния монтаж при 55 км/ч волана започна на се клати наляво-надясно със сериозна амплитуда, а над 150 колата да се тресе. Проверявах пак, същото. Всички гумаджий ахкаха и пъшкаха от гайките.
Отидох до Евроболт, имаха правилните оригинални гайки за Форд 14х1.5 по нещо като 30мм с 60° конус с голям диаметър 28 мм (стария сбирщайн бяха 27мм голям диаметър на конуса). - изненадаха ме с цената от 6 лева на гайка или общо 120 за 20 броя, но нямаше къде да ходя.
Като захванах да сменям гайките свалих колелата и открих греста. Бърсях и чистих колкото можах, но нямах обезмаслител. Монтирах, затегнах с динамометричния ключ, клатенето при 55 изчезна, появи се при 65-75 и е с няколко пъти по-малък интензитет. Иначе гумите се балансират на 0.
Всичката тази поддръжка, особено филтрите, маслата и свещите имат пряко, реално и голямо отражение върху динамиката, еластичността и разхода на гориво. Дори и да съм дал 50-100 лева повече за масла и филтри, в което се съмнявам, защото са евтини, тези пари първо са незначителни само от гледна точка на комфорта колата ти да е тиха, дълговечна и по-бърза, въпросната инвестиция се връща буквално с 2-3 резервоара гориво. Нямате оправдание да не го правите така. Същото се отнася до спирачките.
Лошото, е че някои неща са прекалено сложни като процедури, информацията не е лесно достъпна и най-лошото, е че за европейски и японски коли тези дребните части, пластинки, щифтове, плъзгачи и пружини или ги няма, или струват по 300-500 лева на ос, което е безобразие - справка тойотата ми.

Както по-нагоре можете да прочетете, прост човек или майстор буквално не може да свали и да качи колело правилно, камари да го затегне.
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #1 -: Май 13, 2020, 11:08:08 23:08 »
Последно време стигам до извода че дисковете не се кривят, а се получават петна който са с няколко стотни вдлъбнатина и за това се получава биене при спиране. На индикатор един стругар го хваща това явление, друг не може и твърди че дисковете са перфектни.
Моите дискове на 39ката са така и се усеща лашкащо спиране с ниска скорост. При 50до80км/ч има леко тресене, а с над 100 почти няма тресене.
За маслата, усещам и аз разлика в разхода, не знам дали това е причината но от както съм с 0w40 разхода ми слезе с 3-4 литра градско. Нищо не съм променял по автомобила и никога не съм вярвал че вискозитет на масло може да окаже влияние на разход. В продължение на 5 месеца с 43литра газ минавам 220-225км градско, а преди 180-190.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #2 -: Май 14, 2020, 10:41:44 10:41 »
Не е само вискозитета. То има и параметър lubricity. Т.е. колко е мазно и хлъзгаво.
Равенол имат най-високотехнологичните сухи смазки като присадки и най-добрите и мазни базови масла. Логично.
Джетата с Равенол си подобрява и без това абсурдните каталожни данни. Линкълна според всички трябва да харчи 22, а той не може да стигне 15 в града. Извън града ако карам със скоростта на Вектра или Пасат на газ дава 7-8, а ако наистина карам с тази скорост може и под 7. На кола 2.3-2.4 тона с пътници, багаж и гориво, автоматик, 4х4 и 406 коня.

За дисковете и аз вече си мисля, че са не авномерно износени. Още нещо, подозирам и че вътрешната накладки опира първа. И освен това главините са поразбити и допускат радиално подскачане под натоварване.

Затова, главини, стъргане както са на колата, нови водещи щифтове и гумени тампони, прекръствате и това е.
Ще ми се да направя една цигания. След стъргането да пробвам първо със старите накладки отпред, защото са почти нови. Ако ще измята пак, новите накладки да ги сложа с нови дискове. Ако няма да измята да си ги доизкарам, че наистина имат 30-40.000 км поне.
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #3 -: Май 14, 2020, 04:43:30 16:43 »
Слагай старите накладки само на равна повърхност с шкурка леко им земи един прах.
В момента карам едно волво със загадъчни лагерни проблеми, едната предна главина хлопа но не вие а дисковете не бият.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #4 -: Май 14, 2020, 08:37:43 20:37 »
Не бой се, ще започнат и да бият.
На мен ми се струва, че повечето коли просто имат прекалено евтини спирачки като устройство.
Ауди и Мерцедес имат ли проблеми със спирачките? Тойота без Лексус?
Лигавите плаващи апарати са прекалено капризни. Явно не правят достатъчно.
Какво мислиш да намажа ли щифтовете и гумените втулки със синтетичната паста? Поне като ще правят да плават като хората.

Ходих на супер гумаджийница със стенд за баланс, който прилага пътно натоварване. В случая валяка ги натискаше със над 600 кг. Мери силата на биенето. Всичките ми гуми биеха 2-3 кг, което било добре, защото от 8 нагоре било притеснително, а над 12 гумата не става.
Стенда номерира гумите и накрая казва коя къде да отиде, явно за да се неутрализират взаимно.

Според мен 3 кг сила на биенето може да е допустимо на гума 55-60-65 и 16-17-18 цола. Тия 245/40/20 просто пренасят всичко и като всичките са леко биещи или криви в комбинация с факта, че са американски всесезонни води до факта, че винаги леко притрисат. Дори със 180, да колата е комфортна, не е кой знае какво, но дразни.
Гумяджията каза, че трябвало да се усеща все едно карам кола без гуми, т.е. да няма нищо. Ама пак има нещо.
Другото странно, е че между 45 и 65 като поддържам скорост или подам леко газ поляна лекичко се клати наляво-надясно, по-инерзия по-малко.
От смяната на гайките и чистенето на главините от сивата лепкава грес се промени и намаля. От баланса и въртенето на гумите също леко, но не изчезва. Според мен тия всесезонни американски ментета са неспасяемо. Нищо че имат много грайфер. То и как са нямат, като са thrradwear 50p?!

Чудя се само да не е полуоска или друга простотия.
Или пък сходимост. Можеш ли да помогнеш за данни за сходимост? Няма никъде.

Или най ще си е не идеално прави 20-ки. Които отгоре на всичко се карат на 2.7 бара студени в града без проблем отиват на 2.9-3, а по магистралата и на 3.2.
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #5 -: Май 14, 2020, 10:51:59 22:51 »
Просто няма адекватни хора да балансират джантите. Във Варна съм се видял в чудо, по вулканкзатороте много рядко можеш да намериш място където да ти направят колата да не тресе.
За сега съм си намерил един пич дето прави всичко и нямам оплакване. Взех нови гуми с монтаж от там дето съм ги купил и биеха, върнах се втори път, отново баланс и пак биеха. Намерих тоя човек и всичко се нареди.От тогава разни приятели и клиенти дето си отписват гумите щот някъде им казали че не ставали за баланс, ги пращам при него и всичко се нарежда. Просто машините ли куцат, хората ли не са адекватни, не зная.
За грес във гумените втулки нилога не съм слагал, защото съм запомнил преди много време че бях гледал в един бюлетин за обслужване на спирачна система, че в този тип водач-гумена втулка не се препоръчва смазка, просто трябва да са добре почистени и да се сменят от време на време.
Данни за сходимост няма от къде да измъкна, дори да имах стенд за реглаж едва ли ще присъства този тип автомобил.
Но не си създавай главоболия, просто ако трябва пробвай няколко гумаджииници и не се впечатлявай от вулканизатори със супер нови и иновативни машини, трябва ти сериозен човек дето има желание да свърши работа.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #6 -: Май 15, 2020, 07:24:22 07:24 »
Не е от баланс, при ходенето до Бургас ги проверих в случайна гумаджийница, две гуми не искаха баланс, две искаха малко.
Просто има леко биене, което теоретично не трябва да се усеща, но на практика на големи нископрофилни гуми явно няма как да не се усеща. Трябват си нови идеални гуми.

Гумяджията ме посъветва каквото и да правя да си поръчам гуми от Германия. Фалкен, каквито много отдавна искам да пробвам били станали турски с което се били подобрили. Много искам Azenis FK510, но при цена като на Пирели и 40 лева под Гуд Еър няма да рискувам.
Немски са Гуд Иър.
Между другото, Дънлопа на жена ми на колата, който е прекрасен е турски.
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #7 -: Май 15, 2020, 11:55:23 11:55 »
И аз имах едно тойо от Малайзия.
Сега съм с Дайтон няма грижи, само един път с 200+ ми се стори че леко врибрират, ама бях на магистрала Тракия и не знам дали не беше от пътя.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #8 -: Май 16, 2020, 10:32:27 10:32 »
Един приятел ме навива за Кумхо като американски фармацевтичен лобист.
Аз си мисля за Гуд Иър обаче.
Пирели са добри на параметри и тестове (P-ZERO PZ-4), но всички ги плюят, а са на цената на Фалкен Азенис 510.
Гуд иъра ако са правени в Германия ще им скоча.

Искаш да кажеш, че има още коли с апарати на гумени втулки?
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #9 -: Май 16, 2020, 05:44:10 17:44 »
Да същите като ония Топрани дето си снимал и си ги обърнал обратно да не се виждат че са Топран.
Ако не си ги монтирал, недей. По-добре твоите си остави както са на 30на хиляди км по спомен.По-добре ще са. Аз на твое място бих си ги сменил след още километри.Или ако ще ги сменяш потърси нещо хубаво ако трябва чакай доставка.
Голяма част от автомобилите по пътищата които виждаш са с АТЕ спирачна система и такива втулки на апаратите, сещам се за ВАГ, БМВ и т.н.
Аз на твое място бих си сменил спирачната течност,почиствам всичко добре, малко спрей против ръжда (сивата каша или медна смазка) по лицата на главината и диска и си карам и си пея :)
П. С. Сега се загледах че втулкитв са в Топран найлонка а наа следващата снимка са АТЕ на гумичките, явно това е по читав Топран, все пак са просто опаковачна фирма, огледай ги добре при монтаж, ако са боклуци ще разбереш.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #10 -: Май 16, 2020, 10:56:46 22:56 »
Втулките мисля, че са ми три комплекта предни и задни. Два от комплектите са оригинални ОЕ и т.н. Моторкрафт и със сигурност и двата са Ате, едните се само втулки, вторите са втулки с щифтове. Третия комплект са май отделно. А май имам и четвърти, който пък се формира, защото взех и пружинните скоби и за отпред и за отзад, но нямаше Моторкрафт и със скобите изненадващо има и втулки, които вече са безименни. Обърнал съм ти, защото от другата страна плика е чисто бял, най-много да пише Райбестос, което е американска уважавана марка.
Всичко изброено е на единични цени от сорта на 2-3-7-11$ накладките са ФоМоКо ОЕМ ама баш ОЕМ, както и всичко в пликчета с червена лента и надпис Форд/Моторкрафт.

Вибрират ми спирачките при висока скорост, ще ги престържа и пълно обслужване с оригинални части. При късмет и ако е вярно всичко, което пише 50-60.000 километра трябва да забравя за тях.

За гуми вече се убедих, че с машина, без машина, в допусск и т.н., дори леко крива гума се усеща, особено на 40-та серия 20-ки, които на студено се помпат на 2.7.
Пирели P-Zero PZ-4 отпаднаха, всички много ги плюят, ставали на пластмаса, аквапланинг, нужда от загряване, на един му се разлепил грайфера, друсали. Въобще приятелите ми лобират против Пирели като американски фармацевтични лобисти.

Остават Фалкен Азенис 510 които са на същата цена, ревютата са много добри, поне толкова технологични са, например, три различни смеси по ширината  на гумата, конструкция разпределяща натиска и уеднаквяваща износването и т.н. технологии.

Ревютата съм установил, че са толкова фалшиви, че трябва да се гледа евро етикета, който поне се базира на някакво машинно стандартизирано изпитване. Въпросът е защо Пирели имат същия евро етикет 69дб, А на вода и С за гориво, докато Фалкен също е 69 и А, но горивото е Е. Последното говори за по-мека смес, която вероятно няма да се плъзга и да иска загряване.
Гуд Иър в този размер са само рън флат за Ф1 и с безобразен етикет за Ексълънс, Бриджстжун са с лош етикет, Континентал, не мерси и са по-шумни, Дънлоп са много по-зле с В на вода и незнамсиколко за гориво при повече шум и Мишелин са от пилот спорт нагоре с висок шум, даже имат супер с орт, които са с намален грайфер, все едно да си купиш втора употреба или ОИ тонер за принтер зареден на 30%.
Кумхо ги хвалят, ама оригиналните на мустанга бяха точно Кумхо Екстра, пародия на гума, не че на писта не държаха, но са шумни и друсат. Ханкук имам алергия към надписа. Нокиан са само нам колко си спортни и шумни с лоши показатели.

И те така.
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #11 -: Май 17, 2020, 10:28:25 22:28 »
Абе честно ли ги хващаш всички тези неща в една гума? Що не си вземеш едни среден клас и да не се напрягаш :), или в твоя размер няма много варианти.Да са зимни да се главоблъскаш, ама летните гуми просто трябва да са свежи и не от най-евтините, според мен,не вярвам да караш на предела нон-стоп и като завали дъжд да переш със 200км/ч.
Имам клиент който всеки месец му сменям маслото и на година два ангренажа, пътува само по еднакъв маршрут Германия-обратно със един Тоуран,кара еднакво, е тоя наистина си хваща разлика в разхода като смени някакви гуми :).
От един комплект на друг комплект беше отчел над половин литър разход, говорим за еднакви размери и джанти.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #12 -: Май 18, 2020, 10:48:57 10:48 »
Да, разход много лесно се хваща, като смениш оригиналното Кумхо с прехвален и скъп Континентал и ти се вдигне с над литър, с Кумхото и сега с гудиъра мустанга харчи 9-10.5-11.5, с континенталите трудно под 12/100. Разликата е много голяма.
Тойотата ми вдигна разхода твърдо с 1/100 от преминаване от мотел в диференциалите и раздатката на Амсойл. Как да не го хвана, като София-Белград-Загреб-Любляна-Инсбрук единия път дава 10-10.5, другия 11.5, а сръбската магистрала я карам със 130, словенската със 140 и австрийската с колкото пише +/- 5 км/ч.

У нас е малко по-сложно, защото по магистралата има много луди, с едната лента не става за каране и в дясната е sharkpit 140-180 за да не те удари някой отзад.
Но примерно до Халкидики - Ситония мустанга дава 9-10, като у нас карам с до 160, а в Гърция 120-140.

Общо взето карам със скоростта при която не глобяват, което е до 159 км/ч по магистралата. На 163 вече снимат. В града карам съвсем нормално, особено Линкълн а е толкова еластичен и мазен, ме не те кара да му стоиш на газта, толкова бързо и леко вдига 50-60, че така или иначе съм 50 метра пред останалите от светофара.

Гумите и всички масла, горивото, свещите и въздушния филтър се усещат ужасна много. Мустанга вдига 3/100 преди смяна на масло и филтър. Буквално 15 срещу 18-19. Тоя уж скъп Равенол и Хенгст или Ман филтри се откупуват за един месец. Същата работа със свещите.

Линкълна се усеща как се търкаля ама много леко. По същия начин е S-клатата 222. На нея Пирели Чинтурато се усеща страшно много спрямо Дънлоп Спорт Макс и спира по-добре.

На мустанга Гуд Еър Игъл Ф1 асиметрик 2 се усети все едно колата стъпи на пухени възглавници, леко търкаляне, леко стъпване, спира и завива супер и са супер безшумни, просто те радва как се променя колата.

На джетата смяната от всесезонни Бриджстжун към Дънлоп Спорт Блу респонс беше брутална, същите ефекти като при Гуд иъра, но още по-леко и леко и страшно безшумно. То е едно удоволствие всеки път като караш където и да било. И с тези гуми, масло и филтри си подобрява и без това абсурдните каталожни данни за разход.

Затова и избирам гуми по етикет, защото евро етикета е по реални измервания.
Фалкена, Пирели и Гуд Иър са на 69 децибела, повечето останали са 72-73, това е двойна или повече от двойна разлика в субективно възприетия шум. През ум не може да ми мине да взема нещо, което не е 69 дб!

Като зора ми беше за Пирели или Гуд Иър заради разхода С, защото знам, че се усеща. Гуд иъра не става, защото е рън флат, останаха Пирели и Фалкен. За Пирели ме убедиха, че направо се плъзгат ако не са загряти или не е с едната на лятото и са зле на аквапланинг, което се потвърждава и на тестове.
Останаха Фалкен, които са гориво Е, но работят от студени. Марко успокоение, е че по тестове ги дават всъщност с по-малко съпротивление от Пирели и поне 5-6.000 километра повече пробег. А и като знам, че се помпат на 2.7 ще го преглътна.

Има Кумхото за по 230 лева, но са шумни и харчат. Не се знае и как возят.

Усеща се и в еластичността при лека газ. По-трудно въртящата се гума буквално се усеща как те спира и те кара да произвеждаш топлина в хидротрансформатора.

Това е реална автомобилна езотерика. Затова и толкова съм се разпрострял в първото мнение.

Други от поредицата - загуби от прегъвате на аксесоарния ремък - има ги и са реални. Загуби от тежък антифриз, когато не е достатъчно разреден с вода е до два пъти по-тежък и товари водната помпа. Не случайно всички коли от завода са заредени на минимума с не повече от 50:50, загрява по-бързо и тежи по-малко на помпата.
Новите коли имат специална грес в лагерите на главините и самите лагери са много специални.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #13 -: Май 21, 2020, 03:46:08 15:46 »
Вчера правих така нареченото голямо обслужване, престъргахме дисковете, всичките бяха различно криви, сменихме маслото на раздатката и задния диференциал, сменихме всякакви щифтове и гумени втулки, пружинки и т.н. и задните накладки, предните бяха прекалено дебели и би било грехота, майсторите също се съгласиха. А, да и предните главини. Напълних и климатика.

Главините не бяха разбити, ще премеря с индикатор дали не са криви. Обаче бяха ужасно ръждиви, ако ги бях забавил сигурно щеше да има проблеми след година-две, защото шенкела е алуминиев.

При слабото стягане на машината за престъргвате бих казал, че машината се базира само по диска и не толкова по главината. Имам известно притеснение от пръскането с медна грес отдолу. Но пък диска трябва да е прав при всички положения.

Както и пишеше навсякъде, маслото от раздатката изтече гнусно, много черно и много смрадливо, като по пробката имаше даже финни стружки. Имах лека надежда, че на 37.000 и при умерена употреба ще излезе нещо в прилично състояние, но не.
В каталога на Равенол пише 450-700 млн, сипахме му 700, дано не вдигне разхода - не е съвсем езотерично притеснение. Ще го сменя пак с маслото.
От диференциала изтече нещо доста по-прилично изглеждащо, но пак доста черно.

Полуоскште на тази кола са смущаващо тънки, предните са определено хилави, а задните са плашещо тънки. Явно са използвали някакви много здрави стомани.

Без да посочвам в тази тема кой е сервиза, защото момчетата са много симпатични и старателни и ще ходя пак, обаче:
1. Доста бавно работят. Не се мотаят, просто са бавни, може би защото списъчния състав от двама е разпределен на: член кооператор, който работи и бригадир, който не работи  ;D иначе са се оборудвали със скъпи хубави машини;
2. Хубаво, че използват динамометричния ключ, но влизат в редицата от сервизи без изключение, които им щраква и продължават да въртят и то не пренебрежимо малко - обърнах им внимание... Понесоха го...
3. Гнявене на гумена втулка с гарги... - използвай долнище бе! - а то нямаме такъв... - използвай стария преден водач... - а то няма да стане.. - не спори с окомера, пробвай! - ау, верно бе! При което взе да чука с тресчотката... - не че е моя тресчотката, ама това е забранено, в техникум даскала ще те изпере с показалката през пръстите, вземи чукче... Взе чукче, ама на другия апарат пак си чукаше с тресчотката  ;D

То вярно, че аз съм дърт на 38 и вече майсторите са по-млади от мен, ама... Имал съм 10-12 коли, 15-20 да съм поддържал... Те са направили повече този месец.

Иначе добре, нищо не счупиха, старателни, имат опит, не са неграмотни, мислят. Обаче това са основни пропуски.
Допълнение: и отвиват и завиват гайките на полуоските с ударен пистолет, добре поне, че си държат с ръка, не блъскат по диференциала. Дълго и мъчително. Аз не бих имал нерви, щанга или паркинг и на ръка с голямо рамо.
Явно трябва личен опит с любим хубав автомобил, да видиш тогава как се четат ръководства и се спазват процедури, които бих казал са банални и елементарни.
Много ми е интересно със същия подход как се събира двигател! Ама по-добре да не разбирам!
Макар че и на моя майстор добре че му висях на главата като ми сменяше повдигачи и кобилици на мустанга, че там има няколко критични момента, как ще законтри и стегне болтовете на ангренажните колела и как ще завърти валовете, едното тръгна да опъва веригата, т.е. да я скъса или повреди барабар с водачите и тръгна да стиска да върти вала с гарги та да напълни мотора с едри стружки.

На други места съм виждал чудеса. Пета на колянов вал затяга като се стегне по спецификация. Бой с чука, това до някъде е допустимо. Не става. Затягане до половината и хоп върти се...
На стягане на глави пак подминават щракането на ключа - криви цилиндри и надигане на гарнитурата, колкото и да е странно второто, блока прави бабунка около отвора за болта.
Хигиена нулева. Забърсване с ръка или пран парцал.
Сборна смазка - масло не много старателно.
Да не отплесна сега на разстъргване и хонинг, защото става страшно! Размери на лагери, хлабини, ужас!
Ключ на сегменти?! - масово не ги пипат от кутията, те си биле направени!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5609
  • Профил
Re: Unboxing Консумативи за Линкълн Континентал
« Отговор #14 -: Юни 14, 2020, 10:15:33 10:15 »
И така, ето резултатите от поддръжката:
Гуми, свещи, масло и гориво.
Гуми от всесезонни Гуд Еър с threadwear 500 към Фалкен Азенис с threadwear 300.
Масло от Моторкрафт оригинално на 2-3.000 към Равенол DXG, което е на 4.000 при теста.
В раздатката Равенол PAO синтетика, в задния диференциал оригинално.
Свещи от оригинални с живот 100-150.000 на 37.000 към NGK Ruthenium.
Гориво - след сериозно проучване се оказа, че с Шел-100 надува най-много за най-дълго, разлика от около 0.2 бара, от 1.25 холд на 1.45. Вървенето е почти едно и също.

И така, първо ходене до морето - повечето без климатик, разход над 12/100 с нормална скорост като за такава кола.
Второ ходене до морето с всички изброени и даже с въздушен филтър на 4.000 от който се сипе прах заради сахарските пясъци, които на два пъти омазаха цяла София: 10.3/100 през цялото време на климатик, средна скорост 117 км/ч от бензиностанция на Цариградско. Пътя включва доста мотаете докато излезем от София, поне 10 км с ограничение 90, където караш с толкова и 30 км с ограничение 90, където се кара със 119, че много дебнат.
В средната скорост от 117 има град Бургас и още 50 км надоло по шосе.
Трима човека и багажник до горе. Гуми на студено налягане 2.6-2.7, в движение качват на около 2.9-3 бара.
Предвид скорошните ми разсъждения за мигането по магистралата съм приложил нова тактика. Като изпреварвам автомобил, който ме чака между камиони и е карал със 120-140 за да не го притеснявам трябва да увелича поне до 165. Автопилота на 144. Като е празно пиСтоИпиОсемдесет-Деветдесет.
Нула броя примигвания от моя страна, на мен ми мигна една Шкода веднъж. Изпревариха ме три броя БМВ от новата седмица и едно Ауди. Т.е. карах доста по-бързо от първия път, когато изобщо не карах бавно.

2/100 по-малко. Ако щете!

Прилагам снимка на мотора отвътре с масло на 4.000 километра. Фокуса е на различно място на всяка снимка.

Както казах, по желание е. Дали ще мъчите едни свещи 100.000, дали ще наливате Равенол или масло от 15 лева, дали ще си намерите най-хубавия бензин и дали ще карате с китайски или евтини гуми.