Здравей, добре дошъл във форума.
От въпросите ти разбирам, че имаш мерак и същевременно някакъв финансов ресурс да си го гасиш. Което е хубаво.
Годината обаче е 2020-та, вече знаем много повече отколкото преди 15-20 години, същевременно технологиите напреднаха изключително много... Тоест, тук трябва да опънем една сериозна авто лакърдия за да те вкараме в съвремието и съответно лесно, оправдано скъпо/евтино и качествено да получиш качествен и адекватен автомобилизъм като краен продукт.
Карал съм такова Чероки 4.0 Ларедо 15 години, а семейството ми го е имало над 20.
Има си положителни и отрицателни страни. (още не съм започнал с лакърдията, само ще я загатна отдолу) Отрицателните са много. Положителните са приятното усещане,
КОГАТО БЕШЕ НОВО, тези коли макар и прости си имат едно специфично усещане за лукс от формите, возията, самото поведение, реакциите на мотора, дизайна и т.н. има нещо много практично, човешко и утилитарно (използваемо), простота и неангажиращи решения, които обаче са професионални и качествени. - повтарям, когато джипът е нов или като нов. - това са първите 5-6 години максимум. След това при употребата на 90-те, лошите пътища, оф роуд, товарене, употреба и т.н. си става на един курник в който нищо не те радва и всичко те дразни.
На първо място: ако ще си купуваш, купи си нов... - не можеш.
На второ място: джипът е с леко халтаво окачване, особено на офроуд, основното му предимство е бруталната сила и ниското тегло, там където другите се чудят какво да направят, ти минаваш на глисаж, подскоци, летейки с газ до дупка над калта, чакъла, коловозите, снега, леда и т.н. Този джип няма талант за типичната представа за офроуд rock crawler, нито има ход на окачването, нито купето е здраво или кораво, нито нищо. Това е много силен джип за кал, чакъл, пясък, степен терен, стръмно катерене (заради силата), дълбок сняг (защото е лек), но типичното катерене е възможно с брутални модификации по окачването.
И т.н. разсъждения в същия дух. най-важното, е че ако сега си купиш каквото и да било Чероки, аз и ти няма да сме имали един и същи автомобил. Моя накрая имаше доста изгнило, въпреки, че е кърпен веднъж, вратите щяха да паднат, вратата на багажника, която е пластмасова се разпадаше, седалките бяха издънени и скъсани, волана беше скъсан, кормилната кутия се саморазглобяваше, двигателя потракваше и нямаше налягане каткто като нов, даваше си газ сам и всички маркучи се разпадаха, горяха бензинови помпи, радиатора се спука от усукване на купето по дупки и баири... няколко пъти... пълен и повсеместен леш! Ел. инсталацията се разпадаше, нищо не работеше или трябваше да риташ над педалите за да тръгне нещо, вакуумното управление на предния мост не работеше, макар, че 4х4 тръгваше - рядък модел, има дървени философи, които си мислят, че задвижката включва полуоските, но не е вярно, има различни мостове. Ресорите са шпренгвани, задния диф виеше... и още и още, задната седалка беше полу-пречупена.... и още и още, цялостен курник, да ти е кеф, че си му взел здравето от нов... на 176.000 километра! Всичко това! Тоест, представи си на какво ще се наденеш. Съединител е сменян поне 3 пъти, амортесьори 5 пъти и т.н. и т.н. при религиозна поддръжка с маслата и консумативите, продадох го със здрави офроуд Закс с прикачени прахобрани, нов съединител, свещи, каран само със синтетика, сменяни всички масла и в кутията, раздатката, диференциалите и т.н. за 950 лева...

те падат части от него, ъглите на броните, лайсни, мигачи, огледало ми е падало.
Та, друго исках да кажа, с 4.0 звяр едвам вдига 170-180... с колкото го карах в жегите за да не прегрява... не ми се мисли с 2.0 маломощно моторче. Хвани една Фронтера, забий V6 и не се занимавай с глупости. И пак е допотопна работа.
Сега има такива прекрасни съвременни автомобили, даунсайзинг не е мръсна дума, повярвай ми, ако подкараш съвременен турбо с променливи фази няма да искаш да погледнеш друг двигател. Аз бих мислил за Фронтера с присаден 1.4 или 1.8ТСИ с чип, в оригинал на 1.4 имаш 250 н.м. на 1400 оборота, на 1200 качва бул. Черни връх в софия на 4-5 предавка все едно нищо не се случва! с чип имаш 200 коня и 300 н.м. няма да ти се вярва как ще лети фронтерата с по-добра крива на въртящия момент от на супер съвременен турбо дизел! Фронтерата е без пари, 1.4 тси - 150/152 коня 15-19 г. никой не го търси и не го бръсне за слива, просто си внеси комплект предница от кола ръчка от щатите и го завърти към фронтеровата кутия. Нищо не пипаш, само слагаш по-голям радиатор и карас с маслен кулер с термостат и Равенол SSO 0-30 и ще дочакаш електромобилите с тази кола! Масления филтър е тенекиен, слага се адаптор без проблем. 250 н.м. на 1400 и 152 коня на 5000 оборота

и в двата режима е повече от ХЕ, NE и всички V6 На Опел, евентуално 3.0 и 3.2 да имат същите коне на 5000, но надолу са супер неадекватни като момент. Щото са куци боклуци без вариатор.
Почнахме лакърдията...