Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Двигател Jeep Cherokee XJ
« -: Август 05, 2020, 06:29:04 06:29 »
Здравейте,
Харесал съм си този рабат модел и не ми излиза от главата. Принципно не харесвам дизели и за това съм се насочил към 4.0 бензин. Всичко точно обаче се сблъскам със следния проблем: няма предлагане и са неоправдано скъпи (според мен).
От там вече започна да ме човърка от вътре дали не може на 2.5Тд да се присади бензинов мотор, но нещо по-скромно, като кубици. И тъй, като с опели съм си имал взимане даване се замислих естествено за C20NE вечния мотор :) Въпросът ми е може ли да живне малко повече този мотор до към 150к.с. поне и същевременно да си тегли от ниски обороти? Четох теми из форума и до колкото разбирам турбо е най-удачния вариант за тунинг и дори преработка в C20XE само, че тогава мощността не идва ли вече във високите обороти?

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re: Двигател Jeep Cherokee XJ
« Отговор #1 -: Август 05, 2020, 03:24:38 15:24 »
Здравей, добре дошъл във форума.

От въпросите ти разбирам, че имаш мерак и същевременно някакъв финансов ресурс да си го гасиш. Което е хубаво.

Годината обаче е 2020-та, вече знаем много повече отколкото преди 15-20 години, същевременно технологиите напреднаха изключително много... Тоест, тук трябва да опънем една сериозна авто лакърдия за да те вкараме в съвремието и съответно лесно, оправдано скъпо/евтино и качествено да получиш качествен и адекватен автомобилизъм като краен продукт.
Карал съм такова Чероки 4.0 Ларедо 15 години, а семейството ми го е имало над 20.

Има си положителни и отрицателни страни. (още не съм започнал с лакърдията, само ще я загатна отдолу) Отрицателните са много. Положителните са приятното усещане, КОГАТО БЕШЕ НОВО, тези коли макар и прости си имат едно специфично усещане за лукс от формите, возията, самото поведение, реакциите на мотора, дизайна и т.н. има нещо много практично, човешко и утилитарно (използваемо), простота и неангажиращи решения, които обаче са професионални и качествени. - повтарям, когато джипът е нов или като нов. - това са първите 5-6 години максимум. След това при употребата на 90-те, лошите пътища, оф роуд, товарене, употреба и т.н. си става на един курник в който нищо не те радва и всичко те дразни.
На първо място: ако ще си купуваш, купи си нов... - не можеш.
На второ място: джипът е с леко халтаво окачване, особено на офроуд, основното му предимство е бруталната сила и ниското тегло, там където другите се чудят какво да направят, ти минаваш на глисаж, подскоци, летейки с газ до дупка над калта, чакъла, коловозите, снега, леда и т.н. Този джип няма талант за типичната представа за офроуд rock crawler, нито има ход на окачването, нито купето е здраво или кораво, нито нищо. Това е много силен джип за кал, чакъл, пясък, степен терен, стръмно катерене (заради силата), дълбок сняг (защото е лек), но типичното катерене е възможно с брутални модификации по окачването.

И т.н. разсъждения в същия дух. най-важното, е че ако сега си купиш каквото и да било Чероки, аз и ти няма да сме имали един и същи автомобил. Моя накрая имаше доста изгнило, въпреки, че е кърпен веднъж, вратите щяха да паднат, вратата на багажника, която е пластмасова се разпадаше, седалките бяха издънени и скъсани, волана беше скъсан, кормилната кутия се саморазглобяваше, двигателя потракваше и нямаше налягане каткто като нов, даваше си газ сам и всички маркучи се разпадаха, горяха бензинови помпи, радиатора се спука от усукване на купето по дупки и баири... няколко пъти... пълен и повсеместен леш! Ел. инсталацията се разпадаше, нищо не работеше или трябваше да риташ над педалите за да тръгне нещо, вакуумното управление на предния мост не работеше, макар, че 4х4 тръгваше - рядък модел, има дървени философи, които си мислят, че задвижката включва полуоските, но не е вярно, има различни мостове. Ресорите са шпренгвани, задния диф виеше... и още и още, задната седалка беше полу-пречупена.... и още и още, цялостен курник, да ти е кеф, че си му взел здравето от нов... на 176.000 километра! Всичко това! Тоест, представи си на какво ще се наденеш. Съединител е сменян поне 3 пъти, амортесьори 5 пъти и т.н. и т.н. при религиозна поддръжка с маслата и консумативите, продадох го със здрави офроуд Закс с прикачени прахобрани, нов съединител, свещи, каран само със синтетика, сменяни всички масла и в кутията, раздатката, диференциалите и т.н. за 950 лева...  :o ;D те падат части от него, ъглите на броните, лайсни, мигачи, огледало ми е падало.

Та, друго исках да кажа, с 4.0 звяр едвам вдига 170-180... с колкото го карах в жегите за да не прегрява... не ми се мисли с 2.0 маломощно моторче. Хвани една Фронтера, забий V6 и не се занимавай с глупости. И пак е допотопна работа.

Сега има такива прекрасни съвременни автомобили, даунсайзинг не е мръсна дума, повярвай ми, ако подкараш съвременен турбо с променливи фази няма да искаш да погледнеш друг двигател. Аз бих мислил за Фронтера с присаден 1.4 или 1.8ТСИ с чип, в оригинал на 1.4 имаш 250 н.м. на 1400 оборота, на 1200 качва бул. Черни връх в софия на 4-5 предавка все едно нищо не се случва! с чип имаш 200 коня и 300 н.м. няма да ти се вярва как ще лети фронтерата с по-добра крива на въртящия момент от на супер съвременен турбо дизел! Фронтерата е без пари, 1.4 тси - 150/152 коня 15-19 г. никой не го търси и не го бръсне за слива, просто си внеси комплект предница от кола ръчка от щатите и го завърти към фронтеровата кутия. Нищо не пипаш, само слагаш по-голям радиатор и карас с маслен кулер с термостат и Равенол SSO 0-30 и ще дочакаш електромобилите с тази кола! Масления филтър е тенекиен, слага се адаптор без проблем. 250 н.м. на 1400 и 152 коня на 5000 оборота  ;) ;) ;) и в двата режима е повече от ХЕ, NE и всички V6 На Опел, евентуално 3.0 и 3.2 да имат същите коне на 5000, но надолу са супер неадекватни като момент. Щото са куци боклуци без вариатор.

Почнахме лакърдията...
« Отговор #2 -: Август 05, 2020, 04:06:58 16:06 »
Направо ме хвърли от една крайност в друга. С TSI  моторите на VW не съм запознат наистина. Честно казано по това Чероки се запалих от американските форуми, където много ги хвалят, като надеждност и има доста добре направени такива. Първоначално се бях огледал в Grand Cherokee WJ и WK моделите, но има изключително много мнения, че са доста проблемни и скъпи за подръжка.
Идеята е тази кола да се ползва за ежедневна. В момента тази роля изпълнява Zafira OPC 200к.с. Z20LET мотор и не мога да кажа, че съм очарован. Пък и се оглеждам за нещо по-проходимо. Омръзна ми от спортни окачвания и друсане. И все пак Фронтерата някак не ми допада, като автомобил. В смисъл визията някак не ме влече, а и няма да е в по-различно състояние от Cherokee 1997-2001. Сега ако имах възможност бих си взел Grand Cherokee след 2010, но уви за момента няма такъв вариант.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #3 -: Август 06, 2020, 03:35:24 15:35 »
Фронтерата я споменавам само в светлината на Офроуд, защото е лека, къса, висока и с големи гуми. И на мен не ми харесва, но приятели и познати използват е е доста добра, просто има дадености.

За по пътищата нещо по-проходимо, зависи за какво, ако си скиор като мен, дори Линкълн Континентал 4х4 ти върши работа за всички места с достъп до писти до които някога съм ходил с Тойота Ленд Круизър 100. Демек ленд круизъра не ти трябва. Ако е за на село, най-лошите възможни автомобили, а и най-грозните са разните олроуди А4, А6 и Пасат Олтрак, субарутата не ги споменавам въобще в категорията автомобили.
Зафирата не е зле, но сигурно е стегната и друса точно тази, няма VVT, тоест тия 200 коня се усещат като 90 в леки и междинни режими.
Винаги можеш да си вземеш коя да е 4х4 кола и да си я вдигнеш 2-4 см (напълно достатъчно) и да пререгулираш сходимостта и наклоните с camber bolts. Обратното влошава повече геометрията, като сваляш окачване трябва да вдигаш точките на захващане на носачите.
Както и всички леки коли с 15-ки и 16-ки могат да минат за проходими, а също и сувове и сув-чета със 17-ки и гуми 55-та серия и нагоре.
« Отговор #4 -: Август 06, 2020, 10:22:28 22:22 »
Как да кажа не съм от хората, които обичат да си сменят често автомобила или каквото и да било. Единствено телефона си сменям през 2 години с желание. Отделно от това, като си харесам нещо и край това е :)
Общо взето каква е идеята. Черокито ми харесва, като екстериор и интериор. Имам някакво виждане за визията, но не ми се дават стартово 10к лева примерно за да е с двигател, който ми допада, защото ги нямало много на пазара. Някак неоправдано ми се вижда при положение, че за тези пари има доста по-съвременни автомобили 4х4. Идеята е да се вземе нещо за без пари около 2-3к примерно и да се налеят пари в изграждането му до момента в който ще съм задоволен от визия и представяне. Този ред на мисли ме доведе до тази главоблъсканица с подмяната на 2.5ТД с бензинов, непретенциозен и евтин за подръжка двигател.
Поразрових се за 1.4 TSI, който ми предложи и на хартия всичко изглежда добре, но на практика повечето мнения бяха негативни от към подръжка. Също не съм сигурен и на каква цена и състояние евентуално може да се намери този мотор. Отделно от това не знам дали ще намеря човек, който кадърно да монтира такъв двигател в купе от Чероки и съответно пък той колко ще ме одере за подобна трансплантация.
Въобще много въпросителни и главоболия изскачат и това не ми вдъхва доверие.
За това и се бях засилил към C20ne. Под път и над път ги има. Евтини са с евтина подръжка и всички им разбират. Чудесни за газифициране с "сила" в ниските. За съжаление обаче доста немощни, което ме води и към размисли за подсилване. И така в момента се чудя дали изобщо да се вкарвам в подобен филм, но пък от друга страна нищо не ме удовлетворява напълно :) Разбирам твоята гледна точка за автомобилите, но ти гледаш на а
тях, като нещо, което да ползваш от нови до 10 годишни докато моята гледна точка е след 10-тата година. Разликата в подръжката и безпроблемноста на автомобилите произвеждани последните 15 години и тези преди това в никакъв случай не накланят везните към по-новите автомобили. Това разбира се е моето скромно мнение, което не бих искал да налагам на никого. Иначе съм съгласен новите автомобили са по-прецизни и по-добри в много отношения докато не изпълнят ресурса зададен им от производителя, който за съжаление не е толкова голям, колкото на много от нас ни се иска.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 07, 2020, 10:11:04 10:11 »
Ето тази концепция точно не е вярна. А и не съм казал, че карам само до 10 годишни автомобили, защото очевидно имам 15 годишен Мустанг, който е като нов (защото е на 83.000 много гледан) и 14 годишен Ленд Круизър, който не е като нов въпреки, че е много гледан и е на само 274.000 километра.
Хората с твоите убеждения хващат и си купуват такива Тойота на по 300-380.000 и тръгват да ги карат, защото били най-здравата кола на света.
А всъщност си купуват 2.74 тона проблеми, по-късо и неудобно купе от на Джета, по-лоша возия, повече шум на магистралата, по-малко динамика, по-висок разход, кошмарна поддръжка и като брой необходими операции и като цена. Да, има голям багажник, можеш да качваш не сгъната бебешка количка със зимен кош. - това е всичко.

1.4тси го споменавам единствено в аспекта тегло/мощност/характеристики при компилиране на офроуд/състезателна кола и в никакъв друг смисъл. Мислех, че искаш да ходиш на офроуд.

Всякакви такива преправки за шосеен автомобил са безпредметни.

Гранд Черокитата са много читави автомобили. И много приятни и комфортни, няма да сбъркаш, частите са евтини. Мисля, ме има 4.0 до доста късна година и са нещо от сорта на 193 коня т.н. Н.О. версия.

Чероки с NE мотор ще е пародията на пародиите, а и това е двигател, който органично не понасям. Само като си представя кобилиците му и ми се повръща.

За 10-15.000 мисля, че можеш да си вземеш и Либърти, което е по-голямо от стандартното квадратно Чероки, а има и Командер, Компас и онова новото малкото.

Отново за новото/последното 1.4тси, няма нищо общо със първото с компресор и турбо и е фантастично. И пак въпросът е да е обслужвано на под 10.000 км с масло и филтри за 200 лева. Другото са извращения, които на всяка една кола приключват след 2-3 смени или 2-3 години.

Идеята да се вземе нещо без пари и да се налеят пари е равна на просто да се налеят пари в канала.

За 10-15.000 има компаси и патриоти да се заринеш: https://m.mobile.bg/results?pubtype=1&marka=Jeep&price1=15000&currency=%D0%BB%D0%B2.&year=2010&year1=2015&sort=1&nup=0~1

Съвсем пълноправни Jeep-ове.

А това не е ли също толкова мъжки автомобил като Черокито: https://m.mobile.bg/details/21592646185250708
« Отговор #6 -: Август 07, 2020, 12:40:42 12:40 »
Съгласявам се, но всичко, което е в мобилето е ЦРД. Нещо, което не мисля да си причиня. Бензинови ако има са нагоре в цената.
В крайна сметка отпада за сега конверсията прекалено скъпо и с неизвестен край става. Евентуално може да се сложи 4.0 в купе от 2.5тд.
Другия вариант е Grand Cherokee WK или Commander с 4.7 на приемлива цена и състояние. Там обаче ме притеснява подръжката и всеизвестните проблеми с електрониката.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 07, 2020, 05:55:46 17:55 »
И присаждането ще бъде такава свинщина, че ми става лошо, трябва да сменяш табла, инсталации, да присаждаш инжекциони, нов съединител. Тампони на мотора, които гният и се разпадат, това го бях забравил. Това 4.0 и то е един боклук, иска обслужване и ревизия, вярно частите са евтини, ама.
« Отговор #8 -: Август 07, 2020, 08:58:24 20:58 »
Ок предавам се какво би ми предложил :)
Искам СУВ 4х4 с евтина подръжка и хубава визия, който да карам примерно следващите (айде да се изхвърля малко) 30 години, на газ и да ми е кеф да го карам, а не просто от точка А до Б :) Айде още една рестрикция да сложа до 10к лева, че иначе сигурно Г класа ще ми предложиш. Интересно ми е какво би избрал.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 07, 2020, 11:13:21 23:13 »
Каквото карат на село в момента: Дърто 6 цилиндрово турбодизелово Мицубиши Паджеро.
Има и бензинови, също са здрави.

Не можеш да караш една кола 30 години, можеш към 15, като накрая много ще ти е омръзнала. Такова еднообразие омръзва. В България по технически причини живота на колите е около 15 години и 300.000 километра. Има сол, дупки, горещ и студен континентален климат, магистрали по които се кара прекалено бързо, некачествени масла и горива и прости ако не собственици, то майстори и дървени философи. Градското пък ни е наблизо и на студено, съответно 2 километра имат ефекта на 20. Една 10 годишна кола в добро състояние като я вкарат, кара още 10-15 години, същото става и с нова кола на нула километра, пак живее 15 години.

Такова Паджеро можеш да го покараш 5-6 години. Зависи и колко караш. Ако караш по 20-30.000 на година сам ще се откажеш от подобни идеи и ще си купиш запазена кола на малко години и километри за повече пари.

Като цяло всички коли живеят 300.000 км, рядко повече. Ако си купиш на 250.000 и караш по 1700 км на година става.

Но всичко това са абсурди и глупости, защото Ленд Круизър 100 има проектен живот общо 25 години, а единственият автомобил с по-голям живот е HMMVW с някои възли и смазки с живот 80 години. Средния клас коли свършват на 225.000 км, което са 15 години по 15.000 км и в моргата. Съвсем нормално.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 12, 2020, 10:40:48 10:40 »
Вярно че си говорите за "джипки", ма това обобщение за 225 хиляди и 15 години. Мога да го опровергая със Реното ми на 237 хил, и 20 години. Бих казал че има още доста живот в него, все още се движи с 5W40, което се сменя всяка година на под десет хиляди, щото карам малко.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 12, 2020, 11:13:30 11:13 »
Най-вероятно караш като американец, умерен климат, умерена скорост. Поддържаш. Може би и употребата ти не е типична семейна употреба малки деца и кученца да си точат млечните зъби по тапицерията.
Колко още доста живот? До 300.000? Ок сменяш едно по едно нещата, които се скапват от старост и ще направиш 300.000 за 30 години. Някой без проблем може да ги направи и за 10 обаче или 15. Представи си Опел Екотек DOHC с хидравлични директни чашки. Няма шанс да стигне 300.000 при нормална ежедневна семейна употреба. Или ако се случи ще е по изключение и с нетипична употреба, чести смени на масло, каране с умерена скорост на средни разстояния.

Да не забравяме психологическия елемент на който аз съм свидетел, 14 години каране основно на една и съща кола е сериозно психологическо натоварване. Повярвай ми! И мисля, че не познавам някой карал повече от 14 години или почти 300.000 една и съща кола, така че в това отношение имам сериозен личен опит.

Иска ми се ако пак карам толкова време една и съща кола, това да е електромобил приличащ на 6 местен Макларън Ф-1 на който могат да се сменят седалките или поне тапицериите и оборудването на таблото. Както и да могат да се правят промени по окачването. Така, да. Нямам проблем с външната форма. Електромобилите почти са достигнали много високо плато в начина по който се движат и вървят като разгръщане на мощност и момент - това не може никога да ти омръзне. Ако салона може да се преобзавежда с други кори, части от таблото, седалки и интерфейс на екраните, нови функции и т.н. ще е супер. нов модел електронни амортесьори и пружини също биха се отразили добре. Останалото ще бъде алуминиево-композитно купе и голяма батерия способна да изкара 1.000.000 мили, тоест потенциално всичкия пробег до края на живота на повечето шофьори.

Пак на твоята кола... не си ли успял все още да скъсаш и омърляш нещо по салона?

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #12 -: Август 12, 2020, 01:30:13 13:30 »
Това с елколата, която може да си променяш интериора е ок, ма за сега е само идея.
 Умерено каране.. По скоро всякакво.

Не ми е омръзнала още защото постоянно си човъркам нещо, а това при новите почти няма как да се случи.
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=156622.0
И предполагам колегата точно в нещо такова иска да се вкара. Просто иска да нагази по на дълбоко, и ако смята че има достатъчно време и ресурс. Между другото малко му поомазах темата, сори за което.
« Отговор #13 -: Август 14, 2020, 12:26:07 00:26 »
Няма проблеми :) Радвам се на всякакви мнения. Така или иначе се беше поизчерпала темата. Наистина правилно си ме разбрал. В гледната точка на Toshko също има резон и обмисляйки нещата стигах до следния извод.
Трябват ми 2 коли. Една всекидневна по-нова и комфортна и една, която е по-стара, но която да си ровичкам, като хоби. Лошото е, че ще карам едната пък ще наливам повече пари в другата :) Това се опитвах да избегна с Cherokee XJ, но много трудно биха се получили нещата за съжаление.
Иначе ето това много ми харесва как се е получило и към възможно най-близко до този вид и състояние се бях насочил.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #14 -: Август 14, 2020, 09:02:35 09:02 »
Да, иначе както си го замислил, се получава много добро Чероки на лизинг един вид. Защото го плащаш веднъж евтино, и после във времето се доналиват останалите.