Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5540
  • Профил
Разцепващо ревю за пътното поведение на новия Шевролет Корвет С8:
https://www.motortrend.com/cars/chevrolet/corvette/2020/how-to-make-the-c8-corvette-handle-even-better/

Недозавива, при отнемане на газта изведнъж презавива-завърта се, износва гумите неравномерно, няма чак толкова сцепление и върти гуми от 130 км/ч, без да е толкова мощен, че да го прави.

В статията разказват, че новия Корвет има силно изразена склонност да се завърта рязко при отнемане на газта в завой, това се дължало на слабите настройки на електронния диференциал с ограничено приплъзване.
Не, това се дължи на естествена склонност на шасито да го прави, плюс немарливостта на инженерите, които са настройвали колата да компенсират с наличен инструмент за настройка.

Същият източник на проблеми позволява на автомобила с едва около 490 коня да върти гуми при интензивно ускорение от 130 км/ч, нещо, което други автомобили с 490 коня, същото тегло и гуми не правят. Тук имаме доказателство и подозрение, че задната стабилизираща щанга е прекалено мека.
Нещо, което се потвърждава и от изразеното недозавиване.
Същата некадърна школа на GM беше окепазила цели две поколения опели от края на 70-те до началото на 90-те години на 20-ти век. Твърди отпред, меки отзад, те едновременно недозавиваха дори на спирачка в завой и бяха склонни да тръгват с гъза напред при не много уточнени действия на шофьора в завой.
Оправиха този лош характер едва през 1994-та в Омега-Б, когато недозавиването стана предсказуемо и прогресивно, а презавиването плавно и също прогресивно. Тоест, пътното поведение на ГМ платформа V-rwd се доближи до това на БМВ (малък германски автомобилен производител в постоянен упадък, опитваш си да догонва образците в бранша с безмислени екстри и мощни, скъпи и много трошливи двигатели) без колата да стане наистина бърза, сигурна или безопасна.

Настройките на окачването не били оптимални. Инженерите на ГМ пренастроили ъглите и сходимостта така, че колата станала по-стабилни и започнала да износва гумите по-малко на писта. Остава въпросът защо не е била настроена по начало. Или защо в упътването не са посочени поне два набора от параметри за настройване.

Като прибавим факта, че пускането на C8 беше забавено заради проблеми с коравостта на Монако, който се усукваше под влиянието на въртящият момент от двигателя се получава един анти автомобил. Проблемите с усукването най-вероятно са още там и са решени с някакви кръпки и доработки. Познайте какво ще стане, когато добавените втвърдяващи детайли се уморят и крепежните им остареят.
Предишните корвети също бяха халтави и паянтови, представям си този какъв ще бъде на няколко години. ГМ има силна традиция и в това, прекрасните и красиви Камаро, Транс Ам и Файърбърд имат едни от най-слабите купета заради 5-те огромни дупки в тях - предно и задно стъкло, врати и заден капак. Живота им преди да се разпукат и да повехнат е не повече от 70-80.000 км. Затова не виждаме повече от тези красиви автомобили. Колкото до пътното поведение, версиите с 5.7 не са нищо по-малко от ужасяващи.

Били ни давали много с новия Корвет за под 60.000 долара... Напротив, цената е точна и даже висока.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1042
  • Профил
Re: GM, как не се прави кола, V8 ножка, ножица, камшик
« Отговор #1 -: Октомври 06, 2020, 11:11:15 11:11 »

Същият източник на проблеми позволява на автомобила с едва около 490 коня да върти гуми при интензивно ускорение от 130 км/ч, нещо, което други автомобили с 490 коня, същото тегло и гуми не правят. Тук имаме доказателство и подозрение, че задната стабилизираща щанга е прекалено мека.


Тук мисля малко да не се съглася. Единствената работа на стабилизиращата щанга е да държи колата да не се накланя. Сега ако превъртането се получава, когато кривнат с волана, и едното колело се разтовари да. Иначе не добър баланс предна/задна ос, неправилни предавателни отношения, може да са причина за превъртане. Пък и тия "едва 490 коня"....

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5540
  • Профил
Re: GM, как не се прави кола, V8 ножка, ножица, камшик
« Отговор #2 -: Октомври 06, 2020, 12:51:59 12:51 »
Меката стабилизираща щанга е нещо много гадно при мързелив диференциал. Колата се кара по някаква настилка и двете колела непрекъснато варират в свиването на окачването едно спрямо друго. Може да са просто хлабави втулки или тампони.
При тези вариации, когато приложиш повече мощност и геометрията на носачите не забива колелата в пътя се получава именно въпросното необяснимо въртене на гуми.

Освен това, гумите са 245/35/19 отпред и 305/30/20 отзад.
Задните по никакъв начин не са малки. Мустанг, Камаро и Челинджър са с по над 200 коня по-мощни с предни мотори и същия размер гуми, а не превъртат от 130.

Предния размер е категорично малък, нищо, че колата е 45/65% разпределение на масите. Меката задна щанга го прави още по-малък, т.е. намалява му сцеплението.

Поршето е на същата ширина и височина гуми, но на един инч по-големи колела. Тоест, по-голям диаметър, което е по-добре, могат да понесат по-ниско налягане и по-голямо контактно петно.

В статията пише, че инженерите на Корвет смъкнали наляганията в гумите с 0.3/0.4 бара... Достатъчно красноречиво, че нещата по начало са недоизмислени.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5540
  • Профил
Re: GM, как не се прави кола, V8 ножка, ножица, камшик
« Отговор #3 -: Октомври 06, 2020, 03:09:01 15:09 »
Какво всъщност ме накара да проучвам въпроса с т.н. ножка или ножица:
https://www.facebook.com/MUSTANGTOG/videos/1235278383507194

Ножката е, когато изведнъж задницата изпревдари предницата, къкто се случва в това видео.
Всъщност много коли го правят, мустанги, бмв-та, АМГ-та и т.н. в много от случаите се дължи на лоши или студени гуми, износен или студен диференциал или просто много некадърни шофьори в неподдържани автомобили.
Уникалното при новия Корвет, е че го прави като чисто нов при това от само себе си.

Обяснението:

Консултация с професионален състезател.
"Това е т.н. ножица или ножка, от направо или едната страна да се метне на другата.
Има малък процент шофьорска грешка, че не контрира навреме и правилно.
По-голям процент, че едната гума намира сцепление, едновременно с това и предницата хваща (гумите са завъртяни в положение да контрират първоначалния желан дрифт) и колата се мята.
Има още един малък процент принос и това е отсъстващият или мързеливо работещ шпер. Ако шпера работеше добре, то нямаше първоначално да има такава разлика в скоростта на въртене, че едната задна гума да се върти толкова по-бързо, че като зацепи да завърти колата толкова рязко.
Често се случва при отнемане на газта и различно развъртани гуми. Тук вече трябва да се обсъдят различните шперове, някои дори могат да бъдат оплюти."