Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5569
    • Профил
Автомобилът е шаси
« -: Ноември 19, 2020, 04:19:14 16:19 »
Това, което най-много се оценява в един автомобил, или поне би трябвало е неговото шаси. Каросерията плюс геометрията на окачването, плюс геометрията на кормилната система, начина на возене, качеството на еластичните елементи и амортисьорите. Усещането за автомобил идва от усещането при возене и управление.

Ето и едно ревю в което се обръща внимание на този факт:Гордън Мъри също в огромната си серия скорошни интервюта за Т50 казва, че го бОлИ за ускорението, 670 коня на 950 кила, ще се мести някак. Мекото и стабилно шаси с превъзходно управление е основният фокус на търсенията му, както и ергономията и функционалността. Все пак автомобилът е средство за пътешествия и превоз на хора.

Крис Харис откровено казва, че съвременните хипер електромобили и въобще хипер-ултра-мега-гига колите са просто отвратителни в режим на максимално ускорение, а и през останалото време. Имат един парти трик и той е отвратителен. Казва, че като преживееш един път продължително ускорение с над 1.5g в автомобил и само при мисълта, че това ще се повтори ти се повръща. Същевременно тези автомобили возят лошо и не са кой знае колко добре управляеми. - колко да е управляем тежък и прекалено твърд автомобил? Няма как. Който при това постоянно е без гуми. Буквално от гумаджийницата до вкъщи и трябва да се връщаш за нови гуми. Ако караш като в рекламата.

Фантастичното шаси е това с което взаимодействаш и това, което ти дава субективните усещания за пътешествие. Това е причината да възхвалявам така безсрамно "жалки" бюджетни "таралясници" като Меган, Джета, C-Elysee, 500Х и други подобни презряни не премиум автомобили с не сугестиращ външен вид. Караш и пееш. За други хубави автомобили с хубаво шаси съм писал и друг път, да не разводнявам темата.

Браво на автора, да, няма значение какво е ускорението, стига да е бързо  ;D но дори в турбо Линкълн Континентал омръзва да раздаваш газ, защото е на границата на прекалено, а на моменти и отвъд нея. Накрая оборотите рядко са над 3-4.000 и всъщност караш шасито и автомобила, а не силовата му установка. Возиш се на седалките. Наслаждаваш се на управлението през EPAS.

Поздрави!