Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5611
    • Профил
Автомобилът е шаси
« -: Ноември 19, 2020, 04:19:14 16:19 »
Това, което най-много се оценява в един автомобил, или поне би трябвало е неговото шаси. Каросерията плюс геометрията на окачването, плюс геометрията на кормилната система, начина на возене, качеството на еластичните елементи и амортисьорите. Усещането за автомобил идва от усещането при возене и управление.

Ето и едно ревю в което се обръща внимание на този факт:Гордън Мъри също в огромната си серия скорошни интервюта за Т50 казва, че го бОлИ за ускорението, 670 коня на 950 кила, ще се мести някак. Мекото и стабилно шаси с превъзходно управление е основният фокус на търсенията му, както и ергономията и функционалността. Все пак автомобилът е средство за пътешествия и превоз на хора.

Крис Харис откровено казва, че съвременните хипер електромобили и въобще хипер-ултра-мега-гига колите са просто отвратителни в режим на максимално ускорение, а и през останалото време. Имат един парти трик и той е отвратителен. Казва, че като преживееш един път продължително ускорение с над 1.5g в автомобил и само при мисълта, че това ще се повтори ти се повръща. Същевременно тези автомобили возят лошо и не са кой знае колко добре управляеми. - колко да е управляем тежък и прекалено твърд автомобил? Няма как. Който при това постоянно е без гуми. Буквално от гумаджийницата до вкъщи и трябва да се връщаш за нови гуми. Ако караш като в рекламата.

Фантастичното шаси е това с което взаимодействаш и това, което ти дава субективните усещания за пътешествие. Това е причината да възхвалявам така безсрамно "жалки" бюджетни "таралясници" като Меган, Джета, C-Elysee, 500Х и други подобни презряни не премиум автомобили с не сугестиращ външен вид. Караш и пееш. За други хубави автомобили с хубаво шаси съм писал и друг път, да не разводнявам темата.

Браво на автора, да, няма значение какво е ускорението, стига да е бързо  ;D но дори в турбо Линкълн Континентал омръзва да раздаваш газ, защото е на границата на прекалено, а на моменти и отвъд нея. Накрая оборотите рядко са над 3-4.000 и всъщност караш шасито и автомобила, а не силовата му установка. Возиш се на седалките. Наслаждаваш се на управлението през EPAS.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5611
    • Профил
Re: Автомобилът е шаси
« Отговор #1 -: Декември 26, 2020, 10:09:31 22:09 »
Дълго време си задавах въпроса, защо по-евтините автомобили имат по-малко междуосие при същите габарити. Междуосието не влияе пряко на цената.

Цената обаче влияе на междуосието.
Евтиното шаси е меко. Колкото по-късо е шасито, толкова повече се увеличава твърдостта му, по същият начин по който отрязването на навивка от пружина увеличава твърдостта й с 1 върху броя на навивките.

Много добър пример за възможно най-късо шаси са шаситата на Camburg Racing, минимално напречно сечение отпред, носачите са захванати почти едни за други, минимална дължина на шасито, задните носачи са изключително дълги.

Една от малкото иновации в окачванията напоследък, като не броим напредъка в електронните амаортисьори, въздушните възглавници и стоманата за пружини, е т.н. окачване триплекс, използвано в Кьонигсег, Мерцедес АМГ 1 и SSC Tuatara, повече в тази тема и линковете в нея: http://penkiller.com/index.php/topic,2686.0.html
Точно тази иновация е свързана отново с коравината на шасито.
Системата от кобилици се съдържа в една секция от шасито заедно с основните "еластично-поглъщащи" елементи, така че всички натоварвания между пружините, амортисьорите и стабилизиращата щанга се поемат от тази секция на шасито, а останалата част от шасито "вижда" единствено неравностите и инерциалните натоварвания.

Много джипове имат подобна конструкция на задния мост, долните носачи са много дълги и захванати много напред за рамата.

В случая с джиповете и състезателните бъгита, дългите носачи са необходими за да осигурят много дълъг ход на окачването, но същевременно позволяват и шасито да бъслде много късо.

В случай, че се колебаете дали дългите носачи са добри за автомобил използван по пътищата, Фармула-1 има максимално дълги предни носачи.

Дали е възможно да се скъси шасито на реален автомобил по начина по който е направено на състезателните бъгита, вероятно, не.

Електромобилите позволяват да се направят много по-добри шасита и окачвания, отколкото на автомобил с ДВГ.