Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 007

*
 • *
 • 1
  • Профил
007
« -: Януари 03, 2021, 07:51:36 19:51 »
Здравейте.
Включвам се във форума, --- от това което прочетох, оценям, че може да ми бъде полезен, с контакти, обсъждане и мнения
Имам проект : Висококачественно озвучително тяло / четирилентово / изпълнено с благоевградски говорители, по изготвен и изпълнен веднъж проект.
Лично съм правил -- в студентските си години -- двулентово тяло, като получих от завода схема на кутията, филтър и високоговорители.Кутията беше от затворен тип, съгласно указанията поставих възглавничка с вата.Кутията беше уплътнена с болкит. Високоговорителите бяха 20 вата бас /200 мм / и 20 вата купулен високоговорител. Бяха направени замервания , колоните свиреха с усилвател Пайниър - 2 х 100 вата - без да ги насилваме- усдилвателят имаше големи стрелкови индикатори.Всичко беше прекрасно - може би защото бяхме млади, а и тези колони бяха първи и успешен опит.
Усилвателят беше собственност на нигериец - мой състудент, много хареса колоните и му ги подарих когато завършихме института.

Сега проектът ми ще следва проект на Димитър Попянев, /четирилентово тяло/ с мощност около 150 - 180 вата / синусоидално /, като ще включва басова група - ф 312 см / до 300 херца / + ф 205 или ф 220 / до 700-850 херца, средночестотни високоговорители /мембранни или куполни /  2 х 40-50 вата  /за честотите от 800 - до 400/500  + високочестотен куполен за честотите от 4000/5000  до  16 000 херца  / може да бъде оставен до  и до 12 - 14 000 / и рупорен ВЛД 40 - сега вече има с мощност около 80 вата, за честотите от 12 до 30 - 40 килохерца

---------------------------------------------------------------------
Определено мисля , че продукцията на Благоевградския завод е качественна, .......ако някой не знае - в годините на соца се правеха "китове"за Швеция, и шведите им изработваха само кутиите.
В Благоевград има много разработки от работещите в завода, които нямат гласност и не се популяризират -- понеже вече сме на нивото на банановите републики .
Идеята за този проект дойде от качеството на два комплекта, които слушам отвреме на време - един комплект аудио и един ковплект 5.1 за домашно кино - Тъндър, Китайски.
Когато заводът в Благоевград е правил високоговорители китайците вероятно не са знаели какво е това нещо.
Само ,че сега светът е друг

По отношение на проекта ми - кутиите ще бъдат изработени от мен - имам умения и машини, високоговорителите ще бъдат доставени от завода в Благоевград.Като дизайн - сега има всичко което е необходимо, за да им се предаде вид на дизайн от висок клас. Определено всичко което се прави като шир-потреба е вече като автомобилите - 250-300 к.с. с двигател 1000 куб. Смешно.

Въпрос на изчисление са филтрите -- тук ще искам помощ и информация от колегите във форума, за специалисти за изработката на бобини --- филтри , а също и за специалисти които имат техника и са във състояние да направят съответните замервания - на високоговорителите , на филтрите, и в края на проекта на цялостната система.
Кутията ще е от МДФ - 40 мм  , усилена отвътре и в ъглите, + звукоизолационни пластове.

Всеки съвет и мнение ще ми бъдат от полза - независимо дали ще влязат в действие. В дебатите се ражда истината.„

В заключение - интересуват ме  специалисти
1.За проектиране на  филтри
2.Специалисти за изработка на филтри
3.Специалисти за извършване на замерванияна на говорителите, на филтрите и при готово тяло.......

Ако аз мога да бъда полезен с нещо - пишете

Имам изключително интересна тема - /за строителството/  ЗАМЯНА НА СТОМАНЕНАТА АРМАТУРА В БЕТОНОВИТЕ ЕЛЕМЕНТИ И КОНСТРУКЦИИ...........С ИНОВАЦ.ИЯТА НА 21 ВЕК  ---   FIBERGLASS  REBAR==  НЕВЕРОЯТЕН ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКИЕФЕКТ

Това вече се прави в САЩ, КАНАДА, Русия, Япония...........Сеуга е прощъпулника в Европа................а в нашата Моила Родина е световно неизвестно...........както казах вече - на нивото на банановите републики сме...  Арабите, които преди 20 години също още гледаха като невидели, днес .....работят и мечтаят за полет до МАРС  / Идея на детската фондация в ДУБАЙ - да се подготвят за полет до МАРС  ?????/  Как Ви се струва ???

С уважение към участниците и с пожелание за плодотворна 2021 година..........защото вече светът не е същият........и няма да бъде такъв какъвто го знаехме досега.....

Имам чувството, че политиците се провалят вече навсякъде по света и идва времето на ТЕХНОКРАТИТЕ....

Във връзка с Новата година.......... искам да пожелая на всички .......най-вече здраве...  и  успехи в начинанията........Бъдета оптимисти..........

Освен във форума  давам и емайл за контакт

еmil.boev.2020@gmail.com

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5611
  • Профил
Re: 007
« Отговор #1 -: Януари 04, 2021, 01:18:22 13:18 »
Стигнах до словосъчетанието Проект и Попянев и искам да кажа:
Не, не, не, не!

Много от написаното в книгата е откровена стъкмистика и просто не е вярно. Обосновава избора на стръмност или реда на филтъра с някакви измервания, а истината, е че са имали такива части например или, че е трябвало да е четвърти ред, но те са модифицирали трети ред с нестандартни стойности на елементите и са постигнали трети ред със стръмност на 4-ти за сметка на ужасна фаза и ужасна импулсна характеристика и такива трептящи кръгове и гадости, че лентичките не спират да горят.
Освен това говорителите от 70-те години не са по-добри от новите, но по-важното, е че са просто различни. От тогава нещата много са подобрени, мембраните на новите оригинални стари модели са много по-добри, бобините са много по-добри, но пък окачванията са по-стегнати, а понякога магнитите са по-слаби. новите са просто различни.

Като цяло 4 лентова система по Попянев ще е един гигантски разход на материал, части, пари и усилия, от който на всичкото отгоре няма да научиш нищо.

Днес е 04.01.2021 г., направи си сам предоставя огромни възможности. Първо, можеш да прочетеш за T/S параметрите, да научиш какво е качествен (Q) фактор на окачването и на целия говорител, както и качествен фактор на разделителен филтър. Трябва да научиш какво са дифракции, че те освен към АЧХ допритасят и към субективно възприетото качество на звука, както и към нивото на отделните говорители, НЧ и ниската СЧ губят сила на звука, докато високата среда и ВЧ пък звучат по-силни, защо е така - трябва да прочетеш. Следва фазовото изравняване. - незаобиколимо, просто не си заслужава да правиш нищо ако няма малко от малко да съгласуваш говорителите по фаза. Импулсна характеристика, какви филтри да избереш? Само първи ред сериен филтър позволява transient perfect, но на какви говорители може да се приложи? Тоест, трябва да подбереш говорители, които го позволяват, а не каквито си искаш.

Шанса ти да използваш три български говорителя, два от които благоевградски в 4 лентова система е следния:
- бас: нещо вносно, може Dayton, може Seas или AE speakers, нисък резонанс - до 25 херца, не много лека мембрана, як мотор и общ качествен фактор под 0.4, най-добре около и малко под 0.3;
- ниска среда: Обертон 10 инча с феритен магнит, има един идеален говорител, изпънат, хубав, чувствителен с ниски изкривявания;
- Висока среда - VVK131B или VVK13100B свирят без проблем до 5кХз и нагоре, мощни са и с ниски изкривявания. Аз бих се поколебал доста дали да не използвам нещо от Tang Band, но тук използването на благоевградски говорител не е неоправдано... ако намериш два еднакви. Разбира се 10 инчовия Обертон без проблем може да направи мост между бас и AMT среда...;
- Високочестотен, тук Благоевград може да предложи 2-3 модела ВЛД13, 40 или 80, а можеш да вземеш и чифт NdRL81 на професор Вълчев, които са еволюция на ВЛД-80. Всички изброени са прекалено големи и ще създадат проблеми в диаграмата на излъчване около разделянето към високата среда, но може да се преживее... Разбира се има прекрасни куполни ВЧ, които са малки, а има и малки AMT ВЧ...

Като цяло, 4 лентов проект означава много учене и четене, много труд, но накрая потенциално и много кеф.
Смисъла от 4-те ленти не е да се нагнетат 4 говорителя в една грозна кутия и да се разделят по някакъв начин с безкрайни привидни обяснения, не.
Смисъла от 4 ленти е висока резолюция. Много висока резолюция. 4 лентова колона направена като хората звучи по-чувствителна и вади такива детайли за които не подозираш. Както има различни класове, колони, коли, компютри и т.н., така и има 4 грамотно направени ленти и всичко останало. Когато си подкарах 4 лентовите колони от 5-6-тия опит като хората не можах да повярвам! Музиката звучи по-бавно, чуваш всичко ясно и разбираемо поднесено. толкова е различно, че няма смисъл да се обяснява.

Продължавам да чета...

Така, китовете в Швеция още ги има... а като направиш 15 мнения ще видиш, че в раздела за регистрирани ги има почти всички проекти с много различни филтри спрямо Попянев...

Да видим какво още си писал...

Това, че имаш нисък клас китайски системи не значи, че китайците не правят добри говорители, напротив. Първо, повечето нова продукция на Благоевград е с китайски части, например шасита и мембрани, второ имат марки като TB и много други, които са световно признати, аз имам поне два чифка широколентови TB и са на световно ниво. Китай е държавата с най-голям инженерен и може би изследователски капацитет в света в момента. Докато в САЩ има около 100 човека на високо ниво в автоматизацията на производството, тоест строящи заводи, за новата поточна линия на Епъл се събират 200 китайски инженера от същия ранг, както и за новия завод на Тесла... А в САЩ за новия завод на Lucid Motors викат немски инженери, ама не 100, а 1-2-ма, защото повече няма...

.....

За кутиите... Брезов шперплат и лепило. Но не бързай, защото преди да избереш говорителите и филтрите не знаеш как ще изглеждат кутиите... ама изобщо не знаеш. Проета се започва с помещението. Аз съм привърженик на не обработените помещения и правене на колоните по типа помещение. Колко място имаш за колони. Трябва ли да са долепени до стена?

... 2 средночестотни?! Не! Изтеглиси веднага Xdir на Tolvan Data и ще видиш защо, даваш еднакво ниво на двата говорителя и задаваш честотите на които ще работят, ще видиш весели неща.

... за двигателите... 1000 см3 и 300 коня не е смешно, а е мечта, повярвай ми. Кьонигсег направиха 2.0 3 цилиндъра 600 коня, не виждам никой да се смее. Аз карам 1.4 - 152 коня@5000 и 250 н.м.@1400, караш и ревеш! Няма шум или вибрации, безшумно, мотора работи гладко, по сериозни баири дърба на 1200 оборота с 50-60 на 4-та или 5-та, а има и 6-та, вдига 100 за 8 секунди, харчи малко и е просто прекрасен, караш и ревеш. И не, няма да се счупи със смяна на масло на 8.000 к.м. Карам и 3.0 410++ коня, ептен караш и ревеш... ако беше 1.4 щеше да е 192 коня... а 1.0 136...
Повярвай ми, нищо по-хубаво не се е случвало в бюджетния клас автомобили от това мощностите и въртящият момент да се удвоят, предавките да се удвоят, а разхода да падне наполовина.

МДФ е най-гадният материал за колони, хем слаб, хем тежък, хем обемен. Ако искаш да се изхвърлиш с кутията направи трислоен брезов шперплат, например 18+5+15мм слепени с две мембрани. Може страните да се направят да завършват стъпаловидно. Това е научно обоснования метод. И няма по-добър материал. Или по-здрав.

След като търсиш специалисти, то освен помещението и пространството добави и бюджет. Мен ако питаш, каквото и да направиш, четенето и ученето не можеш да го заобиколиш. Просто няма начин. Вариантите просто са два:
1. Намираш супер съвестен специалист, плащаш му колкото му плащаш, той ти изпълнява заданието, което разбира се е неграмотно и не се основава на реална концепция за добър звук, а на представите ти за добър звук, които са неправилни и недоразвити. Той ти сглобява филтри по говорителите, които ти си харесваш. Плачеш по форумите, неудовлетворен си, караш се с половината аудио общност в България, амбицираш се, харчиш още 10-20-50 пъти по толкова пари в собствен опит и 100 пъти по толкова време за самообучение на инат и за отмъщение  ;D ;D ;D (до тук ти разказвам за себе си), отварят ти се очите, разбираш, че заданието ти по начало не е струвало, стяваш аудио гуру след 10-15 години... разбираш, че това ти е напълно излишно, но все пак си струва, защото така или иначе си меломан, а и приятната музика предразполага жена ти, което е все някакъв кяр  ;D ;D ;D тук вече се шегувам, крастата от хубавия звук има много измерения, а и няма излишни знания, особено когато са систематизирани, това е метод и подход, който винаги е полезен във всичко...
2. Систематизираш и се самообучаваш с форумна помощ отнапред... нещо, което горещо ти препоръчвам.
4 лентов проект за дебют е идеално невъзможен. В смисъл това е каца с катран, половината ще изядеш, половината ще размажеш по себе си. Килера и хола ти ще заприличат на склад на магазин за електроматериали втора употреба.
В раздела за регистрирани има един проект, който Милен от форума изпълни. Трансмисионна линия, две ленти, супер прост, евтин и лесен. Супер ултра музикален. И е с благоевградски бас 6.5 инча. Аз бих го повторил с 8 инча и малко по-дълга линия. Отгоре има мъничък евтин широколентов Визатон във вълновод, а филтъра е първи ред сериен. Прототипа на системата го направих да 1-2 часа на майтап с части, които ми бяха под ръка. Тук има видеа как звучи системата на Милен, а на страницата на форума във Фейсбук го има прототипа, мисля, че са три видеа. Това нещо е несравнимо по-добро от системите, които имаш в момента и ще ти даде доста добра база, както и много опит. Както и нещо като базова референтна линия за звук.

За стъклена арматура не бях чувал, но някои аудита от няколко години имат такива винтови пружини в окачването вместо стоманените, а в Азия използват бамбукова арматура в доста сериозни сгради...
Фибро стъклото само трябва да влезе в кодовете за проектиране и нашите да се научат да го "сметат", ще навлезе ако има предимства. Пусни една тема в раздела за общ направи си сам или за наука, занимавам се доста със строителство и ще ми е интересно.

Новото време няма да бъде каквото казват параноиците разбира се, глобализацията ще претърпи регрес, това е неминуемо, високата покупателна способност на дадена държава при глобализацията означаваше аутсорсинг на производството, което обаче прави йо-йо ефект, че въпросната държава обеднява, а друга забогатява, като крайния резултат теоретично е нулева покупателна способност, защото ги няма работните места. Технократите са особен вид завоалирани комунисти в което няма нищо лошо в крайна сметка... Само образованието, възпитанието, морала и технологиите са пръвилният път напред. Всичко останало са глупости.

п.п. специалисти имаме всякакви. Но както казах, на нивото на знания на което си в момента ти не си в състояние да съставиш годно задание. Щом се интересуваш от строителство или минимум от инвестиционно проектиране, то си наясно колко факално е заданието. Ако говорим за пълен инженеринг, то тогава не сме в направи си сам, а ти си просто клиент. Имаме и такива специалисти на съответната цена.

Повтарям си съвета, имаме супер проект, който може да се скалира като обем на кутията, но да си остане двулентов с първи ред сериен филтър и ШЛ във вълновод. Пиши повечко из порума, имаме страшно много раздели, особено автомобилните, аудиото, новините и науката имат доста интересни теми, може да пуснеш и нови. 15 мнения все някак ще направиш. Може с 10-ка бас да повториш направо един тупер проект за ТЛ на който горната част на лицето е отделен панел и там да си играеш на 2-3-4 ленти, като започнеш от най-простото - 2 ленти, едната ШЛ с вълновод. Мисля, че ако се прежалиш за хубава 10-ка Сеас ще заспи идеално в оригиналната кутия.

Поздрави!

допълнение: DSP, забрави през 2021-ва да се шашардисваме с пасивни филтри и други кроманьонски истории. Така както България и Европа ти се струват изостанали и първобитни, така и да не използваш DSP е просто кроманьонщина, има огромни възможности, от стерео усилватели клас Д с вграден ДСП за без пари, през Мини ДСП и Беринджър DCX2496 до много сериозни техники позволяващи 2х4 ленти стерео с изправена фаза, перфектни филтри и т.н., като разликата е не потресаваща, а още по-голяма.

И още нещо, аз българска 12-ка в кутия не съм успял да накарам да свири като 12-ка, като смятам и твърдя, че е невъзможно. На оупън бафъл, да, в кутия, затворена, със и без бас рефлекс, не. Не съм виждал и не съм и чувал. В затворен обем с Линквиз Трансформ и активно разделяне, да. По никакъв друг начин, не. Да го имаш предвид.

А също си свали и Hornresp и освен X-dir си свали и Edge пак на същите Толван Дата.

п.п.2. мога да те заведа да слушаш в студио да си свериш часовника и да получиш малко насоки. Но за сега се постарай да прочетеш и осмислиш какво ти написах, както и да си освежиш понятийния апарат, като изчетеш поне уикипедия за всяко едно понятие или термин, което споменавам. Безразборно допълнително странично четене също няма да навреди.

Просто два примера:
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=583:seas-kingro4y-mk-iii&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=250 - това чудо използва триканално DSP, СЧ е всъщност коаксиален и капачката му е отделен ВЧ... Малък обем, много бас и много възможности. При смешните цени на DSP и клас Д усилвателите, може да излезе по-евтино от качествен пасивен филтър.

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=475:seas-a26-kit&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=250 - съвременна реплика на Динако А25 - апериодично оформление, много проста конструкция, много хубави говорители.

Тези двете и много други ще свирят много по-хубаво от 4 лентови колони по Попянев... ама смущаващо много по-хубаво! Несравнимо. Затова май трябва да почетеш седмица, две и да те водя да слушаш.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5611
  • Профил
Re: 007
« Отговор #2 -: Януари 07, 2021, 02:01:32 14:01 »
Уплаших колегата с отговора си явно :-))) обаче свърши едно добро дело, арматурата от фибростъкло стигна до професорите във ВИАС и ще се разглежда и обсъжда.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1079
  • Профил
Re: 007
« Отговор #3 -: Януари 07, 2021, 02:59:11 14:59 »
Ами подобни отговори нямаше ли в аудиофорума.  ;)
 По добре да го беше посъветвал как да извлече максимума от това което си е наумил, си мисля аз.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5611
  • Профил
Re: 007
« Отговор #4 -: Януари 07, 2021, 03:55:49 15:55 »
То не може.
Някои от проектите на Попянев са просто безумни. С миш-маш от части налични през 2021-ва да направиш проект от 1980-та е просто невъзможно. А и ненужно.

Колоните от 70-те и 80-те са предвидени да стоят на пода в 17 кв.м2 хол на панелен апартамент и да възпроизвеждат от некачествен източник през некачествен усилвател. Получава се фонова музика тип тра-лала. По съвременните изисквания тези проекти не са кръгла нула, а са с отрицателен знак. По всички параметри.

Същевременно тук говорим за похарчването на много пари. Вероятно колкото за чифт малки двулентови ATC, които звучат по-добре, по-ясно, с по-малко изкривявания, по-добра сцена и повече бас.