Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Re:Моята Бъдеща Направи си Сам Супер Система!
« Отговор #45 -: Септември 10, 2014, 06:08:52 18:08 »
За визатоните не се натисках толкова, но за тези мисля да се самопоканя за прослушване някой хубав ден.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #47 -: Септември 10, 2014, 07:21:05 19:21 »
Снимки на DIY кабелите, които си направих!
Филтъра на високочестотния е LR-2 на точно 10 килохерца!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #48 -: Септември 13, 2014, 09:10:20 21:10 »
Измервания на системата. Много интересно, отново се оказва, че каквото свири добре се мери добре ;)

Единствената аномалия е пика на 9 кхз. но той не е от системата, а е естествен на широколентовия говорител.

Интересно е как на някои измервания има дълбоко пропадане малко над 7 кхз., то се получава, когато високочестотния говорител е пуснат само през кондензатор 1 мф, а това стана по случайност, защото бобината от филтъра се откачи и от втори ред Линквиц-Райли на 10 кхз (1мф, 0.25мх.) стана първи ред бътъруърт на 20 кхз. Явно се получава фазова аномалия, защото определено дупката е доста дълбока и се дължи на анулиране между високочестотния и широколентовия.

Отначало и трите говорителя бяха пуснати във фаза, оказа се обаче, че широколентовия трябва да се завърти спрямо баса, защото иначе правеше тясна дупка на около 130 херца на колкото им е разделянето акустично (електрически е 4-ти ред Линквиц Райли на 85 херца)
След това се оказа, че при включване на високочестотния във една фаза с широколентовия, характеристиката над 10 кхз. много се накъдря. Това се дължи на късите вълни и всъщност са редуващи се анулирания.
Обърнахме фазата на високочестотния спрямо широколентовия и нещата се оправиха, но пък нивото му изпъкна чувствително нагоре.
добавихме 15 ома резистор, което го подтисна с около 6 дб и АЧХ вече можеше да бъде приета за много гладка.

Меренето е в много голямо помещение, но все пак тавана е като на жилище, а не като на зала, а стените макар и далеч една от друга все пак са на около 1-2 метра от колоните, затова под 200 херца има аномалии. вярвам, че под 100 и под 50 херца характеристиката е вярна поради много голямата дължина на помещението и това, че мерихме по оста на дългата страна.

Още - утре!

Ето това мисля, че е всичко с правилна фаза от 1 метър по акустичната ос (не по-високо както е на някои места), но без резистор на високочестотния.
« Отговор #49 -: Септември 16, 2014, 11:30:20 11:30 »
Здравейте,
В петък слушах бафълите на Тошко. Позанимавахме се с още един колега с филтъра и според мен свирнаха доста добре. Когато Тошко добави и субовете и оптимизира още малко филтрите вярвам, че получената система има потенциал да се представи много добре.

Пожелавам му успех!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #50 -: Септември 17, 2014, 12:18:19 00:18 »
Почти каза, че сте ми направили филтри...
По-правилно е да се каже, че въртяхме поляритета на говорителите и сложихме резистор на високочестотния.
Което не съм убеден колко е добре, защото над 10 кхз. широколентовия и ВЧ работят заедно, но широколентовия излъчва много по-малко енергия, много по-насочено. Следователно, по оста виждаме да кажем +6 дб от сумирането, но ако бяхме мерили извън оста можеше да се окаже, че ачх на излъчената енергия е друга. ;)
Липсва нч филтър на широколентовия над 10 кхз.

Високите честоти сега са ясни и детайлни, но според мен анемични, все пак чинелите са ударен инструмент и на живо са доста енергични и ярки...

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #51 -: Септември 17, 2014, 09:32:00 09:32 »
Разцентрования бас го оправих, но май не е било от него...
Мисля, че усилвателя клипва, хванах го като намалих до край двата канала над 85 херца и слушах само бас много усилен.
Басовите канали са само около 85 вата в 4 ома, за толкова са проектирани, а говорителите са по над 200 електрически, синус понасят даже по 250-60 на страна, тоест поне три пъти повече от усилвателя...

Прилагам снимки, как разглобих единия бас.
Причината беше чукане при голямо  усилване на музика с повече ниски.
Установих, че при достатъчно голямо усилване мога да ги накарам да изчукат и 4-те... просто както си свирят извезнъж всичките скачат напред. Чист клипинг ако питате мен.

Допълнение, ако трябва да бъда напълно обективен, то отвътре на бобината имаше едно боклуче, добре залепнало и изпечено, което малко приличаше на кекса дъс смокини и орехи, който ям понякога и който е твърде вероятно да съм ял като правих проби...
Изчегъртах боклучето.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #52 -: Септември 30, 2014, 08:47:44 20:47 »
Сега разбирам колко важни са честотите от 80 до 300 херца!

На измерванията се вижда дупка от около 10 децибела. За съжаление не може да се каже, дали е акустичен феномен, компрометирано измерване или действителната АЧХ, защото не сме изследвали въпроса.

Приемам, че това е действителната АЧХ. Слушателските ми впечатления напълно се покриват с измерванията.
Прекрасната и линейна АЧХ и детайлите от двата говорителя с неодимови магнити за средните и високите честоти създават очакване за реалистичен и жив звук. Дълбоките и авторитетни ниски, които с този усилвател с активна компенсация са практически до 25 хз. @ 0 дб при 1000 см2 басови мембрани на страна още повече подсилват усещането за супер система.
И когато чух познати записи със соло барабан или мъжки вокал - Питър Гейбриъл, Майкъл Болтън, Аксел Роуз останах малко разочарован. Даже направо се стреснах дали потенциометъра внезапно не се е завъртял наляво.
Дупката между 80 и 300 херца лишава системата от авторитет!
Стоя зад думите си, че звучи прекрасно, но това се дължи на чистия звук и микро детайлите, които извличат мощните неодимови мотори и плоските супер финни алуминиеви мембрани на средночестотния и високочестотния говорител!
В сравнение с другата ми система http://penkiller.com/index.php/topic,50.0.html която звучи бързо, живо и сценично с ярки и отчетливи високи и дълбок бас, тази е може би с още по-дълбок бас, но е доста мекичка, няма тази светкавична ударност, няма тази плътност на гласовете.

Възможни причини:
- Филтъра на 85 херца не е оптимален, а и въобще не е проектиран за тези колони; (да обаче дупката не може да се обясни нито с него, нито с АЧХ на TB1757SB, нито с размерите на екрана - проверено с Mathcad и EDGE)
- Усилвателя с който слушам другата система е Ямаха MX1000 - може би най-добрия усилвател достъпен за простосмъртни (включително милионери), а новата система прослушвам с 4 канален 2х85W LM1875 и 2х65 дискретен с транзистори и 4-ти ред активни филтри на 85 херца... Определено нито динамиката, нито честотата, нито вероятно скоростта на нарастване на напражението на усилвателя (slew rate) съответстват на еталона на който е свикнало ухото ми. Да не говорим, че установих, че усилвателя клипва доста сериозно при по-голямо усилване.
- Qms иска ми се причината да не е в качествения фактор на окачването на говорителите! Качествения фактор означава колко резонантен е характера на дадената система. В случая ниския качествен фактор на механичната система на говорителя означава, че окачването по-скоро разсейва енергията отколкото я складира и връща, тоест държи се по-скоро като амортесьор отколкото като пружина.
В другата ми система 18 инчовия бас има Qms 6.7 (http://www.parts-express.com/goldwood-gw-1858-18-pro-woofer--290-386), а 6 инчовата среда има свръх високия Qms от 12.8 (http://www.fane-acoustics.com/prod_details.aspx?pid=210)!
Текущата система е с Qms на нискочестотните 2-2.2 (http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html) и на широколентовия 1.55 http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/w4-1757sb.htm
Хубаво е говорителите да си пасват като окачване, но...
- Другата ми система има втори ред пасивен филтър отгоре на баса и квази втори ред с L-pad и Зобел отдолу на средата (зобела подобрява импулсната характеристика, като позволява да се черпи повече ток от усилвателя при високи честоти - т.е. импулси), тази е с активен филтър Линквиц-Райли от 4-ти ред, т.е. 24 дб/окт, за който се знае, че е с най-големи групови закъснения. Зигфрид Линквиц твърди, че 4-ти ред LR филтрите не могат да бъдат различени от човешкото ухо, това, което чувам аз обаче само дупка от 10 дб ли е или и влошена импуслна характеристика и защо?
- Източника на другата система е Ямаха CDX-993 - най-върховния плеър на марката с уникални екстри като дигитален филтър коригиращ формата на сигнала, 20 битови DAC-ове и т.н., тук обаче имам скъп Блу-Рей плеър отново Ямаха и му пускам Супер Аудио CD, което пускам и на другата система. Ще пусна грамофона да видя дали няма да се подобрят нещата!

Ще оценя системата още веднъж когато добавя басовата част и наглася истинските разделителни честоти.
Предвид очарованието от звука на първи ред филтрите (ВНИМАНИЕ: първи ред, но само когато и където е технически обосновано и ВЪЗМОЖНО) което и сам съм изпитал с другата система, мисля директно да препиша първите две разделителни честоти от последния модел ОБ на Зигфрид Линквиц и като точки и като стръмност, тоест LR-4@120 hz и 1-ви ред квази Бътъруърт на около 1-1.25 кхз. Линквиц използва Бътъруърт криви, но ги раздалечава малко на различни честоти за да бъдат на -6 дб при разделителната честота и амплитудата да се сумира до 0 дб по оста, както е при Линквиц-Райли филтрите, а не до +3 както е при Бътъруърт.
Последната разделителна честота ще бъде както оригинално съм решил на 10 кхз. за да имам диполно излъчване във всички октави без последната. http://www.linkwitzlab.com/LX521/Description.htm при чичо Зигфрид, последната разделителна честота е на 7 кхз., но той използва втори високочестотен обърнат назад, нещо крайно непрактично с лентовите говорители заради тяхната съществена дълбочина - много пъти по-голяма от най-високата възпроизводима честота, което води до аномалии.

За сега е това.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #53 -: Октомври 16, 2014, 03:07:15 15:07 »
И сега сглоби ли си баса, да чуя цялата система като се наканя да идвам.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #55 -: Януари 11, 2016, 07:08:28 19:08 »
За 300 вата колкото ще минават през филтъра между суб баса и двете ниски среди е необходим магнитовод на индуктивностите от поне 12 см2, в случая около 16 см2 при това с оставена въздушна междина.
Индуктивностите ще са от порядъка на 10-15 мХ с правотоково съпротивление от около 0.3 ома...

На снимките виждате комплект за 4 индуктивности състоящ се от 8.9 килограма желязо, затварящи винкели, болтове, гайки и макари. Цената на частите е 55 лева.
Re: Моята Бъдеща Направи си Сам Супер Система!
« Отговор #56 -: Март 14, 2017, 09:06:45 21:06 »
Тошко, да повдигна темата малко... Какво стана, как се получиха нещата?

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #57 -: Март 14, 2017, 11:15:37 23:15 »
Ами слушам ги от доста време.
Трябва още да си поиграя с  филтъра на баса.
Ще дам повече информация уикенда.
Питай каквото те интересува.
« Отговор #58 -: Март 15, 2017, 11:36:03 11:36 »
Исках да разбера как задоволява очакванията? Тъй като темата е отворена, все още!
Инак основните ми питания са 2:
Защо не си използвал 12350 и това VLDD80 ли е, или NdRL?
Обмислям изграждането наново на моята система, и ще пусна тема за въпроси и предложения!

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #59 -: Март 15, 2017, 06:39:34 18:39 »
За 12350 имам проекта с купите от Икеа от който не съм се отказал. Ама нали правя кола и от морални съображения не правя други неща.
NdRl на професор Вълчев правени специално за мен. Той ми прави и проверка на слуха с неговата апаратура.
Можех да използвам какво ли не за горната част, включително по един мидбас между 100 и 500 херца и голяма хорна с коаксиален компресионен драйвер нагоре.
Такъв творчески порив имах тогава, че този дизайн с тази конструкция ще ми носи най-голямо удовлетворение.

Резултата, е че само горната част прави 30 херца на чуваемо ниво, а с малко еквализация е на 25 на 0 дб...
Долната част е би-брутална и даже не я слушам, защото нещо се измъчих с филтъра между 12-ките и високата среда.
Иначе конфиругациите ми са 0 до 80 херца бас, 80 и нагоре 12-ки, пасивен филтър около 1.000 херца към високата среда и около 10.000 се включва лентовия; другия вариант е 12-ките до 80 с еквализация, нагоре неодимовия Танг Банд и на 10.000 лентовия ВЧ, така и ги слушам въпреки, че не е оптимално и има малко дупка около 100-150 херца.
Като цяло звука е много чист, има много хубав бас, чак непривично, защото е едновременно хубав и е много.

Истината, е че бера ядове, защото смених оригиналните високи среди на проекта, които бяха ТБ 871 и по около 45 лева бройката с повече от двойно по-скъпи пак ТБ, но с неодимови магнити, алуминиева мембрана тип пчелна пита и т.н. Обаче докато 871 се филтрираха прекрасно със Зобел и 12-ри ред Линквиц-Райли, тези сега ме разиграват и не се сработват така с 12-ките... С по-нисък филтър става, но с филтъра на декади, както е проекта, не толкова добре. Започва да ми трябва 3-ти ред филтър за втората разделителна честота. А не съм имал време да седна да проектирам.

Ама е и истина, че свирят толкова хубаво, че си слушам и не се занимавам. Последно си купих седем албума на Селин Дион и си ги слушам и нищо не ме дразни. Даже на места се разчувствам.

Може да направим едно слушане у нас от форума.

Давай, пускай тема!