Направо се измъчих.
Запомнил съм, че филтъра на двете 12-ки е ОК и се занимавам с лентите по-нагоре.
Този филтър обаче е правен за работа с ТБ871, който е три инча с феритен магнит и честно казано с него звучаха малко по-добре.
Смених товарния резистор на вторичната намотка на ОБ компенсатора от 5.6 на 3.3 ома, а 3.3 ома последователно преди филтъра отпадна.

Причината е в 5-6 дб разлика между двете 12-ки и широколентовия. Всичко е проектирано да изправи тази АЧХ:

С горния филтър и тези говорители системата става на 0 от 80 херца до 10 килохерца, а чувствителността е около 87 децибела.
С новия широколентов обаче това изобщо не е така. Не харесва нито филтъра, нито нивото.
Като направих промените във НЧ филтъра се получи червената крива на ниските във втората симулация.
Колкото и да е странно това подобри и възпроизвеждането на чинели.
Ще променя и филтъра на широколентовия за да получа светлосинята крива.
С тон генератор проверих всички поляритети. Всички бяха наобратно.
Голяма играчка и то защото не хванах да пусна Маткад да ми извади всичко и да напипам правилната комбинация много по-бързо. За съжаление Маткад можеше да ме оттърве само от мъките със филтъра между 12-ките и широколентовия, но не и от проблемите със пускането на високочестотния. Винаги има проблеми, когато над широколентов се пуска лентов високочестотен. Не знам защо, но започват да си пречат ужасно. Понеже съм патил се насочих директно към по-стръмни филтри.
След това пък ще трябва да сменям кондензатори с по-качествени. Освен това ресивъра Ямаха, който в момента захранва горната част от системата изобщо не е върха на сладоледа като качество на звука. Няма особено много динамика и според мен дори АЧХ не му е 20-20 дори в режима "pure direct" в който го слушам.
Като цяло достигнах ниво в което не дразнят, доставят удоволствие, правят огромна разлика между записите и са много естествени.
Няма какво повече да се каже за звука. Баса е уникален, такъв какъвто всеки го е сънувал, дълбок, детайлен, стегнат, бърз и точен, каквото има на записа това се чува без оцветяване или преиначаване. Високите дойдоха, детайлте и атмосферата също се предават, особено откакто уцелих фазата на ШЛ и ВЧ. Ниските среди са ненатрапчиви и се забелязват навсякъде където присъстват, естествено понеже ОБ отговаря за тях оцветяване няма, колкото и каквото да има между 100 и 500 херца, то се предава точно и с вярната динамика.
Остават леките ми съмнения за честотите над 1000 херца, тоест високата среда до към 3-4 килохерца и дори до края на лентата на ШЛ. Има нещо фалшиво в тази история. Надявам се довеждането на филтъра до светло синята крива от втората симулация да оправи нещата. Както оправянето на обхвата 500-1000 херца с червената крива от първата симулация оправи частично и чинелите, така се надявам оправянето на енергията между 1000 и 2000 херца да оправи и нещата до 8000 херца. Ако не стане или друго ТБ с конусна хартиена мембрана и същото шаси, каквито има няколко, или някакъв професионален говорител стигащ до над 6 килохерца, каквито също има не малко. Надявам се проблема да не е в странната алуминиева плоска сандвич пчелна пита мембрана.