Басовата част напредва. Дърводелската работа е изключително тежка!
Направо се изкривих докато наглася само порта, оребряването и ватата на единия субуфер!
Освен това, станаха безобразно тежки! Предполагам под 100 килограма едната, ама не много

Крайния резултат е: обем (Vb) ~185 литра, порт H 40mm x W 535mm x L 752mm, ватата изглежда като много (heavy fill), но бих казал посредата между средно и много, по към много, настройката на системата (fb) е на около 18-19 херца, груповите закъснения при 30 херца са под 10 м.с. ~9 м.с., обхвата отдолу (f3) на -3 дб е 20 херца!

При прослушване, без филтър понасят без проблем 378 вата

Субективното впечатление за звука им е детската ми мечта за бас! - това е най-доброто описание на звука им!

Оребряването се състои от иглолистни летви 20х40мм и 40х40мм, общо около 8.8 литра. Тавана има 4 броя 40х40мм по ъглите и още две 40х40 мм надлъжно на равни разстояния от страните. Страничните стени имат по една 40х40 мм в двата долни края надлъжно между лицето и задния капак и по една 20х40 мм в средата вертикално. На страните не сложих повече, защото лицевия панел е двоен, а долу има фазоинвертор, който прави дъното към 85 мм и като добавим 40х40 мм над него става много здраво. Сложил съм напречна хоризонтална разпънка 20х40 мм между вертикалните ребра на страните, а от нея пуснах две подпори 20х40 мм към двете надлъжни 40х40 мм на тавана. Нарочно не пуснах подпори надолу или назад, защото установих, че почти не се отразява на здравината, но пренася почукванията на другата страна почти без загуби. Самата кутия е много инертна и здрава заради материала - 21 мм брезов шперплат, който всъщност се оказа към 23 мм дебел.
Преградите на фазоинвертора ги продължих до горе и нарочно не ги свързах със средната разпънка! Не искам да правя акустични мостове, а и такава връзка би работила на разпъване

Общо взето кутията е много масивна и тежка и нямам притеснения за "пеене" и "свирене" като същевременно смятам, че е достойна "опора" за около 250 грамовата мембрана на басовия говорител

За вата използвах три вида пълнеж:
По всички стени +лицето и инвертора отвътре сложих звукопоглъщаща пяна с отворени пори тип малки яйца от Мастерхауз. Оставих около 10 см от задния капак над порта гол, нагоре е с пяна.
Навсякъде върху пяната сложих вата тип рециклирани парцали от Мегавойс - две топчета или около 6 м2. На тавана е двойно на дъното е повече.
Хрумна ми да залепя ватата и по горния ръб на отвора на фазоинвертора без да навлизам в самия отвор.
Използвах и два пакета вълнена вата от Визатон, като се колебая за още?
За сега е това, следват снимки.
П.П. не описвам звука, защото описанието, че това е детската ми мечта за бас е много точно, а в комбинация с параметъра f3 на 20 херца (f6 17хз, f10 12-14хз) просто няма какво повече да се каже за инфразвуковите ми тектонични машини