Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен detson

*
  • **
  • 96
  • Я да видим туй що все още работи
    • Профил
колони Амфитон 50 АС-022
« -: Януари 23, 2021, 12:17:20 00:17 »
Покрай Пандемията изоставих проекта си. Стана така ,че ми подариха две направо нови колони Амфитон.Били са на сухо и само гънките са пострадали ,като са се разпаднали. Реших да ги да ги възстановя в оригиналния им вид. Свалих говорителите на едната и се почна. За по лесно извадих мембраните с трептилките които са перфектни. Почистих алуминия от лепилата по всички правила. Едната намотка беше зле ,тъй като магнита беше свален от предния собственик. Пренавих я наново и намазах с лак за бобини на ел. двигатели. Изпекох я и залепих шпулата към мембраната и трептилката със смола и пак печене.В предприятието имаме бобинажна и не видях големи проблеми.Поръчах гофри за баса и средите. Средите се оказаха нещо около 4.7инча и нагласих 4,5 . Боядисах баса бял ,с боя за платно от магазин за художници. Капачките бяха 110мм ,поръчах 120 да скрият белезите от старите че руснаците ги бяха залепили със смола , а не исках да повредя картона.Първо залепих гофрата към мембраната и после цялата система залепих към корпуса. Лепило Момент clasik ,двукомпонентно лепило като едно време промата, но две-три минути позволява донагласяне. Голям зор видях докато наглася средните ,но не ми се сваляше мембранат. Охлепах си пръстите ,но станаха. Високите имаха дунапрен вътре м/у магнита и мембраната и вън между корпуса и мембраната.Едва го изчистих и сега се чудя да слагам ли пак дунапрен там.
НЧ   75 гдн-3-4 ; СЧ   20 гдс-3-8 ;ВЧ    6 гдв-7-16 .
Филтъра мисля да не го пипам,ще сменя окабеляването,че са невероятни тънки кабелчетата и евентуално ще премахна реостатите за регулиране на среди и високи. На тяхно място ще сложа индикатор на мощност с 12 диода за визия. Едно леко лакиране но първо до там да стигна. :D

Неактивен detson

*
  • **
  • 96
    • Профил
Re: колони Амфитон 50 АС-022
« Отговор #1 -: Януари 23, 2021, 01:09:01 01:09 »
  колоните ;
  говорителите ; в процес на работа ;   ; 
крайния резултат без декорациите
чудя се черни ли да ги оставя или червени но май много цветове ще станат.
Ще има продължение. :D

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #2 -: Януари 24, 2021, 10:07:17 10:07 »
Браво, чудесна работа. Според мен няма нужда от червено.
Нема начин да нема начин!

Неактивен detson

*
  • **
  • 96
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 25, 2021, 09:15:52 21:15 »

Това са въпросните дунапренчета. Засега няма да слагам нищо.
Лакирах предния панел защото е от фурнир , а страниците са с някакво фолио но така си е оригинално.
За лак ползвах някакъв на водна основа и стана много хубаво, хареса ми. Не мирише и ги оставих да съхнат тази вечер.

Реостатите са яко залепени и ще ги оставя, пък и те са много здрави като изпълнение.Боядисах и средите в бяло.Сега мисля да купя черни инбусни болтове 4 и 5мм за 6-те говорителя.Така мисля ще изпъкнат и няма да е лошо ,като ще са в контраст с сивото, пък и ринга е черен и ще стане доста добре от тези сиви капачки.Утре  имам план да ги завърша, кабелите са сменени с1,5мм за тонколони, так че може и да успея.Отказах се от червенота,само високите ги боядисах с флумастер червени и станаха загадъчни като се сглобят.Ще сложа от картон/кадастрон уплътнения между говорителите и кутията,хем за уплътнение,хем и да не се трият при вибрациите и да правят дрънчащ звук.Мисля да им купя един усилвател Maranz PM-45 59W/8ом  от  4-16ом. Те са 75Вт так че ще стане, с един блутут вътре в усилвателя и супер за домашно озвучаване.Е ,утре дано всичко е наред и ще снимам крайния резултат. :)
« Последна редакция: Януари 25, 2021, 09:24:19 21:24 от detson »

Неактивен detson

*
  • **
  • 96
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 27, 2021, 08:56:17 20:56 »
Проверих го. Електролити няма. Презапоих всички връзки и смених кабелите от порта до платката и от там до говорителите. Руснаците предлагат да се махне "перегрузка"-та , не знам защо и я оставих.В последствие ги лакирах целите,защото бяха супер разсъхнали.Задния капак пое много лак ,но стана добре след три минавания.Купих черни инбуси само за малките говорители,5мм нямали и взех неръждаеми, по късно ще ги сменя.Станаха ето това.

Не съм сложил на високите ринга който скрива болтчетата,искам да ги чуя и тогава.Оказа се че нямам усилвател на 4ома и единия изключва веднага като не иска да тръгне.Другия работи но изключва по рано.Пробвах ги на един 15W клас D и мисля ще станат за слушане. Баса е доста плътен,високите пищяхя доста и ги намалих до разбираеми с реостата,средите се държат учудващо добре и имам чувството ,че този говорител е най натоварен.Един вид средния възпроизвежда най голяма гама от звуците.Сега чуденката ми е с какъв усилвател да ги слушам,но и това ще стане.Поне това го довърших . :) Общо взето съм доволен .
Схемата е ето тази.
Не е типичната за този амфитон .
А това е 75 гдн с два магнита
а има и с единичен и явно има разлика а надписите са еднакви, това само руснаците си го знаят как са ги произвеждали.

« Последна редакция: Януари 27, 2021, 09:05:24 21:05 от detson »