"Аз кай направих ...едикаквоси..." и се започват всички стадии на онлайн самопровъзгласяването:
- мистика;
- множество тайни свързани с уникално ноу-хау;
- претенции;
- омаловажаване на личността на останалите, Вие какво сте направили, Вие какво разбирате, я ся че Ви покажем!;
- То, мани го меренето, аз какво чух, леле, изгря, отвориха ми се ушите;
- и т.н. низости и хвалипръцковщина до безкрайност...
Първо, как правя аз и защо имам собствен направи си сам форум.
Аз показвам пълния модус операнди от концепцията до завършения продукт. Това са:
- задание и приоритети;
- концепция и идеен проект;
- симулиране, четене, критика, симулиране, четене, критика и т.н.;
- търся аналози;
- търся публикации, патенти и готови изделия в които има подобни елементи;
- търся критика и измервания;
- понякога става дума за интересни концепции, които просто изследвам с цел познание и самообучение, например управление на тока от противо ЕДН на динамичните високоговорители - цяла тема със симулации с различни усилватели с различни типове ООВ. Нещото има ефект от намаляване на изкривяванията, през еквализация до опростяване на пасивните филтри;
- понякога става дума за самообучение чрез обратно инженерство върху мои собствени дизайни, които обаче са доразвити самостоятелно от други, а след това съм се върнал към моите идеи при дизайна, проверил съм чуждите такива и съм направил прототип за да видя дали съм разбрал правилно. Нямам абсолютно никакви претенции.
- Както и да е, начинът ми на изразяване е да изсипя, първо всичко, което знам, а след това и всички съществени взаимовръзки и явления, които мога да идентифицирам.
- Защо го правя? - Защото се надявам да попадна на друг човек със сходни интереси, който да допринесе, да направи критика или да си послужи с информацията и да доразвие концепцията.
Общото във всички случаи, че се опитвам да предам някаква концепция в която взаимовръзките и последствията водят до очевидни изводи.
Наскоро ми пише един познат, когото познавам от форума, обаче не пише тук, а си пишем по Вайбър. Това е негов избор, който апропо не ми харесва, но както и да е.
Той обича да се позовава на опита си с негов познат, когото нарича снизходително Дънинг-Крюгер, защото човекът събира едно върху друго някакви произволни говорители, слуша ги и им се радва. ОК.
И така, въпросният ми Вайбър кореспондент бута тям някакви неща, ремонтира и модва усилватели. Много се пазете от хора, които не разбират нищо от озвучителни тела, обаче модващи усилватели. - това са почти всички.
Моднал ОВ на усилвател клас Т, което е особен клас Д и станало чудо на чудесата, 0.000003% изкривявания и звука изгрял.
Аз попитах:
- На първо място на какви и кои ОТ се е чуло въпросното подобрение в звука;
- В кой честотен обхват е най-забележимо т.н. подобрение;
- В какво се изразява подобрението;
- Т.Н. мод явява ли се вид еквализация;
- Какъв е дампинг фактора на усилвателя и еднакъв ли е той за всички честоти.
Разрази се буря от наранено его. Не ми се разказва.
Естествено обидите накрая бяха еврибадизъм срещу мен, като споменавал на познати, че си пишем и обсъждаме те имали лошо мнение за мен. - Много се радвам! Какво да кажа?
Понеже така или иначе ми отне време и енергия да разсъждавам и вниквам в претенциите на его манияк, пускам тази публикация за да не отиде всичко на вятъра. Целта ми е да систематизирам и обясня смисъла на въпросите си.
1. Усилвателя и озвучителните тела са една обща система. Озвучителните тела неизменно генерират противо ЕДН, което дава резултат, че във веригата изходен импеданс на усилвателя-озвучително тяло протича ток с определена големина. Този ток не подобен на движещия сигнал, но е с определно закъснение спрямо него. Този ток е нежелан и вреден. Обаче тока от противо ЕДН, а също и напрежението му присъства в изхода на усилвателя, а какво още е свързано там? - типичната ОВ, която обичайно е напреженова ООВ. - ще бъде доразвито по-късно, вероятно вече се досещате...
2. В кой честотен обхват е подобрението? Първо, готов съм да се обзаложа, че е в ниските, защото Д и Т класовете са най-добри там. Понкога клас Д подобрява и СЧ и ВЧ на някои ОТ с определени филтри, защото дампинг фактора му намалява с честотата. За стандартния клас Т това не е баш така, но за моднатия така и не се разбра.
Как да приема твърдение, че е много хубаво, като отсреща не казват какво и къде се е подобрило? При това от човек твърдящ, че има способности да модва усилватели грамотно.
3. В какво се изразява подобрението и как това е отграничено от субективното? Трябва да го измериш за да разбереш, по-точно ли е станало или по-различно, което просто ти харесва.
Ето затова е важно да се каже и на какви озвучителни тела се наблюдава въпросното подобрение, иначе какво говориш?
4. Да, не разбирам от усилватори и електроника, обаче като човек симулирал напреженова и токова ООВ и тяхното отражение върху АЧХ и взаимодействие с филтри и различни говорители... разбирам други неща... "разбирането" ми е подробно описано и документирано, даже с картинки и линкове.
5. Клас Д има дампинг фактор съответстващ на ООВ в ниските, а към високите той значително спада. - това при някои ОТ се чува, даже може и да се измери, като аз и други го приемаме за положителен параметър.
Свръх високия DF е желан и полезен само при много големи мощности и огромни озвучителни системи.
Клас Т не го знам какъв ДФ има, защото е рядък и се използва основно в системи за вграждане като ребрандиран продукт.
Колкото до модването от хора, които не могат да отговорят на тези въпроси, а и не са в състояние да ги обсъждат... какво да кажа? Има ли нужда да казвам нещо? Нека си играят на собствените си апаратури. Никой не им е виновен, че са се научили да пипкат в области извън общата им компетентност в които имат беден понятиен апарат и не са в състояние да обхващат дори в мислите си сложните взаимовръзки на един елемент с останалите. Има майстори дърводелци и мебелисти, които нямат такива проблеми, шкафът е или здрав и красив, или едно от двете, или нито едно, пантите или са здраво завинтени, или не. - това са по-прости изделия, където можеш да се научиш и опипом.
Опипом не се навлиза в сложни материи, защото достигането на читаво ниво отнема безкрайно много време, тоест това не става никога.
Какво направи, на какво отчете резултата и какъв е резултата? - това ли Ви препъва господа другари?
Нека публикацията да служи за подсещане на всички.
Поздрави!