Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
И така:


Да се водят записки, да се гледа на стоп кадър и да се чете!

Скоростта на звука много зависи от температурата на въздуха, в по-малка степен зависи от височината и налягането.

Цитат
The speed of sound is not a constant, but depends on altitude (or actually the temperature at that altitude). A plane flying Mach 1.0 at sea level is flying about 1225 km/h (661 Knots, 761 mph), a plane flying Mach 1.0 at 30000 ft is flying 1091 km/h (589 knots, 678 mph) etc.
От: https://www.fighter-planes.com/jetmach1.htm#:~:text=The%20speed%20of%20sound%20is,knots%2C%20678%20mph)%20etc.

Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_sound

На различните надморски височини, скоростта на звука е различна.

На различните географски ширини, температурата на стратосферата също е различна.

Най-бързият хоризонтален полет или полет въобще със сериен самолет е на Миг-25 с 3.6 маха, което при локалната скорост на звука от около 300 метра в секунда (а не 343, колкото е на морското равнище) е въздушна скорост около 3.900 км/ч.

МиГ-25 е екстремна, но серийна машина, съответно свръх скоростните му възможности са ограничени от много на брой съображения свъ зани с практическата му експлоатация, така че да не стане ве за еднократна употреба.
Разби а се, ако изпълнява бойна задача да свали Черен скорец или Валкирия, пилота ще похаби самолета, но ще направи нещо немислимо.
Около северните граници на бившия СССР МиГ-25 е значително по-бърз и от Валкирия и от Черния скорец.

Това е положението.

Внимапие: МиГ-25 е все още в експлоатация. Като разузнавателен самолет.
Вероятно могат да му се сложат ракети за много кратко време.
МиГ-25 е произведен в над 1.000 бройки, много от които още летят.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Re: Най-бързият самолет всъщност е Миг-25 видео
« Отговор #1 -: Август 22, 2021, 08:32:30 08:32 »
 Четох допълнително тези дни.
Изводът ми, е че МиГ - 25 още е секретен.
На руснаците още им е секретен, а на американците още им е трън в гъза. Основно по пропагандни причини, но може и да не е това проблема.
Нещото има учудващо много въздушни победи за прехващач направен да гони Скорец и Валкирия. МиГ-29 няма толкова. Всъщност МиГ 29 е оръжие на мира, или го заобикалят отдалеч или го свалят самолети и системи, които могат да го свалят със сигурност. Всички, които може да свали го знаят прекрасно и стоят далеч от него.

Но да се върнем на МиГ-25.
Над Египет бил засечен да лети с 3.2 маха. Чакайте да се разберем. Радарите мерят въздушна скорост или такава спрямо земята. Мах е локалната скорост на звука, а на дилетантски авио жаргон е 343 метра в секунда. Само че скоростта на звука варира между 343 и 290 метра в секунда между морското равнище и 25 км н.м.в. не линейно.
SR-71 има максимална скорост 3.2 маха или 3540 км/ч, която може да се увеличи до 3.32 маха ако температурата на входящия въздух не надвишава 427°C. Тоест това става при скорост на звука между 297 и 307 м/с.
Скоростта на SR-71 е засечена в официален опит за рекорд. Тоест, повече не може. На географската ширина на авио база Едуардс, която е доста по на юг от Жуковски.

Според норвежките радарни оператори през 80-те МиГ-25 е засичан много пъти на 2.9 км зад SR-71... Защото толкова на север Скореца е доста по-бавен.

Беленко явно е някакъв вид галфон. Избягал е с чисто нов МиГ-25 с лампова електроника, която би трябвало да е на старите версии или на самолети направени да преживеят електромагнитния импулс на атомна бомба и е на говорил куп глупости за това колко ограничен и лош е самолета.
При разглобяването американците стигат до извода, че конструкцията от неръждаема стомана е заварена на ръка и че крилата на самолета са големи, защото е тежък.  ;D
МиГ-25 е заварен от първия автоматизирани робот. Изцяло. Процесът е по обратна връзка, като в реално време се следят тока и провара...
От неръждаема стомана е не защото е стар и първобитен, а защото лети ужасно бързо... Справка космическите кораби на Елон Мъск също са от неръждавейка. Титана е просто много неприятен материал, който има много неудобни свойства. Например не понася триене и се размазва в точките на триене ако няма покритие. Не понася адхезиви и т.н. справка: титанови биели и течащият SR-71.
Крилата са му големи, защото лети много високо и бързо. Вероятно по-високо и бързо отколкото на Беленко му е било позволено да знае.

Руснаците не разсекретяват възможностите на МиГ-25 и до сега.
На всичко отгоре, много е вероятно МиГ-25 да е вечен ако не превишава 2.83 маха. Все пак е неръждаем. Да си произведеш 1.200 вечни супер бързи шасита и да си ги използваш над 50 години не е малък актив. Защо да дразниш врага, че да се усети и да създаде нещо, което може да ги сваля.

3.2х343х3600=3951 км/ч и това с двигателите, че се стапят е легенда, само му се е запалило уплътнението на фанара и са го отваряли с щанга.

Това, че е летял много пъти на 2.9 км зад SR-71 е исторически факт. На бас, че американците са давали газ до дупка за да се изфукат ако могат.

МиГ-31 трябва да е още по-засекретен, защото не се опитва да поставя рекорди и за него се знае още по-малко.
Какво обаче се знае. Съотношението подемна сила/съпротивление/тегло надали е по-лошо. Двигателите са 50% по-мощни при 10% по-високо тегло. Конструкцията отново е неръждаема стомана, титан и алуминий, има даже и малко композити. Очевидно на руснаците им е по-важно да запазят в тайна колко точно вдига МиГ-31, отколкото да се хвалят.
SR-71 е просто бързо летяща супер скъпа течаща лейка.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Re: Най-бързият самолет всъщност е Миг-25 видео
« Отговор #3 -: Ноември 02, 2021, 01:48:39 13:48 »
Гледайте и това видео: SR-71 не може да излети с пълен горивен товар, преминава на свръхзвукова скорост, като първо се спуска известно време за да ускори  ;D не може да завива, крилото му е по-просто от на моделче, няма нищо по него.

Това е орязано до краен п едел и освен това тече.

МиГ-25 е напълно оборудван пълноправен гигантски изтребител, поняса над 5g, може да излита, да каца, да маневрира и да ускорява нормално.