Възприемчивостта към ковид има пет степени, от 0 до 4.
Най-невъзприемчивите от нулевата степен са между 25 и 30% от населението, малко повече от тях са жени.
От някои такива можете да чуете всякакви идиотщини и небивалици. За тях загиналите от корона вирус са убити. Всичко е фашизъм и конспирация. Вярват във всичко.
Малко отстъпление от темата.
Роден съм през 1982-ра, около 1990-та общо взето вече бях буден и съзнателен човек с всички условности за възрастта. По липса на други играчки и занимания преди да мога да ходя си играех с отвертки, гаечни ключове и конструктори. Преди да мога да чета ми четяха научни и научно-популярни списания. Сглобявах електронни конструктори, а от 6 годишна възраст ходех на информатика. В общи линии механиката, лостовете, рамената, електричеството, магнетизма и простите химични понятия и реакции ми бяха ясни. Или имах понятие от всичко това.
-> Тогава се появиха врачките. Още 1990-91 плъзнаха врачки и шарлатани. В Русия Кашпировски си го знаехме от преди, той беше проправил някаква наукообразна партина. Гледахме го на телевизор Електрон как хипнотизира през друг телевизор Електрон (демек по т.н. Телемост) хора на операционната маса вместо анестезия и те не изпитват болка. Зрелището беше поднесено от медията безкритично.
Кашпировски и глупостите около Царичина, където "лечителят" и екстрасенс Димитър Сираков убеди началника на ген. щаба на армията, че има заровено извънземно съкровище, проправиха не научна основа да вярваме на врачки, а партина в търпимостта ни към глупости, отприщиха поле за изява на всички лунатици и хора с интелектуални лутания породени от огромни празнини в образованието и културата. Естествено стана ясно, че на откровените шарлатани може да им се разминава.
Стадният ефект е психологически феномен наблюдаван при хората и той има много лица и проявления.
Още по това време рационалните ми инстинкти ме караха да правя мрачни прогнози за бъдещето на общество в което, първо може да има врачки, второ има хора вярващи на врачки.
Смятах това за отчайващо, недопустимо, тревожно, лошо, невъзможно. Плод на висша форма на простотия, неграмотност, нечистоплътно извращение на съзнанието, словото, медиите, темите между хората.
Не проумявах, защо хора с образование, работа, професия и всичко останало, си губят времето да обсъждат нещо толкова абсурдно. Вместо например да обсъждат технологии, теории, наука, резултати от изследвания.
Тогава не можех да си представя в какъв свят живеят много от възрастните. Не съм разсъждавал за гледната точка на човек нямащ понятие какво е безкрайност в пространството екстраполиращ върху това понятието си за безбрежното море от знание във всяка една област. Мислех, че светът е едно огромно учебно заведение или кръжок.
Мислех, че такива неща като врачките, суеверията и глупавия начин по който хората ги обсъждат са грешки или дефекти, които скоро ще бъдат забелязани от ръководителите на държавата и ще бъдат поправени. Представях си, че средствата за тази поправка ще бъдат основно тези на просвещението, но признавам и че тогава бях демократ и просветител готов да налага ценностите си със с едства отречени от същите тези ценности. Сега вече съм убеден, че друг начин освен с просвещение и убеждение няма, но и знам, че процесът е дълъг и мъчително труден. За суеверните, които четат, "труден" означава постижимо с много труд. Пак за същите "труд" в този контекст означава овеществени и материализирани целенасочени, съвестно положени съзидателни усилия на компетентен и квалифициран човек или повече хора.
Нямал съм представа за бита и съзнанието на повечето хора. Не съм знаел, че много хора са имали нещастието никой да не успее да им открие безкрайните хоризонти на знанието, душата и в крайна сметка мирогледа. За себе си твърдя единствено, че имам понятие. Не случайно излизам от абстрактното като посочвам точно по кой начин аз съм разбрал, че от рационалното и приложното винаги има още и още, че те са свързани в система в която има основа, но няма стреха. Суеверният е като неграмотният. Гледа буквите и не знае какво вижда, виц, сатира, урок или новина.
Последните две години обществото ни просто си махна главата. Стада от паникьосани обсебени от страхове и подозрения се събират на групи по интереси, плюят всичко и всички. Мразят. Възмущава се до дъното на неграмотните си нетолератнти просташки души.
Положението е катастрофално. То е катастрофа. Същинска тежка катастрофа.
Чипове, отрови, графени, нано ботове. Ураган от хора, които никога не е трябвало да напускат училище. С празни погледи на самовлюбени хипита треперещи за здравето си, но неспособни да осъзнават нещо по-голямо от днешното си благоденствие. Предаващи си от уста на уста "рецепти" за здраве и други разхубавители на ежедневието.
Болшевишко-фашизоидна радикализирана озлобена маса. - до това води нехайството във всичко и особено в образованието. Армия щуращи се празноглави зомбита.
Отделният илитерат разбира се е човек, в него има вградена Божията искра на доброта, дори в злодеите. Дори в психопатите. Като му по говориш изобретателно и с правилният подход, заслушва се. Попива. Как няма да попива, като мозъка му е суха гъба. Стадото съвременни илитерати е страшно. Те прекрачват всякакви граници на нормите за поведение. Илитератска вакханалия.
Ваксините работят и създават имунитет. Но има условности. Условното те са обусловени от гените ни, моментното състояние на организма, средата, времето и самият вирус.
Мангъров всеки ден публикува неговият "материал за размисъл", без какъвто и да било коментар. Не контролира и не отговаря на коментари. Напоследък сводките му са сравнения между Израел и България. Разбирате ли в напълно ваксинирания Израел има по над 10.000 открити на ден, а неваксинираната България 1.500. Следват брой болни, брой в интензивни, евентуално и не винаги брой починали.
Отдолу стадото се вълнува и в 90% от коментарите има такива брутализми, че вече 82-годишният Кашпировски може само да цъка като швейцарски часовник. Ако утре искате да ви се изкопаят основи някъде пуснете в коментарите под публикация на Мангъров някаква идиотщина, че някой от Пфайзер си крие нещо там. Стадото илитерати ще Ви направи изкоп с голи ръце и ще си отнесат пръстта по джобовете.
Около 10% от хората съвсем правилно виждат, че динамиката на тежките случаи в Израел е много по-доб а от тази у нас, както и че там загиват много пъти по-малко хора на ден.
Естествено един разумен човек ще съпостави жилищата, бита и гъстотата на населението на България и Израел. Очевидно, е че предвид бита на Израелците, там въздушно - капковите инфекции ги карат всички почти едновременно. 9.3 милиона души живеят на 20.000 км2. Гъстотата на населението на много места достига 10.000-15.000 души на 1 км2, а на някои места е 18 и дори 25.000 души на квадратен километър.
За сравнение в София на около 175 км2 живеят 1.2 милиона души или 6.800 на 1 км2, европейски град със стандарти за вентилация. Площта в околовръстното е двойно повече, но в голямата си част е празна.
В Люлин на 6.6 км2 живеят 120.000 души или 17.000 на 1 км2.
Независимо от всичко, Израел има много открити заразени и много по-малко починали.
За заговора на управляващите
Има там едни хора, общо взето като нас, които са лекари, министри и всякакви други. Тия хора, дето са като нас, се гърчат какво да направят и нещо да направят. Духа на времето е просташки, съдете по лудите антиваксъри конспиративисти и реакциите им, съответно решенията са като масова комуникация на новия цирк в града, отново съдете по новите анархисти - тип последна инстанция.
Все пак един лекар, който и да е той трудно може да бъде обвинен, че е неграмотен и скаран с науките. Това е по дефиниция грамотен човек. Представете си, че сте лекар, няма конспирация, не сте суеверни. Има болни, има починали.
От Вас се иска болните и особено починалите да бъдат по-малко. Даже на Вас Ви се иска да стане така, че да умират по-малко хора.
Какво ще направите?
Имайте предвид, че страшната простотия отгоре се вижда по-добре.
Водил съм обучения за студентски съвет, бил съм и квестор, всичко се вижда. Не се хваща като не се гледа, друг начин няма.
Положението е трагично, вземете се в ръце! Дръжте се малко по-предпазливо и гнусливо. Нищо повече не се изисква от Вас. Нищо повече и не можете да направите.
Маската за малко в магазина или в транспорта пази и помага.
Ваксината пази и помага. Гледайте числата, а не шарлатански изопачени и половинчати сравнения. В Израел има под 7.000 починали, у нас почти 19.000. Пази ли или не пази ваксината? Всичко останало е изопачаване и параноя.
И Ви уверявам, че на мен, който си мия ръцете, слагам маска и по начало от преди пандемията не понасям хора на по-малко от 2 метра от себе си, ми е вече много досадно, което обаче нищо не означава и не променя фактите.
Слави Трифонов е първа политическа сила.
Някой беше казал, че прости и интелигентни хора винаги ще има, проблемът е в пропорцията и авторитета. В проспериращите държави е приблизително 70:30 относително свестни и просветен към бюргери и маргинали. У нас ако е обратното 30:70, жална ни майка. Отделно какъв авторитет имат хората с ценз. У нас ако са малко, маргиналите са ги обявили за измамници участващи в заговора и не ги слушат за нищо. И става ето точно такъв хаос, упадък и разруха. В някои дни по 100 загинали, Алибегов си крещи за дискотеките. В които 32 години не спряха да продават ментета и наркотици.
Нали нещо трябва да направим?
Пак напомням, на ръководни постове са хора като нас. Какво да направят? (тук подчертавам, че и според мен Мутафчийски пресоли манджата с метафорите)
Маргинална си брои дозите графен, наноботи и чипове. Други маргинали се борят срещу маските. Трети маргинали громят Антъни Фаучи, че създал вируса.
И истината отива на майната си и с нея и реалността.
Реалността, е че маски в училище са простотия. Както и че Фаучи и CDC наистина са се оплели здравата и са финансирал пряко или не пряко лабораторията в Ухан или такива като нея. Само че от безсловесно опростачване, лъжи и политически манипулации на огромни маси малоумници нищо не може да се разбере.
Грамотните хора с честна позиция начело на обществото са и щита и меча му срещу всичко. Само че морето от северни маргинали болни от хазарт и вярващи на врачки и баячки неизменно си избира неграмотни измамници да го лъжат и управляват.
Дори доказано компетентни хора като Мангъров абдикира от изказвания словесно и разбираемо аналализ заради някакви трохички популярност на партия с 1-2% вот на изборите.
Пълна трагедия!