Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
Пътепис и как се кара по магистрала
« -: Октомври 08, 2021, 03:50:00 15:50 »
Вчера се прибирах от южното черноморие. Понеже трафика беше слаб реших да карам спокойно и като американец. Нали непрекъснато чета американски списания и гледам влогове.

Лусид Еър го тестваха с 67 мили в час, тоест 108 км/ч, 79 м/ч или 127 пък е скоростта до която 1.4tsi работи с истински si (stratified charge), а не с хомогенна смес, а 50-55 м/ч (80-90) е класическа скорост.

И така, подкарах 3.0ЕБ-то от южното черноморие към Бургас, където не може повече 80-95, където може 100-108.

Пътищата са в отчайващо състояние. Скокове, бабуни, пропадания. Между Приморско и Ропотамо най-лошите участъци са оправени. Ама не много оправени. Кажи-речи за всеки разумен 90 така или иначе е максимална скорост.
Пак се намериха няколко или заспал, или ултра хайпърмайлъри, или не знам какви, но бяха много бавни. Такова влачене е признак на ниска култура. Както се казва, аз самият съм тръгнал едва ли не да хайпърмайлвам, макар че исках да се возя, да се търкалям и да се кефя. Не съм използвал надолнища и т.н., за да не се напрягам.
Между Аркутино и Созопол си има няколко откровени дупки, пътя е друсащ.

Между Созопол и Бургас има 3-4 места, които са просто опасни дори с толкова умерени скорости и кола над 2 тона с 4х4, хубави гуми и намкаквоси електронно окачване.
На някои места дори с 80 почти се лети и се използва целия ход на окачването в двете посоки. При това с маневра към най-изгодна та част от препятствието. Пътя не може да се преодолее със 108 от край до край, защото е опасно. Когато беше нов, този път позволяваше високи магистрални скорости като за немска магистрала...

Разход за отсечката - 8.4/100 време - 40 минути.

ОМВ на изхода на Бургас. Един Мустанг си зареди цял резервоар без да му изключи пистолета, което ме накара да изпитвам завист.

Единствената бензиностанция в която можеш да отидеш до тоалетната без да пипаш нищо, защото вратите са плъзгащи автоматични, а чешмите са със сензор. Браво!

Излязох от Бургас и тръгнах към магистралата. Няколко малокултурни се изръгаха първо да карат с над 90-100, после намали а на 60 за камерата на Ромпетрол, после не знам какво направиха.

Защо шофьорите са неадекватни до такава степен, че още няма консенсус на камери на ограничение 90 потока да върви невъзмутимо със 100 не проумявам. Не проумявам и на празен път защо някои карат със 60-70, а не с 90-100.

По магистралата сложих авто пилота на 79 мили в час или 127-128 км/ч, увеличи дистанцията на радара на максимална и включих системата за следване на лентата.

Разликата между 127 и 155 км/ч е 20-30 минути за 370 км.
Разликата в комфорта и усещането е в пъти и даже порядки. Едното е търкаляне без усилие, другото е припряно бързане.

Магистралата е еднолентова. Смених ленти безброй пъти заради практически непрекъснатата колона тирове.
Тировете се движат с 89-90, не е възможно автомобил да използва средната лента освен за няколко минути и по изключение.
Слаба Богу мигащи с фарове нямаше и ме изпревариха броени пъти. Тоест, останалите автомобили се движеха с моята или по-ниска скорост. В сравнение с лудницата лятото, това е друга държава и друг свят с много по-различни приоритети.
Тировете обаче са ужасно много. Както казва шефа на Еконт, стопанската активност у нас живее на гърба на автомобилния транспорт. Което е много грешно. Тези огромни обеми редовни доставки между големите градове трябва да се извършват по железница. Естествено не разполагаме с нужните интермодални центрове, това са нещо като пристанища за влакове на които товарите преминават на автомобили за локални доставки. Всъщност и пристанищата ни качват товарите основно на автомобилен транспорт особено не насипни те такива, които не са предназначени за производства със собствено ЖП.

Магистрала Тракия трябва да има минимум още една лента, да не кажа и две. Сегашното положение е абсурдно. Това не е магистрала. Още по-малко магистрала с ограничение 140. Това са 50 км/ч разлика между две съседни ленти. Като сложим толеранс са реално 70 км/ч и повече като отчетем реалната скорост на лявата лента лятно време.

При цялото спокойствие на пътуването и разтовареният трафик се състояха две-три много опасни ситуации.

1. Неадекватни с БМВ се зададе с малко но съществено по-висока скорост от моята. В това няма нищо лошо. Гледам в огледалото, тоя от един километър напредва пъплейки към мен без да прави нищо. Вдясно тир зад тир подир тир. Този нито ускорява, нито намалява. Все едно ме няма. Изчаках го малко, видях, че продължава дебилното си шествие, дадох газ и на първата по-голяма дупка между Тировете намалих и влязох в дясно.
Животното не реагира, провлачи се със същата идиотска скорост, мина покрай мен принуждавайки ме да намаля, а можеше да ме улесни ако беше ускори дори само с 5 км/ч и продължи тъпото си шествие невъзмутимо напред.
Моето поведение беше такова, че едва ли ме забеляза, нула взаимодействие.
От поне 10-20 секунди се виждаше че наближава ме детелина по която се включват други тирове и напред имаше още тирове.
Този обаче не отрази нищо и просто продължи напред.
Когато стигна на 500 метра пред мен ти а точно пред него реши да мръдне за да направи място на включващите се. Тук подчертавам, че средната лента на магистралата е колона от тирове, а от детелина та се включва пак колона, съответно това се прави като включващите се ускорят максимално, няма кой да ги чака или да ги пусне.
Едеота обаче не реагира и не пипна спирачката, нито пък ускори. Навря се между тира и мантинелата, тира се уплаши, върна обратно, ремаркето му започна да се мята, той започна да криво личи, включващи ят се започна и той да се вие като змиорка.
Идиота пак не реагира и просто си продължи.
Слава Богу, Тировете не се сблъскаха, аз намалих отдалече до 60-70 и всичко се размина.

2. Следващият инцидент беше след тунела посока София, въгла, облаци, дъжд, няма маркировка. Както карам вече с по-ниска скорост и гледам отдясно по диагонал два фара светят към мен. Все едно някой влиза на магистралата в насрещното. Оказа се нов голям Мерцедес завъртян и забит с багажника в дясната мантинелата, по-надолу имаше и БМВ на аварийни. Напълно сюреалистично е в дъжд и мъгла на тъмно на магистрала без маркировка и с локви да видиш фарове срещу теб и то отдясно.

3. Третото, е че от тунела до София през магистралата текат реки, има локви и няма маркировка. Не локви, а езерца. Абсолютно приключенски участък. При тези условия скорост над 100 е откровено опасна.

Разход - 9.4/100, време под 3 часа, около 2 часа и 50 минути.

Общо време за път 3 часа и 45 минути с минаването през Бургас.

За къде бързат всички?!
При такива умерени скорости да прекосиш цялата държава за под 4 часа е много бързо. И то да я прекосиш без нерви и комфортно.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
Re: Пътепис и как се кара по магистрала
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2021, 07:41:52 19:41 »
Много ценни съвети за каране по магистрала в компанията на инстинктивно движещи се стадни животни почти в безсъзнание:
https://www.roadandtrack.com/car-culture/a32852/how-to-mentally-manipulate-your-fellow-drivers/

Излиза, че това, което направих за да се преместя от пътя на заблеяния бмв-джия по никакъв начин не е било забелязано от него, не го изчака да ме доближи, махнах се от пътя му плавно и незабележимо, след това намалих, когато ме запуши отляво и той си продължи в увес между маневриращият тир и мантинелата.
Трябвало е просто да използвам ляв мигач за да му привлекат вниманието, после да ускоря плавно и демонстративно и при прибирането с десен мигач да намала отчетливо с ед което да си пусна левия. Това щеше да го събуди без да го стресне.