Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил

Човекът е доста прав, даже не е достатъчно прав.

Всъщност всеки т.н. "билд" извън група и клас с точен и ясен "rulebook" е нито повече, нито по-малко от безсмислен.
Накрая дава пример, като кара по някакъв път, където лъскавите Инстаграм "билдове" са "nowhere to be seen".
Човекът не участва в състезания, нито се явява на СЕМА.
У нас има два класа, които са Sharkpit, група С на драга и група Х в ралито. Извън тези класове и най-евтиният "билд" и най-скъпият "билд" са просто позьорщина.
- Защо?
- Защото: 50, 90, 120 и 140, затова. - това е най-общовалидната "rulebook", където истинският ъпгрейд е от 245/40/20 на 235/50/19 🤣
Освен това му е малко турбото и няма V8 🤣

Чакайте да хейтна малко...
Когато който и да било "билд" постигне еластичността на 1.4tsi CZTA EA211 да дойде да ми се обади. И билдърите да не забравят, че живеем в свят в който Форд 3.0ЕБ с хубав бензин и свещи се надува на 1.3 бара сам, Рено продават 1.33тце - 160 със 7дсг. Нарочно давам такива примери, защото по стрийт рулбука тези няма кой да ги бие. И да не забравяме Тесла, Лусид и Нио. Които и без билд са #1 не само в обществения рулбук, а с билд изразяващ се в: гуми и джанти още по-напред.
Самото правене на какъвто и да било автомобил извън параметрите на дизайн и имам предвид наистина красив, луксозен и аеродинамичен дизайн, комфорт и олекотяване от 10 години е по отвесна крива надолу като смисъл.

Билдърите се отделят в отделна суб култура като анархистите, комунистите и хипитата, просто защото начинът им на живот е не рационален и самоцелен. Затова и активният живот на тази дейност се пренесе в
>> шоубизнеса << където все още има логика.

Почти 2022-ра сме, колите вече не са нито скучни, нито бавни. По начало тунинга до 2010-та да кажем имаше малко от малко смисъл, да купиш по-слаб автомобил и за разликата в цената до горния модел да го засилиш и индивидуализираш.
Или евтин автомобил да стане бърз. Много евтин автомобил.

По начало тунинга живееше някъде в златната среда между Кадет и Астра и БМВ 5-та серия. Където платформата го позволява и същевременно собствениците имат някакъв ресурс да осъществят нещо.
Пример: преди 20 години билд за 30к на Калибра турбо 4х4 за 5к беше по-бърз от всяка фабрична бегачка на света под 0.5м$ - факт. Бонус: реално можеше да се продаде за цената на платформата + тунинга + печалба. Аргумент: за 35к не можеше да се купи нищо свястно, това беше цената на Фиат Мултипла в най-добрият случай.

Днес на 30к$ говорим за 460 коня Di Мустанг с 10 скорости, а за 60к$ говорим за Корвет с 500 коня и заден мотор, който е с няма такъв оптичен тунинг, а и въобще. Айде "билдвай"!

Мисля си обаче за фабрични шенкели направени да работят с окачване в система позволяваща нормален scrub radius с предни гуми 305...
Предстамям си курсова работа на 100 човека: шенкел, това са 100 шенкела проектирани под научно ръководство.
И ведна си представям как у нас и да има собственици на софтуер смятащ геометрия на окачване, те не са се манифестирали.
За 20 години тунинг койлоувърите не мръднаха, фабричните пружини, амортисьори и еластични елементи претърпяха гигантска еволюция, а Билщайн, Закс, Монро и примерно Гейбриъл пуснаха афтърмаркет не точно тунинг продукти, които всъщност позволяват на стара кола да се монтират съвременни-съвременни амортисьори.
Уличният тунинг е мода и субкултура.
Любимият ми пример: Ауди S1 на Проспийд, което даже отнесе титла в някакви състезания, казвам някакви, защото не е ясно точно какви, състезават се чички с много скъпи коли. Същото Ауди, което е безспорният топ тунинг проект в България и което има къстъм шенкели, както и къстъм всичко останало пада от Мицубишита, които са или заводски или са правени върху заводска състезателна платформа.

Колкото до огледала за 1.800$, на такъв анонс ще се изсмее силно дори Джей Лено, който е или мултимилионер или милиардер.

Само че какъв инженер си ти, какъв аз или който и да било, когато докато билднеш нещо на пазара излиза прекрасно фабрично изделие на цената на билда ти. И точно ако не си индоктриниран хипар, анархист или комунист тези неща проникват до рационалното ти съзнание. За да останеш да билдваш трябва да не ти достигат парите за фабрично то изделие. Или единствен вариант: да имаш спонсори и да участваш в състезания с правила. - където вече трябва да имаш дупе и по-важното: талант. И тези състезания трябва да са интересни за да има спонсори. Тоест, пак се завъртяхме и стигнахме до >>шоубизнеса<<.

Само че най-големият шоубизнес в света и в живота са рекреацеонните пътешествия, които милиардите нормални хора предприемат. (билд= Нисан Х-трейл 2.0д със 7дсг и кожа за 70к на лизинг, на ти билд!)

Пак припомням с малко подсещане: 50, 90, 120, 140. Непознато трасе, необезопасено, променящо се във всеки час от денонощието, всеки ден и всеки сезон. Тойота Ярис: 0.8g в завой, Мустанг и Порше: ~1g в завой, Тойота Ярис с гуми и окачване: ~1g в завой... И?
Неравности, вода, кал, прах, мантинела, дере.
Голямо крило, сплитер, карнавал.

* * *

И какво билдваме? Какво строим?

Еволюцията точно в геометрията и еластичните елементи е такава, че съвременните средни масови автомобили с EPAS се карат и управляват по-добре от която и да било 10+ годишна кола. Която и да било.

Винаги има находки като Мустанг V-то поколение, който стана 3-4 пъти шампион във ФИА ГТ3 и ГТ4... с целият си заден мост, фабрична геометрия на окачването и купе и около 400 коня. Какво ще му билдваш на това? Може малко повече гуми, малко повече мощност и до там. Истината, е че колата се нуждае от подходящ състезателен клас, ролбар и сликове. И читав пилот. От друга страна може би не се нуждае от нищо. Или пък за по-претенциозните се нуждае от малко кожа, шевове и шумоизолация.

Когато съществуват относително леки и качествено конструирани автомобили със състезателна история, победи и титли, какво точно ще строим ние по гаражите.

Идва ми наум, че човек може да си построи моден автомобил за разходки и позьорство. Но това трябва да е официално позьорски автомобил. Аз например искам гротескна аеродинамична платформа с гравюри на любимите ми военни самолети върху титанова ламарина за 4-5 места по колата. Искам титан, неръждавейка и полиран алуминий, както и Ауди галакси блу основен цвят и парник и покрив боядисани в BASF сребристо с едър брокат. Искам и заден дифузьор и преден сплитер и присадена предна броя от 15 години по-нова кола. Както и силно се колебая между електромотор, 2jz или оригиналния двуклапанен чугун... не че има значение. Искам електрически кожени седалки обкантени с шнурове и тръбички като на Бентли. Искам стъклен покрив и въздушно окачване. Искам 245/45/18 отпред и 275/40/18 отзад на 8.5 и 10.5 джанти и да ги помпам на 2 бара или на 1.6 бара.
Това обаче не е билд. Това е моят личен вкус за автомобилни мода и дизайн.

Има и още една разлика. Всичко изброено ще накара лично мен да се чувствам добре и да се самовъзхищавам на безмисленото си творение миш маш от нещата, които харесвам.

Още нещо. Според уменията, времето и съобразителността, изброеното (повечето неща даже ги имам, даже всички), това за да тръгне струва между 20, 30 и 50.000 примерно. Само че като се видя с толкова излишни пари, а. стоя и си ги имам или б. си купувам нова кола, която са ми я билднали фабрично супер яките пичове от Форд, Тойота, Мерцедес или Фолксваген...  ;D и си викам, ебаси, EPAS, ебаси! Не е като първобитна рейка или кормилна кутия. И решавам екзистенциални проблеми като избор между 255/45/19, 245/40/20, 255/40/20 или 265/40/20, билдвам наум, мъча се с билда, сипвам бензин и веднъж годишно си сменям свещите. Сам. И маслото понякога. И после се возя и билдвам изгорели газове насам-натам.

Истината, е че повечето билдове са същата техническа безмислица, работа на гаражен хоби водопроводчик-парнаджия, който, нито има понятие какво прави, нито има диплома. Само че разликата, е че билдъра се съобразява и с модата в тунинга, вкусовете на клиентите и въобще живее в екосистема с много тънки правила.
Билдъра, който знае какво прави се казва (все пак) Проспийд, а нагоре има и такива като Продрайв и това са всъщност професионални състезателни отбори.
Тунинга обаче се движи с конюнктурата и в момента се намира на такива ценови равнища, че е масово ирелевантен спрямо повечето хора дори от средната класа. Клиентите на билдове започват в най-добрият случай от програмисти и свършват с хора от сенчестия бизнес, да не изпадам в казуистика и изреждане на видовете престъпни браншове. На такива не можеш да им обясняваш за техническата логика на нещата. Много от тях просто не могат да си купят нова много скъпа кола, отделно от това гледат едни от други. Особено у нас действителността е точно такава. В Съединените Американски Щати не е точно така, там структурата на пазара е друга. Естествено и ефективността е много по-висока и реално за по-малко пари, да кажем колкото нов Мерцедес тамошните запалянковци могат да се качат в класически автомобил направен с вкус. Тук тази опция не съществува. Доказателство: радваме се най-много на третокачествени дозакрепени и дозакърпени сървайвъри.

И така за билдовете. Понеже много се наупражняваха на видеото на човека, че гроздето му било кисело. Не, не му е кисело, разсъждава логично. Ако беше малко по-умен щеше да си вземе една нова кола да кара по същият начин по същите места. Дано и това стане. И то какви нови коли има сега!!!