Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html


VKN-12211-2 (ВКН-12211-2) - Измервания на Амплитудно Честотната Характеристика (АЧХ)
Сайт на производителя: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12211_2.htm
Цена: около 70 лева за 1 брой.
Измервания на T/S параметри: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html

Имайте предвид, че едно вертикално деление на графиката е 1 децибел!
Тези говорители влизат в тунел от +/- 1,5 децибела за честотите над 150 херца, а всъщност от 50 херца до 3+ килохерца са реални +/- 1,5 децибела!!! :o

Мисля, че няма какво повече да се каже! Освен дебело да се подчертае другия фрапиращ резултат от теста:
20 херца на между -8 и -10 децибела!!!

Отгоре обхвата им на - 10 дб е между 6 и 7 килохерца!

Вървят линейно до 4 килохерца на 0 спрямо общото средно ниво или най-много на -1 до 2 децибела!

В целият честотен обхват не се наблюдава нито един пик по-голям от 2,5-3 децибела! Тоест пикове няма!

Мембраните се произвеждат от самият Завод за Високоговорители Благоевград АД!

Това е един от говорителите конструирани от професор Иван Вълчев!

Звучат естествено и много детайлно, еднакво добре се справят, както с бас барабаните, така и с вокали и китари, диаграмата им на насоченост (диаграма на излъчване) е много добра, поради което създават много добра звукова картина. Това не е изненада при маса на мембраната между 37 и 42 грама и специалното им окачване. Капачката на говорителя е близък роднина с куполната мембрана на куполните средно честотни говорители на завода  ;)
Лепилата и материалите са много качествени, което в комбинация с прогресивното окачване на говорителите им позволява да понасят 120-150 вата синус сигнал при 20 херца честота за съществени периоди от време от порядъка на 20-30 секунди. По-дълъг период не съм пробвал, но 20-30 секундни тестове при синус 20 херца и над 100 вата съм правил над 10 отделни пъти на едни и същи говорители! Не съветвам никого да пробва същото, защото за целта се изисква 1000 ватов усилвател способен на 600 вата в 4 ома, по-слаб усилвател би разрушил говорителите поради изкривявания и клипинг!
Достатъчно впечатляващо постижение, е че до 40-50 вата синус на ултра ниски честоти, говорителите понасят без да се наблюдават чуваеми хармоници  ;) и едва над 100 вата, далеч извън линейният им ход се появяват изкривявания, които да са доловими. Това беше и целта на теста, да се установи, дали в обхвата им от работни мощности говорителите проявяват аномално поведение в най-ниските честоти. - установил съм, че не го правят!
Важно е да се знае, че например 12 инчови нискочестотни говорители Сървин Вега с номинална мощност около 200 вата, не могат да се справят задоволително със синус сигнал на 20 херца при мощности над 20 вата! Едновременно им свършва хода и произвеждат чуваеми изкривявания. (теста с 20 херца се използва именно за установяване на наличието и нивата на изкривяванията  ;) 20 херца по начало почти не могат да бъдат възприети от човешкият слух независимо от нивото, особено ако са синус, за сметка на това хармониците им на по-високи честоти се чуват прекрасно, защото са на 40, 60, 80 херца...  ;))

Качеството на скенираните изображения е малко лошо, но всичко се разбира идеално!

АЧХ е снета от говорителите в лабораторията на завода. Измерванията ми бяха предоставени по моя молба от Завод за Високоговорители Благоевград АД и се надявам да ми предоставят още измервания на техни говорители, които да публикувам.

Още измервания (T/S) на ВКН 12211/311, можете да намерите в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html
Тях също ги преместих в раздела за регистрирани.

Измерванията, които се състоят от 5 броя АЧХ снети в анехоична камера с апаратура Бруел и Кяер са преместени в раздела за регистрирани потребители.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
От 725 са станали на 797 за два месеца... Нови 70 сваляния и никой не се е регистрирал да каже едно благодаря.
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html
Тези измервания на АЧХ на ВКН 12211/311-2 са ми предоставени лично от директора на завода и са направени в анехоична камера с професионално хай-енд оборудване Bruel&Kjaer. При всички положения не сме очаквали стотици сваляния без нито един отзив.
Настоящата тема е прочетена 4.400 пъти, а темата с T/S параметрите почти 26.000 пъти.

Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<