Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html


VKN-12211-2 (ВКН-12211-2) - Измервания на Амплитудно Честотната Характеристика (АЧХ)
Сайт на производителя: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12211_2.htm
Цена: около 70 лева за 1 брой.
Измервания на T/S параметри: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html

Имайте предвид, че едно вертикално деление на графиката е 1 децибел!
Тези говорители влизат в тунел от +/- 1,5 децибела за честотите над 150 херца, а всъщност от 50 херца до 3+ килохерца са реални +/- 1,5 децибела!!! :o

Мисля, че няма какво повече да се каже! Освен дебело да се подчертае другия фрапиращ резултат от теста:
20 херца на между -8 и -10 децибела!!!

Отгоре обхвата им на - 10 дб е между 6 и 7 килохерца!

Вървят линейно до 4 килохерца на 0 спрямо общото средно ниво или най-много на -1 до 2 децибела!

В целият честотен обхват не се наблюдава нито един пик по-голям от 2,5-3 децибела! Тоест пикове няма!

Мембраните се произвеждат от самият Завод за Високоговорители Благоевград АД!

Това е един от говорителите конструирани от професор Иван Вълчев!

Звучат естествено и много детайлно, еднакво добре се справят, както с бас барабаните, така и с вокали и китари, диаграмата им на насоченост (диаграма на излъчване) е много добра, поради което създават много добра звукова картина. Това не е изненада при маса на мембраната между 37 и 42 грама и специалното им окачване. Капачката на говорителя е близък роднина с куполната мембрана на куполните средно честотни говорители на завода  ;)
Лепилата и материалите са много качествени, което в комбинация с прогресивното окачване на говорителите им позволява да понасят 120-150 вата синус сигнал при 20 херца честота за съществени периоди от време от порядъка на 20-30 секунди. По-дълъг период не съм пробвал, но 20-30 секундни тестове при синус 20 херца и над 100 вата съм правил над 10 отделни пъти на едни и същи говорители! Не съветвам никого да пробва същото, защото за целта се изисква 1000 ватов усилвател способен на 600 вата в 4 ома, по-слаб усилвател би разрушил говорителите поради изкривявания и клипинг!
Достатъчно впечатляващо постижение, е че до 40-50 вата синус на ултра ниски честоти, говорителите понасят без да се наблюдават чуваеми хармоници  ;) и едва над 100 вата, далеч извън линейният им ход се появяват изкривявания, които да са доловими. Това беше и целта на теста, да се установи, дали в обхвата им от работни мощности говорителите проявяват аномално поведение в най-ниските честоти. - установил съм, че не го правят!
Важно е да се знае, че например 12 инчови нискочестотни говорители Сървин Вега с номинална мощност около 200 вата, не могат да се справят задоволително със синус сигнал на 20 херца при мощности над 20 вата! Едновременно им свършва хода и произвеждат чуваеми изкривявания. (теста с 20 херца се използва именно за установяване на наличието и нивата на изкривяванията  ;) 20 херца по начало почти не могат да бъдат възприети от човешкият слух независимо от нивото, особено ако са синус, за сметка на това хармониците им на по-високи честоти се чуват прекрасно, защото са на 40, 60, 80 херца...  ;))

Качеството на скенираните изображения е малко лошо, но всичко се разбира идеално!

АЧХ е снета от говорителите в лабораторията на завода. Измерванията ми бяха предоставени по моя молба от Завод за Високоговорители Благоевград АД и се надявам да ми предоставят още измервания на техни говорители, които да публикувам.

Още измервания (T/S) на ВКН 12211/311, можете да намерите в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html
Тях също ги преместих в раздела за регистрирани.

Измерванията, които се състоят от 5 броя АЧХ снети в анехоична камера с апаратура Бруел и Кяер са преместени в раздела за регистрирани потребители.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
От 725 са станали на 797 за два месеца... Нови 70 сваляния и никой не се е регистрирал да каже едно благодаря.
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html
Тези измервания на АЧХ на ВКН 12211/311-2 са ми предоставени лично от директора на завода и са направени в анехоична камера с професионално хай-енд оборудване Bruel&Kjaer. При всички положения не сме очаквали стотици сваляния без нито един отзив.
Настоящата тема е прочетена 4.400 пъти, а темата с T/S параметрите почти 26.000 пъти.

Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<

Неактивен detson

*
 • **
 • 29
 • Я да видим туй що все още работи
  • Профил
Това че не се пише ,смятам че хората с някакъв опит да направят тонколона или ОТ са много малко.1981г познавах много хора които си правеха сами системите.От 93г. до сега познавах само едно момче, беше дърводелец и каквото знаех му го казвах,показвах и това е. Сега всеки си купува и колкото по скъпо по добре, после все нещо му липсва в звука.Taka,че не е чудно защо само се чете. Лично за мен доста от параметрите нищо не ми говорят, винаги съм правил по слух нещата. А за българските говорители само добри неща мога да кажа.Както казах не помня модели-87г на една новобранска вечер на едната колона ми изчезнаха високите.При ремонта се оказа че са се разпоили кабелите и се е откачил/сега дали се е разпоил или скъсал но как не съм сигурен/,дървото наоколо беше загряло но говорителя беше здрав, трябва да е бил нещо ВКС------. Големи ги разказвам нали.Такъв съм си.Та по темата ,предполагам че все по малко ще се пише.Няма какво,е поне така си мисля или по точно няма кой вече за съжаление.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Поне да влязат да се обадят. Да кажат какво слушат, да качат една снимка. Никой никого не задължава да става инженер, дизайнер или конструктор.
Специално екселски файл с t/s параметри не се сваля без да искаш.