Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4313
  • Профил
Чернова на Тема за Тунинг на Двигател Опел 1.6 NZ с Части от Други Опели и Много Направи си Сам Операции

Автори на темата са колегите БДД и Дел, аз само обобщавам и редактирам.
Материалите, които ще кача в суров вид са ми предоставени от потребителя БДД.
Дел пък има готов и изпълнен такъв проект с отлични резултати. Консултант на проекта на Дел е бил БДД.
Следователно, всичко което ще споделим по темата е изпитано в практиката.

Предлагам изработването на темата/статията да стане, като аз качвам в това първо мнение суровия материал предоставен ми от БДД, а отдолу да коментираме редакциите на текста и снимките, като аз ще променям текста съобразно коментарите.
Има и още един вариант, Дел и БДД да копират всичко в по едно свое мнение и всеки да си прави промени в собственото мнение, а коментарите да стават от трето мнение натам.

Темата трябваше оригинално да я пуснем направо в Тунинг.бг, обаче там няма такива спокойни условия за творческа работа, затова там ще качим готовия краен вариант.


*********************************************************************************************


Първото нещо преди портването е да се позиционира новия всмукателен колектор спрямо главата.За целта вземам някакъв тънък лист,поставям го върху всмукателя и натискам с пръст отгоре така,че да се отпечатат отворите на всмукателя.За по-добро открояване на формите предварително си натрих пръстите с графит от молив.
Прикачени файлове:

001.jpg [ 67.99 KiB | Прегледано 2 пъти ]

След това изрязох отворите на всмукателя и шаблона го наложих върху главата.
Прикачени файлове:

002.jpg [ 85.96 KiB | Прегледано 1 път ]

Определих как ще стои всмукателя,с маркер очертах контурите,които ще ми показват до къде да портвам и пак чрез натискане с пръст отпечатах върху шаблона отворите за шпилките.
Прикачени файлове:

003.jpg [ 83.71 KiB | Все още не е преглеждано ]

Така всъщност шаблона вече ми показва и как ще изглежда новата гарнитура на всмукателя.Следва вече да се портва като за тази цел ползвам дрелка с регулируеми обороти и самоделен фрезер,който си направих от стар болт за цилиндрова глава.С малък флекс и тънък диск 1мм направих жлебове близко до ръбовете на главата на болта и после с по-дебел диск разширих жлебовете и се получи фрезерчето.Малките диамантени абразиви в синята опаковка (евтини са,струват 4,70 лв) ще ги ползвам за грубо полиране след фрезоването.

**************************************Следва Част 2******Снимки от 007 до 011*********************


След разстъргването със самоделния фрезер портовете изглеждат така
Прикачени файлове:

007.jpg [ 120.53 KiB | Все още не е преглеждано ]

След полиране с диаментените абразиви и после с шкурка 80 се получава това
Прикачени файлове:

008.jpg [ 131.39 KiB | Все още не е преглеждано ]

За по-добра гладкост на порта може да се довърши със шкурка 120 или 140.
Заводски всмукателния вход на C16NZ е направен да направлява бензино-въздушната смес така,че при такта всмукване сместа да се завихри основно по оста на цилиндъра.Това направляване става чрез три неща:
1. оста на всмукателния порт е изместен встрани от оста на стеблото на клапана
2. преди клапана има направляващ екран,който дава посока на движение на част от всмукваната смес
3. до всмукателния клапан част от горивната камера е оформена така,че сместа от направляващия екран да се насочи и премине във вид на въртеливо движение между клапана и главата.
Прикачени файлове:

Picture 168а.JPG [ 81.11 KiB | Все още не е преглеждано ]

Тези три неща в комбинация с високата скорост на сместа заради тесния всмукател водят до силни вихри,но са и причината двигателя да има лош коефицент на пълнене.За това 2 и 3 ги отстранявам и ще разчитам на вихри,получени само от изместения в страни порт.

****************************Част 3************Снимки от 012 до 016**********************

ето последните за днеска снимки:
Прикачени файлове:

012.jpg [ 85.86 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

013.jpg [ 134.76 KiB | Прегледано 1 път ]
Прикачени файлове:

014.jpg [ 72.47 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

016.jpg [ 136.07 KiB | Прегледано 1 път ]


Видимата част на водачите на всмукателните клапани лесно се отстраняват с бургия за метал не по-малка от ф10мм.Аз лично ползвах ф12мм.После с малките диамантени абразиви отстраних от водачите вътрешния конус,който се получава от върха на бургията.Отстраняването на този конус не е задължително,защото по никакъв начин не влияе на пълненето,вихренето или каквото и да е там нещо друго.
По-нататък ще напиша малко за напасването на всмукателя.

*******************Част 4*************Снимки от 017 до 021***************************


Фактът,че всмукателя и входовете на C16NZ са замислени за завихряне на сместа,трудно може да се направят да осигурят някакъв впечатляващ коефицент на пълнене. Но именно заради голямото съпротивление,което оказват и при не много голямо увеличаване на сеченията се усеща разлика в силата на двигателя.Най-голямо съпротивление при всмукването оказва всмукателният колектор.Не само заради тесните му тръби,а и затова,че въздуха прави резки смени на посоката си най-вече при всмукване във втори и трети цилиндър.Замяната му с такъв от 13S или друг подобен по форма е задължително.Аз не успях да се сдобия с 13S колектор (не съм го и търсил усърдно),но понеже не гоня мощност си позволявам да ползвам колектор,подобен на оригиналния,има същата форма,но с по-голям вътрешен диаметър на всмукателните тръби,по-голямo сечение на отворите под дросела и защото ми е наличен,сиреч безплатен.Въпреки очеизвадния факт,че ще има по-малко съпротивление,този колектор не го препръчвам на никого освен ако не е единствения на разположение,както е в моя случай,защото за да постигна „по-правилен” въздушен поток ще трябва да запълвам края на тръбите на всмукателя за да намаля диаметъра им.Новият колектор е напаравен така,че се разширява в края си до размери,много по-големи от нужното,предвид входа на главата. След известно умуване реших да не запълвам края на всмукателя,защото мисля,че ще успея да го позиционирам в приемливо положение като го сложа малко по-нагоре,отколкото е бил оригиналния колектор.Ограничение за това е,че все пак трябва да осигуря и площ на входа на порта за да може новата гарнитура да уплътнява.Невъзможно е да оформя порта в главата така,че да направя правилната форма като продължение на колектора,защото няма толкова много материал за разстъргване.Така във всмукателния канал се образува форма като буренце,ще имам по-добро пълнене,но това не е пример за подражание.Този проблем практически не съществува с ползването на 13S всмукателя,защото отворите му в края не са толкова големи. Имам две резервни глави,т.е. не броим главата,която е на работещия двигател в колата.Не ми е проблем да си експериментирам,не ми струва повече от цената на гарнитура и гумички за клапаните.

При портването основен проблем е изместеният встрани на клапана всмукателен канал,там въздуха рязко сменя посоката си и изпитва значително съпротивление.Невъзможно е канала да се разшири до края на клапана (по целия му диаметър),просто няма толкова материал и водната риза се показва.Освен това каналът не е перпрндикулярен на надлъжната ос на главата,а е под лек ъгъл,насочен навън от клапана.За това освен разширяване при портването съм наблегнал повече на извивките,и най-вече на тази до стеблото на клапана за да може да намаля доколкото е възможно рязката смяна на посоката на всмукваната смес.Понеже в тази област на порта съм го разстъргал само от едната страна,полученият нов размер по ширина не е толкова голям на фона на другото разширяване,но оптичането ще е значително по-добро.Причината да разширявам само едната стена,тази до стеблото на клапана,където е най-острата извивка е,че от другата страна заводски стената на канала не само,че не е наравно с отвора при клапана,но дори е и малко в страни,т.е. отвора на клапанното легло е малко навътре в порта.За това тази страна не е портната по цалата си дължина.
Понеже няма да въртя в големите обороти съм отстранил само видимата част на водачите на клапаните.Умишлено там не съм намалял повече,защото според мен така по-добре се направлява потока към клапана,но който иска може да пилне повече.

Както казах вече аз не гоня максималната мощност,а въртящ момент и затова ще ползвам оригиналния разпределителен вал,който е с фази:
всмукване - 18/56 (254 градуса),височина на гърбицата - 5,61мм
изпускане - 60/25 (265 градуса)височина на гърбицата - 6,12мм
Този вал е с най-малките градуси,който се монтира на старите 8-клапанови мотори на опел.Ако целта е да се постигне максималната възможна мощност тогава трябва да се ползва разпределителен вал от 13S,който е със следните фази:
всмукване - 24/78 (282 градуса),височина на гърбицата – 6,0мм
изпускане – 68/36 (284 градуса),височина на гърбицата – 6,0мм
Освен,че е с по-големи градуси 13S вала отваря всмукателния клапан малко повече
Прикачени файлове:

017.JPG [ 46.31 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

018.JPG [ 46.71 KiB | Все още не е преглеждано ]

Тези архивираните са bmp файлове и не могат да се качат,за това са архивирани.Представляват рисунки на портовете ми за повече нагледност,защото някои неща на снимка няма как да се забележат.Нямам програма,с която да променя формата на bmp файла за да се качи без архивиране.

********************Част 5*********************Снимки от 022  до 027**********************

Прикачени файлове:
Коментар на файл: НА ТАЗИ СНИМКА 1 И 2 СА ОБОЗНАЧЕНИЯТА ОТ РИСУНКАТА

022.JPG [ 45.55 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 023.jpg [ 137.17 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 024.jpg [ 90.61 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 025.jpg [ 115.62 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 026.jpg [ 123.03 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

027.jpg [ 73.21 KiB | Все още не е преглеждано ]


**************************Част 6*******************Снимки от 028 до 033***********************

Хартиеното шаблонче което си направих в началото преди портването го наложих върху 1мм дебел клингерит,очертах и си направих гарнитура.
Всмукателния колектор е с 9мм отвори за шпилките на главата.Самите шпилки са 8мм.От магазин за части за товарни автомобили си купих алуминиеви нитове с диаметър 8мм,които се ползват за наковаване на феродо.Цената на един нит е 10 стотинки.Нитовете ги наковах на всмукателя в отворите за шпилките.При смачкването си се законтрят чудесно.Загладих ги наравно с плоскостта на всмукателя и наложих клингиритовата гарнитура.Означих местата на новите отвори и разпробих с бургия 4мм.После с бургия 9мм разпробих нацяло,но трябва да се внимава при второто разпробиване,защото с отстраняването на по-голямата част на нита той вече не е заклинен толкова здраво и точно преди свредлото да се покаже от другия край нита превърта,свредлото блокира и дрелката се опитва да ви извие китката.За това разпробиването е добре да става по възможност от двете страни и някъде по средата на нита когато вече почти е нацяло разпробито да се подава свредлото едвам-едвам.При мене се получи чудесно.
Извадих предпазната тапа на всмукателя.Срещу 5 (пет) лева ми навариха алуминий в отвора,рапробиха с дрелка и с метчик направиха резба.Там монтирах датчика за температурата,който е нужен на компютъра.Остава ми да сложа накрайник за да отведа водата от колектора и да я подведа към парното.Също следва да скрепя дросела с дюзата към новия всмукател и да направя стойка за ЕГР клапана,понеже компа ми си общува с него и ако го няма светва чека.В момента в който откача клемата на ЕГР-а на газ двигателя почва да тресе и се опитва да киха наобратно към филтъра.

Прикачени файлове:

Picture 028.jpg [ 54.05 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 029.jpg [ 64.43 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 030.jpg [ 97.3 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 031.jpg [ 99.33 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 032.jpg [ 75.44 KiB | Все още не е преглеждано ]
Прикачени файлове:

Picture 033.jpg[ 119.6 KiB | Все още не е преглеждано ]


***Част 7**Снимки от 034 до 039**Имаксималния брой от 40 снимки го достигнахме, затова ще продължа по-късно******

Показах главата на един мой приятел,чийто сервиз понякога ползвам.При разговора си с него той ми каза,че прекалено много се вживявам на тема вихри в цилиндъра.И е прав.
Това е крайния вариянт на порта
Прикачени файлове:

Picture 034.jpg [ 95.49 KiB | Прегледано 1 път ]
Прикачени файлове:

Picture 035.jpg [ 97.49 KiB | Прегледано 1 път ]
Прикачени файлове:

Picture 036.jpg [ 72.47 KiB | Прегледано 1 път ]

И новите размери,макар на снимката да не си личат промените.
Прикачени файлове:
  037.jpg [9.62 KiB]
Все още не е свалено
Прикачени файлове:
  038.jpg [8.12 KiB]
Все още не е свалено

Ето как изглежда напаснатия от 13S всмукателен колектор на ДЕЛ,разликата в полжението на щпилките при двата двигателя е толкова голямо,че шпилките се виждат.Иначе няма проблем с оплътняването.
Прикачени файлове:

039.jpg [ 70.03 KiB | Прегледано 2 пъти ]

За това пък изпускателя пасва идеално,единствено отдолу ауспуха иска малко работа за да се свържат двата вида тръби.

Неактивен ^Del^

*
 • ****
 • 204
  • Профил
Само една забележка, всмукателната фаза на 1.3s  валчето е 277 градуса ;D Doublecheck-нах :)

Eто и клипче с крайния резултат (да се отбележи и че колата е със 17'' джанти):
« Последна редакция: Юни 19, 2011, 10:39:19 22:39 от ^Del^ »
Your ass must get jealous of all the shit that comes out of your mouth!

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Тази част:
 "Видимата част на водачите на всмукателните клапани лесно се отстраняват с бургия за метал не по-малка от ф10мм.Аз лично ползвах ф12мм."

Да се чете:
 "Видимата част на водачите на всмукателните клапани лесно се отстраняват с бургия за метал ф12мм."  Водачът е 11 мм външно!

Само една забележка, всмукателната фаза на 1.3s  валчето е 277 градуса ;D
Валове има различни,затова и С16NZ го има в няколко варианта,че даже и с различен ход на буталото.Ето единия вариант на вал за моно,както и на 20ХЕ,монтиран на кадет:

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Тоше,промени заглавието!Двигателя е C16NZ.
16SH е 90 к.с. и съвсем различен по конструкция.

Неактивен ^Del^

*
 • ****
 • 204
  • Профил
Тази книжка неправдоподобна ми се вижда :D Освен ако 20ХЕ не е на БОС Кадет-а... (сиреч 178к.с. и произведен в едва 2000 бройки)...или са спестили информация, или грешат.

Също на с20не-то ми се виждат в повечко градусите... ,но знае ли човек.Може да ги премерим и да сравним  ;D

П.П. И аз имам такава,само че за Вектра,но не съм забелязал такава таблица... в коя глава се намира?
« Последна редакция: Юни 20, 2011, 11:10:24 11:10 от ^Del^ »
Your ass must get jealous of all the shit that comes out of your mouth!

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
 ;D "Газоразпределителен механизъм"

Неактивен ^Del^

*
 • ****
 • 204
  • Профил
Явно Вектраджиите сме прецакани - нямам такава глава,нямам и такава таблица :-[
Your ass must get jealous of all the shit that comes out of your mouth!

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Viva Ascona and Kadett.
Хи-хи-хи......

Да видим до кога ще го изтърпя мерцедеса...   :D

Неактивен ^Del^

*
 • ****
 • 204
  • Профил
Махай го и си вземи истинска кола :) Видях да се продава Кадет Е, със седалки от Мицу Ево 8, С20ХЕ и други шукарии... 10/100 газ, смесен разход  ;D
Your ass must get jealous of all the shit that comes out of your mouth!

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Мергела обаче не ми създава технически проблеми.Сменяш масло с филтри,наливаш гориво и това е.Има си и някоя екстра.

Дай обаче да караме по темата,другото може да си го плямпаме на маса като се видим.

Moro

*
Махай го и си вземи истинска кола :) Видях да се продава Кадет Е, със седалки от Мицу Ево 8, С20ХЕ и други шукарии... 10/100 газ, смесен разход  ;D
Ако трябва истинската кола да е по-старичка и опел то най-добрия избор е вектра 2000 16в или калибра.Имам предвид возия и устойчивост.Другото са легени и стават примерно за 400 метра но са далече от комфорт и устойчивост при шофиране извън правата отсечка -визирам корси,кадети и астри до ф включително,вектра а без независимото окачване и задните дискови спирачки и т.н. и т.н.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Не,не става дума какво е истинска кола.С Дел просто си имаме една друга приказка,не случайно пуснах данни за старите 20ХЕ на кадет.
Всеки си кара колата,която му допада.

Moro

*
Так ,начи да ъпна малко темата.Добре е скоростите да се сменят с къси и то ф15 -кутията е по-яка правена да държи 150нм,няма го изгъзичния кух първичен вал и т.н.На 1,2,3,4,5 колата дърпа се едно мотора е 20-30 коня отгоре.Колектора е добре да се смени с такъв от 1.3с.Става без преправяне но с гарнитурата от 1.6. Температурния датчик се завира в една от оригиналните дупки за механизма за жилото на газта -те са от другата страна и не се ползват-само малко се проширва с бургия,датчика се завива в станиолче от шоколад и се залепва със смола и отгоре силикон.Засекох кочината 11.4 сек до 100 т.е. 2 сек по-бърза от стоковите 13.5,много по-яко градско (дърпа мноо добре).Минус е обаче късата 5-та-3000 оборота на 10км/ч.Мисля да сложа зъбчатките на 5-тата от ф13вр и заедно с по-късия диф гарантир 125-130км/ч при 3000 оборота.

Moro

*
Гледам малоумния админ ми е ограничил редактирането та за тва нов пост -да се чете не 3000 об на 10км/ч ми 3000 на 100 км/ч.

Малоумния админ: току що те постави под пълно форумно запрещение за 3 месеца!  ;D

Повече информация за наложената мярка и променения статут на потребителя, ще намерите тук:
http://penkiller.com/index.php/topic,218.msg2211.html#msg2211
« Последна редакция: Декември 21, 2011, 05:38:09 17:38 от Toshko »

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 517
  • Профил
Ето как изпускателя на 1,3S стои на 1,6 моно.Снимката е от вектрата на ДЕЛ.